Life Hacks για τη χρήση του καταψύκτη σου!

by K Admin

Ο καταψύκτης είναι μία συσκευή που σου προσφέρει πολλά. Σου δίνει τη δυνατότητα να έχεις στη διάθεσή σου διάφορα προϊόντα έτοιμα προς κατανάλωση, ανεξάρτητα από την εποχή του χρόνου, σου επιτρέπει να σου στέλνουν πράγματα από το χωριό και να τ’ αποθηκεύεις για να τα καταναλώσεις όποτε θες. Το μόνο που χρειάζεται ο καταψύκτης είναι να του φέρεσαι καλά, γιατί είναι ένα μηχάνημα που δουλεύει σκληρά.

Ήρθε η ώρα να μάθεις μερικά έξυπνα κόλπα για να χρησιμοποιήσεις πιο σωστά τον καταψύκτη σου και ν’ αυξήσεις τον κύκλο ζωής του, να τον εκμεταλλευτείς καλύτερα, αλλά και να έχεις τα τρόφιμα που αποθηκεύεις σε καλύτερη κατάσταση.

 

 

Ας δούμε τώρα τις συμβουλές που θα σου κάνουν τη ζωή ευκολότερη:

Για αρχή μια παραδοχή. Δεν είναι δυνατόν να καταψύξεις τα πάντα. Υπάρχουν τρόφιμα και υλικά που δεν πρέπει να καταψύχονται γιατί γίνονται ακατάλληλα προς κατανάλωση, ενώ παράλληλα φθείρουν και τα γύρω τους τρόφιμα.

