Καλύτερος ύπνος τον χειμώνα με ηλεκτρική κουβέρτα

by K-Admin 1

 

Τι πιο σημαντικό από το να ξυπνάς ξεκούραστος και γεμάτος ενέργεια; Τι πιο ωραίο από το να σε περιμένει ένα ζεστό κρεβάτι τις κρύες νύχτες του χειμώνα; Μια ηλεκτρική κουβέρτα “αγκαλιάζει” τις ανάγκες σου και σου προσφέρει ποιότητα ύπνου.

 

Ζεστός και άνετος ύπνος

Με μια ηλεκτρική κουβέρτα ξεχνάς το σοκ που προκαλεί το παγωμένο κρεβάτι.
Φαντάσου πόσο σημαντικό είναι να ξαπλώνεις μετά από μία εξοντωτική μέρα στο κρεβάτι σου και αυτό να είναι ήδη ζεστό. Η χρήση της ηλεκτρικής κουβέρτας έχει κι άλλες θετικές επιδράσεις στην υγεία, αφού μειώνει τους μυϊκούς πόνους και τους πόνους στις αρθρώσεις, μειώνει τις αλλεργίες που μπορεί να προκληθούν από την υγρασία, ενώ βοηθάει στην ταχύτερη χαλάρωση και στον πιο γρήγορο και ξεκούραστο ύπνο. Το μόνο που έχεις να κάνεις είναι να ενεργοποιήσεις τη λειτουργία της δέκα λεπτά πριν μπεις κάτω από τα σκεπάσματα.

 

Εξοικονόμηση ηλεκτρικού ρεύματος

Με τη χρήση ηλεκτρικής κουβέρτας επιτυγχάνεται εξοικονόμηση ενέργειας, καθώς δε χρειάζεται να καταναλωθεί ενέργεια για να θερμανθεί ο περιβάλλοντας χώρος. Επιπρόσθετα, η κατανάλωση της είναι εξαιρετικά χαμηλή και οικονομικότερη από κάθε άλλο μέσο θέρμανσης.

 

 

Ευελιξία στη ρύθμιση θερμοκρασίας

Όλες οι ηλεκτρικές κουβέρτες διαθέτουν τουλάχιστον δύο διαφορετικές ρυθμίσεις θερμοκρασίας. Η ελάχιστη παραγόμενη θερμοκρασία συνήθως είναι περίπου 18-25°C, ενώ η μέση μέγιστη είναι περίπου 48°C (η υψηλότερη είναι 56°C).

Η θερμοκρασία που αναπτύσσει η ηλεκτρική κουβέρτα εξαρτάται κυρίως από το βάρος των κλινοσκεπασμάτων που χρησιμοποιούνται. Αυτό που ισχύει για τις περισσότερες ηλεκτρικές κουβέρτες είναι ότι όσο πιο βαριά καλύπτονται, τόσο περισσότερο αποδίδουν. Στην περίπτωση του ηλεκτρικού υποστρώματος, και ειδικά αν η επένδυση είναι από πολυεστέρα, χρησιμοποίησε ένα χοντρό κατωσέντονο, τόσο για να έχεις καλύτερη αίσθηση όσο και για να την προστατεύσεις από τη φθορά της τριβής.

Η θερμοκρασία που επιλέγει ο καθένας είναι εντελώς υποκειμενική. Γενικά προτείνεται να ενεργοποιείς την ηλεκτρική κουβέρτα στην ανώτερη σκάλα λίγες ώρες προτού πέσεις για ύπνο, ώστε να αποθηκευτεί η ζέστη στο στρώμα και τα σκεπάσματα, ενώ, πριν πέσεις για ύπνο μπορείς είτε να την απενεργοποιήσεις ή να τη ρυθμίσεις στο χαμηλότερο επίπεδο θερμοκρασίας, ανάλογα με την προτίμηση σου.

 

Κατάλληλη για όλη την οικογένεια

Η ηλεκτρική κουβέρτα είναι απόλυτα ασφαλής για χρήση και από παιδιά, ωστόσο, επειδή η λειτουργία της βασίζεται στις λεπτές αντιστάσεις που βρίσκονται στο εσωτερικό της, θα πρέπει να αποφεύγεται κάθε χρήση που μπορεί να τους προκαλέσει βλάβη, άρα καλό θα ήταν να αποφεύγουμε τα παιδιά να πατούν ή να πηδούν πάνω στο κρεβάτι όταν αυτή λειτουργεί.

Όσον αφορά τα ηλικιωμένα άτομα, αν υπάρχει περίπτωση να περάσει υγρασία στην ηλεκτρική κουβέρτα (π.χ. από ακράτεια), θα πρέπει να χρησιμοποιηθεί ένα πρόσθετο πλαστικό κάλυμμα. Οι περιπτώσεις που απαγορεύεται η χρήση ηλεκτρικής κουβέρτας είναι σε κρεβάτια ανήμπορων ανθρώπων, βρεφών, ή ανθρώπων που πάσχουν από κάποιο πρόβλημα που τους καθιστά υπερευαίσθητους στη θερμότητα.

 

Εύκολο πλύσιμο και αποθήκευση

Ορισμένες ηλεκτρικές κουβέρτες πλένονται στο χέρι, με ένα νωπό σφουγγάρι με απαλό απορρυπαντικό. Για να αφαιρέσεις το νερό, σκουπίζεις με ένα στεγνό πανί. Φυσικά, υπάρχουν ηλεκτρικές κουβέρτες που πλένονται κανονικά στο πλυντήριο, ανάλογα πάντα με το τι αναφέρει και ο κάθε κατασκευαστής στις οδηγίες χρήσης. Σε κάθε περίπτωση, μην καθαρίζεις την κουβέρτα με χημικό τρόπο, μην χρησιμοποιείς λευκαντικό και μην την τοποθετείς στο στεγνωτήριο. Επίσης, πριν χρησιμοποιηθεί ξανά θα πρέπει να είναι εντελώς στεγνή. Το πιο ιδανικό είναι να την κρεμάσεις σε ένα αεριζόμενο χώρο (και όχι στον ήλιο) για να στεγνώσει με φυσικό τρόπο.

 

Την εποχή που δε θα τη χρειάζεσαι πλέον, ακολούθησε τις οδηγίες του κατασκευαστή για την ορθή αποθήκευση. Μπορείς να τη διπλώσεις και να την αποθηκεύσεις στην ντουλάπα σου μέχρι τον επόμενο χειμώνα. Απλώς, μην τοποθετήσεις πάνω στην ηλεκτρική κουβέρτα βαριά αντικείμενα και απόφυγε τη χρήση χημικών όπως σκοροκτόνα. Πολλές προτάσεις έρχονται μαζί με ειδική θήκη αποθήκευσης.

 

Μπορείς να δεις ακόμη