Προστάτεψε τα υδραυλικά και τον ηλιακό σου από τον παγετό

by K Admin

 

 

Όταν η εξωτερική θερμοκρασία βρίσκεται κάτω από το μηδέν μπορεί να σχηματιστεί πάγος στις υδραυλικές εγκαταστάσεις του σπιτιού σου και να προκαλέσει διακοπή παροχής νερού, ακόμη και σπάσιμο των σωλήνων. Έτσι, καθώς η μετεωρολογική πρόγνωση για τις επόμενες ημέρες δείχνει πως ο καιρός θα έχει άγριες… διαθέσεις, με τη θερμοκρασία να κατρακυλά κάτω από τους μηδέν βαθμούς ακόμη και στα βόρεια προάστια της Αττικής, καλό θα είναι να πάρεις τα μέτρα σου, για να γλιτώσεις οποιαδήποτε ταλαιπωρία.

«Θωράκισε» τις σωληνώσεις

Αν υπάρχει εξωτερική υδραυλική εγκατάσταση (βρύσες μπαλκονιών, σύνδεση ηλιακού θερμοσίφωνα), έλεγξε αν είναι μονωμένη. Αν όχι, τότε μια πρόχειρη λύση είναι να τυλίξεις τους εκτεθειμένες σωλήνες μ’ ένα υλικό που θα τους προφυλάξει από το κρύο (π.χ. υαλοβάμβακα, ή ακόμη και μάλλινο ύφασμα). Ειδικά το βράδυ, όπου η θερμοκρασία αγγίζει τις χαμηλότερες τιμές του 24ωρου, καλό θα είναι να αφήσεις μία βρύση να «στάζει». Αν έχεις λάστιχο σε εξωτερικό χώρο, ή σύστημα αυτόματου ποτίσματος, τότε αποσύνδεσέ το από τη βρύση.

 

 

Προστάτεψε τον ηλιακό θερμοσίφωνα

Σε περίπτωση που έχεις ηλιακό θερμοσίφωνα, τότε το κλειστό του κύκλωμα κινδυνεύει να πάθει ζημιά αν δεν διαθέτει την απαραίτητη ποσότητα αντιψυκτικού υγρού. Αν έχεις κάνει συντήρηση πρόσφατα, τότε δεν διατρέχεις κίνδυνο, αφού στις εργασίες της συντήρησης περιλαμβάνεται κι ο έλεγχος του αντιψυκτικού. Σε αντίθετη περίπτωση, έστω και την τελευταία στιγμή, ψάξε για έναν τεχνικό που θα φροντίσει ο ηλιακός να μείνει άθικτος από τον παγετό.

Ένας σημαντικός κανόνας για την «υγεία» του ηλιακού θερμοσίφωνα είναι να αποφεύγονται όσο το δυνατόν περισσότερο οι απότομες διαστολές και συστολές των μετάλλων του, οι οποίες τα φθείρουν. Έτσι, όταν χιονίζει τον χειμώνα, τις ώρες που επικρατούν οι χαμηλότερες θερμοκρασίες (δηλαδή το βράδυ, ή νωρίς το πρωί), καλό είναι να μην χρησιμοποιείς την ηλεκτρική αντίσταση για να ζεστάνεις το νερό στο δοχείο νερού, ακριβώς για να μην ανεβάζεις απότομα τη θερμοκρασία στο εσωτερικό του.

Μέχρι να περάσει το «κύμα ψύχους», μπορείς τις βραδινές ώρες να κλείνεις την παροχή νερού προς τον ηλιακό και να αδειάζεις το νερό του κυκλώματος. Αν αυτό δεν είναι δυνατό, εναλλακτικά καλό θα ήταν να αφήνεις ελάχιστα ανοικτή μια βρύση στο κύκλωμα ζεστού νερού.

 

 

 

 

«Πρώτες βοήθειες» αν παγώσουν οι σωλήνες

Το πρώτο που θα πρέπει να κάνεις είναι να κλείσεις αμέσως τον κεντρικό διακόπτη παροχής νερού και κατόπιν να ελέγξεις το «ρολόι». Αν διαπιστώσεις ότι εξακολουθεί να «γυρίζει», αυτό σημαίνει ότι κάπου υπάρχει διαρροή (σπασμένος σωλήνας) στην εγκατάσταση. Σε αυτή την περίπτωση, κράτησε κλειστό τον διακόπτη και φώναξε υδραυλικό.

Αν αποδειχθεί πως τα υδραυλικά σου έχουν μείνει άθικτα, τότε μπορείς να επιχειρήσεις να αποκαταστήσεις την παροχή νερού – ξεκινώντας από τον μετρητή, στον οποίο αριστερά και δεξιά του (όχι επάνω του) θα ρίξεις σιγά-σιγά χλιαρό, όχι ζεστό, νερό. Στην περίπτωση που αντιμετωπίσεις το πρόβλημα με αυτό τον τρόπο, τότε στη συνέχεια θα πρέπει να στεγνώσεις προσεκτικά τους σωλήνες μ’ ένα πανί, για να μην μείνει πάνω τους νερό και ξανασχηματισθεί πάγος. Μετά, τύλιξέ τους με κάποιο μονωτικό υλικό (μάλλινο ύφασμα, υαλοβάμβακα κ.λπ.), για να τις προφυλάξεις από το κρύο.

Αν πάλι δεν αποκατασταθεί η υδροδότηση ξεπαγώνοντας τον μετρητή και τις σωληνώσεις κοντά του, τότε μπορείς να προσπαθήσεις να λιώσεις τον πάγο που τυχόν έχει σχηματισθεί στους σωλήνες στο σπίτι. Το καλύτερο θα είναι να αρχίσεις από το τμήμα του σωλήνα που βρίσκεται κοντά στον διακόπτη, έτσι ώστε η θερμοκρασιακή μεταβολή να είναι σταδιακή.

 

Μπορείς να δεις ακόμη