Μία σύγχρονη οπτική της ραπτικής με τη βοήθεια της ραπτομηχανής

by K-Admin 1

 

Αν όταν ακούς τη λέξη ραπτική, σου έρχεται στο μυαλό η γιαγιά σου να καρικώνει κάλτσες, τότε ξανασκέψου το. Με τη ραπτική, σήμερα μπορείς να κάνεις θαύματα και να ανακαλύψεις ένα νέο χόμπι που όχι μόνο σε βοηθάει να χαλαρώσεις, αλλά επιλύει και πρακτικά ζητήματα.

Πλέον περνάς περισσότερο χρόνο στο σπίτι, οπότε εκμεταλλεύσου την ευκαιρία να αποκτήσεις καινούρια γκαρνταρόμπα, χωρίς να αγοράσεις καινούρια ρούχα. Πώς; Μα, είναι απλό: μεταποιώντας τα παλιά σου! Το μόνο που χρειάζεσαι είναι μία ραπτομηχανή και πολλή φαντασία. Υπάρχουν διάφορα μοντέλα ραπτομηχανών, από πιο απλές και οικονομικές, μέχρι πιο σύνθετες όπως η Singer Madam 2 που διαθέτει αυτόματο πέρασμα κλωστής, 23 διαφορετικά είδη βελονιάς και βασικές διακοσμητικές ελαστικές ραφές. Διαλέγεις αυτή που σου ταιριάζει και ξεκινάς.

 

Αξιοποίησε δημιουργικά τον χρόνο σου στο σπίτι

Κάτι μπλούζες που πολύ στενοχωριέσαι ότι δεν σου κάνουν, τώρα μπορείς να τις μεγαλώσεις. Ω, ναι, καλά κατάλαβες. Δεν χρειάζεται, λοιπόν, να αισθάνεσαι τύψεις για εκείνο το υπέροχο γλυκάκι που έφαγες την Κυριακή, ή τις δυο παραπάνω μπύρες που ήπιες χαλαρώνοντας στον καναπέ, ούτε καν για τη δίαιτα που δεν ξεκίνησες τη Δευτέρα. Εξοπλίσου με κλωστές και μπόλικη διάθεση και ξεκίνα!

Αν ένα ρούχο δεν το έχεις φορέσει για 3 χρόνια, δεν θα το φορέσεις ποτέ. Εκτός αν είναι για ειδική περίσταση (γάμος, κλπ). Μπορείς, λοιπόν, να το μεταποιήσεις και να το χαρείς. Και, φυσικά, μπορείς να μπαλώσεις το αγαπημένο σου τζιν, για να σου κρατήσει λίγο καιρό ακόμα.

 

 

Μεταμόρφωσε τα παλιά σου ρούχα

Σκέφτηκες ποτέ ότι μπορείς να μεγαλώσεις το μέγεθος μίας μπλούζας; Είναι πιο εύκολο από ό,τι ακούγεται. Μπορείς να ανοίξεις τις πλαϊνές ραφές και να προσθέσεις λωρίδες υφάσματος. Το ύφασμα αυτό μπορείς να το πάρεις από κάποιο παλιό ρούχο που δε φοράς ή ακόμη και από παλιές κουρτίνες. Αποφάσισε τι χρώμα ή/και σχέδιο θέλεις να προσθέσεις και δες την μπλούζα σου να μεταμορφώνεται.

Το ίδιο μπορείς να κάνεις και για να τη μακρύνεις. Αν τη βρίσκεις κοντή για τα γούστα σου, πρόσθεσε μία φάσα υφάσματος, μια λωρίδα δαντέλα, ή ένα φαρδύ λάστιχο, και εκτός ότι θα αποκτήσει νέο μήκος, θα αποκτήσει και νέο ύφος!

Ήξερες ότι μπορείς να προσθέσεις ύφασμα και να μακρύνεις τα μανίκια του πουκαμίσου σου; Και όμως ναι! Βρες ένα ύφασμα που να είναι πολύ κοντά σε χρώμα και ποιότητα με το πουκάμισο ή τόλμησε να κάνεις τη διαφορά με μια διχρωμία, ακόμα και συνδυάζοντας δύο διαφορετικά σχέδια. Όπως και να ‘χει, θα αποκτήσει ζωή ένα ρούχο που προφανώς ήταν παραμελημένο.

