Πώς να σχεδιάσεις το τέλειο γιορτινό μενού!

 

 

Από την Ιωάννα Σταμούλου


 

Πριν καταλήξεις στο τι θα βάλεις σ’ ένα εορταστικό τραπέζι, όπως το Πρωτοχρονιάτικο, πρέπει να συνυπολογίσεις πολλές συνθήκες, όπως τις διατροφικές συνήθειες των καλεσμένων σου, τις πιθανές αλλεργίες και δυσανεξίες τους, αλλά και το μενού, το χρόνο και το χώρο που έχεις στη διάθεσή σου. Γι’ αυτό, ρίξε καλού κακού μια ματιά παρακάτω.

 

1. Γούστα είναι αυτά

Επειδή οι γευστικές προτιμήσεις δεν είναι αντικειμενικές, υπάρχει περίπτωση ν’ αφήσεις κάποιον καλεσμένο νηστικό στο γιορτινό τραπέζι σου και να στενοχωρηθείτε και οι δυο. Καλό είναι να γνωρίζεις αν οι καλεσμένοι σου δεν τρώνε κάποιο φαγητό είτε γιατί δεν τους αρέσει, είτε γιατί έχουν δυσανεξία, ή αλλεργία σε κάποιο συγκεκριμένο υλικό. Σ’ αυτή την περίπτωση πρέπει ν’ αποκλείσεις από το μενού το συγκεκριμένο υλικό, ή να υπάρχει εναλλακτική επιλογή. Για να μπορέσεις να ικανοποιήσεις γευστικά όλους τους καλεσμένους θα πρέπει να έχεις ρωτήσει κι ενημερωθεί πριν οργανώσεις το μενού.

 

2. Γεύσεις vegan

Μην ξεχνάς πως δεν είναι λίγοι αυτοί που ακολουθούν πλέον στη ζωή τους ένα πολύ συγκεκριμένο διατροφικό προφίλ, αποκλείοντας μερικώς, ή εντελώς τα προϊόντα ζωικής προέλευσης. Πρόκειται για τους vegetarian και τους vegan, κι αν έχεις τέτοιους καλεσμένους πρέπει να φροντίσεις να έχεις στο τραπέζι σου και κάποια φαγητά που μπορούν να καταναλώσουν.

 

3. Στρωμένο τραπέζι Vs Μπουφές

Αν ο αριθμός των καλεσμένων χωράει στο τραπέζι σου, το καθιστό δείπνο είναι πολύ καλή επιλογή. Αν, όμως, ο αριθμός τους υπερβαίνει τη χωρητικότητά του, λύση και μονόδρομο αποτελεί η ιδέα του μπουφέ.

 

 

4. Διαχείριση χρόνου

Επειδή είναι αδύνατον ν’ ολοκληρωθούν όλα τα φαγητά την ίδια ημέρα, κι επειδή ο φούρνος δεν μπορεί να ψήνει μαζί διαφορετικά πράγματα, θα χρειαστεί κάποια από τα πιάτα να τα προετοιμάσεις από την προηγούμενη μέρα. Είτε να τα ολοκληρώσεις, είτε να τα έχεις έτοιμα για ψήσιμο.

 

5. Προσάρμοσε το budget σου

Η αλήθεια είναι, πως τα γιορτινά τραπέζια συχνά ξεφεύγουν από τον προϋπολογισμό. Είτε γιατί συνήθως επιλέγονται τα πιο εκλεκτά υλικά για το μενού, είτε γιατί γίνεται η προσπάθεια να μείνουν όλοι οι καλεσμένοι ικανοποιημένοι και να εντυπωσιαστούν. Σεβαστές όλες οι απόψεις, όμως καλό είναι να μην ξεφεύγεις εντελώς. Επίλεξε, λοιπόν, εποχικά λαχανικά και φρούτα, κάνε πιο οικονομικές επιλογές στο κρέας (υπάρχουν κομμάτια κρέατος που χωρίς να είναι ιδιαίτερα ακριβά δίνουν εξαιρετικές εναλλακτικές μαγειρικής, όπως ο χοιρινός λαιμός, η παντσέτα, το μοσχαρίσιο χτένι, το οσομπούκο, ο κόκορας, η γαλοπούλα) και προτίμησε τα ελληνικά αλλαντικά και τυριά.

