Η πρόσβαση στο διαδίκτυο είναι πλέον ένα αγαθό απαραίτητο για τη δουλειά και για την ψυχαγωγία. Βέβαια αν και τα περισσότερα ελληνικά νοικοκυριά πλέον διαθέτουν internet, είναι σημαντικό να τους δίνετε η δυνατότητα να σερφάρουν αξιόπιστα και με μεγάλες ταχύτητες. Ειδικότερα, για τα ασύρματα Wi-Fi δίκτυα σημασία έχει η ισχύς, αλλά και η εμβέλεια του σήματος.
Στα πλαίσια αυτά, αν αναλογιστεί κανείς ότι όλο και περισσότεροι άνθρωποι ξοδεύουν παραπάνω χρόνο στο σπίτι, δουλεύουν, εκπαιδεύονται ή σπουδάζουν εξ αποστάσεως, συμμετέχουν σε πολλές τηλεδιασκέψεις, στριμάρουν σειρές και ταινίες ή είναι gamers, καταλαβαίνει κανείς ότι έχει μεγάλη σημασία το να έχει κανείς καλή ποιοτική σύνδεση παντού μέσα στο σπίτι ή το γραφείο.
Άρα, πέρα από την επιλογή ενός καλού και φθηνού παρόχου υπηρεσιών διαδικτύου, ίσως χρειαστεί να επενδύσεις σε αγορά εξοπλισμού για ακόμα καλύτερα αποτελέσματα.
Router
Ο δρομολογητής (router) είναι η πλέον βασική συσκευή που διαμοιράζει το internet στις άλλες συσκευές. Ακριβώς επειδή είναι η καρδιά το δικού σου home network αξίζει να επενδύσεις σε ένα νεότερο ή ποιοτικότερο μοντέλο. Άλλωστε, τα περισσότερα router που σου δίνει δωρεάν ο εκάστοτε τηλεπικοινωνιακός πάροχος δεν είναι απαραίτητα state of the art.
Έτσι, θα μπορούσες να διαλέξεις ένα μοντέλο με περισσότερες κεραίες, δυνατότητες και στοιχεία παραμετροποίησης, αλλά και με υποστήριξη σε νεότερα ασύρματα πρωτόκολλα. Επίσης, μία τέτοια καλή συσκευή προσφέρει και ενδιαφέρουσες άλλες λειτουργίες, όπως είναι η δυνατότητα να επιλέγει αυτόματα το ασύρματο κανάλι με τις λιγότερες παρεμβολές (από άλλα routers και «γειτονικές» συσκευές), ώστε τελικά το Wi-Fi σου να δουλεύει αποδοτικά και βέλτιστα.
Wi-Fi Extender
Πρόκειται για δημοφιλείς συσκευές που ενισχύουν και αναμεταδίδουν το Wi-Fi σήμα σου σε ακόμα μεγαλύτερη απόσταση και με αυτόν τον τρόπο καλύπτουν «τρύπες» στο ασύρματο δίκτυο (ή αλλιώς περιοχές με κακό σήμα ή καθόλου κάλυψη). Είναι ο πιο απλός, ιδανικός και plug & play τρόπος για να καλύψεις ιντερνετικά όλα τα δωμάτια του σπιτιού, ακόμα και τη βεράντα ή τον κήπο.
Συγκεκριμένα, απλά τα συνδέεις σε μία πρίζα (περίπου στο μέσο της απόστασης που θέλεις να καλύψεις ή να βελτιώσεις) και πατάς το κουμπί WPS για συγχρονισμό με το router σου. Σπάνια απαιτούνται περισσότερες ρυθμίσεις. Παράλληλα, είναι φθηνά στην αγορά τους, έχουν ιδιαίτερα χαμηλή κατανάλωση ρεύματος, είναι ανθεκτικά και μεταφέρσιμα, ενώ συχνά διαθέτουν και μία ή περισσότερες Ethernet θύρες (RJ45) για καλώδιο δικτύου.
Επίσης, είναι συμβατά με όλα τα σύγχρονα πρωτόκολλα ασύρματης δικτύωσης (όπως π.χ. 802.11 ac/b/g/n), αλλά και τα WEP και WPA-PSK/WPA2-PSK πρωτόκολλα ασφαλείας. Αρκετά Wi-Fi Extenders προσφέρουν και MAC Address Filtering για τους πιο προχωρημένους χρήστες.
Powerline kit
Το Powerline είναι μία ακόμα πιο αξιόπιστη, συνολική, αλλά και συνήθως πιο ακριβή λύση. Προσφέρει επέκταση του ενσύρματου δικτύου (συχνά και του ασύρματου λειτουργώντας και ως Wi-Fi Extender) εκμεταλλευόμενο την ηλεκτρολογική εγκατάσταση του σπιτιού ή του γραφείου. Δηλαδή, δεν αναστατώνεις την καθημερινότητά σου, αλλά ούτε και απαιτείται ειδικός εξοπλισμός ή κάποια επένδυση. Απλά συνδέεις δύο τέτοιες συσκευές σε δύο ελεύθερες πρίζες! Για την ακρίβεια ο μοναδικός περιορισμός είναι στο ότι πρέπει να χρησιμοποιήσεις το kit σε εγκαταστάσεις που είναι συνδεδεμένες στον ίδιο ηλεκτρολογικό πίνακα και κάτω από τον ίδιο μετρητή (γιατί ο μετρητής λειτουργεί ως κόφτης του σήματος).
