Καθαριότητα και οργάνωση σπιτιού μετά τις διακοπές

by Aggeliki Tsoukana

 

 

Η επιστροφή από τις διακοπές είναι μια δύσκολη περίοδος. Ειδικά όταν γνωρίζεις ότι το σπίτι θέλει γενική καθαριότητα. Κανείς δεν έχει όρεξη για γενική μετά τις ξεκούραστες και ξέγνοιαστες μέρες των διακοπών. Μην αγχώνεσαι, όμως. Με τα σωστά tips και τις κατάλληλες συσκευές η καθαριότητα του σπιτιού μπορεί να γίνει παιχνίδι!

 

 

Πλύνε τα ρούχα των διακοπών

Είναι από τα πρώτα πράγματα που θα κάνεις και νιώθεις ήδη μουδιασμένος. Ωστόσο μπορείς να ξεμπερδεύεις γρήγορα με το πλύσιμο των ρούχων χωρίς να χρειαστεί να το αναβάλεις ξανά και ξανά.

Αν έχεις ήδη φροντίσει να εξοπλίσεις το σπίτι σου με ένα σύγχρονο πλυντήριο ρούχων δε σε αγχώσει η διαδικασία. Ένα σύγχρονο πλυντήριο ή και ένα πλυντήριο-στεγνωτήριο διαθέτει μεγάλή ποικιλία προγραμμάτων πλύσης για να κάνεις πιο εύκολη τη ζωή σου.

Ενδεικτικά, ένα πλυντήριο με “smart” λειτουργίες όπως το Hoover H-WASH 500 PRO  θα σου προτείνει το βέλτιστο πρόγραμμα πλύσης και θα αναγνωρίσει το φορτίο για να προσαρμόσει τη δράση πλύσης. Ίσως να μη χρειαστεί να βάλεις πάνω από 1 πλύση, αφού σου επιτρέπει να πλένεις μαζί όλα τα υφάσματα, χρωματιστά και λευκά σε κάτι λιγότερο από 1 ώρα. Επιπλέον, τα ρούχα που δεν φόρεσες στις διακοπές μπορείς να τα φρεσκάρεις με το πρόγραμμα ατμού. Τόσο απλά!

 

 

Ξεσκόνισμα… το εύκολο

Όσο καθαρό κι αν είχες αφήσει το σπίτι πριν φύγεις για διακοπές, αυτό που θα παρατηρήσεις με το που επιστρέψεις είναι ότι επέστρεψε κι η σκόνη. Έχει κάνει κατάληψη σε σχεδόν όλες τις επιφάνειες του σπιτιού. Επομένως, πριν κάνεις οτιδήποτε άλλο ξεκίνησε με το ξεσκόνισμα των επιφανειών που βρίσκονται σε ύψος όπως π.χ. το φωτιστικό, ράφια κλπ. Συνέχισε με πάγκους και τραπέζια. Έπειτα κάνε ένα «πέρασμα» από τα έπιπλα, τους καθρέφτες, τα παράθυρα και οτιδήποτε υπάρχει κάτω από το κρεβάτι, μέχρι τελικά να φτάσεις στο καθάρισμα του πατώματος.

Μία σκούπα stick όπως η Bosch Unlimited θα σε βοηθήσει να απομακρύνεις εύκολα τη σκόνη απ’ όλες τις επιφάνειες. Φρόντισε να αξιοποιήσεις όλα τα αξεσουάρ της ηλεκτρικής σκούπας σου για τα ψηλά σημεία, κι όχι μόνο. Χρησιμοποίησε την προέκταση για να απομακρύνεις τη σκόνη από φωτιστικά οροφής και γωνίες σε ταβάνια χωρίς φτερνίσματα και αλλεργίες.

Έπειτα, αξίζει να κάνεις κι ένα «πέρασμα» με ατμοκαθαριστή. Θα εξουδετερώσει όλα τα αλλεργιογόνα από το στρώμα, τα μαξιλάρια, τις κουρτίνες και τα επικαλυμμένα έπιπλα. Επιπλέον, στο παιδικό δωμάτιο, μπορείς να απολυμάνεις τις κουρτίνες, το στρώμα και το κρεβάτι του μωρού.

 

 

Σκούπισμα και σφουγγάρισμα χωρίς κόπο

Μία ηλεκτρική σκούπα διαθέτει πληθώρα εξαρτημάτων για να κάνεις περισσότερες εργασίες καθαριότητας, χωρίς κόπο και χρόνο. Με την επέκταση σωλήνα θα μπορείς να φτάσεις σε όλα τα δυσπρόσιτα σημεία. Το ακροφύσιο θα σε βοηθήσει να καθαρίσεις εύκολα όλες τις γωνίες, ρωγμές και χαραμάδες. Αν και με μία ρομποτική σκούπα μπορείς να καθαρίσεις το σπίτι χωρίς να σηκωθείς από τη θέση σου, ή ακόμη χωρίς να είσαι καν στο σπίτι.