 

6. Μέτρον άριστον

Η ποικιλία κι η αφθονία προσφέρουν απόλαυση τόσο στο μάτι, όσο και στο στομάχι αλλά και στην ψυχολογία. Όμως αν το παρακάνεις, υπάρχει περίπτωση να πετύχεις το αντίθετο αποτέλεσμα. Προσοχή, λοιπόν, αποφάσισε πρώτα ποιο θα είναι το κυρίως πιάτο και μετά “χτίσε” γύρω απ’ αυτό το υπόλοιπο μενού.

 

7. Πρώτο πιάτο, σαλάτα κι ορεκτικά

Το δείπνο ξεκινάει με τα πρώτα πιάτα, κι η αρχή που γίνεται πρέπει να είναι ορεκτική κι εντυπωσιακή, αλλά ελαφριά και σε τέτοια ποσότητα που δεν θα χορταίνει, αλλά θ’ ανοίγει την όρεξη για το κυρίως. Σ’ ένα γιορτινό τραπέζι το πρώτο πιάτο μπορεί να είναι μια σούπα, μικρή πάντα σε ποσότητα. Η σαλάτα δεν πρέπει να είναι βαριά και να μοιάζει με κυρίως πιάτο. Ας μην περιέχει πολλά τυριά κι αλλαντικά, κρουτόν και κρεατικά. Τα φρούτα κι οι ξηροί καρποί είναι οι καλύτεροι σύντροφοι μιας πράσινης σαλάτας που προορίζεται για γιορτινό τραπέζι. Όσο για το ορεκτικό μπορεί να είναι μια τάρτα, μια πίτα, ένα σουφλέ κλπ. Αν επιλέξεις να φτιάξεις μπουφέ, μπορείς να έχεις περισσότερες επιλογές σε σαλάτες, ορεκτικά και μεζέδες. Μπορείς ακόμη να φτιάξεις καναπεδάκια, ντιπ και ποικιλία τυριών κι αλλαντικών.

 

8. Κυρίως πιάτο

Το κυρίως πιάτο είναι το πιο βαρύ φαγητό του γεύματος. Συνήθως θα είναι κάποιο κρεατικό, ή ψαρικό. Αν σερβίρεις και τα δύο, τότε ξεκινάς πρώτα με το ψάρι και μετά περνάς στο κρέας.

 

9. Γαρνιτούρες και συνοδευτικά

Οι γαρνιτούρες συνοδεύουν διακριτικά, χωρίς να υπερκαλύπτουν τη γεύση του κυρίως πιάτου. Συνήθως είναι βρασμένα, ψητά, ή σοταρισμένα λαχανικά, πουρές, ή κάτι αμυλούχο όπως ρύζι, ή ζυμαρικό.

 

10. Επιδόρπιο

Τα επιδόρπια μπορεί να είναι τυριά, φρούτα, ξηροί καρποί και γλυκά. Συνοδεύονται μ’ ένα καλό, γλυκό, κόκκινο κρασί, ή πόρτο.

 

11. Γλυκό

Το γλυκό φινάλε ενός καλού γεύματος είναι η τελευταία εντύπωση που αφήνει και πρέπει να είναι καλή. Οφείλει να είναι σχετικά ελαφρύ, ν’ αποτελείται από φρέσκα εποχιακά συστατικά και να ταιριάζει με την περίσταση. Δεν ξεχνάμε πως από το Πρωτοχρονιάτικο τραπέζι δεν λείπει η βασιλόπιτα, οι κουραμπιέδες και τα μελομακάρονα.

 

 

Μπορείς να δεις ακόμη