Ηλιακός θερμοσίφωνας: απόσβεση αγοράς και εξοικονόμηση ρεύματος

Πιθανότατα γνωρίζεις ήδη πως ο ηλεκτρικός θερμοσίφωνας είναι από τις πιο ενεργοβόρες συσκευές του σπιτιού, ίσως να μην ξέρεις πως αποτελεί την τρίτη σημαντικότερη δαπάνη στους λογαριασμούς ρεύματος ενός μέσου νοικοκυριού. Συγκεκριμένα έρχεται σε σειρά μετά το μαγείρεμα, τη λειτουργία του ψυγείου και τέταρτη είναι η λειτουργία του πλυντήριου ρούχων. Επομένως, από το ρεύμα που καταναλώνει μία μέση κατοικία κάθε χρόνο, το 10% αφορά στη λειτουργία για τη θέρμανση νερού.

Αυτό το ποσοστό και τα χρήματα στο οποίο αναλογεί η κατανάλωση μπορεί να μειωθεί κατακόρυφα, αξιοποιώντας την ηλιοφάνεια που στη χώρα μας είναι μεγαλύτερη από οπουδήποτε αλλού στην ηπειρωτική Ευρώπη. Αυτό σημαίνει πως τους περισσότερους μήνες του χρόνου ένας ηλιακός θερμοσίφωνας μπορεί να εξασφαλίζει άφθονο ζεστό νερό, χωρίς την παραμικρή κατανάλωση ενέργειας και κατά συνέπεια εντελώς δωρεάν.

 

«Σύμμαχος» η μεγάλη ηλιοφάνεια στην Ελλάδα

Ανεξάρτητα από τη θερμοκρασία που επικρατεί τις χειμωνιάτικες ημέρες, ο ήλιος δείχνει να είναι γενναιόδωρος στις περισσότερες περιοχές της χώρας μας. Η ηλιοφάνεια διαρκεί αρκετά κι έτσι οι ηλιακοί θερμοσίφωνες τελευταίας «γενιάς» μπορούν να θερμάνουν επαρκείς ποσότητες νερού, για να καλύψουν όλες τις ανάγκες ενός νοικοκυριού.

Πρακτικά, αυτό σημαίνει πως σε μία γεωγραφική περιοχή με μέση ηλιοφάνεια (όπως για παράδειγμα στην Αττική), είναι σπάνιο να χρειαστεί κανείς να «κάψει» ρεύμα για περισσότερες από 40 ημέρες ετησίως, για να θερμάνει νερό για οποιαδήποτε χρήση. Μάλιστα, όπως είναι φυσικό, για όσους κατοικούν σε ακόμη νοτιότερα μέρη (π.χ. Δωδεκάνησα ή Κρήτη) το νούμερο αυτό είναι αρκετά μικρότερο.

Για ένα νοικοκυριό η κατανάλωση ρεύματος για μόλις 40 ημέρες το χρόνο, αποδίδει μεγάλο ποσοστό οικονομίας. Θα δούμε αναλυτικά παρακάτω, πως αν πρόκειται για μία τετραμελή οικογένεια, μία ετήσια οικονομία στους λογαριασμούς ρεύματος θα της «επιστρέψει» το ποσό αγοράς του ηλιακού σε λιγότερο από 3,5 χρόνια.

Βέβαια, όσο περισσότερα άτομα κατοικούν στο σπίτι, τόσο μεγαλύτερες είναι οι ανάγκες σε ζεστό νερό και επομένως τόσο μεγαλύτερη η οικονομία που εξασφαλίζει ο ηλιακός. Επομένως, με την αντίστροφη λογική, στην περίπτωση που κατοικούν τρία άτομα στο σπίτι (π.χ. ένα ζευγάρι με ένα παιδί), ο χρόνος απόσβεσης είναι ελαφρώς μεγαλύτερος. Ωστόσο, και πάλι η απόσβεση της αγοράς δεν αργεί πολύ, αφού κινείται στα 4 χρόνια.

 

Σημαντική οικονομία ακόμη και το χειμώνα

Φυσικά δεν είναι όλες οι περιοχές της Ελλάδας το ίδιο ευνοημένες σε ηλιοφάνεια. Αν και είναι λίγες, στις περιοχές αυτές τα σπίτια καταναλώνουν έως και ένα τρίμηνο ρεύμα για να μπορούν να χρησιμοποιούν ζεστό νερό. Και σε αυτές τις περιπτώσεις δεν είναι ασήμαντη η εξοικονόμηση ρεύματος που εξασφαλίζει ο ηλιακός τους μήνες που μπορεί να λειτουργήσει. Έτσι, σε μία τετραμελή οικογένεια θα αποσβέσει το ποσό αγοράς σε λιγότερο από 4,5 χρόνια. Στην περίπτωση μίας τριμελούς οικογένειας και πάλι ο χρόνος απόσβεσης αυξάνεται λίγο παραπάνω, παρ’ όλα αυτά, είναι μικρότερος από την 5ετία.

 

 

Παράδειγμα Ι: Περιοχή μέσης ηλιοφάνειας

Σε μια περιοχή που ο ήλιος εξασφαλίζει ζεστό νερό για 320 ημέρες ετησίως, μια τετραμελής οικογένεια μπορεί να καλύπτει καθημερινά τα 160 λίτρα που καταναλώνει με βάση τη διεθνή πρακτική. Αυτό σημαίνει πως σε ένα χρόνο θα «καίει» μόλις 215 κιλοβατώρες ρεύματος, δηλαδή περίπου 89% λιγότερες από τις 1927 κιλοβατώρες που θα δαπανούσε αν χρησιμοποιούσε αποκλειστικά ηλεκτρικό θερμοσίφωνα.