Μια ακόμη ιδέα είναι να φτιάξεις γιλέκο από ένα παλιό σακάκι. Κόψε τα μανίκια, συμμάζεψε όμορφα τις ραφές κι έτοιμο! Η πιο εύκολη μεταποίηση που μπορείς να κάνεις.

Οι δυνατότητες όμως δεν σταματούν στη μεταποίηση ρούχων, αλλά μπορείς να κάνεις πολλά και με διάφορα υφάσματα που υπάρχουν στο σπίτι και τα βαρέθηκες ή ρούχα που είχαν ένα μικρό ατύχημα.

 

Δώσε ζωή σε παλιά υφάσματα

Οι παλιές σου κουρτίνες δεν υπάρχει λόγος να πιάνουν χώρο στο ντουλάπι ή την αποθήκη. Μπορείς να ράψεις μαξιλαροθήκες για τα μαξιλαράκια του καναπέ και να ανανεώσεις το σαλόνι σου. Μπορείς ακόμα να φτιάξεις και ριχτάρι για την πολυθρόνα ή τον καναπέ σου.

Το παλιό βαμβακερό σου τραπεζομάντηλο μπορεί άνετα να σου χαρίσει καινούριες μαξιλαροθήκες για την κρεβατοκάμαρα ή μια πρακτική ποδιά για το μαγείρεμα.

Οι παλιές μαξιλαροθήκες μπορούν να γίνουν νυχτικάκια για την κόρη σου.

Το σημαντικό είναι να αφήσεις τη φαντασία σου ελεύθερη και να τολμήσεις να πειραματιστείς.

 

 

Ένα καλό tip είναι να έχεις ένα μικρό κουτί δίπλα σου ενώ ράβεις, ώστε να ρίχνεις όλες τις κλωστούλες και τα κομματάκια ύφασμα που περισσεύουν. Έπειτα, αυτά τα υπολείμματα, με δυο ραφές μπορείς να τα κάνεις κρεμασταράκια για τις πετσέτες του μπάνιου και της κουζίνας.

Δεν χρειάζεται να έχεις γνώσεις πατρόν ή ραπτικής. Απλώς, παρατήρησε τα ρούχα που έχεις, οραματίσου αυτά που θες να κάνεις και ξεκίνα. Άλλωστε οι σύγχρονες ραπτομηχανές, όπως η Singer Promise 1408 με 8 διαφορετικές βελονιές και διακόπτη στερεώματος ραφής, είναι πολύ εύχρηστες και απολύτως κατάλληλες για οικιακή χρήση και τους πρώτους πειραματισμούς. Να θυμάσαι, πάντα, πως στο DIY το κατάλληλο εργαλείο, κάνει τη διαδικασία πολύ πιο εύκολη και ευχάριστη, οπότε να διαλέξεις με προσοχή το δικό σου.

Αν, πάλι, θέλεις να το κάνεις ακόμα πιο οργανωμένα, στο διαδίκτυο υπάρχουν πολλά βιντεάκια,  πατρόν και οδηγίες για αρχάριους.

Μπορείς να γίνεις και μέλος κάποιας αντίστοιχης ομάδας στα κοινωνικά δίκτυα και να ανταλλάσσετε απόψεις, απορίες και προβληματισμούς, αλλά και να μοιράζεστε τις δημιουργίες σας.

Σιγά σιγά, μπορείς να προχωρήσεις και στην ολοκληρωτική δημιουργία των δικών σου ρούχων. Μπορείς να μελετήσεις, να εξασκηθείς και να φτάσεις στο σημείο να φτιάχνεις ρούχα για σένα και τα αγαπημένα σου πρόσωπα.

Μη φοβηθείς να χρησιμοποιήσεις τα ψαλίδια σου λοιπόν. Δοκίμασε να πειραματιστείς, ανακάλυψε το μαγικό κόσμο της ραπτικής και θα εκπλαγείς από τις νέες σου δημιουργίες!

 

 

Μπορείς να δεις ακόμη