Από την οθόνη του κινητού σου μπορείς να χειριστείς τη ρομποτική σου σκούπα ακόμα κι όταν δεν βρίσκεσαι στο σπίτι σου. Απλά με το πάτημα ενός πλήκτρου, η ρομποτική σκούπα Roomba θα αφαιρέσει τις ακαθαρσίες από κάθε γωνιά του δωματίου και θα επιστρέψει στη βάση της, περιμένοντας την επόμενη αποστολή της.

Πολλά μοντέλα, όπως η iRobot Braava jet m6, υποστηρίζουν δυνατότητα και για σφουγγάρισμα. Υπάρχουν ρομποτικές σκούπες που μπορούν να ανεβαίνουν και σε χαλιά τα οποία επίσης καθαρίζουν άψογα. Μάλιστα, εάν έχεις κατοικίδιο, θα εκτιμήσεις ιδιαίτερα τις δυνατότητες της  iRobot Roomba i7, που έρχεται με ειδικές βούρτσες που απομακρύνουν αποτελεσματικά τις τρίχες κατοικίδιων.

 

 

Μπάνιο μοσχομυρωδάτο

Το μπάνιο είναι ο χώρος του σπιτιού που πρέπει να καθαρίζεται τακτικά. Έτσι, αν έχεις λείψει αρκετές μέρες καλό θα ήταν να κάνεις μια απολύμανση στο μπάνιο σου.

Μία συσκευή καθαρισμού όπως το Black & Decker BHPC210 Speedy Scrubber, θα μειώσει στο μισό τον χρόνο που θα χρειαστείς για να καθαρίσεις αποτελεσματικά. Θα καθαρίζεις με ευκολία τις επιφάνειες του μπάνιου, το ντους, γυάλινες ντουζιέρες, σκληρά δάπεδα, και πολλές άλλες επιφάνειες.

Ορισμένα σημεία -όπως η λεκάνη της τουαλέτας- είναι αρκετά δύσκολο να καθαριστούν και να απολυμανθούν αποτελεσματικά. Μπορείς να χρησιμοποιήσεις τον ατμοκαθαριστή για να καθαρίσεις αυτές τις εστίες μικροβίων και παράλληλα να δώσεις λάμψη σε χρόνο μηδέν. Αξιοποίησε τα αξεσουάρ του ατμοκαθαριστή σου και καθάρισε την μπανιέρα και την ντουζιέρα, τον νιπτήρα, τις βρύσες, τα πλακίδια τοίχων, τους καθρέπτες κ.λπ. Ακόμα και τα επίμονα υπολείμματα αλάτων και σαπουνιού μπορούν να αφαιρεθούν εύκολα, με τη δύναμη του ατμού. Παράλληλα, ο τακτικός καθαρισμός με ατμό αποτρέπει τον σχηματισμό αλάτων στο μέλλον.

 

 

Κουζίνα καθαρή και λαμπερή

Με τις συσκευές καθαριότητας που σου προτείνουμε, σίγουρα θα ξεμπερδέψεις μια ώρα αρχύτερα και με το ξεσκόνισμα, σκούπισμα, σφουγγάρισμα της κουζίνας. Τον ατμοκαθαριστή μπορείς, επίσης, να τον αξιοποιήσεις για να αφαιρέσεις τυχόν ρύπους από πλακάκια, αρμούς, γωνίες ή και για την απολύμανση του νεροχύτη. Εάν φεύγοντας ξέχασες μερικά σερβίτσια και πιάτα στον νεροχύτη, κάνε τα ένα γρήγορο πέρασμα από το πλυντήριο πιάτων.

 

Ανανέωσε τον αέρα του σπιτιού

Η μυρωδιά της «κλεισούρας» είναι ένα από τα θέματα που θα συναντήσεις με την επιστροφή στο σπίτι. Το άνοιγμα των παραθύρων για να ανανεωθεί ο αέρας στον χώρο, σε συνδυασμό με την καθαριότητα που θα κάνεις στη συνέχεια, είναι μια καλή αρχή για να φρεσκάρεις τον αέρα στον χώρο σου. Πολλές φορές, όμως, αυτό δεν αρκεί. Αν θέλεις να απαλλαγείς μια και καλή από τις δυσάρεστες μυρωδιές και τη σκόνη, η λύση είναι ένας καθαριστής αέρα. Τοποθετώντας τον σε έναν εσωτερικό χώρο μπορεί να εξαλείψει αποτελεσματικά τη σκόνη, τις οσμές αλλά και τους μικροοργανισμούς όπως βακτηρίδια, ιούς, νεκρά κύτταρα του δέρματος των κατοικίδιων ζώων.

 

Η τεχνολογία κάνει τη ζωή μας καλύτερη!

Με σύμμαχο την τεχνολογία, η καθαριότητα του σπιτιού γίνεται παιχνίδι. Ακόμα κι όταν πρέπει να γίνει μετά από τις ξέγνοιαστες μέρες των διακοπών. Θα σού μείνει περισσότερος ελεύθερος χρόνος για σένα. Για να ανασυνταχθείς και να ξεκινήσεις τη νέα σεζόν με όρεξη και με λιγότερο άγχος, στρες και κούραση.

Μπορείς να δεις ακόμη