|  | 

Κουζίνα

Scones: Βρετανικά μπισκοτοκεκάκια

 

 

Από την Ιωάννα Σταμούλου


 

Μας έρχονται από τη Μ. Βρετανία και δεν είναι μπισκότα αλλά ούτε και κέικ. Λέγονται scones και είναι τέλεια παρέα του πρωινού ή του απογευματινού καφέ.

 

Υλικά για 8 άτομα:

  • 50γρ. ζάχαρη + λίγη επιπλέον για το ψήσιμο
  • 2 κ. γ. μπέικιν πάουντερ
  • ½ κ. γ. αλάτι
  • ξύσμα από 1 λεμόνι
  • 1 καψουλάκι βανιλίνη
  • 75γρ. καρύδια
  • ½ κ. γ. κανέλα + λίγη επιπλέον για το ψήσιμο
  • 360γρ. αλεύρι μαλακό ή για όλες τις χρήσεις, περίπου
  • 100γρ. βούτυρο σε μικρούς κύβους
  • 1 αβγό
  • 250ml κρέμα γάλακτος

Για το σερβίρισμα

  • Double cream ή φρέσκτο τυρί κρέμα
  • Μαρμελάδα Φράουλα ή άλλη της επιλογής σας

Εκτέλεση

  1. Τρίβουμε τα καρύδια στον πολυκόφτη προσέχοντας μην γίνουν πολύ λεπτά.
  2. Αφήνουμε στην άκρη 3 κουταλιές από την κρέμα γάλακτος. Ρίχνουμε σε ένα μπολ τη ζάχαρη, το μπέικιν πάουντερ, το αλάτι, τη βανιλίνη, το ξύσμα λεμονιού, την κανέλα, το αλεύρι, τα καρύδια και ανακατεύουμε.
  3. Προσθέτουμε το βούτυρο και ανακατεύουμε με τα χέρια, μέχρι να γίνουν τα υλικά σαν βρεγμένη άμμος. Κάνουμε μια τρύπα στο κέντρο, ρίχνουμε εκεί το αβγό και την μεγάλη ποσότητα της κρέμας γάλακτος. Ξεκινάμε να ανακατεύουμε σιγά-σιγά από έξω προς τα μέσα, μέχρι να γίνει ομοιογενής η ζύμη. Την κάνουμε μπάλα και την αφήνουμε 10 λεπτά στο ψυγείο.
  4. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180ο . Στρώνουμε μια λαμαρίνα με χαρτί ψησίματος. Πατάμε τη ζύμη με την παλάμη να γίνει ένας δίσκος πάχους λίγο λιγότερο από 2 δάχτυλα και στη συνέχεια χαράζουμε στη ζύμη ένα σταυρό κι ένα Χ φτάνοντας με το μαχαίρι ως κάτω και την κόβουμε σε 8 τρίγωνα.
  5. Αλείφουμε με την κρέμα γάλακτος που κρατήσαμε, πασπαλίζουμε με ζάχαρη και κανέλα και ψήνουμε στον φούρνο για 20-25 λεπτά περίπου, μέχρι να πάρουν χρώμα.
  6. Ξεφουρνίζουμε τα scones και αφού κρυώσουν τα σερβίρουμε χλιαρά ή κρύα, συνοδεύοντας με double cream ή τυρί κρέμα και μαρμελάδα της επιλογής μας.

Δείτε ακόμη