Κάνε τις κουρτίνες σου σαν καινούριες με τα καλύτερα tips καθαρισμού τους!

by K-Admin 1

 

Εδώ θα βρεις όλα τα μυστικά και τις απλές συμβουλές καθημερινής και περιοδικής περιποίησης των κουρτινών σου.

 

Κι έρχεται αυτή η στιγμή του χρόνου, που πρέπει κι εσύ να καθαρίσεις τις κουρτίνες σου. Λίγες ή πολλές, λεπτές ή χοντρές, σκούρες ή ανοιχτόχρωμες… το πλύσιμό τους μαζί με τα παρελκόμενά του ήταν και παραμένει μια δουλειά που πολύ θα ήθελες ν’ αποφύγεις.

Ξέρεις, όμως, πως δεν μπορείς να κάνεις και για πολύ τα “στραβά μάτια”, αφού οι κουρτίνες είναι μονάχα η μία από τις δέκα επιφάνειες του σπιτιού με την περισσότερη σκόνη κι ακάρεα. Αυτό, φυσικά, οφείλεται στην άμεση επαφή τους με τ’ ανοιχτά παράθυρα, που τις καθιστά φίλτρο φωτός κι αέρα, αλλά και στο γεγονός ότι είναι μία από τις επιφάνειες που καθαρίζει κανείς από σπάνια έως καθόλου.

Το σωστό είναι να την κατεβάζεις από το κουρτινόξυλο και να την πλένεις 2-3 φορές το χρόνο, ειδικά αν καπνίζεις μέσα στο σπίτι, ή αν η περιοχή που μένεις έχει ρύπανση. Μην τρομάζεις, εδώ θα βρεις τρόπους για να περιορίσεις τη συγκεκριμένη διαδικασία σε συχνότητα μίας φοράς το χρόνο.

Για να περιορίσεις, λοιπόν, αυτή τη χρονοβόρα και μπελαλίδικη, ομολογουμένως, διαδικασία πρέπει ν’ αφιερώνεις συχνότερα λίγο από το χρόνο σου για την περιοδική περιποίηση των κουρτινών σου.

 

Περιοδικά, μέσα στο έτος

 

Κάθε φορά που βάζεις ηλεκτρική σκούπα


Αφού τελειώσεις το σκούπισμα και ξεσκόνισμα του πατώματος, του χαλιού και των επίπλων, τοποθέτησε το ειδικό εξάρτημα για υφάσματα στο σωλήνα απορρόφησης της ηλεκτρικής σου σκούπας και πέρνα το πάνω από τις κουρτίνες. Έτσι θα φύγει η πολλή σκόνη.

Αυτό είναι πολύ σημαντικό να το κάνεις συχνά, ειδικά σε χώρους μ’ αυξημένη υγρασία, όπως η κουζίνα, γιατί η σκόνη που κατακάθεται, σε συνδυασμό με την υγρασία δημιουργεί πάνω στην κουρτίνα ένα συμπαγές στρώμα. Το στρώμα αυτό έλκει κι άλλη σκόνη και το αποτέλεσμα αυτής της διαδικασίας είναι τόσο αντιαισθητικό όσο και ανθυγιεινό.

 

Με φυσερό

Αν  διαθέτεις φυσερό, έχοντας ανοιχτά τα παράθυρα, μπορείς να το χρησιμοποιήσεις δύο με τρεις φορές το μήνα το καλοκαίρι και μια φορά το μήνα το χειμώνα. Το καλοκαίρι, οι κουρτίνες σκονίζονται πιο γρήγορα από τον αέρα που μπαίνει από τ’ ανοιχτά παράθυρα.

 

Με φτερό ξεσκονίσματος

Μια πολύ απλή λύση για να διώχνεις την πολλή σκόνη από την κουρτίνα σου είναι, μια φορά την εβδομάδα, ή και συχνότερα, να την περνάς μ’ ένα καθαρό φτερό ξεσκονίσματος. Μάλιστα, καλό είναι να έχεις ένα φτερό μόνο για τη συγκεκριμένη δουλειά.

 

Με βρεγμένο πανί

Βρες ένα πανί που να μην αφήνει χνούδι. Στο εμπόριο, υπάρχει ποικιλία πανιών με μικροΐνες. Μια φορά στις δεκαπέντε μέρες, βρέξε το και στίψε το καλά. Μετά, πέρασέ το απαλά στην κουρτίνα με τη φορά της ύφανσής της.

Αυτή η μέθοδος είναι ιδιαίτερα αποτελεσματική σε χοντρές κουρτίνες, όπως οι βελούδινες. Ίσως σε κάποιες περιπτώσεις χρειαστούν και μερικές επαναλήψεις.

