Πλυστικά μηχανήματα: Καθάρισε γρήγορα κι εύκολα ακόμη και την πιο επίμονη βρωμιά!

by K Admin

 

Τι κοινό έχουν οι βεράντες, οι εξωτερικές σκάλες, οι αυλές των σπιτιών και τα έπιπλα κήπου, με τα αυτοκίνητα και τις μοτοσικλέτες; Πως το καθάρισμά τους είναι ένας μικρός «πονοκέφαλος», αν γι’ αυτό το σκοπό χρησιμοποιεί κανείς ένα απλό λάστιχο κήπου. Κι αυτό γιατί οι βρωμιές που κολλούν συνεχώς πάνω τους, με πρώτα και καλύτερα τα καυσαέρια, χρειάζονται τοπικό τρίψιμο για να φύγουν.

Επομένως, θα πρέπει ν’ αφιερώσει κανείς αρκετό χρόνο, για να πετύχει ένα ικανοποιητικό αποτέλεσμα. Χρόνος που, βέβαια, αυξάνεται αρκετά περισσότερο, αν χρειάζεται ν’ απομακρυνθούν ακόμη πιο επίμονοι «λεκέδες» από τις επιφάνειες που καθαρίζονται, όπως κηλίδες από λάδι μηχανής.

Όλες οι παραπάνω περιπτώσεις αποδεικνύουν πως στο καθάρισμα εξωτερικών χώρων το λάστιχο κήπου δεν είναι ο καλύτερος «σύμμαχος», αφού δεν εξασφαλίζει αρκετά μεγάλη πίεση στο νερό, ώστε να συμπαρασύρει τις βρωμιές. Αυτός είναι ο λόγος που τα τελευταία χρόνια έχουν αποκτήσει μεγάλη δημοτικότητα τα πλυστικά μηχανήματα, τα οποία χάρη σε μία εσωτερική αντλία εκτοξεύουν νερό με πολλαπλάσια πίεση, έως και 45 φορές μεγαλύτερη από το λάστιχο, ώστε να μπορούν ν’ απομακρύνουν ακόμη και την ξεραμένη μπογιά.

Έτσι, καθώς η πίεση του νερού αντικαθιστά το τρίψιμο, τα πλυστικά μηχανήματα εξασφαλίζουν πολύ πιο άνετο και γρήγορο καθάρισμα, απομακρύνοντας ακόμη και τα βρύα στο πλακόστρωτο. Επίσης, όλα διαθέτουν ένα ακροφύσιο ώστε να εκτοξεύουν νερό σε μορφή περιστροφικού πίδακα, ο οποίος εισχωρεί σ’ όλο το ανάγλυφο της επιφάνειας που πλένεται. Επομένως, καθαρίζουν στην εντέλεια ακόμη και τους αρμούς στα πλακάκια, τις εσοχές στα λιθόστρωτα μονοπάτια, ή τους πόρους των μαρμάρινων πλακών.

Την ίδια στιγμή, καταναλώνουν πολύ λιγότερο νερό από το λάστιχο του κήπου, εξοικονομώντας χρήματα κι από τους λογαριασμούς. Ενδεικτικά, για το καθάρισμα μιας αυλής, μ’ ένα πλυστικό μηχάνημα θα χρειαστείς περίπου 75% λιγότερο νερό.

 

 

Δες, όμως, αναλυτικά τα πλεονεκτήματα των πλυστικών μηχανημάτων:

1. Λιγότερος χρόνος και κόπος

Πέρα από την ταλαιπωρία και τις ατέλειωτες ώρες που θα γλιτώσεις λέγοντας «αντίο» στο τρίψιμο, με την «κάνη» του πλυστικού μηχανήματος θα μπορείς να καθαρίσεις ακόμη και τα ψηλά σημεία, χωρίς να χρειαστείς σκάλα. Κάτι που επίσης «μεταφράζεται» σε λιγότερη ταλαιπωρία στο καθάρισμα. Αν πάλι έχεις κήπο, τότε θα ξαφνιαστείς ευχάριστα διαπιστώνοντας ότι θα καθαρίζεις σε χρόνο μηδέν τα εργαλεία και το καρότσι σου.

Για ν’ αποκτήσεις μια εικόνα για την ταχύτητα καθαρίσματος, αρκεί να σκεφτείς πως μ’ ένα πλυστικό μηχάνημα μικρής σχετικά πίεσης νερού (120 Bar) θα μπορείς να πλύνεις μία επιφάνεια 20 τετρ. μέτρων σε μόλις 1 ώρα. Επίσης, δεν θα χρειάζεσαι παραπάνω από μισή ώρα για να καθαρίσεις τους εξωτερικούς χώρους του σπιτιού σου.

 

2. Αποτελεσματικό πλύσιμο

Σε συνδυασμό με τα ειδικά προϊόντα καθαρισμού, ένα πλυστικό μηχάνημα μπορεί να εξαφανίσει και τις πιο… ανθεκτικές βρωμιές, όπως για παράδειγμα κηλίδες από λάδι μηχανής, ή τα ίχνη γράσου, που πιθανόν υπάρχουν στο γκαράζ σου.

Επίσης, υπάρχουν πλυστικά μηχανήματα με ειδικά εξαρτήματα για αμμοβολή. Μ’ αυτά, θα μπορείς να καθαρίζεις σκουριές, χρώματα και φθαρμένες επιστρώσεις.

 

3. Μειωμένη κατανάλωση νερού

Πέρα από αναποτελεσματικό, το λάστιχο του κήπου είναι κι αρκετά σπάταλο σε κατανάλωση νερού, ξοδεύοντας σε μία ώρα περίπου 3.500 λίτρα. Αντίθετα ένα πλυστικό μηχάνημα δεν ξεπερνά τα 800 λίτρα νερού, στο ίδιο χρονικό διάστημα.

 

4. Εξοικονόμηση χρημάτων από το καθάρισμα

Η ταχύτητα καθαρίσματος σημαίνει πως θα μπορείς να φροντίζεις το σπίτι σου, ή το αυτοκίνητό σου, μειώνοντας δραστικά τις περιπτώσεις όπου θα καταφεύγεις σε κάποιο πλυντήριο αυτοκινήτων, ή σε συνεργείο. Επομένως, μ’ αυτό τον τρόπο το πλυστικό μηχάνημα θα σου «επιστρέψει» στην πορεία του χρόνου ένα σημαντικό μέρος του κόστους αγοράς του.

 

5. Συντήρηση της περιουσίας

Όπως είναι φυσικό, θα σου κοστίζει λιγότερο να διατηρείς σε καλή κατάσταση τα έπιπλα κήπου, ή τα πλακάκια στη βεράντα σου, καθαρίζοντάς τα τακτικά, από το να τ’ αφήσεις να φθαρούν σε τέτοιο βαθμό, ώστε τελικά να χρειάζονται αλλαγή. Έτσι, το πλυστικό θα σε βοηθήσει να χαρίσεις «μακροζωία» στην περιουσία σου, γλιτώνοντας τα έξοδα αντικατάστασης.

 

6. «Έξτρα» η απόφραξη σωλήνων

Ορισμένα πλυστικά διαθέτουν ειδικά εξαρτήματα ώστε να μπορούν ν’ αποφράσσουν σωλήνες κι αποχετεύσεις, χάρη στο νερό υψηλής πίεσης. Επομένως, θ’ αποδειχθούν πραγματικά σωτήρια σε μία τέτοια περίσταση, γλιτώνοντάς σε και πάλι από έξοδα.

 

 

Μπορείς να δεις ακόμη