Μικρές αλλαγές για μία βιώσιμη ζωή στο σπίτι

by Aggeliki Tsoukana

Καθημερινά ένα νοικοκυριό μπορεί να σπαταλάει πολλά λίτρα φρέσκου νερού, να κάνει μεγάλη κατανάλωση σε ενέργεια και να σπαταλάει τρόφιμα. Όλα αυτά έχουν άμεσο αντίκτυπο στην ποιότητα της ζωής μας και, κατ’ επέκταση στην υγεία και τη βιωσιμότητα του πλανήτη μας. Αλλάζοντας μερικές από τις συνήθειες μας, μπορούμε τόσο να εξοικονομήσουμε χρήματα όσο και να μειώσουμε την σπατάλη πολύτιμων πόρων.

 

Εξοικονομούμε ενέργεια και πόρους

Μπορούμε να καταναλώσουμε λιγότερη ενέργεια και να εξοικονομήσουμε χρήματα, επανεξετάζοντας τον φωτισμό, τη θέρμανση και τις συσκευές που έχουμε στο σπίτι.

 

 

Έξυπνος φωτισμός

Ένα σύστημα έξυπνου φωτισμού μπορεί να προσφέρει πολλά οφέλη. Μπορείς να ρυθμίσεις την ένταση, τη θερμοκρασία χρώματος και το χρώμα του φωτός και να αλλάξεις τόσο την όψη όσο και την ατμόσφαιρα ενός δωματίου χωρίς καθόλου προσπάθεια. Οι έξυπνες λάμπες LED χρησιμοποιούν μέχρι και 85% λιγότερη ενέργεια και διαρκούν 20 φορές περισσότερο από τους συμβατικούς λαμπτήρες.

Παράλληλα, χάρη στην έξυπνη συνδεσιμότητα μέσω Bluetooth ή Wi-Fi μπορείς να τις προγραμματίζεις και να τις ελέγχεις απομακρυσμένα. Ρύθμισε αυτόματη απενεργοποίηση του φωτός όταν βγαίνεις από ένα δωμάτιο, ή το σβήσιμο από απόσταση αν το ξεχάσεις αναμμένο. Σε κάθε περίπτωση, ο έξυπνος φωτισμός εκτός από τη διακόσμηση, συμβάλει στην προσωπική σου άνεση και στη μείωση του ενεργειακού αποτυπώματος.

 

 

Συσκευές ενεργειακής κλάσης Α

Έχεις αναλογιστεί ποτέ ποιοι είναι οι παράγοντες που σε επηρεάζουν όταν θέλεις να αγοράσεις μια καινούρια ηλεκτρική συσκευή ή να αντικαταστήσεις μια παλιά; Σίγουρα η τιμή, το design, οι δυνατότητες και οι λειτουργίες της συσκευής ώστε να καλύπτονται οι ανάγκες σου. Ωστόσο ένας σημαντικός παράγοντας που δεν θα πρέπει να ξεχνάς είναι και η ενεργειακή κατανάλωση. Κάθε οικιακή συσκευή όπως τα ψυγεία και οι καταψύκτες, τα πλυντήρια ρούχων και πιάτων, τα στεγνωτήρια, οι τηλεοράσεις και οι οθόνες, οι συντηρητές κρασιών, τα κλιματιστικά, οι σκούπες κ.ά., συνοδεύεται από μια ενεργειακή ετικέτα που ορίζει πόσο ρεύμα καταναλώνει κατά τη λειτουργία της.

Οι ηλεκτρικές συσκευές ενεργειακής κλάσης Α είναι λίγο ακριβότερες από τις υπόλοιπες, αλλά σε βάθος χρόνου εξασφαλίζεις περισσότερη οικονομία στους λογαριασμούς του ρεύματος και προστατεύεις το περιβάλλον.

