Καλοκαίρι: Ευκαιρία για εξορμήσεις στη φύση και birdwatching

by Zikou Stella

Το καλοκαίρι πλησιάζει και θα σου δοθεί μια πολύ καλή ευκαιρία να ξεχυθείς στη φύση και στην ύπαιθρο για διακοπές ή για να απολαύσεις κάποια από τις αγαπημένες σου δραστηριότητες. Αν σου αρέσει η παρατήρηση των αποδημητικών πουλιών και γενικότερα του φυσικού τοπίου, αυτή είναι η κατάλληλη περίοδος. Στην Ελλάδα υπάρχουν πολλοί υδροβιότοποι, που συγκεντρώνουν σπάνια είδη πουλιών τα οποία θα μπορέσεις να δεις από κοντά.

 

 

Απόδραση στην ύπαιθρο για birdwatching

Ο υγροβιότοπος του Μεσολογγίου θεωρείται ένας από τους πιο σημαντικούς στη χώρα μας. Αποτελεί τον τόπο κατοικίας περισσότερων από 300 ειδών πουλιών και φιλοξενεί πάνω από 20.000 πάπιες. Στικταετοί, ψαραετοί, βασιλαετοί, αλλά και νανόγλαροι είναι μόνο μερικά από τα “ιδιαίτερα” είδη που θα βρεις στην περιοχή.

Προχωρώντας βορειότερα θα βρεθείς στις Πρέσπες, έναν πλούσιο, προστατευόμενο υγροβιότοπο ενταγμένο στο Δίκτυο Natura. Εκεί, με λίγη τύχη θα συναντήσεις σπάνια πουλιά, όπως χηνοπρίστες, αργυροπελεκάνους και σταχτόχηνες.

Στο ανατολικό άκρο της Ελλάδας υπάρχει ένας φυσικός παράδεισος, το Δέλτα του Έβρου, ένας από τους κορυφαίους προορισμούς αν είσαι λάτρης του bird watching. Το καλοκαίρι, μεταξύ άλλων, θα βρεις κύκνους, δεκάδες διαφορετικά είδη πάπιας και σταχτόχηνες.

Δυτικότερα, μεταξύ των νομών Ροδόπης και Ξάνθης υπάρχει η λίμνη Βιστωνίδα. Είναι ο τόπος φιλοξενίας σχεδόν 230 ειδών πουλιών, όπως νανόχηνες, μαύρες λαγγόνες κι αν είσαι τυχερός κάπου θα πετύχεις μικρές ομάδες από κεφαλούδια.

Περισσότερα από 300 είδη πουλιών φιλοξενούνται στη λίμνη Κερκίνη. Από σταχτόχηνες, μέχρι αργυροπελεκάνους, φοινικόπτερα και κοκκινολαίμηδες, αλλά και κύκνους, που με την παρουσία τους ομορφαίνουν ακόμα περισσότερο το εντυπωσιακό τοπίο.

 

 

Birdwatching ακόμα και στο κέντρο της Αθήνας

Ακόμα και αν ζεις στην Αθήνα, ίσως δεν σου πάει από το μυαλό, αλλά υπάρχουν πολλές περιοχές οι οποίες προσφέρονται για birdwatching. Ο Υμηττός, ο Εθνικός Κήπος, το Πάρκο Τρίτση, ο λόφος του Στρέφη, η Ακρόπολη, το Ζάππειο και ο Λυκαβηττός είναι μόνο μερικά από τα σημεία εντός του λεκανοπεδίου, στα οποία θα μπορέσεις να βρεθείς άνετα και γρήγορα ακόμα με τη συγκοινωνία. Αν έχεις στη διάθεσή σου λίγο περισσότερο χρόνο, μπορείς να πραγματοποιήσεις μια μικρή απόδραση στο Δέλτα Φαλήρου, στο Σούνιο, στον Ωρωπό, την Αρτέμιδα, τη Βραυρώνα ή τον Σχοινιά.

Η Αθήνα και η ευρύτερη περιοχή της Αττικής αποτελούν τόπο κατοικίας των περισσότερων από τα μισά είδη πουλιών, σύνολο 450, που υπάρχουν στην Ελλάδα, τα οποία προτιμούν την περιοχή λόγω του ήπιου κλίματος.

 

 

Εξόρμηση στα βουνά

Το τοπίο της Ελλάδας διακρίνεται από τεράστια ποικιλία. Εκτός από τα πουλιά υπάρχουν δεκάδες άλλα είδη πανίδας, που συμπεριλαμβάνουν σπάνια ζώα, όπως ο λύκος ή ο λύγκας για τα οποία από τη μία θα χρειαστείς αρκετή τύχη για να συναντηθείς μαζί τους, από την άλλη, λόγω της φύσης τους θα πρέπει να είσαι καλά προετοιμασμένος για κάθε είδους αντίδραση από την πλευρά τους. Στη χώρα μας έχουν καταγραφεί σχεδόν 100 διαφορετικά είδη ζώων που ζούνε στη στεριά και σίγουρα όλο και κάποιο θα σου κινήσει το ενδιαφέρον. Αρκεί να ανοίξεις τον χάρτη και απλά να επιλέξεις το ορεινό σημείο που θέλεις να αποτελέσει τον επόμενο προορισμό σου. Κι επειδή η καλή προετοιμασία πάντα μετράει, καλό θα είναι να φροντίσεις να ενημερωθείς από πριν σχετικά με το τι θα συναντήσεις στο μέρος που διάλεξες.

