Υπάρχουν κάποια χαρακτηριστικά που υποστηρίζει (σχεδόν) αποκλειστικά το iOS και δύσκολα τα βρίσκουμε σε άλλο λογισμικό. Αυτά τα χαρακτηριστικά είναι που κάνουν την Apple να ξεχωρίζει και τα προϊόντα της να αποκτούν φανατικό κοινό. Κάποια από αυτά υπάρχουν ακόμη και σε ανταγωνιστικές πλατφόρμες, όπως π.χ. σε Android κι ενδεχομένων σε μεγαλύτερη ποικιλία όμως σίγουρα υπάρχει διαφορά στη λειτουργικότητα τους. Κάποια χαρακτηριστικά του iOS λειτουργούν τόσο καλά ώστε οι συσκευές να υπερτερούν του ανταγωνισμού και να αποτελούν (στην ουσία) αποκλειστικότητες. Πρόκειται για την αναλογία μεταξύ ποσότητας και ποιότητας.
Side Swipe
Η κίνηση που κάνεις όταν αλλάζεις μεταξύ ενεργών εφαρμογών που τρέχουν στο iPhone σου. Θυμίζει το Alt+Tab στο πληκτρολόγιο των Windows. Side Swipe έχει φυσικά και το Android στο Google Pixel, όμως μπορείς να διαλέξεις μονάχα ανάμεσα σε δύο apps. Μπορείς να πειράξεις λίγο τη λειτουργία του και να δουλέψει σε όλες τις εφαρμογές, όπως δηλαδή στο iPhone. Όμως και πάλι δεν καταφέρνει τα φτάσει τα επίπεδα ευκολίας που δίνεται στο iOS.
3D Touch
Μόνο οι φίλοι της Apple θα ξέρουν ότι στο Apple Watch εμφανίστηκε το πρώτο pressure – sensitive display. Η πρώτη οθόνη που μπορούσε να διακρίνει το απλό touch με το touch υπό πίεση. Αυτό η Apple το ονόμασε Force Touch και επέτρεπε στον χρήστη πολλαπλά actions στο ίδιο σημείο της οθόνης.
Αυτό εξάλειψε την ανάγκη για πολλά κουμπιά και πλήκτρα, αφού μπορούσες να χρησιμοποιήσεις την οθόνη για να δηλώσεις την ίδια ενέργεια που θα δήλωνες και πατώντας ένα φυσικό button, απλά πιέζοντας λίγο παραπάνω την οθόνη. To Force Touch μεταφέρθηκε στο iPhone ως «3D touch» και τότε άρχισε να γίνεται ένα από τα αγαπημένα μας χαρακτηριστικά. Μόλις μάθεις να πιέζεις λίγο παραπάνω επάνω σε ένα εικονίδιο και να διαχειρίζεσαι αυτό το shortcut, θα κερδίσεις πολύτιμο χρόνο. Επίσης, θα γίνει πολύ ευκολότερη η διαχείριση του κινητού με το ένα χέρι.
Για τον Android user που δεν έχει ζήσει κάτι αντίστοιχο αρκεί να πούμε το εξής: Με το 3D touch δεν ανοίγεις απλά την εφαρμογή που θέλεις, αλλά την ανοίγεις ακριβώς στη λειτουργία που θέλεις. Φαίνεται παρόμοιο με τις συντομεύσεις του Android. Όμως, με τις συντομεύσεις μπορείς να έχεις ένα icon κάποιας επαφής και μόλις τη πατάς να πραγματοποιείται μία κλήση σε αυτή. Αλλά χρειάζεσαι ακόμη ένα shortcut για κάθε επαφή, κι αν θέλεις να διαλέγεις μεταξύ κλήσης, SMS μηνύματος, ή κλήσης μέσω Viber, χρειάζεται να έχεις μία συντόμευση για κάθε επαφή και για κάθε περίπτωση.
Το 3D touch σου επιτρέπει να επιλέξεις την εφαρμογή «επαφές» και χωρίς να αφήσεις το δάχτυλό σου από την οθόνη να μεταφερθείς ακριβώς στη λειτουργία που χρειάζεσαι. Μόλις φτάσεις το δάχτυλό σου στο σημείο που πρέπει, (κλήση, SMS, chat, οτιδήποτε) αφήνεις το δάχτυλό σου και πραγματοποιείται αυτή η ενέργεια.
Touch Detection
Εδώ το iPhone είναι πολύ μπροστά από οποιοδήποτε άλλο κινητό και με τεράστια διαφορά. Η οθόνη του ανανεώνεται στα 60Hz όπως σε κάθε καλό κινητό. Όμως μπορεί κι ανιχνεύει το δάχτυλό σου στη διπλάσια ταχύτητα. Διαβάζει κάθε touch input σε συχνότητα 120Hz.
Αυτό σημαίνει πως ένα touch detection των 60Hz περιμένει να περάσουν 16,6ms για να ελέγξει την οθόνη και να δει αν υπάρχει κάποιο touch από το δάχτυλό σου. Ένα touch detection των 120Hz αφήνει να περάσουν μόλις 8,3ms. Δηλαδή πολύ ομαλότερη συμπεριφορά σε κάθε touch gesture. Αυτό μεταφράζεται σε καλύτερο gameplay, ευκολότερη σχεδίαση στην οθόνη κι άριστη συνεργασία με 3D touch και πολύπλοκα gestures.
Video & Camera
Η κάμερα στο iPhone είναι πραγματικά αξεπέραστη. Μη δώσεις τεράστια σημασία στους αριθμούς. Τα Megapixel και τα fps είναι απλά αριθμοί. Το τελικό video σε ένα iPhone είναι πολύ ομορφότερο από κάθε άλλο κινητό. Ακόμα και το Google Pixel υστερεί στο video recording απέναντι σε ένα iPhone. Βέβαια, εδώ έχουμε να κάνουμε και με τις προσωπικές προτιμήσεις.
Η κάμερα έχει ταχύτατο autofocus μεγάλης ακρίβειας. Διαχειρίζεται άριστα το exposure compensation αποφεύγοντας να δημιουργήσει υπερβολικό φωτισμό. Ταυτόχρονα, κερδίζει στις λεπτομέρειες και την καταγραφή των σκιών. Ας μην ξεχάσουμε και τη σταθεροποίηση της εικόνας που είναι απίστευτα ομαλή στο iPhone.
Android Cameras
Η αναφορά και μόνο της λέξης «camera» στον κόσμο των κινητών είναι ικανή να ανοίξει τον ασκό του Αιόλου. Κυρίως γιατί το Android παλεύει να αντιμετωπίσει τα προβλήματα που δημιουργεί το image stabilization.
Η σταθεροποίηση της εικόνας επηρεάζει αρνητικά λειτουργίες όπως το dynamic range και το sharpening στην εικόνα. Το iPhone δεν αντιμετωπίζει κάποιο από αυτά τα προβλήματα. Ίσως είναι πιο σωστό να πούμε πως τα καταφέρνει πολύ καλύτερα σε αυτούς τους τομείς. Ίσως γιατί η Apple έχει να ασχοληθεί με μια κάμερα τη φορά και τη βελτιώνει με κάθε νέο iPhone.
Ακόμα κι η θέση της κάμερας στο σώμα του κινητού η Apple έχει τον απόλυτο έλεγχο της .
Επομένως, το λογισμικό κόβεται και ράβεται ακριβώς σε αυτά τα μέτρα. Κάποιες λειτουργίες και χαρακτηριστικά είναι άριστα φτιαγμένα στο iOS και μόνο με ένα iPhone μπορείς να τα απολαύσεις.