Μήπως ήρθε λοιπόν η στιγμή να αντικαταστήσεις τις παλιές σου συσκευές με νέες, σύγχρονης τεχνολογίας που καταναλώνουν λιγότερη ενέργεια; Διάλεξε μια ηλεκτρική συσκευή με υψηλή ενεργειακή κλάση και συνδύασε την υψηλή τεχνολογία με την εξοικονόμηση ενέργειας.

 

 

Ηλιακοί θερμοσίφωνες

Το μεγάλο κόστος χρήσης της ηλεκτρικής ενέργειας σε συνδυασμό με την ηλιακή ενέργεια που είναι αστείρευτη και δωρεάν κάνουν τη χρήση του ηλιακού θερμοσίφωνα επιτακτική. Οι σύγχρονοι ηλιακοί θερμοσίφωνες διαθέτουν συλλέκτες με καλή απόδοση και δεξαμενές άριστης ποιότητας έτσι ώστε να μετατρέπουν την ηλιακή ενέργεια σε θερμική και να διατηρούν το νερό ζεστό συνέχεια, ακόμα και κατά τη διάρκεια της νύχτας. Με τη νέα τεχνολογία και την υψηλή ποιότητα κατασκευής ενός ηλιακού συστήματος εξασφαλίζεις μεγάλη οικονομία στην ενεργειακή κατανάλωση του σπιτιού σου και λειτουργείς με οικολογική συνείδηση αφού χρησιμοποιείς μια ανανεώσιμη πηγή ενέργειας.

 

Επαναφορτιζόμενες μπαταρίες και φορτιστές

Μπορείς να απολαύσεις μια καλύτερη καθημερινότητα, χωρίς αυτή να έχει επιπτώσεις για τον πλανήτη μας, για τις τωρινές αλλά και για τις μελλοντικές γενιές. Με μια απλή κίνηση, όπως η χρήση επαναφορτιζόμενων μπαταριών για όλες τις ηλεκτρονικές συσκευές σου, μπορείς να εξοικονομήσεις χρήματα, να μειώσεις τη σπατάλη πολύτιμων πόρων και παράλληλα να ελαχιστοποιήσεις το περιβαλλοντικό σου αποτύπωμα.

 

Εξοικονομούμε νερό

Το νερό είναι τόσο αναγκαίο για την επιβίωσή μας. Αυτό το γνωρίζουμε όλοι καλά. Όμως, η ποσότητά του είναι περιορισμένη, κάτι που μπορεί να μην το γνωρίζουμε όλοι. Το 97% του νερού βρίσκεται σε θάλασσες και ωκεανούς, ενώ μόνο το 3% είναι πόσιμο γλυκό νερό. Για τον λόγο αυτό, η μετρημένη κατανάλωσή του έχει μεγάλη σημασία, τόσο οικονομική όσο και περιβαλλοντική. Το θετικό είναι πως υπάρχουν προϊόντα που μπορούν να περιορίσουν την κατανάλωση του νερού.

 

 

Πλυντήρια πιάτων και πλυντήρια ρούχων

Το πλύσιμο των πιάτων και η φροντίδα ρούχων είναι από τις πιο συχνές δουλειές στο σπίτι. Καθημερινές δουλειές που χωρίς τις κατάλληλες συσκευές καταναλώνουν πολύτιμους πόρους.

Όλα τα πλυντήρια πιάτων και πλυντήρια ρούχων διαθέτουν την επιλογή οικολογικής λειτουργίας με την οποία εξοικονομείς νερό και ενέργεια. Τα περισσότερα μοντέλα ενσωματώνουν αισθητήρες που ανιχνεύουν αυτόματα τον όγκο του φορτίου και το επίπεδο λερώματος για να προσαρμόζουν την κατανάλωση νερού και ενέργειας για βέλτιστο πλύσιμο ακόμη και για μικρά φορτία.

