Καθημερινά προβλήματα και λύσεις για το ψυγείο σου!

by K Admin

 

Το ψυγείο είναι μια ηλεκτρική συσκευή, που αναγκαστικά πρέπει να λειτουργεί αδιάκοπα 24 ώρες το 24ώρο. Λίγο η πάροδος του χρόνου, λίγο η συνεχής λειτουργία, αλλά και η λανθασμένη -μερικές φορές- χρήση καταπονούν τη συσκευή σου. Αυτό σημαίνει ότι κάποια στιγμή θα χρειαστεί φροντίδα, είτε τη δική σου, είτε ενός εξειδικευμένου τεχνικού. Ευτυχώς, σε αρκετές δυσλειτουργίες του ψυγείου, η λύση είναι πολύ απλή και δεν απαιτεί καμιά παρέμβαση τεχνικού.

Για να κάνεις, λοιπόν, λίγο πιο εύκολη την καθημερινότητά σου, παρακάτω παρατίθενται οι πιθανές δυσλειτουργίες και οι πιθανές αιτίες τους ώστε να είσαι σε θέση να τις αντιμετωπίσεις αποτελεσματικά:

 

Το ψυγείο ξαφνικά δεν έχει σωστή ψύξη. Μήπως χάλασε;

Η σωστή ψύξη εξαρτάται, μεταξύ άλλων, από τη διάταξη των προϊόντων στο εσωτερικό του ψυγείου και τη διανομή τους στα ράφια. Γι’ αυτό, έλεγξε αρχικά ότι τα ράφια δεν είναι υπερβολικά «φορτωμένα» κι ότι τα τρόφιμα δεν ακουμπούν στα τοιχώματα του ψυγείου.

Το επόμενο βήμα είναι να ελέγξεις αν έχεις προσαρμόσει σωστά το θερμοστάτη. Αν το ψυγείο σου είναι εξοπλισμένο με οθόνη, να θυμάσαι ότι τα νούμερα που εμφανίζονται είναι απλώς ενδεικτικά. Η ιδανική θερμοκρασία είναι 5 βαθμοί Κελσίου. Αν η θερμοκρασία ανέβει π.χ. μέχρι +6 βαθμούς κατά τη διάρκεια του χειμώνα, συνιστούμε να χαμηλώσεις τη θερμοκρασία στους 4 βαθμούς. Στη διάρκεια των μηνών του καλοκαιριού, οι χαμηλές θερμοκρασίες θα πρέπει ν’ αυξάνονται π.χ. από +2 βαθμούς στους +5 βαθμούς.

 

Ο συμπιεστής λειτουργεί συνέχεια. Τι μπορεί να φταίει;

Όταν ο συμπιεστής λειτουργεί συνεχώς, χωρίς ενδιάμεσες διακοπές, αυτό συνήθως σημαίνει ότι η θερμοκρασία του περιβάλλοντος είναι πολύ υψηλή. Μην αφήνεις ανοιχτή την πόρτα του ψυγείου χωρίς λόγο και το καλοκαίρι ρύθμισε λίγο χαμηλότερα τη θερμοκρασία αν το ανοιγοκλείνεις συχνά. Επίσης, υπάρχει περίπτωση να μην κλείνει καλά η πόρτα, είτε γιατί έχει φθαρεί το λάστιχο, είτε γιατί υπάρχει κάποιο εμπόδιο στο κλείσιμό της.

Έλεγξε αν η κυκλοφορία του αέρα πίσω από τη συσκευή γίνεται σωστά έτσι ώστε να ψύχεται επαρκώς ο συμπιεστής, και καθάρισε μ’ ένα πανάκι το συμπυκνωτή. Να θυμάσαι τέλος, ότι η πίσω πλευρά του ψυγείου πρέπει να έχει μια ελάχιστη απόσταση από τον τοίχο γύρω στα 5-10 εκατοστά. Αυτό χρειάζεται, για να κάνει σωστή επαγωγή θερμότητας στο περιβάλλον, να μην υπερθερμαίνεται και να έχει καλύτερη απόδοση.

 

Γιατί το ψυγείο κάνει έντονο θόρυβο;

Όταν θέτεις σε λειτουργία το ψυγείο, ο θόρυβος του συμπιεστή πιθανόν να είναι λίγο πιο δυνατός. Αυτό δε σημαίνει ότι η συσκευή σου έχει κάποια βλάβη, ούτε επηρεάζεται η διάρκεια ζωής της. Σταδιακά ο θόρυβος μειώνεται. Επίσης, ο ήχος σαν μοτέρ αποτελεί ένδειξη ότι ο συμπιεστής λειτουργεί σωστά.