Επιπρόσθετα, είναι plug & play και απλά στη χρήση, ενώ συνεργάζονται εξαιρετικά με άλλες συσκευές όπως τα switches. Είναι προφανώς ιδανική επιλογή αν είσαι φαν των καλωδίων. Μοναδικό μειονέκτημα το γεγονός ότι σε περιοχές της Ελλάδος με κακό ηλεκτρικό δίκτυο μπορεί να επηρεαστεί η απόδοση και εύρυθμη λειτουργία τους.
Network Switch
Τα «σουιτσάκια» όπως συχνά τα αποκαλούν πολλοί είναι κατά βάση φθηνές, απλές και άκρως αξιόπιστες συσκευές για όσους προτιμούν τη δομημένη καλωδίωση και την ενσύρματη δικτύωση (αν και πάλι μερικά μοντέλα έχουν Wi-Fi δυνατότητες). Η λογική είναι απλή: απλά επεκτείνει τις διαθέσιμες θύρες σε ένα router για να συνδέονται επιπλέον συσκευές ή για να έχεις θύρες και σε άλλα δωμάτια (με ένα καλώδιο δικτύου που θα φτάσει μέχρι το σημείο που επιθυμείς). Βγαίνουν σε πολλά σχήματα και μεγέθη, ενώ μπορούν να τοποθετηθούν παντού (σε σε γραφείο, τοίχο ή σε ικρίωμα). Υπάρχουν φυσικά και πιο ακριβά επαγγελματικά μοντέλα (για επιχειρήσεις, σχολεία ή οργανισμούς).
Ως αγοραστής καλό είναι να εστιάσεις στα δύο βασικά χαρακτηριστικά τους. Τις διαθέσιμες σε αριθμό θύρες και την προσφερόμενη ταχύτητα (Gbps).
USB Wireless Adapter
Μία ενδιαφέρουσα κατηγορία συσκευών είναι τα USB Wi-Fi (Wireless) Adapters. Πρόκειται για στικάκια που συνδέονται σε USB θύρες ενός υπολογιστή (επιτραπέζιου ή φορητού) και λειτουργούν ως εξωτερική κάρτα ασύρματου δικτύου! Είναι ιδανική λύση για PC που τους χάλασε η ενσωματωμένη κάρτα δικτύου ή δεν έχουν χώρο εσωτερικά για προσθήκη μίας καινούριας (ειδικά σε κάποια compact συστήματα). Ταυτόχρονα, είναι μία εύκολη hardware αναβάθμιση σε ένα παλιό σύστημα που θέλει να υποστηρίξει νεότερα πρωτόκολλα (όπως το 802.11ac).
Γενικά οι Wireless αντάπτορες δεν είναι ακριβοί, είναι εύκολοι στη χρήση και επίσης βγαίνουν σε μία ποικιλία σχημάτων και μεγεθών. Απλά αν έχεις τη δυνατότητα προτίμησε ένα μοντέλο που συνδέεται σε USB 3 θύρα.
Ακόμη, υπάρχουν και ενσύρματοι προσαρμογείς δικτύου, οι οποίοι συνήθως επιτρέπουν τη σύνδεση ενός καλωδίου δικτύου σε μία USB port (π.χ. USB to Gbit Ethernet adapter).
Καλώδια Δικτύου
Για τους λάτρεις του ενσύρματου internet και της δομημένης καλωδίωσης δεν νοείται να μην έχουν πολλά καλώδια δικτύου. Είναι πάντα χρήσιμα και για συγκεκριμένες εργασίες (όπως τηλεδιάσκεψη από PC) βολεύουν περισσότερο από το Wi-Fi (που κυρίως το αξιοποιούν φορητές συσκευές όπως τάμπλετ και κινητά). Άλλωστε, τα τελευταία χρόνια πολλοί κατασκευαστές και εργολάβοι κατοικιών τοποθετούν πρίζες τηλεφώνου ή δικτύου σε όλα τα δωμάτια (όπως γίνεται με τις πρίζες ρεύματος).
Να σημειωθεί ότι όλες αυτές οι προαναφερθείσες συσκευές μπορούν να αξιοποιηθούν ανάλογα με τις ανάγκες σου τόσο οικιακά, όσο και επαγγελματικά (σε ένα γραφείο ή μικρή επιχείρηση). Ακόμη, όταν αγοράζεις ηλεκτρονικές συσκευές πάντα να τσεκάρεις και τη συνδεσιμότητά τους. Για παράδειγμα είναι πιο πρακτικό ένα πολυμηχάνημα να έχει Wi-Fi δυνατότητες ώστε να εκτυπώνεις από όλες τις συσκευές σου στο σπίτι εύκολα και γρήγορα.
Τέλος, καλό είναι να διαθέτεις και ένα UPS ώστε το router και κάποια άλλα μηχανήματα να παραμείνουν online και ενεργά, μα κυρίως να τα προστατεύσεις από απότομες αλλαγές τάσης ή διακοπές ρεύματος.