 

Σύγχρονες μπαταρίες κουζίνας

Αντικατάστησε την παλιά μπαταρία κουζίνας με μία σύγχρονη και πιο οικολογική. Ενδεικτικά, μία μπαταρία όπως η Pyramis Cresento διαθέτει μηχανισμούς που βελτιστοποιούν την κατανάλωση και μειώνουν τη σπατάλη νερού. Έτσι, εξοικονομείς νερό και παράλληλα αναβαθμίζεις την αισθητική της κουζίνας σου.

 

 

Εξασφαλίζουμε υγιεινό περιβάλλον στο σπίτι

Είναι και επιστημονικά τεκμηριωμένο ότι η ατμόσφαιρα στο σπίτι μας είναι πολλές φορές πιο επιβαρυμένη από την ατμόσφαιρα της πόλης. Η οικιακή σκόνη, η υγρασία, και η πολλές φορές μη βέλτιστη θερμοκρασία επιβαρύνουν σημαντικά την κατάσταση. Ευτυχώς, οι σύγχρονες συσκευές θέρμανσης και κλιματισμού έχουν σχεδιαστεί για να ικανοποιούν και τις πιο απαιτητικές ανάγκες χαρίζοντας ένα υγιεινό και άνετο περιβάλλον για σένα και τους αγαπημένους σου.

 

 

Καθάρισε τον αέρα του σπιτιού σου

Η ρύθμιση των επιπέδων υγρασίας στο σπίτι σου είναι πολύ σημαντική, αλλά δεν αρκεί για τη βελτίωση της ποιότητας του εσωτερικού αέρα, ούτε ο αερισμός του χώρου με το άνοιγμα των παραθύρων. Και λαμβάνοντας υπόψη τα μεγάλα χρονικά διαστήματα του χειμώνα και του καλοκαιριού που δεν ανοίγουν τα παράθυρα, για την αποφυγή του παγετού ή του καύσωνα, ο αέρας δεν ανανεώνεται και δεν καθαρίζεται επαρκώς.

Ένας καθαριστής αέρα είναι ο πλέον αποτελεσματικός τρόπος για να καθαρίσεις τον αέρα του σπιτιού σου και να τον κάνεις υγιεινό. Ειδικά εάν έχεις αναπνευστικά προβλήματα, αλλεργίες, άσθμα, ή αν καπνίζεις και ζητάς ένα καθαρό περιβάλλον απαλλαγμένο από τα τοξικά και τη μυρωδιά του καπνού, τότε τον χρειάζεσαι οπωσδήποτε.

Ένας αφυγραντήρας θα σε βοηθήσει να διατηρήσεις την υγρασία στο σπίτι σου στα επιθυμητά επίπεδα και θα σου προσφέρει πολύ καλύτερης ποιότητας εσωτερικού αέρα. Και βοηθάει και στο στέγνωμα των ρούχων, που συχνά αναγκάζεσαι να απλώνεις μέσα λόγω καιρού. Ασφαλώς, μπορείς πάντα να προμηθευτείς ένα αφυγραντήρα με λειτουργία καθαριστή αέρα και να έχεις δύο λειτουργίες σε μία συσκευή!

 

Έξυπνες συσκευές θέρμανσης

Οι έξυπνες συσκευές θέρμανσης και κλιματισμού είναι εξοπλισμένες με αισθητήρες θερμοκρασίας και υγρασίας, για να παρακολουθείς από μακριά τις συνθήκες που επικρατούν στον χώρο σου. Όλα τα δεδομένα εμφανίζονται στην οθόνη του κινητού σου, ώστε να μπορείς να προσαρμόσεις τη λειτουργία του κλιματιστικού, του θερμοπομπού, του αφυγραντήρα, ή του καθαριστή αέρα. Για παράδειγμα, θα μπορείς να το προγραμματίσεις να ενεργοποιείται το κλιματιστικό στην περίπτωση που η θερμοκρασία πέσει κάτω από μία συγκεκριμένη τιμή (π.χ. 14 βαθμούς Κελσίου), για να την «ανεβάσει» στην τιμή που επιθυμείς. Με αυτό τον τρόπο εξασφαλίζεις βέλτιστες θερμοκρασίες και παράλληλα εξοικονομείς ρεύμα.