 

 

Επιλογή εξοπλισμού

Καλά όλα αυτά, αλλά σίγουρα θα χρειαστείς, αν δεν έχεις ήδη τον κατάλληλο εξοπλισμό, δηλαδή, τουλάχιστον ένα ζευγάρι κιάλια. Υπάρχουν τρία διαφορετικά είδη, Porro, Roof και Monocular και περισσότερες πληροφορίες θα βρεις εδώ.

Θα θέλαμε απλά να σου προτείνουμε, καθώς θα κινηθείς στη φύση όπου το έδαφος δεν είναι πάντοτε ομαλό και τα μικρο-ατυχήματα είναι πάντοτε μέσα στο πρόγραμμα, να προτιμήσεις ένα ζευγάρι κιάλια με κάλυμμα από καουτσούκ, που προσφέρει καλύτερη προστασία από χτυπήματα στο σώμα (όχι στον φακό). Επειδή, όλο και κάποια ξαφνική καλοκαιρινή μπόρα μπορεί να πιάσει την ώρα που έχεις εστιάσει και παρατηρείς ένα σπάνιο πουλί, τη στιγμή που δεν θέλεις να χάσεις με τίποτα, καλό θα είναι τα κιάλια που θα επιλέξεις να είναι αδιάβροχα. Ακόμα, οι επικαλύψεις σε φακούς και πρίσματα βελτιώνουν τη μετάδοση του φωτός μέσω της διόπτρας και προσφέρουν μια πιο καθαρή εικόνα.

Η μεγέθυνση και η ποιότητά της είναι ένας παράγοντας που θα επηρεάσει άμεσα το πόσο θα ευχαριστηθείς το αγαπημένο σου χόμπι. Επιλέγοντας ένα ζευγάρι κιάλια, θα πρέπει να εστιάσεις στα εξής:

 

Όσο μεγαλύτερη είναι η μεγέθυνση, μειώνεται η φωτεινότητα της εικόνας, στενεύει το βάθος πεδίου οπότε θα πρέπει να αλλάζεις συχνά το σημείο που εστιάζεις, τα κιάλια είναι πιο βαριά και θα έχεις δυσκολία να τα κρατήσεις ακίνητα δίχως ένα τρίποδο ή άλλο βοηθητικό εξοπλισμό. Για την παρατήρηση πουλιών, συνιστώνται μεγεθύνσεις 7x ή 8x.

Από την άλλη, όσο μικρότερη είναι η μεγέθυνση, τόσο πιο φωτεινή είναι η εικόνα, το πλησιέστερο σημείο εστίασης είναι εγγύτερα, είναι μεγαλύτερο το βάθος πεδίου και πιο ευρύ το οπτικό πεδίο, ενώ τα κιάλια είναι πιο ελαφριά και ευκολότερα στο κράτημα σε κατάσταση ακινησίας για περισσότερη ώρα.

Κιάλια με μεγαλύτερη μεγέθυνση (10x) είναι πιο κατάλληλα για χρήση σε μεγάλες, ανοικτές περιοχές, όπως λίμνες και εκβολές ποταμών. Δεν συνιστώνται κιάλια με μεταβλητή μεγέθυνση. Σπάνια δίνουν τόσο καλή εικόνα σε όλο το εύρος που καλύπτουν όσο τα κιάλια μονής μεγέθυνσης και έχουν περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν προβλήματα.

 

Ο καθαρός, νυχτερινός ουρανός περιμένει να σε συναρπάσει

Τα καλοκαιρινά βράδια, που η ατμόσφαιρα είναι πιο καθαρή, απαλλαγμένη από την υγρασία, είναι κατάλληλα για την παρατήρηση του ουρανού. Είναι η ιδανική χρονική περίοδος να εμπλουτίσεις τις γνώσεις σου για τους αστερισμούς ή για να εντοπίσεις τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό. Η ύπαιθρος, μακριά από τα φώτα της πόλης, είναι το ιδανικό σημείο για μια τέτοια δραστηριότητα. Θα χρειαστείς, τι άλλο, από ένα τηλεσκόπιο ή ένα ζευγάρι κιάλια με δυνατότητα νυχτερινής οράσεως. Μην ξεχνάς ότι κάθε καλοκαίρι υπάρχει το εντυπωσιακό φαινόμενο των Περσείδων (πεφταστέρια), που ξεκινάει στις 17 Ιουλίου, κορυφώνεται σταδιακά και διαρκεί ως τις 24 Αυγούστου.

Αν θέλεις να ενημερωθείς περισσότερο για να επιλέξεις τον κατάλληλο εξοπλισμό, με μια επίσκεψη σε ένα κατάστημα Κωτσόβολος θα σου λυθούν όλες οι απορίες.

Μπορείς να δεις ακόμη