Πλένοντας τις κουρτίνες μία με δύο φορές τον χρόνο, δεν εξασφαλίζεις μόνο την καθαριότητα των υφασμάτων, αλλά και το «φρεσκάρισμα» της εικόνας του σπιτιού σου. Έτσι, με την αφαίρεση της σκόνης και των υπόλοιπων ρύπων έχεις διπλό κέρδος, αφού πέρα από την υγιεινή του χώρου, οι κουρτίνες σου θα δείχνουν και πάλι τόσο φωτεινές όπως όταν τις αγόρασες.
Το πλύσιμο είναι όμως απαραίτητο και για να μένουν σε άριστη κατάσταση οι ίνες των υφασμάτων. Κάτι που σημαίνει πως με το καθάρισμα «χαρίζεις» στις κουρτίνες σου μεγαλύτερη αντοχή στον χρόνο.
Ακόμη καλύτερα, για να απολαύσεις αυτά τα πλεονεκτήματα, δεν χρειάζεται να αφιερώσεις πολύ χρόνο και κόπο. Αντίθετα, αν ακολουθήσεις τα παρακάτω πέντε απλά βήματα, ίσως συμφωνήσεις κι εσύ πως το πλύσιμο των κουρτινών είναι… παρεξηγημένο, από όσους το θεωρούν από τις πιο βαρετές και δύσκολες δουλειές του νοικοκυριού.
1. Ξεκρέμασε τις κουρτίνες
Αρχικά, αφαίρεσέ τις από τα κουρτινόξυλα ή τους σιδηρόδρομους. Αν είναι κρεμασμένες με γατζάκια, έλεγξε πως τα έχεις βγάλει όλα. Στην περίπτωση που ξεχάσεις κάποιο στη θέση του, είναι πιθανό στο πλύσιμο να «τραυματίσει» το ύφασμα. Στη συνέχεια, καλό είναι επίσης να τινάξεις τις κουρτίνες, ώστε να φύγει η περισσότερη σκόνη που έχει «καθίσει» πάνω τους. Έτσι, θα κάνεις πιο εύκολο το πλύσιμό τους.
2. Προχώρα στο καθάρισμα
Όπως είναι φυσικό, ο τρόπος καθαρίσματος εξαρτάται από το είδος των υφασμάτων. Επομένως, θα πρέπει να ακολουθείς τις οδηγίες που θα βρεις στις ετικέτες πάνω στις κουρτίνες ή, στην περίπτωση που δεν υπάρχουν ετικέτες, τις συμβουλές φροντίδας από το κατάστημα που τις αγόρασες.
Η βασική διάκριση των κουρτινών αφορά το κατά πόσο πλένονται σε νερό ή όχι. Στη δεύτερη λύση, η μόνη λύση είναι το στεγνό καθάρισμα. Στην πρώτη περίπτωση, πάλι, το πιο πιθανό είναι να μπορείς να τις καθαρίσεις στο πλυντήριο – κάτι που βέβαια θα πρέπει και πάλι να το έχεις εξακριβώσει από την ετικέτα στο ύφασμα ή από τον προμηθευτή.
Αν μπορείς να βάλεις τις κουρτίνες στο πλυντήριο, και διαθέτεις πλυντήριο τελευταίας «γενιάς», τότε είναι πολύ πιθανό να διαθέτει ένα πρόγραμμα ειδικά για κουρτίνες. Σε αντίθετη περίπτωση, διάλεξε κάποιο πρόγραμμα για ευαίσθητα υφάσματα και ρύθμισε τη θερμοκρασία στο εντελώς κρύο, ή το ανώτερο στους 30 βαθμούς Κελσίου. Επίσης, το καλύτερο είναι να απενεργοποιήσεις τελείως το στύψιμο. Ειδάλλως επίλεξε πολύ χαμηλές στροφές, το πολύ έως 600.
Για να μην τσαλακωθούν πολύ οι κουρτίνες, φρόντισε να υπάρχει επαρκής ελεύθερος χώρος στον κάδο. Αν χρειαστεί, βάλε παραπάνω από ένα πλυντήρια, αφού με αυτό τον τρόπο θα καθαρίσουν επίσης καλύτερα τα υφάσματα.
3. Η ώρα του στεγνώματος
Το επόμενο στάδιο είναι το στέγνωμα. Αν και πάλι έχεις πάρει το «πράσινο φως» από την ετικέτα στο ύφασμα ή από τον προμηθευτή, μπορεί να χρησιμοποιήσεις το στεγνωτήριό σου. Σε αυτή την περίπτωση, διάλεξε ένα πρόγραμμα για ευαίσθητα υφάσματα. Αν πρόκειται να επιστρατεύσεις την απλώστρα, φρόντισε οι κουρτίνες να μην έρχονται σε απευθείας επαφή με τον ήλιο. Έτσι, θα εξασφαλίσεις ότι δεν θα ξεθωριάσουν τα χρώματα.
4. «Προετοίμασε» παράθυρα και κουρτινόξυλα
Πριν στεγνώνουν οι κουρτίνες, θα πρέπει να καθαρίσεις τα κουρτινόξυλα και τα παράθυρα. Έτσι, ο χώρος θα είναι κι αυτός καθαρός, έτοιμος να τις «υποδεχτεί» και πάλι.
5. Σιδέρωσε τις κουρτίνες έγκαιρα
Καλό είναι να σιδερώσεις τις κουρτίνες όσο ακόμη είναι σχετικά νωπές, αφού έτσι θα εξαφανίσεις πιο εύκολα τις ζάρες. Διάλεξε μία σχετικά χαμηλή θερμοκρασία για το σιδέρωμα, «περνώντας» τις κουρτίνες κατά μήκος και φροντίζοντας να μην τεντώνεις το ύφασμα.
Πλέον ήρθε η ώρα να τις κρεμάσεις. Στην περίπτωση που είναι φτιαγμένες από λινό ή βαμβακερό ύφασμα, καλό είναι να μην έχει στεγνώσει εντελώς, αφού η λίγη υγρασία θα βοηθήσει να «πέσουν» στο σωστό μήκος με το κρέμασμα.