Μηχανικό πληκτρολόγιο και gaming: Γιατί ο διακόπτης μπορεί να κάνει τη διαφορά!

 

Αν ενδιαφέρεσαι για ένα καινούριο gaming keyboard για τον υπολογιστή σου, κατά την έρευνα αγοράς, θα συναντήσεις πολλά ποιοτικά πληκτρολόγια μεμβράνης με εργονομικό σχεδιασμό, εντυπωσιακή εμφάνιση και προηγμένες λειτουργίες, όπως προγραμματιζόμενα πλήκτρα, ή οπίσθιο φωτισμό, τα οποία είναι πιο προσιτά σε σχέση με τα μηχανικά πληκτρολόγια. Από την άλλη, σίγουρα θα έχεις ακούσει ότι τα μηχανικά πληκτρολόγια είναι «ανώτερα» από τα πληκτρολόγια μεμβράνης, γι’ αυτό και κοστίζουν περισσότερο.

Για να καταλάβεις, όμως, γιατί πραγματικά αξίζει η αγορά των μηχανικών πληκτρολογίων, πρέπει να κατανοήσεις τη δομή τους και τη βασική διαφορά τους με τα πληκτρολόγια μεμβράνης.

 

Πώς λειτουργεί ένα μηχανικό πληκτρολόγιο

Η βασική διαφορά στα μηχανικά πληκτρολόγια και τα πληκτρολόγια μεμβράνης βρίσκεται στην τεχνολογία του διακόπτη που χρησιμοποιούν. Τα συμβατικά πληκτρολόγια μεμβράνης χρησιμοποιούν μία ενιαία μεμβράνη με λαστιχένιες υποδοχές, πάνω στις οποίες βρίσκονται τα πλήκτρα. Πιέζοντας οποιοδήποτε πλήκτρο, συμπιέζεται το λάστιχο συμπληρώνοντας ένα ηλεκτρικό κύκλωμα. Με το που απελευθερωθεί το πλήκτρο, ο λαστιχένιος διακόπτης αποσυμπιέζεται κι επανέρχεται στη θέση του.

Τα μηχανικά πληκτρολόγια, από την άλλη, χρησιμοποιούν αυτόνομους μηχανικούς διακόπτες. Κάθε διακόπτης αποτελείται από τρία μέρη: ελατήριο, βάση και κινούμενο στέλεχος. Πιέζοντας ένα πλήκτρο, το στέλεχος ενεργοποιεί το διακόπτη κι επιτρέπει στο σύστημα ν’ αναγνωρίζει το πλήκτρο που έχει πατηθεί. Η επαναφορά του πλήκτρου γίνεται με τη βοήθεια του ελατηρίου που βρίσκεται μέσα στους διακόπτες.

Τώρα που είδαμε τη βασική διαφορά μεταξύ μεμβράνης και μηχανικού διακόπτη, ας δούμε και τι κερδίζεις μ’ ένα μηχανικό πληκτρολόγιο για gaming.

 

 

Υψηλότερη ακρίβεια και βέλτιστη απόδοση

Ο συγκεκριμένος μηχανισμός προσφέρει την κατάλληλη ανάδραση (feedback) που συνδυάζεται από το χαρακτηριστικό «κλικ», δίνοντας μια πιο ευχάριστη αίσθηση κατά την πληκτρολόγηση. Έτσι, ο χρήστης δεν έχει αμφιβολία για το εάν κάποιο πλήκτρο πατήθηκε ή όχι, σ’ αντίθεση με τα πληκτρολόγια μεμβράνης τα οποία έχουν υπερβολικά «χαλαρή» αίσθηση.

Εκτός από την ιδιαίτερη αίσθηση κατά την πληκτρολόγηση, οι μηχανικοί διακόπτες είναι βελτιστοποιημένοι για γρήγορη καταχώρηση εντολών κι άμεση απόκριση αφής σε κάθε ενεργοποίηση, προσφέροντας πιο γρήγορο πάτημα πλήκτρων. Αυτά είναι τα πιο σημαντικά στοιχεία για τον gamer που χρειάζεται καλύτερες αντιδράσεις κι ακρίβεια στα παιχνίδια.

