Μαγείρεψε νόστιμα φαγητά χωρίς λάδι

by Aggeliki Tsoukana

Το λάδι είναι ένα συστατικό που δίνει χαρακτήρα σε κάθε πιάτο, ωστόσο μπορείς να αποφύγεις τη χρήση του, χωρίς καμία θυσία στη γεύση. Είτε στο πλαίσιο μιας ισορροπημένης διατροφής, είτε για λόγους οικονομίας, υπάρχουν τρόποι να μαγειρέψεις νόστιμα και υγιεινά, με ελάχιστο ή και χωρίς καθόλου λάδι.

 

 

Τηγάνι: ο πρωταγωνιστής σε κάθε κουζίνα

Το λάδι είναι ένα από τα βασικά συστατικά όταν ετοιμάζουμε ένα φαγητό στο τηγάνι, καθώς δίνει μια ιδιαίτερη νοστιμιά. Το ήξερες ότι θα μπορούσες να τηγανίσεις το φαγητό σου, αποφεύγοντας το λάδι; Με ένα αντικολλητικό κεραμικό τηγάνι, μπορείς να τηγανίσεις πατάτες, κοτόπουλο, κρέας, χρησιμοποιώντας δύο με τρεις κουταλιές της σούπας νερό αντί για λάδι. Επίσης μπορείς να τηγανίσεις λαχανικά με λευκό βαλσάμικο, ή χυμό πορτοκαλιού ή λεμονιού. Γενικά χρησιμοποιώντας ένα τηγάνι ή ένα wok με τριπλή αντικολλητική επίστρωση, μπορείς να έχεις αποτελεσματικό και γρήγορο μαγείρεμα, χωρίς κάποια λιπαρή ουσία και χωρίς το φόβο να σου κολλήσει το φαγητό.

 

 

Φριτέζα Air fryer: ο πιο υγιεινός τρόπος τηγανίσματος

Η σειρά των Airfryers, είναι μια έξυπνη λύση για αυτούς που τους αρέσει το τηγανιτό φαγητό, αλλά νιώθουν ενοχές με την κατανάλωση μεγάλης ποσότητας λαδιού. Η φριτέζα Airfryer χρησιμοποιεί ζεστό αέρα για να τηγανίσει ή να ψήσει τα αγαπημένα σου φαγητά με ελάχιστο ή καθόλου λάδι και χάρη στη νέα τεχνολογία αφαίρεσης λίπους, συλλέγει και απομακρύνει το λίπος από τα φαγητά ώστε να παραμένουν υγιεινά και νόστιμα. Μπορείς να τηγανίσεις πατάτες, κρέας, ψάρια ή ολόκληρο κοτόπουλο και να τα απολαύσεις με έως και 90% λιγότερα λιπαρά, αλλά  χωρίς εκπτώσεις στη γεύση.

 

 

Μαγειρεύοντας στον ατμό

Μια από τις ευκολότερες μεθόδους μαγειρέματος κρέατος, ψαριού, λαχανικών, ρυζιού και άλλων τροφίμων είναι στον ατμό. Με ένα σύγχρονο ατμομάγειρα 3 επιπέδων, μπορείς να μαγειρέψεις παράλληλα πολλά φαγητά, ελαχιστοποιώντας την απώλεια θρεπτικών συστατικών και διατηρώντας την υφή και τη γεύση κάθε τροφής. Η θερμότητα από τον ατμό είναι απαλή και ομοιόμορφη, μαλακώνει τις ίνες των τροφίμων κάνοντάς τα πιο εύπεπτα και το πιο σημαντικό, τα γεύματα είναι ελαφριά και υγιεινά αφού δεν υπάρχει η ανάγκη για μαγειρικό λάδι ή λίπος.

 

Sous Vide: μια πρωτοποριακή μέθοδος μαγειρέματος

Το sous vide είναι η γαλλική έκφραση που χρησιμοποιείται για να περιγράψει την έννοια «υπό κενό». Είναι ένας τρόπος μαγειρέματος κατά τον οποίο το φαγητό τοποθετείται σε μια κατάλληλη σακούλα ψησίματος, ανθεκτική σε υψηλές θερμοκρασίες, από την οποία αφαιρείται ο αέρας με μια ειδική συσκευή (οικιακός σακουλοποιός). Έπειτα η σακούλα βυθίζεται σε σκεύος με νερό, μαζί με την ειδική ράβδο sous vide που διατηρεί σταθερή τη θερμοκρασία του νερού, ανάλογα με το είδος του τρόφιμου. Εκεί, η ώρα μαγειρέματος προσαρμόζεται ανάλογα με το είδος και την ποσότητα του φαγητού. Με τη μέθοδο αυτή, το φαγητό βρίσκεται εγκλωβισμένο σε κενό αέρος χωρίς να οξειδώνεται και μαγειρεύεται σε χαμηλές θερμοκρασίες που δεν αλλοιώνουν τις βιταμίνες και τα πολύτιμα συστατικά του. Η μέθοδος sous vide είναι ένας επαναστατικός τρόπος μαγειρέματος που διασφαλίζει την ποιότητα, την υγιεινή και τη θρεπτικότητα του φαγητού σου και παράλληλα σου προσφέρει οικονομία όχι μόνο στο λάδι, αφού απαιτείται ελάχιστη ποσότητα, αλλά και στο ηλεκτρικό ρεύμα αφού καταναλώνει λιγότερο από τον φούρνο και τις μαγειρικές εστίες.

Το λάδι και η μαγειρική είναι δυο έννοιες αλληλένδετες και δύσκολα μπορεί να φανταστεί κάποιος να μαγειρέψει ένα πιάτο χωρίς τη χρήση λαδιού ή κάποιας λιπαρής ουσίας. Όμως στη σύγχρονη κουζίνα και με τη βοήθεια εξελιγμένων μαγειρικών σκευών, μπορείς να μαγειρέψεις απολαυστικά φαγητά για σένα και την οικογένειά σου, με ελάχιστο έως καθόλου λάδι. Τα οφέλη από τη μειωμένη χρήση λαδιού είναι πολλά, τόσο για την υγεία σου, όσο και για την τσέπη σου.

Μπορείς να δεις ακόμη