 

Με ατμό

Αν διαθέτεις ατμοκαθαριστή, ίσως γνωρίζεις πως λειτουργεί και σαν καθαριστής κουρτινών. Κάποια μοντέλα, μάλιστα, διαθέτουν και ειδικό πρόγραμμα περιποίησης κουρτινών.

Αυτό που πρέπει να προσέξεις είναι αν στο ύφασμα της κουρτίνας σου επιτρέπεται η εφαρμογή ατμού. Ένας γενικός κανόνας είναι, πως αν σε μια κουρτίνα επιτρέπεται το πλύσιμο στο πλυντήριο, τότε πιθανότατα και η χρήση ατμού είναι ασφαλής. Σε κάθε περίπτωση, αν δεν νιώθεις σιγουριά, κάνε μια δοκιμή από απόσταση, σε μια κατά προτίμηση κρυμμένη επιφάνεια, όπως σε ένα σημείο που καλύπτεται από δεύτερη πιο χοντρή κουρτίνα.

Το συγκριτικό πλεονέκτημα του ατμού, έναντι των παραπάνω μεθόδων, είναι ότι εξοντώνει και τα ακάρεα. Έτσι δεν χρειάζεται τόσο συχνή επανάληψη. Μια φορά το μήνα αρκεί. Ο ατμοκαθαριστής ειδικά σε άτομα που υποφέρουν από αλλεργίες και αναπνευστικά προβλήματα αποτελεί οικιακό σύμμαχο υγείας.

 

Στο στεγνωτήριο

Αν οι κουρτίνες σου είναι κρεμασμένες με τέτοιο τρόπο, που εύκολα μπορούν ν’ αφαιρεθούν από το κουρτινόξυλο, το να τις κατεβάσεις, να τους κάνεις ένα ελαφρύ τίναγμα και να τις βάλεις στο πρόγραμμα φρεσκαρίσματος του στεγνωτηρίου είναι ιδανική λύση. Έτσι, θα αφαιρεθεί η σκόνη και τα ακάρεα, ενώ οι κουρτίνες θα δείξουν πιο πλούσιες κι αφράτες.

Η περιοδική περιποίηση των κουρτινών είναι χρήσιμη κι αποτελεσματική, αλλά δυστυχώς δεν αρκεί. Οι μέθοδοι που χρησιμοποιήθηκαν παραπάνω, θα σε βοηθήσουν στην αφαίρεση μόνο της επιφανειακής βρωμιάς και στη συντήρηση της συχνότητας πλυσίματος των κουρτινών σε μόνο μια φορά το χρόνο.

Η πραγματική καθαριότητα προκύπτει μόνο με το πλύσιμο. Αυτό γιατί η πλύση στο χέρι, ή στο πλυντήριο θ’ αφαιρέσει και τη βρωμιά που έχει εμποτίσει τις ίνες του υφάσματος.

 

 

Σε ετήσια βάση

 

Κατέβασμα κουρτινών

Ο καθαρισμός των κουρτινών είναι λιγότερο χρονοβόρο να γίνεται ανά δωμάτιο. Καλό είναι να χρησιμοποιείς σκάλα, για ν’ αποφεύγεις  τα πολλά τεντώματα. Αφού την κατεβάσεις, αφαίρεσε τα πιαστράκια, πλαστικά ή μεταλλικά που ίσως να έχουν μείνει και δίπλωσέ την προσεκτικά.

 

Πλύσιμο στο πλυντήριο

Εφόσον η κουρτίνα σου επιτρέπεται να μπει στο πλυντήριο, έτσι διπλωμένη όπως είναι, τοποθέτησέ τη μέσα σε ειδικό πλέγμα πλυσίματος, ή σε μια μαξιλαροθήκη που κλείνει καλά.

Έπειτα, διάλεξε ένα ελαφρύ πρόγραμμα με θερμοκρασία νερού 30Ο C κι απενεργοποίησε το στίψιμο. Κάποια πλυντήρια διαθέτουν και ειδικό πρόγραμμα για κουρτίνες. Για απορρυπαντικό, χρησιμοποίησε κάτι απαλό χωρίς λευκαντικούς παράγοντες. Αν θέλεις, βάλε και μαλακτικό. Θ’ αφρατέψει την κουρτίνα και θα την αρωματίσει.

 

Πλύσιμο στο χέρι

Αν το ύφασμα της κουρτίνας δεν μπορεί να πλυθεί στο πλυντήριο, σε μια λεκάνη πρόσθεσε χλιαρό νερό κι απαλό απορρυπαντικό. Βύθισε την κουρτίνα κι άφησέ τη να μουλιάσει μια ολόκληρη νύχτα. Θα εκπλαγείς από τη βρωμιά που θα δεις μέσα στο νερό το επόμενο πρωί. Έπειτα, ξέβγαλέ την με άφθονο κρύο, ή χλιαρό νερό κι αν επιθυμείς πρόσθεσε και λίγο μαλακτικό.