  1. Η πλαστική μεμβράνη που τυλίγεις τα τρόφιμα ξεκολλάει όταν τη βάζεις στον καταψύκτη
    Η πλαστική μεμβράνη χάνει τις στατικές της ιδιότητες όταν τοποθετείται στον καταψύκτη. Θα κολλήσει μεν σ’ οποιοδήποτε μπολ, ή πιάτο την βάλεις, αλλά σε χαμηλή θερμοκρασία θα ξεκολλήσει.
  2. Πάγωσε τον κιμά σε μικρές μερίδες μ’ ένα ξυλάκι, ή ξύλινο καλαμάκι
    Γλιτώνεις το χρόνο του ξεπαγώματος για να τον κάνεις μερίδες και χρησιμοποιείς όσο θες. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι να πιέσεις στο εξωτερικό της σακούλας κατάψυξης το ξυλάκι, ή καλαμάκι. Αυτό θα κάνει τον κιμά μερίδες και έτσι θα ξεπαγώνεις κάθε φορά όση ποσότητα χρειάζεσαι.
  3. Συντήρησε χόρτα και βότανα εποχής για να τα βγάλεις όταν δεν μπορείς να τα βρεις στο εμπόριο
    Τα φρέσκα χορταρικά και βότανα που αγοράζεις από το μανάβη, ή τη λαϊκή (μαϊντανός, δυόσμος, σέλινο, σπανάκι, φρέσκο κρεμμυδάκι κ.ο.κ), δεν είναι πάντοτε ιδιαιτέρως φτηνά, ειδικά εκτός εποχής. Ψιλόκοψέ τα και βάλτα σε σακουλάκια κατάψυξης αφού τα κλείσεις καλά. Θα είναι έτοιμα για χρήση μόλις τα βγάλεις από τον καταψύκτη. Για λόγους ευκολίας, μπορείς να κάνεις το ίδιο με τα βότανα και μυρωδικά της μαγειρίτσας πολύ πριν το Πάσχα. Κάνε το ίδιο και με τα αντεράκια-συκώτια της μαγειρίτσας, κατάψυξέ τα μετά από απλό ζεμάτισμα.
  4. Κατάψυξε μαγειρεμένα φαγητά για χρήση μια δύσκολη ώρα
    Έχεις μαγειρέψει κάτι το οποίο σου βγήκε πολύ περισσότερο απ’ ότι υπολόγιζες; Βρες είναι ειδικό δοχείο, κατάλληλο για κατάψυξη και κατάψυξε το μαγειρεμένο φαγητό σου. Μια μέρα που δεν θα έχεις προλάβει να μαγειρέψεις, το λεμονάτο π.χ. κρέας στην κατάψυξη θα είναι εκεί να σε «σώσει».
  5. Πρόσεξε τις συσκευασίες στις οποίες αποθηκεύεις τα φαγητά σου
    Μπορεί όλοι ν’ αγοράζουμε ειδικά σακουλάκια κατάψυξης με φερμουάρ, ή χωρίς, αλλά πολλές φορές, ειδικά στην περίπτωση του κρέατος, ίσως είναι καλή ιδέα να το βάλεις στην κατάψυξη με το χαρτί του χασάπη/σούπερ μάρκετ. Αφενός το χαρτί βοηθάει στο να μην «καεί» το κρέας, ενώ η εσωτερική επένδυση με διάφανη μεμβράνη μένει στη θέση της (βλέπε 1). Είναι πολύ σημαντικό να τυλίγεις σωστά τα τρόφιμα πριν τα καταψύξεις. Όπως προαναφέρθηκε, υπάρχουν κατάλληλα δοχεία και σακούλες για κατάψυξη, ενώ αντίστοιχα υπάρχουν και παντελώς ακατάλληλα, όπως η σακούλα του σούπερ μάρκετ που δεν κάνει γι’ αυτή τη δουλειά και μπορεί να διαλυθεί στην κατάψυξη. Όσον αφορά τα δοχεία, δώσε σημασία στην ειδική σήμανση που δείχνει αν είναι κατάλληλα για κατάψυξη, μιας κι αυτά σου κάνουν τη ζωή ευκολότερη. Τα πλαστικά αυτά δοχεία μπορεί να έχουν αυλακώσεις για ευκολότερη απόψυξη, ή η επιφάνειά τους να είναι έτσι φτιαγμένη ώστε να μην πιάνουν πάγο, ή να χαλάνε στις πολύ χαμηλές θερμοκρασίες.
  6. Ρύθμισε τον καταψύκτη στη σωστή θερμοκρασία
    Αν η θερμοκρασία δεν είναι στη σωστή ρύθμιση, ο καταψύκτης μπορεί να «κάψει» τα φαγητά αλλάζοντας τη γεύση και την υφή τους, είτε πρόκειται για παγωτό, είτε για παϊδάκια. Η ιδανική θερμοκρασία για έναν καταψύκτη είναι οι -18 βαθμοί Κελσίου. Αν ο καταψύκτης έχει πόρτα με ράφια, τα τρόφιμα που μπαίνουν εκεί είναι τα πιο ευάλωτα σ’ αλλαγές θερμοκρασίας. Από την άλλη, όσο βλαβερή είναι η υψηλή θερμοκρασία, αν τη ρυθμίσεις πολύ χαμηλά, μπορεί στα τρόφιμα ν’ αναπτυχθούν βακτήρια και να χαλάσουν, ή να προκληθεί τροφική δηλητηρίαση.
    Γενικά, κλείσε ερμητικά το όποιο δοχείο, ή περιτύλιγμα, ή σακούλα, αφαιρώντας όλο τον αέρα, για ν’ αποφύγεις τη συγκέντρωση υγρασίας και πρόσεξε να μην υπάρχουν τρύπες, ή ακάλυπτα σημεία στα τρόφιμα που παγώνεις. Τέλος, βάλε ημερομηνία σ’ όποιο σακουλάκι, ή δοχείο χρησιμοποιήσεις ούτως ώστε να γνωρίζεις ποιο να χρησιμοποιήσεις πρώτο.
  7. Ποιος είναι ο ιδανικός χρόνος διατήρησης στον καταψύκτη;
