10 μυστικά για πεντανόστιμες σούπες

by K-Admin 1

 

 

Από την Ιωάννα Σταμούλου


 

 

Αγαπημένο κεφάλαιο οι σούπες που μας χορταίνουν νόστιμα όλο τον χρόνο. Η ποικιλία είναι μεγάλη, αφού φτιάχνονται πανεύκολα και με όλα τα υλικά. Κι όμως έχουν κι αυτές τα μυστικά τους που καλό είναι να γνωρίζουμε για να τις κάνουμε καλύτερες και να τις ευχαριστιόμαστε στο έπακρο!

 

  1. Η σούπα γίνεται πιο νόστιμη όταν σοτάρουμε τα λαχανικά μας στην αρχή του μαγειρέματος με λίγη λιπαρή ουσία, πριν της ρίξουμε τα υγρά.
  2. Όταν προσθέτουμε νερό ή ζωμό, πρέπει να είναι καυτά ώστε να μην διακόπτουμε το βρασμό.
  3. Η σούπα βράζεται ιδανικά σε μέτρια όχι δυνατή θερμοκρασία γιατί με το αργό μαγείρεμα αποκτούν καλύτερη γεύση τα υλικά μας.
  4. Κατά τη διάρκεια του βρασμού του κρέατος, του ψαριού ή των πουλερικών και των λαχανικών, δεν ξεχνάμε να απομακρύνουμε με τρυπητή κουτάλα τους αφρούς που σχηματίζονται στην επιφάνεια της σούπας. Αυτό θα της δώσει διαφάνεια και καλύτερη γεύση.
  5. Τα υλικά στις σούπες μας (λαχανικά, κρεατικά, ψάρια, πουλερικά) οφείλουν να είναι καλοβρασμένα, όχι όμως παραβρασμένα και λιωμένα, τόσο που να χάνουν την υπόσταση και τα θρεπτικά συστατικά τους.

 

 

6. Ο πιο εύκολος και φυσικός τρόπος να χυλώσουμε τις σούπες των οσπρίων (φασολάδα, ρεβιθάδα, φακές κλπ) είναι να πάρουμε μια μικρή ποσότητα από την κατσαρόλα μαζί με το ζουμάκι της, να την πολτοποιήσουμε στο μπλέντερ και να την ανακατέψουμε στην κατσαρόλα δίνοντας μια τελευταία βράση στη σούπα.

7. Για να κάνουμε τις σούπες μας πιο χορταστικές τους προσθέτουμε μικρή ποσότητα κάποιο ψιλό ζυμαρικό, ρύζι ή τραχανά. Το ρύζι ταιριάζει στην ψαρόσουπα, την κοτόσουπα και σε όλες τις σούπες των οσπρίων (ρεβιθόριζο, φακόριζο) , ο τραχανάς σε όλες τις σούπες των λαχανικών, τις κοτόσουπες και τις κρεατόσουπες, το κριθαράκι, το κοφτό μακαρονάκι, το πεπονάκι και κάθε ψιλό ή σπασμένο ζυμαρικό σε όλες τις μινεστρόνε και τις σούπες κρεατικών και πουλερικών.

8. Για να πήξουμε μια σούπα βελουτέ που μας βγήκε νερουλή, βράζουμε ξεχωριστά μια – δυο πατάτες, καθαρισμένες και κομμένες σε κυβάκια, τις πολτοποιούμε και τις ανακατεύουμε στη σούπα, δίνοντας μια τελευταία βράση.

9. Εναλλακτικά διαλύουμε 1 κουταλιά κορν φλάουρ σε λίγο κρύο νερό και το ανακατεύουμε στη σούπα δίνοντας μια τελευταία βράση.

10. Αν αντίθετα η βελουτέ είναι πολύ πηχτή, την αραιώνουμε με ζεστό νερό ή ζωμό.

 

Μπορείς να δεις ακόμη