 

Ανθεκτικότητα

Οι μηχανικοί διακόπτες, ακόμα και μετά από πολλά χρόνια χρήσης, εξακολουθούν να έχουν την ίδια λειτουργικότητα όπως την πρώτη μέρα της αγοράς. Κάθε πλήκτρο είναι σχεδιασμένο για ν’ αντέξει κατά μέσο όρο πάνω από 50 εκατομμύρια πατήματα. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι δύσκολα θ’ αποχωριστείς ένα μηχανικό πληκτρολόγιο από ελάττωμα ενός διακόπτη.

 

Μηχανικοί διακόπτες για όλα τα γούστα και κάθε στιλ παιχνιδιού

Οι μηχανικοί διακόπτες χωρίζονται σε κατηγορίες σύμφωνα με το χρώμα και οι διαφορές τους έχουν να κάνουν με τη λειτουργικότητα που προσφέρουν. Για παράδειγμα, άλλοι διακόπτες είναι σχεδιασμένοι για γρήγορη πληκτρολόγηση, άλλοι για περισσότερο θόρυβο κι άλλοι για μικρότερη ανάδραση.

Υπάρχουν διάφορες εταιρείες που κατασκευάζουν διακόπτες για μηχανικά πληκτρολόγια, με πιο δημοφιλείς τις Cherry MX και Kailh. Ωστόσο, ορισμένοι δημοφιλείς κατασκευαστές περιφερειακών gaming, όπως η Razer και η Logitech, χρησιμοποιούν τις δικές τους τεχνολογίες μηχανικού διακόπτη (με διαφορετικές ονομασίες, ή και χρώματα). Σε κάθε περίπτωση, όλες οι τεχνολογίες μηχανικού διακόπτη χρησιμοποιούν είτε απτική, είτε γραμμική ενεργοποίηση.

 

 

Οι απτικοί διακόπτες (tactile switches) είναι ιδανικοί για όσους θέλουν ν’ ακούνε το γνώριμο «κλικ» των διακοπτών, ώστε να καταλαβαίνουν ότι το πάτημα του πλήκτρου έχει καταχωρηθεί, πράγμα που βοηθά στην ταχύτερη πληκτρολόγηση. Ο συγκεκριμένος τύπος διακόπτη είναι ιδανικός για ανταγωνιστικά παιχνίδια και παιχνίδια πρώτου προσώπου (FPS).

Οι γραμμικοί διακόπτες (linear switches) παρέχουν μια ρευστή κι ομαλή εμπειρία κατά το πάτημα του πλήκτρου. Η γραμμική ενεργοποίηση είναι ιδανική για διπλά πατήματα, γρήγορα διαδοχικά πατήματα πλήκτρων και πατήματα μέχρι τη μέση χωρίς διακοπή. Οι γραμμικοί διακόπτες είναι ιδανικοί για τους περισσότερους τύπους παιχνιδιών.

 

Η διαφορά στον οπίσθιο φωτισμό

Ο οπίσθιος φωτισμός των πλήκτρων είναι ιδιαίτερα χρήσιμος σε συνθήκες χαμηλού φωτισμού, όπως για παράδειγμα αργά τη νύχτα. Στα μηχανικά πληκτρολόγια συναντάμε πιο ακριβή και καθαρό φωτισμό μέσω κάθε πλήκτρου, έτσι ώστε να είναι πάντα ευδιάκριτα χωρίς να σου αποσπούν την προσοχή κατά τη διάρκεια παιχνιδιών, ή της πληκτρολόγησης.

Επιπροσθέτως, τα περισσότερα μηχανικά πληκτρολόγια έρχονται με πλήρως ρυθμιζόμενο οπίσθιο φωτισμό και -μάλιστα- σε πάρα πολλά χρώματα. Μπορείς να ρυθμίσεις το χρώμα, τη φωτεινότητα και την ένταση του φωτισμού σ’ όλο το πληκτρολόγιο, ή ξεχωριστά ανά πλήκτρο σύμφωνα με τις προτιμήσεις σου.

Συμπερασματικά, λοιπόν, η επιλογή ενός μηχανικού πληκτρολογίου όχι μόνο θ’ αναβαθμίσει κατακόρυφα την εμπειρία gaming, αλλά θα ομορφύνει ακόμη περισσότερο το playroom σου.

 

Μπορείς να δεις ακόμη