Μια μαμά λέει ότι είναι μαμά χωρίς να το πει

by Zikou Stella

Δεύτερη Κυριακή του Μαΐου και γιορτάζουν οι μητέρες του κόσμου. Οι άνθρωποι που με την αφοσίωση και την άνευ όρων αγάπη τους, μας φρόντισαν, μας προστάτευσαν, μας ανέθρεψαν όσο καλύτερα μπορούσαν και συνεχίζουν να μας στέκονται με στοργή και κατανόηση.

Φέτος στη γιορτή της μητέρας αξίζει να αφιερώσουμε λίγο χρόνο στο να αναλογιστούμε τον τρόπο με τον οποίο αλλάζει η ζωή μιας γυναίκας από τη στιγμή που θα γίνει μαμά και πόσες υποχωρήσεις καλείται να κάνει για να εκτελέσει σωστά τον ρόλο της, ακόμα και αν από τη δική της οπτική δεν φαντάζουν σαν θυσίες αλλά σαν αυτονόητες ενέργειες.

Καθώς μια γυναίκα ξεκινά το ταξίδι της μητρότητας, η ταυτότητά της εξελίσσεται και μεταμορφώνεται, αφού καλείται να παραμερίσει εν μέρει τους άλλους ρόλους της για να αναθρέψει σωστά το παιδί της.

 

 

Μαμά είναι και….φαίνεται

Μια μητέρα έχει συνήθως έναν ξεχωριστό τρόπο να σκέφτεται και να ενεργεί, που πηγάζει από την ευθύνη να φροντίζει και να προστατεύει το παιδί της. Αυτό μπορεί να αντικατοπτρίζεται στις επιλογές της, την προσήλωσή της στην οικογένεια και την εμφάνισή της στην καθημερινή ζωή.

Η μητρότητα επηρεάζει κάθε έκφανση της ζωής της γυναίκας, σε τέτοιο βαθμό που την κάνει να φαίνεται μαμά χωρίς καν να το πει!


Μια μαμά που συνδυάζει την εργασία με την οικογένεια

Η σχέση μεταξύ μητρότητας και εργασίας είναι μια πρόκληση που αντιμετωπίζουν πολλές γυναίκες. Η επιλογή να είναι μητέρα και παράλληλα να εργάζεται απαιτεί ισορροπία, οργάνωση και υποστήριξη από πολλές πλευρές.

Ανάλογα με τις προσωπικές προτεραιότητες και τις ειδικές συνθήκες, κάθε μητέρα μπορεί να κάνει διαφορετικές επιλογές όσον αφορά την εργασία. Κάποιες μητέρες επιλέγουν να επανενταχθούν στην εργασία μετά τη γέννηση του παιδιού τους, ενώ άλλες επιλέγουν να επικεντρωθούν προσωρινά στη μητρότητα και να επιστρέψουν στην εργασία αργότερα. Υπάρχουν επίσης γυναίκες που επιλέγουν να εργάζονται με μερική απασχόληση ή να εξασκούν ευέλικτες επαγγελματικές δραστηριότητες, προσπαθώντας να συνδυάσουν την εργασία και την οικογένεια.

 

 

Μια μαμά διαφορετική αλλά και τόσο ίδια με τις άλλες

Για μια μητέρα που αντιμετωπίζει θέματα αναπηρίας, η μητρότητα προσθέτει επιπλέον προκλήσεις. Ωστόσο, οι γυναίκες με αναπηρίες έχουν αποδείξει ότι μπορούν να είναι εξίσου αφοσιωμένες και αποτελεσματικές μητέρες. Ο τρόπος που μια μητέρα με αναπηρίες ασκεί τον ρόλο της μπορεί να διαφέρει ανάλογα με τη φύση και τον βαθμό της αναπηρίας, ωστόσο αυτές οι γυναίκες αναπτύσσουν και αποκτούν ιδιαίτερες δεξιότητες και πρακτικές για να αντιμετωπίσουν αυτές τις προκλήσεις και να παρέχουν την καλύτερη δυνατή φροντίδα.

Είναι επίσης σημαντικό να τονιστεί ότι η μητρότητα δεν περιορίζεται μόνο στη φυσική φροντίδα του παιδιού. Μια μητέρα ΑμεΑ μπορεί να προσφέρει αγάπη, αφοσίωση, υποστήριξη και στοργή. Επιπλέον, οι μητέρες με αναπηρία έχουν έναν ξεχωριστό τρόπο να διδάσκουν τα παιδιά τους την ανεξαρτησία και την αυτοεκτίμηση ενώ αποτελούν θετικά πρότυπα για την υπέρβαση των δυσκολιών και την αντιμετώπιση των προκλήσεων με θάρρος και αποφασιστικότητα.

 

 

Μια μαμά που ανησυχεί για όλα

Υπάρχουν εκατομμύρια αιτίες για να ανησυχεί μια μαμά για το παιδί της, ακόμα και όταν δεν συντρέχει κάποιος προφανής λόγος. Η υγεία, η σωστή ανάπτυξη, η ασφάλεια, η κοινωνική αποδοχή, η σωστή εκπαίδευση και η ευζωία του είναι θέματα που απασχολούν κάθε μητέρα. Ωστόσο υπάρχουν και τα καθημερινά μικρά ζητήματα για τα οποία δεν ησυχάζει ποτέ. Έβαλε τη ζακέτα του;  Πήρε το κολατσιό του; Tί ώρα θα γυρίσει από τη βόλτα; Γιατί δεν σηκώνει το τηλέφωνο; Και πάει λέγοντας…

 

 

Τελικά…μια μαμά που προσπαθεί για όλα

Ο ρόλος της μαμάς είναι πολυδιάστατος και η καθημερινότητά της πολύ απαιτητική. Οι περισσότερες μητέρες έχουν την ικανότητα να διαχειρίζονται πολλές υποχρεώσεις ταυτόχρονα και να προλαβαίνουν αμέτρητα πράγματα. Από τα ταπεράκια του σχολείου και τη βοήθεια στο διάβασμα μέχρι τη δημιουργική απασχόληση των παιδιών, τα δρομολόγια στις απογευματινές δραστηριότητες και την παρηγοριά και ενδυνάμωση στα δύσκολα, μια μαμά δεν σταματάει ποτέ να εργάζεται για το καλό της οικογένειάς της.

Σε κάθε πτυχή της ζωής, η μητέρα που προσπαθεί για όλα είναι εκεί και αναδεικνύεται ως πηγή αξιοθαύμαστης δύναμης και αφοσίωσης.

Για αυτό και μια μαμά αναγνωρίζεται ακόμα και χωρίς να πει ότι είναι μαμά… Από το παιδικό σακίδιο που κουβαλάει, από τη γεμάτη παιχνίδια τσάντα της, από τα χαρούμενα αυτοκόλλητα στο αναπηρικό της αμαξίδιο ή από το βρεγμένο με μητρικό γάλα πουκάμισό της…

Χρόνια πολλά μαμά, χαμογέλα!

Μπορείς να δεις ακόμη