Κουζινομηχανή, ο καλύτερος βοηθός μας και στις γιορτές!

by K-Admin 1

 

 

Από την Ιωάννα Σταμούλου


 

 

Δεν είναι ανάγκη να έρθουν Χριστούγεννα για να αποκτήσουμε την πολύτιμη βοήθεια μιας κουζινομηχανής, αλλά όσο να ’ναι τώρα τις γιορτές ξοδεύουμε περισσότερο χρόνο στην κουζίνα και η ανάγκη να την έχουμε στο πλευρό μας γίνεται πιο επιτακτική.

Τώρα που το σπίτι μας έγινε και λίγο σχολείο και λίγο γραφείο και λίγο παιδική χαρά και λίγο μπιστρό και λίγο καφέ και λίγο εστιατόριο, η κουζίνα έχει πάρει προβάδισμα αφού ο φούρνος δεν προλαβαίνει να ψήνει για να μυρίσει το σπιτικό μας Χριστούγεννα. Φέτος μάλιστα που οι Γιορτές μας θα είναι αυστηρά οικογενειακές, ας φροντίσουμε να τις κάνουμε αξέχαστες, αλλά με την καλή έννοια.

Ο χορός της βασιλόπιτας με καλεσμένους στο μπουφέ μελομακάρονα, κουραμπιέδες, χριστουγεννιάτικα κέικ, μπισκότα και κορμούς έχει αρχίσει για τα καλά, πάνω σε μουσικό χαλί από jingle bells και τρίγωνα κάλαντα που με τη σειρά τους παρασύρουν κι εμάς σε ξέφρενους ρυθμούς δημιουργίας. Τέτοιες μέρες, με τόσο απαιτητικό πρόγραμμα μαγειρικής και ζαχαροπλαστικής  και οι δικές μας απαιτήσεις και προσδοκίες από μια συσκευή είναι υποχρεωτικά πολύ μεγαλύτερες.  Ας δούμε λοιπόν τι κερδίζουμε από τη χρήση μιας κουζινομηχανής.

 

 

Ποια η διαφορά της όμως από ένα απλό μίξερ;

Με ένα μίξερ μπορούμε να κάνουμε σίγουρα, αρκετά πράγματα (π.χ. αυγολέμονα, κέικ, ζύμες τάρτας, μαγιονέζες) όμως η κουζινομηχανή αφενός μας δίνει μεγαλύτερες δυνατότητες σε συνταγές πολύ πιο απαιτητικές (π.χ. μαρέγκες, ψωμιά, τσουρέκια) που ένα απλό μίξερ δεν μπορεί να μας καλύψει, αφετέρου μας λύνει κυριολεκτικά τα χέρια, γιατί όσο εκείνη δουλεύει, εμείς έχουμε το χρόνο να κάνουμε άλλα πράγματα. Να ζυγίσουμε τα υπόλοιπα υλικά μας, να ετοιμάσουμε τα ταψιά μας, να κοσκινίσουμε τα άλευρά μας κλπ. Όταν λοιπόν ο πήχης των απαιτήσεών μας ανεβαίνει, η λύση της κουζινομηχανής  γίνεται μονόδρομος.

 

Ποια τα extra οφέλη μιας κουζινομηχανής;

 

 

Οι κουζινομηχανές διαθέτουν εξαρτήματα ανάμιξης και χτυπήματος που δεν διαθέτει ένα απλό μίξερ.

Μεταλλικό χτυπητήρι για μαρέγκες, σαντιγί, χυλούς, μείγματα που θέλεις να «πάρουν αέρα» και να φουσκώσουν (π.χ μια κρέμ πατισιέ κ.α).

Φτερό για ανάμειξη υλικών, για παράδειγμα να χτυπήσεις το βούτυρο με τη ζάχαρη στους κουραμπιέδες ή το λάδι με τη ζάχαρη στα μελομακάρονα. Να φτιάξεις ακόμη κέικ, τριφτές ζύμες που δεν θέλουν πολύ ανακάτεμα όπως μπισκότα και ζύμες τάρτας ή κράμπλ.

Γάντζο για μαλακές ζύμες μαγιάς όπως ψωμιά, τσουρέκια κλπ. αλλά και για πιο σκληρές όπως είναι η ζύμη για φύλλο πίτας.

Ειδικό φτερό για πολύ απαλό ανακάτεμα. Κάποιες φορές η συνταγή απαιτεί να χτυπήσουμε ξεχωριστά τους κρόκους από τα ασπράδια και να ενσωματώσουμε στο τέλος την χτυπημένη μαρέγκα στη ζύμη με απαλές κυκλικές κινήσεις μιας σπάτουλας σιλικόνης ώστε να μην χάσουμε τον αέρα από το μίγμα και να παραμείνει αφράτο και μετά το ψήσιμο. Υπάρχουν κουζινομηχανές, όπως η Kenwood KVL8470S Chef XL Titanium, που διαθέτουν αυτό το ειδικό εξάρτημα και το κάνουν με 100% επιτυχία βγάζοντάς μας από τον κόπο να το κάνουμε μόνοι μας.

 

Οι κουζινομηχανές είναι αληθινά πολυεργαλεία!

Πολλές φορές με την προσθήκη έξτρα εξαρτημάτων  οι κουζινομηχανές μπορούν και μεταμορφώνονται σε άλλες συσκευές: σε μπλέντερ, σε λεμονοστύφτη, σε παγωτομηχανή, σε μηχανή του κιμά, σε πολυκόφτη, σε μηχανή ζυμαρικών, σε μύλο μπαχαρικών, σε ζυγαριά, σε επαγωγική εστία! Αυτό βέβαια εξαρτάται από το budget που μπορούμε να διαθέσουμε. Επίσης μπορούμε να κάνουμε τμηματικά τις αγορές μας.

 

 

Τι να προσέξω όταν θα αγοράσω καινούρια κουζινομηχανή

  • Την ισχύ της, φρόντισε να είναι όσο πιο δυνατή γίνεται ώστε να μπορεί να δουλεύει με άνεση και αντοχή για πολλά πολλά χρόνια.
  • Το μέγεθος του κάδου της ποικίλει σε περιεκτικότητα που φτάνει μέχρι 8 λίτρα. Επίλεξέ τον ανάλογα με τις ανάγκες σου.
  • Επίσης, προτίμησέ τον μεταλλικό από τον πλαστικό κάδο γιατί είναι πολύ πιο ανθεκτικός και πλένεται πιο εύκολα.

 

Μπορείς να δεις ακόμη