Σε περίπτωση όμως που ο θόρυβος είναι αισθητά δυνατότερος από το συνηθισμένο αυτό συχνά οφείλεται σε λανθασμένη τοποθέτηση του ψυγείου. Γι’ αυτό φρόντισε η συσκευή να είναι τοποθετημένη σε ισόπεδη και σταθερή επιφάνεια. Επίσης, δεν θα πρέπει ν’ ακουμπάει στον τοίχο, ή σ’ άλλες οικιακές συσκευές που πιθανόν να βρίσκονται δίπλα της.

 

Υπάρχει διαρροή νερού. Τι μπορώ να κάνω;

Αρχικά, έλεγξε αν είναι φραγμένο το άνοιγμα για την έξοδο του νερού απόψυξης κι αν χρειαστεί, καθάρισέ το μ’ ένα πλαστικό καλαμάκι. Αν παρατηρείς νερά στα δοχεία των λαχανικών, προσπάθησε να καθαρίσεις τη δίοδο μ’ ένα σπιράλ-βουρτσάκι. Αν εξακολουθεί να υπάρχει συσσώρευση νερού γύρω από το ψυγείο, έλεγξε αν οι πόρτες του κλείνουν καλά.

 

 

Οι πόρτες δεν κλείνουν σωστά. Τι φταίει;

Αν δεν έχουν κρεμάσει, ή δεν υπάρχει κάποιο εμπόδιο, τότε μάλλον έχουν φθαρεί τα λάστιχα. Προσπάθησε ν’ αναγνωρίσεις τον τύπο λάστιχου ψάχνοντας πληροφορίες στο επίσημο website του κατασκευαστή και στη συνέχεια αντικατέστησε τα. Να θυμάσαι ότι οι πόρτες πρέπει να κλείνουν ερμητικά.

 

Υπάρχει υγρασία στο ψυγείο. Γιατί;

Δεν χρειάζεται ν’ ανησυχείς. Αυτό μπορεί να προκύψει αν φαγητά με μεγάλη περιεκτικότητα σε υγρασία αποθηκευτούν ακάλυπτα, ή αν η πόρτα έχει παραμείνει ανοιχτή για πολύ χρόνο. Γι’ αυτό, φρόντισε ν’ αποθηκεύεις τα τρόφιμα τοποθετώντας ένα κάλυμμα, ή μέσα σε αεροστεγή δοχεία και ν’ αφήνεις τα ζεστά τρόφιμα να κρυώσουν προτού τα τοποθετήσεις στο ψυγείο.

Επίσης, μπορείς ν’ αφήνεις τα κατεψυγμένα τρόφιμα ν’ αποψύχονται στη συντήρηση. Έτσι χρησιμοποιείς τις χαμηλές θερμοκρασίες των κατεψυγμένων προϊόντων για να κρυώσεις τα τρόφιμα στη συντήρηση.

 

Τι μπορώ να κάνω για να μην σχηματίζεται πάγος μέσα στο ψυγείο;

Όταν βάζεις, ή βγάζεις τρόφιμα, μην αφήνεις την πόρτα της συσκευής ανοιχτή για πολύ ώρα. Όσο λιγότερο χρόνο ανοίγει η πόρτα, τόσο λιγότερος πάγος θα σχηματιστεί στο εσωτερικό του ψυγείου. Σε περίπτωση που έχει ήδη σχηματιστεί πάγος μέσα στο ψυγείο, δοκίμασε να προσαρμόσεις το θερμοστάτη. Άφησε τις πόρτες ανοιχτές για να λιώσει ο πάγος και ρύθμισέ τον στο επίπεδο 1 ή 2. Αν το ψυγείο διαθέτει οθόνη, περίμενε μέχρι να φτάσει στη θερμοκρασία των 6 βαθμών Κελσίου στο τμήμα της συντήρησης και στους -16-18 βαθμούς στην κατάψυξη.

 

Λειτουργεί κανονικά η κατάψυξη, αλλά η συντήρηση δεν έχει ψύξη. Μπορώ να κάνω κάτι;

Σ’ αυτή την περίπτωση, δεν έχεις παρά ν’ αδειάσεις το ψυγείο σου και να κάνεις απόψυξη. Άφησε το ψυγείο εκτός λειτουργίας για 48 ώρες, ώστε να είσαι σίγουρος ότι έχουν λιώσει και οι εντός των αγωγών πάγοι. Κατά τη διάρκεια της απόψυξης το ψυγείο καλό είναι να βρίσκεται με την πόρτα ανοιχτή γι’ αποφυγή συσσώρευσης οσμών.

 

 

Μπορείς να δεις ακόμη