|  |  |  | 

Κουζίνα Συνταγές ΤΟ ΣΠΙΤΙ ΜΟΥ

Λεμονάτο κοτόπουλο σε γάλα με baby πατάτες στο φούρνο – Κουζίνα: Ιστορίες με τον Ανδρέα Λαγό

ΥΛΙΚΑ

  • Για το κοτόπουλο

  • 6 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 1 κεφάλι σκόρδο κομμένο στη μέση
  • 1/2 κ.σ. μαραθόσπορο σπασμένο
  • 1 ολόκληρο κοτόπουλο (1,5-2 κιλά)
  • 1/2 κούπα μουστάρδα
  • 2 κούπες γάλα φρέσκο πλήρες
  • Ξύσμα και χυμό από 1 λεμόνι
  • 6 κλωναράκια ρίγανη φρέσκια ή θρούμπι
  • 4-5 καρότα ολόκληρα
  • 8 μέτρια κρεμμύδια κομμένα στα τέσσερα
  • Αλάτι-πιπέρι
  • Για τις baby πατάτες

  • 1 κιλό baby πατάτες
  • 1/3 κούπας ελαιόλαδο
  • 4 σκελίδες σκόρδο λιωμένες
  • 2 κ.σ. θυμάρι φρέσκο ψιλοκομμένο
  • 2 κ.σ. φρέσκια ρίγανη
  • 2 κ.γ. κόλιανδρο σε κόκκους, σπασμένο
  • Ξύσμα από 2 λεμόνια
  • 1 κ.γ. πάπρικα
  • 4 φέτες ψωμί του τοστ, χωρίς κόρα, τριμμένες
  • Αλάτι, πιπέρι

 

ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ & ΕΚΤΕΛΕΣΗ

 

 

Για το κοτόπουλο:

Ζεσταίνω το ελαιόλαδο σ’ ένα μεγάλο τηγάνι, προσθέτω το κοτόπουλο, αλάτι, πιπέρι. Το γεμίζω με  μισό κρεμμύδι, μισό λεμόνι, και το σοτάρω καλά απ’ όλες τις πλευρές. Μεταφέρω το κοτόπουλο σε μια γάστρα, ενώ στο ίδιο τηγάνι ρίχνω το σκόρδο και το μαραθόσπορο. Σοτάρω για 1-2 λεπτά μέχρι να βγάλουν τ’ αρώματα τους και τα ρίχνω στη γάστρα με το κοτόπουλο. Ανακατεύω σ’ ένα μπολ το γάλα με τη μουστάρδα και περιχύνω το κοτόπουλο. Προσθέτω το ξύσμα και το χυμό λεμόνι, τα κλωναράκια ρίγανης κι ολόκληρα τα καρότα. Έπειτα, σκεπάζω και ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο στους 1800C, για 1 ώρα. Στη συνέχεια, προσθέτω τα κρεμμύδια γύρω-γύρω από το κοτόπουλο και -χωρίς καπάκι- συνεχίζω το ψήσιμο για 40 λεπτά περίπου, μέχρι να ολοκληρωθεί το μαγείρεμά τους και να πάρουν χρώμα.

 

 

Για τις baby πατάτες:

Βράζω τις πατάτες σ’ αλατισμένο νερό. για 8-10 λεπτά περίπου, μέχρι να μαλακώσουν αρκετά, όχι να λιώσουν. Σουρώνω τις πατάτες και τις αφήνω να κρυώσουν. Χτυπάω σ’ ένα μπλεντεράκι το σκόρδο, το θυμάρι, την ρίγανη, το ξύσμα λεμονιού, τον κόλιανδρο, την πάπρικα, το ψωμί και πιπέρι και κρατάω το μείγμα στην άκρη. Σπάω ελαφρώς με το χέρι μου τις πατάτες και τις στρώνω σ’ ένα ταψί με λαδόκολλα. Στη συνέχεια, περιχύνω με το ελαιόλαδο και τις πασπαλίζω με το μείγμα σκόρδου. Ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο στους 1800C, για 30-35 λεπτά περίπου, μέχρι να γίνουν οι πατάτες και να πάρουν χρώμα. Συνοδεύω το κοτόπουλο με τα κρεμμύδια και τη γαλακτερή σάλτα μαζί με τις τραγανές, αρωματικές baby πατάτες.

 

ΕΠΕΙΣΟΔΙΟ

ΠΡΟΪΟΝΤΑ

 

Δείτε ακόμη