Κομψότητα και ποιοτικός ήχος με ένα soundbar

by Aggeliki Tsoukana

 

 

Η τηλεόραση είναι το επίκεντρο πολλών ψυχαγωγικών δραστηριοτήτων και, για πολλούς χρήστες, η βασική πηγή ήχου. Είτε αυτός προέρχεται από τηλεοπτικό σταθμό, είτε από κάποιο μουσικό αρχείο ή streaming video από υπηρεσίες όπως το Netflix και YouTube. Έτσι, είναι πλέον πολύ πιο εύκολο να συνδέσουμε το ηχοσύστημα της αρεσκείας μας στην τηλεόραση. Παράλληλα θέλουμε να καταλαμβάνεται λιγότερος χώρος, να μπλέκουμε με όσο το δυνατό λιγότερα καλώδια.

Και κάπου εδώ τη λύση έρχεται να δώσει ένα soundbar, ή αλλιώς η ηχόμπαρα. Πρόκειται για μια παραδοσιακά ελκυστική λύση για όσους έχουν ρεαλιστικές απαιτήσεις τόσο για τον ήχο όσο και για τον χώρο τους. Πιάνει το λιγότερο δυνατό χώρο, είναι εύκολο στην εγκατάσταση του και μπορεί να βελτιώσει τον ήχο της τηλεόρασής σου.

Τι είναι λοιπόν αυτό που κάνει ένα soundbar τόσο ελκυστικό σαν ιδέα; Και τελικά τι πρέπει να έχεις κατά νου όταν επιλέγεις soundbar; Παρακάτω, θα βρεις όλες τις απαντήσεις.

 

Πώς μπορεί να βελτιώσει τον ήχο της τηλεόρασης

Το soundbar είναι μία λεπτή, μακρόστενη συσκευή που ενσωματώνει πολλά μεμονωμένα ηχεία τοποθετημένα σε οριζόντια διάταξη (δίπλα-δίπλα). Μπορεί να τοποθετηθεί στον τοίχο πάνω ή κάτω από την τηλεόραση σου ή σε έπιπλο τηλεόρασης. Η σύνδεση με την τηλεόραση γίνεται συνήθως ασύρματα μέσω Bluetooth ή μέσω ενός μόνο καλωδίου, ώστε να μην μπλέκεσαι με πολλά καλώδια.

Ένα soundbar δημιουργεί τέλειο στερεοφωνικό ήχο. Αν θέλεις να ακούς βαθιά μπάσα και άλλες χαμηλές συχνότητες, όπως τα χαμηλά μπάσα των ειδικών εφέ, επέλεξε ένα μοντέλο με ξεχωριστό υπογούφερ.

Ο πραγματικός πολυκάναλος ήχος απαιτεί πολλαπλά ηχεία μοιρασμένα στον χώρο. Πράγμα που σημαίνει ότι πρέπει να διαθέτεις τον κατάλληλο χώρο. Τα soundbars δημιουργούν ήχο virtual surround χρησιμοποιώντας μια έξυπνη τεχνολογία δονήσεων για να δίνεται η αίσθηση του πολυκάναλου ήχου. Έτσι ώστε να νιώθεις ότι το δωμάτιο περιβάλλεται από ηχεία (virtual surround).

 

 

Τι πρέπει να προσέξεις πριν επιλέξεις

Το πρώτο πράγμα που πρέπει να εξετάσεις είναι ο διαθέσιμος χώρος σου. Όσο μεγαλύτερος ο χώρος, τόσα περισσότερα Watt πρέπει να είναι τα ηχεία για να καλυφθεί ηχητικά ένα δωμάτιο. Κανόνας που ισχύει για οποιοδήποτε ηχοσύστημα. Έπειτα, υπάρχουν και τα υπόλοιπα τεχνικά χαρακτηριστικά που θα σε βοηθήσουν να κάνεις την καλύτερη για σένα επιλογή.

 

Υποστήριξη Bluetooth

Για να μεταφέρεις ήχο από την τηλεόραση στο soundbar αρκεί ένα καλώδιο HDMI. Μέσω αυτού, με την εναλλαγή των πηγών μέσω της τηλεόρασης, κάθε είδος ήχου περνά στο ηχοσύστημα.

Η πλειοψηφία των soundbars που κυκλοφόρησαν από το 2013 και έπειτα υποστηρίζει συνδέσεις Bluetooth. Επιλέγοντας ένα μοντέλο με υποστήριξη Bluetooth θα είσαι σε θέση να ακούς μουσική μέσω του Spotify app στο smartphone ή το tablet σου μέσω του soundbar. Το ίδιο ισχύει και για τη μουσική που είναι αποθηκευμένη στη φορητή σου συσκευή (το smartphone, το tablet ή το laptop σου).

 

Εξωτερικό υπογούφερ (subwoofer)

Το υπογούφερ μπορεί είτε να είναι ενσωματωμένο στο soundbar ή σε ξεχωριστό κουτί. Αν επιλέξεις με ξεχωριστό υπογούφερ, προτίμησε ένα με ασύρματη σύνδεση. Έτσι δεν θα χρειαστεί να συνδεθεί καλώδιο πίσω από το soundbar (για το υπογούφερ).

Ορισμένα soundbars μπορούν να συνδεθούν ασύρματα σε σύστημα multi-room – όπου τα ηχεία βρίσκονται διάσπαρτα σε διάφορα σημεία του σπιτιού (στο δωμάτιο, στο σαλόνι, στην κρεβατοκάμαρα κ.λπ.). Όλα αυτά τα ηχεία ελέγχονται από ένα και μόνο app, και μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να αναπαράγει διαφορετική ή την ίδια μουσική σε όλους τους χώρους του σπιτιού που υπάρχουν ηχεία. Έτσι, μπορείς είτε να συνδέσεις το soundbar με το σύστημα σου ή να δημιουργήσεις το δικό σου σύστημα ήχου surround για πραγματική κινηματογραφική εμπειρία.

 

Κομψότητα και αισθητική

Το εκάστοτε soundbar έρχεται να συνδυάσει πληθώρα λειτουργιών σε “compact” συσκευασία, ακόμη και για χώρους που δεν έχουν πολλά περιθώρια να διαχειριστούν πολλά ηχεία, πολλά καλώδια και ογκώδεις ενισχυτές.

Είτε θέλεις να βελτιώσεις τον ήχο της τηλεόρασης σου ή να ακούς την αγαπημένη σου μουσική από όποια συσκευή αναπαραγωγής επιθυμείς, μπες στο www.kotsovolos.gr και ανακάλυψε soundbars για όλα τα γούστα και απαιτήσεις.

 

Είσαι στην Κύπρο; Δες τις συσκευές που σε ενδιαφέρουν εδώ: soundbar.

Μπορείς να δεις ακόμη