Κάνε το σπίτι σου ασφαλές για παιδιά με αυτές τις συσκευές

by Aggeliki Tsoukana

 

 

Τα μικρά παιδιά είναι από τη φύση τους γεμάτα περιέργεια και δεν έχουν ανεπτυγμένη την αίσθηση του κινδύνου, για αυτό και είναι ιδιαίτερα επιρρεπή στα ατυχήματα.  Μάλιστα, τα περισσότερα παιδικά ατυχήματα συμβαίνουν μέσα στο σπίτι, ακόμα και με την παρουσία ενός ενήλικα. Για τον λόγο αυτό θα πρέπει να εξοπλίσεις το σπίτι σου με συσκευές που διαθέτουν τα απαραίτητα χαρακτηριστικά προστασίας για παιδιά.

 

Συσκευές θέρμανσης και κλιματισμού

Η προστασία από πτώσεις είναι ένα από τα πιο βασικά χαρακτηριστικά ασφαλείας που διαθέτουν τα περισσότερα θερμαντικά σώματα, όπως σόμπες χαλαζία, καλοριφέρ, θερμοπομποί και αερόθερμα. Ασφαλώς, το ίδιο ισχύει και για συσκευές κλιματισμού, όπως είναι οι ανεμιστήρες.

 

 

Παιδικό κλείδωμα

Το παιδικό κλείδωμα αποτρέπει την ακούσια ενεργοποίηση της συσκευής. Έτσι, ενεργοποιώντας αυτή τη ρύθμιση, όλοι οι διακόπτες ή κουμπιά «κλειδώνουν», ώστε η συσκευή να μην αντιδρά σε καμία ρύθμιση. Σχεδόν όλες οι σύγχρονες συσκευές θέρμανσης και κλιματισμού, περιλαμβάνουν παιδικό κλείδωμα. Ενδεικτικά, ο ανεμιστήρας δαπέδου Xiaomi Mi Smart Pedestal Fan 2 διαθέτει παιδικό κλείδωμα. Και μπορείς να το χειρίζεσαι απομακρυσμένα από το smartphone σου, μέσω mobile app.

Προστασία από πτώση

Αυτές οι συσκευές διαθέτουν ειδικό κύκλωμα προστασίας, το οποίο είναι σχεδιασμένο για να απενεργοποιεί το σώμα μόλις κουνηθεί ή πέσει, προστατεύοντας έτσι εσένα και τον χώρο σου από ενδεχόμενη πυρκαγιά σε περίπτωση πτώσης. Αυτό δημιουργεί ένα αίσθημα ασφαλείας για τους γονείς με μικρά παιδιά ή και όσους έχουν κατοικίδια. Περαιτέρω, καθοριστικής σημασίας είναι ότι σε πολλά μοντέλα θερμοπομπών και καλοριφέρ Mica, το περίβλημα του θερμοστάτη και τα εξαρτήματα είναι κατασκευασμένα από επιβραδυντικό υλικό κατά της φωτιάς.

 

Ειδικός σχεδιασμός

Δεδομένου ότι τα μικρά παιδιά είναι από τη φύση τους γεμάτα περιέργεια και δεν έχουν ανεπτυγμένη την αίσθηση του κινδύνου, ελλοχεύει πάντα ο κίνδυνος να βάλουν το χεράκι τους στην επιφάνεια ενός θερμαντικού σώματος. Ο σχεδιασμός και η κατασκευή των σύγχρονων θερμοπομπών εξασφαλίζουν την πλήρη ασφάλεια των παιδιών.

Θα συναντήσεις μοντέλα με «συμπαγή» σχεδιασμό, χωρίς γραμμικά στόμια ή κενά, που δεν επιτρέπουν στα παιδιά να βάζουν τα δάκτυλά τους εντός του σώματος, να ρίχνουν διάφορα αντικείμενα ή υγρά εντός του χώρου των αντιστάσεων. Έτσι, εξασφαλίζεται πλήρη ασφάλεια και προστασία.

Τα περισσότερα θερμαντικά σώματα διαθέτουν θερμική ασφάλεια για την αποφυγή υπερθέρμανσης και βραχυκυκλώματος ενώ η κατασκευή του σώματος είναι τέτοια που εξασφαλίζει χαμηλή θερμοκρασία στη μεταλλική εσωτερική του επιφάνεια, ακόμα κι όταν το σώμα εργάζεται αποδοτικά για τη θέρμανση του χώρου. Έτσι, η θερμοκρασία του σώματος είναι ανεκτή ακόμα και στο άγγιγμα του παιδικού χεριού.