 

 

Μειώνουμε τη σπατάλη τροφίμων

Καθημερινά, σπαταλιούνται παγκοσμίως μεγάλες ποσότητες τροφίμων. Το να πετιέται φαγητό που μπορεί να είχε καταναλωθεί δεν έχει αντίκτυπο μόνο στον ετήσιο προϋπολογισμό ενός νοικοκυριού, αλλά και στο περιβάλλον. Η απόρριψη τροφίμων παράγει πρόσθετο διοξείδιο του άνθρακα (CO2) σε χωματερές αποσύνθεσης, συμβάλλοντας σημαντικά στην κλιματική αλλαγή. Επιπρόσθετα, υπάρχει σπατάλη μιας τεράστιας ποσότητας πολύτιμων πόρων για την παραγωγή τροφίμων όπως είναι το νερό. Οι καθημερινές μας επιλογές είναι αυτές που ευθύνονται για τη σπατάλη των τροφίμων και είναι στο χέρι μας να τις αλλάξουμε.

Πριν βγεις για ψώνια φτιάξε λίστα με όλα όσα χρειάζεσαι άμεσα και απέφευγε τις μαζικές αγορές φρέσκων τροφίμων, για να μη βρεθείς να πετάς τα πλεονάζοντα λαχανικά και φρούτα που χάλασαν, ή τα κατεψυγμένα που έληξαν. Τα έξυπνα ψυγεία με ενσωματωμένη κάμερα στο εσωτερικό τους κινούνται προς αυτή την κατεύθυνση, δηλαδή στην καλύτερη οργάνωση των αγορών σου.

Διάβαζε σωστά τις επισημάνσεις (ημερομηνία, τρόπος συντήρησης/αποθήκευσης) στις συσκευασίες τροφίμων. Παίζουν σημαντικό ρόλο στη σωστή διαχείριση των τροφίμων που αγοράζεις.

 

 

Κινούμαστε ηλεκτρικά

Χρησιμοποίησε ποδήλατο για τις καθημερινές σου μετακινήσεις στην πόλη. Συνδύασε αυτό τον οικονομικό εξοπλισμό με την άσκησή σου. Αν δεν το έχεις πολύ με το «πετάλι», χρησιμοποίησε ένα ηλεκτροκίνητο όχημα.

Μπες στο kotsovolos.gr και επίλεξε ανάμεσα από ηλεκτρικά ποδήλατα, ηλεκτρικά πατίνια και scooter. Συγκριτικά με τα βενζινοκίνητα δίκυκλα ή το αυτοκίνητο, προσφέρουν αισθητά μεγαλύτερη οικονομία στις μετακινήσεις, χωρίς την παραμικρή συμβολή στη ρύπανση και την υπερθέρμανση του πλανήτη, και με σχεδόν μηδενικό κόστος.

Αν η χρήση αυτοκινήτου σού είναι απαραίτητη, το ηλεκτρικό αυτοκίνητο είναι η αγορά του μέλλοντος και τώρα μπορείς με έναν μικρό και ασφαλή φορητό σταθμό φόρτισης, να το φορτίσεις όπου και αν βρίσκεσαι.

 

Για ένα καλύτερο μέλλον του πλανήτη μας

Η προστασία του περιβάλλοντος είναι ευθύνη όλων μας και μπορούμε με απλές καθημερινές ενέργειες να συμβάλλουμε στη διαφύλαξη των φυσικών πόρων του πλανήτη. Η ανακύκλωση, η κομποστοποίηση, η εξοικονόμηση ενέργειας και νερού και γενικότερα η απόκτηση οικολογικής συνείδησης είναι μερικές από τις συνήθειες που μπορούμε να υιοθετήσουμε για τη διάσωση του πλανήτη.

Μπορείς να δεις ακόμη