Επομένως, αν επέλεγε να αγοράσει έναν ποιοτικό ηλιακό θερμοσίφωνα 160 λίτρων, με αξία ξεκινώντας από τα 1000 ευρώ περίπου, από την οικονομία στο ρεύμα θα έκανε απόσβεση το ποσό αγοράς σε λιγότερο από 3,5 χρόνια. Από εκεί και πέρα, και μέχρι να ολοκληρωθούν τα 14 χρόνια λειτουργίας του ηλιακού, που είναι ο ελάχιστος χρόνος «ζωής» ενός ποιοτικού μοντέλου, θα είχε καθαρό κέρδος έως και τριπλάσιο από το ποσό αγοράς.

Στην περίπτωση μίας τριμελούς οικογένειας σε αντίστοιχη περιοχή μέσης ηλιοφάνειας, θα χρειαζόταν να καταναλωθούν 161 κιλοβατώρες ετησίως για ζεστό νερό, δηλαδή 89% λιγότερες από τις 1284 κιλοβατώρες που θα δαπανούσε με τη χρήση ηλεκτρικού θερμοσίφωνα, αν ήταν η αποκλειστική λύση για τα 120 λίτρα ζεστού νερού που χρειάζεται το νοικοκυριό σε ετήσια βάση.

Κατά συνέπεια, ένας ποιοτικός ηλιακός 125 λίτρων με τη μείωση των λογαριασμών ρεύματος που αποφέρει, η απόσβεση θα γίνει σε περίπου 4 χρόνια. Έτσι, το καθαρό κέρδος στο υπόλοιπο των 14 ετών λειτουργίας του ηλιακού ξεπερνά το διπλάσιο της αξίας του.

 

Παράδειγμα ΙΙ: Περιοχή με χρήση του ηλιακού 9 μήνες τον χρόνο

Όταν πρόκειται για μία περιοχή όπου ο ηλιακός δεν μπορεί να αξιοποιηθεί όλο το τρίμηνο του χειμώνα, τότε μία τετραμελής οικογένεια θα χρειαζόταν να καταναλώσει ρεύμα για ζεστό νερό 481 κιλοβατώρες ετησίως, δηλαδή περίπου 75% λιγότερες απ’ ό,τι αν χρησιμοποιούσε ηλεκτρικό θερμοσίφωνα όλο τον χρόνο. Θα έκανε απόσβεση του κόστους αγοράς του ηλιακού σε λίγο περισσότερο από 4 χρόνια. Από εκεί κι έπειτα, το καθαρό κέρδος στον υπόλοιπο χρόνο «ζωής» του ηλιακού θα ξεπερνούσε τις 2,5 φορές το ποσό αγοράς.

Στην ίδια περιοχή, μία τριμελής οικογένεια θα χρειαζόταν να καταναλώσει 361 κιλοβατώρες, για να καλύψει το χρονικό διάστημα που δεν λειτουργεί ο ηλιακός. Ένα νούμερο που «μεταφράζεται» σε οικονομία 75% σε ρεύμα, σε σχέση με το να χρησιμοποιούσε ηλεκτρικό θερμοσίφωνα όλο το έτος. Χάρη στην οικονομία στους λογαριασμούς του ηλεκτρικού, σε λίγο λιγότερο από 5 χρόνια θα κάνει απόσβεση της αγοράς του ηλιακού. Μέχρι ο ηλιακός να φτάσει χρόνο λειτουργίας 14 χρόνια, το καθαρό της κέρδος θα είναι πάνω από το διπλάσιο του κόστους αγοράς του.

 

Πρόγραμμα “Ανακυκλώνω – Αλλάζω Θερμοσίφωνα”

Ξεκίνησε το πρόγραμμα που μπορείς να αλλάξεις τον παλιό ηλεκτρικό σου θερμοσίφωνα με έναν ηλιακό. Με αυτό τον τρόπο μπορείς να εξοικονομήσεις χρήματα για περισσότερο από 10 χρόνια στην κατανάλωση ενέργειας, ενώ παράλληλα θα μειώσεις και το ενεργειακό σου αποτύπωμα.

Οι αιτήσεις έχουν ξεκινήσει και η σειρά υποβολής γίνεται με βάση το τελευταίο ψηφίο του ΑΦΜ. Παρακάτω θα βρεις τη σειρά υποβολής αιτήσεων:

11/5/2023 : ΑΦΜ που λήγουν σε 1,2
12/5/2023 : ΑΦΜ που λήγουν σε 1,2,3,4
13/5/2023 : ΑΦΜ που λήγουν σε 1,2,3,4,5,6
14/5/2023 : ΑΦΜ που λήγουν σε 1,2,3,4,5,6,7,8
15/5/2023 : ΑΦΜ που λήγουν σε 1,2,3,4,5,6,7,8,9,0

Η υποβολή αιτήσεων για όλα τα ΑΦΜ θα παραμείνει ανοικτή έως την  Τρίτη 20 Ιουνίου 2023, και ώρα 15:00.

Μάθε περισσότερα για το Πρόγραμμα “Ανακυκλώνω – Αλλάζω Θερμοσίφωνα” και αναβάθμισε ενεργειακά το σπίτι σου με γρήγορη απόσβεση!

 

Μπορείς να δεις ακόμη