 

Προστασία από υγρασία και υδρατμούς

Απαραίτητη είναι και η θέρμανση του μπάνιου για τα βρέφη και τα παιδιά, ώστε να καλυφθούν οι ανάγκες τους σε υγιεινή και καθαριότητα.  Γι’ αυτό τον σκοπό θα συναντήσεις συσκευές θέρμανσης με δείκτη προστασίας IP24. Πράγμα που σημαίνει ότι η λειτουργία τους ενδείκνυνται κάτω από συνθήκες υγρασίας και υδρατμών. Οι συσκευές αυτές πρέπει να τοποθετούνται μακριά από πιθανές πτώσεις υδάτων και καλό θα είναι να κλείνουν λίγο πριν τη χρήση των χώρων αφού έχουν ζεσταθεί με κλειστή την πόρτα για μερικά λεπτά.

 

 

Συσκευές κουζίνας

Στα περισσότερα νοικοκυριά, η κουζίνα είναι ο πιο πολυσύχναστος χώρος του σπιτιού. Ωστόσο κρύβει πολλούς κινδύνους για ένα μικρό παιδί.

 

Παιδικό κλείδωμα

Κατά την αγορά νέων συσκευών κουζίνας, αναζήτησε μοντέλα με διακόπτες και κουμπιά χειρισμού που είναι απρόσιτα για ένα μικρό παιδί. Συσκευές που έχουν περίοπτη θέση στον χώρο της κουζίνας, όπως φούρνοι, εστίες, ψυγεία, πλυντήρια πιάτων, ή κουζινομηχανές, θα πρέπει να διαθέτουν παιδικό κλείδωμα. Αποτρέπει την ακούσια ενεργοποίηση της συσκευής. Ενεργοποιώντας αυτή τη ρύθμιση, όλοι οι διακόπτες ή κουμπιά «κλειδώνουν», ώστε η συσκευή να μην αντιδρά σε καμία ρύθμιση.

Επίσης, όλοι οι σύγχρονοι φούρνοι έρχονται με τεχνολογίες που εξασφαλίζουν άριστη θερμική μόνωση. Για παράδειγμα, πολλά μοντέλα διαθέτουν εσωτερική επιφάνεια πόρτας κατασκευασμένη εξ ολοκλήρου από κρύσταλλο. Έτσι, ακόμα και κατά τη διάρκεια του μαγειρέματος, η εξωτερική επιφάνεια της πόρτας παραμένει κρύα στην αφή και αποφεύγονται πιθανά σοβαρά εγκαύματα. Επίσης, ορισμένες εστίες και ηλεκτρικές κουζίνες διαθέτουν σύστημα αυτόματης απενεργοποίησης συσκευής σε περίπτωση που ξεχαστεί σε λειτουργία.

Σε πολλά ψυγεία και ψυγειοκαταψύκτες, θα εκτιμήσεις ιδιαίτερα το σύστημα συναγερμού πόρτας (door alarm). Όχι μόνο γιατί αποτρέπει το ενδεχόμενο να μείνει η πόρτα για ώρα ανοιχτή και να «χαλάσουν» τα τρόφιμα, αλλά γιατί θα λάβεις έγκαιρα ειδοποίηση σε περίπτωση που το παιδί έχει την περιέργεια να δει τι υπάρχει μέσα στο ψυγείο. Μάλιστα, εάν πρόκειται για ένα έξυπνο ψυγείο με συνδεσιμότητα Wi-Fi, θα λάβεις έγκαιρα ειδοποίηση στο κινητό σου, ακόμα κι αν βρίσκεσαι εκτός σπιτιού.

 

Επίβλεψη με τη βοήθεια της τεχνολογίας

 

Αισθητήρες και ανιχνευτές

Η συνεχής επίβλεψη των παιδιών είναι επιτακτική. Ειδικά στην προσχολική ηλικία. Αυτό μπορεί να περιορίσει σημαντικά τα ατυχήματα μέσα στο σπίτι. Θα εκτιμήσεις ιδιαίτερα τη βοήθεια που μπορούν να σου προσφέρουν οι έξυπνοι αισθητήρες και ανιχνευτές. Πέρα από το ότι σε βοηθούν να προστατέψεις τους αγαπημένους σου και την περιουσία σου από επίδοξους εισβολείς, μπορούν να συμβάλουν και στη πρόληψη παιδικών ατυχημάτων.