    Εξαρτάται καθαρά από το τρόφιμο. Για παράδειγμα, μπορείς να κρατήσεις κατεψυγμένη τη μαργαρίνη για ένα χρόνο χωρίς να πάθει τίποτα. Αντίθετα, μια –ψημένη- πίτα μπορεί να χαλάσει και ν’ αποκτήσει πολύ κακή γεύση το πολύ σε 1-2 μήνες. Τα νωπά κρέατα και ψάρια έχουν περίπου 6 μήνες ζωής στην κατάψυξη, ενώ τα υπόλοιπα θαλασσινά μάλλον λιγότερο. Γι’ αυτό, λοιπόν, όπως προαναφέρθηκε, πρέπει να βάζεις ημερομηνίες στα τρόφιμα που αποθηκεύεις.
  8. Βάλε ένα κουτί με σόδα στον καταψύκτη για τις μυρωδιές και πλαστικά μπουκάλια για σταθερή θερμοκρασία
    Το κουτί με τη μαγειρική σόδα δεν κάνει μόνο για τον καταψύκτη σου αλλά και για το ψυγείο, αρκεί βέβαια να το αλλάζεις κάθε δύο με τρεις μήνες. Βέβαια, αν γενικά μια μυρωδιά επιμένει καλό είναι να καθαρίσεις τον καταψύκτη σου, ή να ελέγξεις αν η ρύθμιση της θερμοκρασίας είναι σωστή.
    Όσο για τα μπουκάλια (νερού, ή αναψυκτικού) τα γεμίζεις με νερό και τα τοποθετείς στον καταψύκτη διάσπαρτα γιατί βοηθούν στην ομαλή κατανομή της θερμοκρασίας και στη σταθερότητά της. Μιας κι αναφερθήκαμε στα μπουκάλια, απόφυγε την κακή συνήθεια να παγώνεις μπουκάλια με νερό και να το καταναλώνεις μετά από καιρό. Προτίμησε να τοποθετείς πάγο σε νερό σε κανονική θερμοκρασία, μιας και το πλαστικό των μπουκαλιών μπορεί ν’ αλλοιώσει το νερό σε συνδυασμό με την κατάψυξη.
  9. Μην έχεις τον καταψύκτη άδειο, ή σχεδόν άδειο, ούτε ασφυκτικά γεμάτο
    Ένας γεμάτος καταψύκτης διατηρεί την ψύξη καλύτερα από έναν άδειο. Όταν ανοίγεις την πόρτα, η μάζα των κατεψυγμένων τροφίμων θα σε βοηθήσει να κρατήσεις την ψύξη, μιας και δεν χρειάζεται να διατηρηθεί η θερμοκρασία σε πολύ άδειο χώρο. Από την άλλη μην τον γεμίσεις ασφυκτικά μιας και τότε δεν θα έχει χώρο ο αέρας να κυκλοφορήσει κι έτσι πάλι η ψύξη δεν θα είναι καλή.
  10. Πέρα από ημερομηνίες, βάλε κι ετικέτες στα τρόφιμά που μοιάζουν μεταξύ τους
    Δεν είναι σπάνιο φαινόμενο, τρόφιμα που μοιάζουν μεταξύ τους να σε μπερδεύουν αν δεν έχουν τη σωστή ετικέτα. Χαρακτηριστική περίπτωση είναι τα κρέατα, κι ακόμα πιο αντιπροσωπευτική τα λαχανικά, βότανα, μυρωδικά, ή χορταρικά. Το ίδιο συμβαίνει στην περίπτωση που φτιάχνεις, ή καταψύχεις δικούς σου ζωμούς. Χρησιμοποίησε έναν καλό ανεξίτηλο μαρκαδόρο.
  11. Πρόσεξε κατά την κατάψυξη τροφίμων σε μερίδες–κομμάτια
    Αν για παράδειγμα έχεις πλάσει μπιφτέκια που θέλεις να καταψύξεις, είτε τύλιξε τα με λαδόκολλα και κατάψυξε τα για να είναι εύκολο να τα χωρίσεις, είτε κατάψυξε τα πρώτα ένα-ένα για να σκληρύνουν και βάλε τα μετά σε σακούλα ώστε να μπορείς να πάρεις όσα θες. Το ίδιο ισχύει και για φρούτα όπως φράουλες και κεράσια, ή για μπισκότα και cookies.
  12. Κατάψυξε γρήγορα τα τρόφιμά σου
    Γενικά μια από τις καλύτερες συμβουλές είναι να καταψύχεις τα τρόφιμά σου όσο το δυνατόν γρηγορότερα. Αυτό ισχύει μ’ όλα τα τρόφιμα, αλλά ειδικά με το ψάρι, το οποίο αν καταψυχθεί μόλις βγει από τη θάλασσα και μπει στον καταψύκτη, χωρίς πλύσιμο με γλυκό νερό, διατηρείται σχεδόν φρέσκο όταν το ξεπαγώσεις. Αντίστοιχα, όταν αγοράσεις νωπό κρέας, ή κιμά από το σούπερ μάρκετ, ή τον χασάπη κατάψυξέ το αμέσως και θα έχει καλύτερα γευστικά και θρεπτικά αποτελέσματα.
  13. Μην αποψύχεις τα τρόφιμα σε θερμοκρασία δωματίου
    Τρόφιμα όπως τα κρέατα, ψάρια και θαλασσινά πρέπει να αποψύχονται είτε στο ψυγείο από το προηγούμενο βράδυ, είτε στο φούρνο μικροκυμάτων αν βιάζεσαι. Η άμεση έκθεση σε θερμοκρασία περιβάλλοντος μπορεί να οδηγήσει σε ανάπτυξη βακτηρίων στην επιφάνεια, κι άρα σε μεγάλα προβλήματα.
  14. Μην ανοίγεις τον καταψύκτη σε περίπτωση διακοπής ρεύματος
    Όταν πέσει το ρεύμα, μην ανοίξεις καθόλου τον καταψύκτη για να διατηρήσεις τα φαγητά όσο πιο κατεψυγμένα γίνεται, μιας και δεν ξέρεις πότε θα επανέλθει το ρεύμα και δεν θέλεις να χαλάσουν τα τρόφιμά σου. Αν τα φαγητά παραμένουν σκληρά και κατεψυγμένα, όταν επανέλθει το ρεύμα, συνέχισε την κατάψυξή τους. Σε αντίθετη περίπτωση αν κάποια τρόφιμα ξεπαγώσουν, κατανάλωσέ τα άμεσα, αλλιώς πέταξε τα.

 

 

Μπορείς να δεις ακόμη