Κάνε το grooming διασκέδαση

Η ιδέα να αποκτήσει κανείς έναν τετράποδο φίλο φέρνει πάντα χαμόγελα, ειδικά στις μικρότερες ηλικίες. Ωστόσο, μαζί με τα παιχνίδια, τα χάδια και τη συντροφιά που προσφέρει ένα κατοικίδιο, έρχεται και η ευθύνη, για τη σωστή φροντίδα και περιποίησή του. Για όσους αποκτούν κατοικίδιο για πρώτη φορά, οι ρουτίνες περιποίησης ίσως μοιάζουν κουραστικές. Όμως η σωστή φροντίδα βελτιώνει τη σχέση ιδιοκτήτη-κατοικιδίου και την κάνει ακόμα πιο ουσιαστική και ευχάριστη. Το πρώτο πράγμα που πρέπει να θυμάσαι είναι πως, όπως και ο άνθρωπος έτσι και ένα περιποιημένο ζώο έχει καλύτερη ψυχολογία.

Η διαδικασία του grooming αποτελεί μία πολύ καλή ευκαιρία να περιποιηθείς τον μικρό σου φίλο, και να ελέγξεις τη σωματική του υγεία. Μπορείς να εντοπίσεις πιθανές πληγές, κόμπους στο τρίχωμα, ή παράσιτα που μπορεί να το ταλαιπωρούν και να του προκαλούν πόνο και δυσφορία. Ο καθαρισμός των δοντιών σου επιτρέπει να εντοπίσεις στα ούλα αίμα ή δυσοσμίες, οι οποίες μπορεί να αποτελούν ένδειξη κάποιου άλλου σοβαρότερου προβλήματος που μπορεί να χρίζει επίσκεψης στον κτηνίατρο.

Για να είναι πιο αποτελεσματική η φροντίδα του κατοικιδίου σου, καλό είναι να έχεις στη διάθεσή σου και τα κατάλληλα εργαλεία, ώστε και το αποτέλεσμα να είναι όσο το δυνατόν καλύτερο και να μην ξοδεύεις πολύ χρόνο.

Και θα ξεκινήσουμε φυσικά από τη διαδικασία του κουρέματος, η οποία ανάλογα με τη ράτσα του κατοικιδίου, μπορεί να χρειάζεται να γίνει σε συγκεκριμένα σημεία του κεφαλιού, του σώματος ή και συνολικά.

Το πρώτο λοιπόν που θα χρειαστείς είναι μία καλή κουρευτική μηχανή. H πιο συνηθισμένη διάσταση είναι με πλάτος κοπής 46mm, όμως θα βρείς μοντέλα και με μικρότερο πλάτος στα 40mm ή μεγαλύτερο πλάτος στα 49mm. Οι μικρότερες θα σε βοηθήσουν να κουρέψεις με μεγαλύτερη ακρίβεια όλα τα σημεία ακόμα και σε πιο μικρόσωμα ζώα. Οι μεγαλύτερες διαστάσεις είναι πιο αποτελεσματικές σε πιο μεγαλόσωμα ή και περισσότερα από ένα κατοικίδια ώστε να εξοικονομείς χρόνο.

Πολλοί κατασκευαστές συνηθίζουν να αναφέρουν στις οδηγίες τους για ποιου τύπου τριχώματα είναι καταλληλότερη η κάθε μηχανή. Για παράδειγμα η Pet Starter της Walh προτείνεται για ράτσες με κοντό στρωτό τρίχωμα (όπως τα Labrador και τα Beagle) ή για ράτσες με λεπτό και πιο κατσαρό τρίχωμα όπως τα Westie Terrier ή τα Airedale Terrier. Μία μηχανή όπως η U-Clip της Wahl θα μπορέσει να κουρέψει χωρίς πρόβλημα και ράτσες με πολύ μακρύ και βελούδινο τρίχωμα, όπως τα Cocker Spaniel και τα Yorkie.

 

Σε ό,τι αφορά το δίλημμα ενσύρματη ή ασύρματη μηχανή, η απάντηση είναι απλή. Με μια ασύρματη μηχανή θα μπορείς να κουρεύεις το κατοικίδιό σου ακόμα και σε εξωτερικό χώρο. Υπάρχουν μηχανές, όπως η Arco1854 της Moser που περιλαμβάνει δύο επαναφορτιζόμενες μπαταρίες, με την κάθε μπαταρία να προσφέρει αυτονομία έως 100 λεπτών. Έτσι δεν χρειάζεται να αγχώνεσαι για τον χρόνο.

Φυσικά, όπως αναφέραμε και πιο πάνω δεν είναι μόνο το τρίχωμα που απαιτεί φροντίδα. Για την περιποίηση των νυχιών μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε ένα πολυεργαλείο περιποίησης νυχιών όπως το 7020-5 της Dremel που θα βοηθήσει να τριμάρεις τα νύχια σταδιακά, έχοντας τον πλήρη έλεγχο της διαδικασίας.

 

Μπορείς να δεις ακόμη