 

Στέγνωμα στον αέρα

Είτε πλύνεις στο πλυντήριο, είτε στο χέρι, εφόσον δεν επιτρέπεται το στίψιμο, η κουρτίνα θα είναι αρκετά βρεγμένη και θα στάζει. Κάνε ένα πρώτο τίναγμα στο μπαλκόνι, ή στην μπανιέρα, να φύγουν τα πολλά νερά κι άπλωσέ τη σε σχοινί.

Η κουρτίνα θα πρέπει να κρέμεται σ΄όλο της το μήκος, χωρίς να είναι διπλωμένη. Πρόσεξε, να μην τη χτυπάει κατευθείαν ο ήλιος γιατί, ειδικά αν είναι λευκή, θα κάνει κιτρινίλες και θα σκληρύνει.

Επίσης, δεν πρέπει να την ξεχάσεις απλωμένη για πολύ. Θα γεμίσει και πάλι σκόνη από τον αέρα. Γι’ αυτό έχε το νου σου. Αμέσως μόλις στεγνώσει πρέπει να τη μαζέψεις. Το στέγνωμα στον αέρα ενδείκνυται κυρίως για μέτριες και χοντρές κουρτίνες.

 

Στέγνωμα στο κουρτινόξυλο

Αν η κουρτίνα σου είναι λεπτή, δεν χρειάζεται να την απλώσεις σε σχοινί. Μετά το ξέβγαλμα, κάνε ένα γρήγορο τίναγμα, ώστε να μη στάζει και κρέμασέ την κατευθείαν στο κουρτινόξυλο. Σε ελάχιστο χρόνο, θα έχει στεγνώσει και θα έχει αρωματίσει και το χώρο.

 

Στο στεγνωτήριο

Στην πλειοψηφία τους, τα στεγνωτήρια διαθέτουν πρόγραμμα στεγνώματος κουρτινών.

Μετά το πλύσιμο, τοποθέτησε την κουρτίνα, μόνη της χωρίς άλλο ρουχισμό, μέσα στον κάδο, και φρόντισε, αν δεν έχεις ενεργοποιήσει το πρόγραμμα λιγότερου τσαλακώματος, ν’ αφαιρέσεις την κουρτίνα από τον κάδο αμέσως μετά τη λήξη του προγράμματος.

 

Σιδέρωμα

Είναι η δουλειά που θέλεις να γλιτώσεις. Σε πολλές περιπτώσεις, ανάλογα με το ύφασμα της κουρτίνας, μπορεί και να το καταφέρεις.

Αν όμως η κουρτίνα οπωσδήποτε απαιτεί σιδέρωμα, τότε θα πρέπει να ρυθμίσεις τη θερμοκρασία του σίδερου σ’ αυτήν που ενδείκνυται από τον κατασκευαστή του υφάσματος. Αν δεν τη γνωρίζεις, ξεκίνα να δοκιμάζεις θερμοκρασίες, ξεκινώντας από τη χαμηλότερη. Ιδανική συσκευή για το σιδέρωμα κουρτινών, και όχι μόνο, είναι οι πρέσες ατμού.

 

Κρέμασμα

Είναι μια δουλειά, που κατά προτίμηση, πρέπει να γίνεται από δυο άτομα. Αφού έχουν ξαναπεραστεί τα πιαστράκια, ο ένας ανεβαίνει στη σκάλα και περνάει την κουρτίνα, ενώ ο άλλος κρατάει την άλλη μεριά της, προκειμένου να μην κρέμεται και τσαλακώνεται.

 

Τι να προσέξεις

Μην ξεχνάς πως υπάρχουν και υφάσματα που δεν πρέπει ποτέ να τα πλύνεις μόνος σου. Αυτά τα υφάσματα καθαρίζονται με ειδικές διαδικασίες στα πλυντήρια – στεγνωτήρια της  γειτονιάς.

Όταν λοιπόν αγοράζεις κουρτίνες, φρόντιζε να μαθαίνεις τις προδιαγραφές των υφασμάτων για ν’ αποφύγεις τα ατυχήματα.

 

 

Και κάπου εδώ τελείωσε η δουλειά. Με τους παραπάνω τρόπους, τόσο της περιοδικής, όσο και της ετήσιας περιποίησης των κουρτινών σου, η δουλειά που συνεχώς μετέθετες, πρέπει να σου έγινε ήδη, έστω και λίγο, πιο φιλική.

Πάρε το λοιπόν απόφαση και ξεκίνα, γιατί όχι, και από σήμερα.

 

Μπορείς να δεις ακόμη