Τώρα μπορείς να λαμβάνεις προειδοποιήσεις στο κινητό για οτιδήποτε μπορεί να συμβαίνει στο σπίτι και να λάβεις άμεσα τα μέτρα σου. Η διαχείριση κι ο έλεγχος στους έξυπνους αισθητήρες και ανιχνευτές γίνεται απομακρυσμένα μέσω ενός smartphone ή tablet με σύνδεση Wi-Fi (ή Bluetooth), ανοίγοντας έτσι ένα ευρύτερο φάσμα δυνατοτήτων επικοινωνίας και πρόληψης.

Για παράδειγμα, τα παιδιά αρέσκονται να παίζουν με τις πόρτες και τα παράθυρα, μόνο και μόνο για να ακούνε τον θόρυβο που κάνουν όταν κλείνουν. Αυτό είναι η αιτία για ένα από τα πιο κοινά οικιακά ατυχήματα. Οι αντικραδασμικοί ανιχνευτές ανοίγματος τοποθετούνται σε πόρτα ή παράθυρο και είναι σχεδιασμένοι για να ανιχνεύουν οποιοδήποτε άνοιγμα. Ορισμένες προτάσεις μπορούν επίσης να ανιχνεύσουν ακόμα και τους κραδασμούς στην πόρτα ή στο παράθυρο, δηλαδή πριν το παιδί καταφέρει να τα ανοίξει. Στη συνέχεια, ενεργοποιούν το συναγερμό ή και στέλνουν ειδοποίηση στο κινητό σου. Πρόκειται για ένα πολύ χρήσιμο χαρακτηριστικό, ειδικά όταν υπάρχει στο παιδικό δωμάτιο στο παράθυρο ή στην μπαλκονόπορτα.

Οι έξυπνοι ανιχνευτές καπνού αποτελούν πλέον βασικό «συστατικό» του σύγχρονου οικιακού αυτοματισμού. Όπως και με άλλες έξυπνες συσκευές, οι σύγχρονοι ανιχνευτές καπνού έχουν τη δυνατότητα να συνδέονται στο διαδίκτυο, να επικοινωνούν με άλλες συσκευές στο σπίτι, αλλά και να λαμβάνουν / αποστέλλουν πληροφορίες.

Ένας αισθητήρας καπνού μπορεί να εντοπίσει την ύπαρξη φωτιάς στο σπίτι παρέχοντας έγκαιρη απομακρυσμένη ειδοποίηση μέσω mobile app. Για ακόμα μεγαλύτερη πρόληψη, μπορείς να τοποθετήσεις έναν ή περισσότερους ανιχνευτές καπνού στο διάδρομο κοντά στο παιδικό δωμάτιο. Επίσης, φρόντισε να τους ελέγχεις μία φορά τον μήνα και να αλλάζεις τις μπαταρίες τους μία φορά τον χρόνο.

 

 

Baby monitors

Τα baby monitors, γνωστά και ως συσκευές παρακολούθησης μωρού, είναι μια εξαιρετική λύση για τους γονείς που θέλουν να παρακολουθήσουν το βρέφος που βρίσκεται στην κούνια ή στο παιδικό κρεβάτι, χωρίς να χρειάζεται να βρίσκονται όλη την ώρα στο δωμάτιο.

Οι συσκευές παρακολούθησης προσφέρουν ασφάλεια και σιγουριά. Ειδικά για τους πολυάσχολους γονείς και τις οικογένειες με μεγαλύτερα σπίτια, αυτές οι συσκευές ίσως να είναι μονόδρομος για απομακρυσμένη παρακολούθηση. Είναι χρήσιμες όταν π.χ. πρέπει να ετοιμάσεις το δείπνο, ή αν θέλεις να ασχοληθείς με κάποια άλλη δουλειά, όσο το μωρό κοιμάται.

Εκτός από ψηφιακή εικόνα του δωματίου, οι συσκευές μεταδίδουν και ήχο για να ενημερώνεσαι ανά πάσα στιγμή τι συμβαίνει στο δωμάτιο. Μάλιστα, η πιο σημαντική προσθήκη στα τελευταίας γενιάς baby monitors είναι τα smartphone apps για τους γονείς, τα οποία τους δίνουν τη δυνατότητα να παρακολουθούν το παιδί από όπου κι αν βρίσκονται. Η τεχνολογία Wi-Fi επιτρέπει τον έλεγχο εξ αποστάσεως μέσω smartphone ή tablet. Αυτή η δυνατότητα μπορεί επίσης να εξαλείψει την ανάγκη για την αγορά ξεχωριστού δέκτη.

Μπορείς να δεις ακόμη