Μήπως ήρθε η ώρα να αποκτήσεις ρομποτική σκούπα;

 

Την τελευταία πενταετία όλο και περισσότερες εταιρείες διαθέτουν στην αγορά νέα μοντέλα από σκούπες ρομπότ κι αυτό συνάδει με την αυξημένη πλέον ζήτησή τους. Αν και κυκλοφορούν ήδη από το 1990, έχουν φτάσει πια σε ένα αξιόλογο επίπεδο τεχνολογικής ωρίμανσης, ενώ κι οικονομικά γίνονται όλο και πιο προσιτές για τον μέσο καταναλωτή. Η τάση αυτή αναμένεται να συνεχιστεί και στο μέλλον.

 

Διαφορές από μια κλασική ηλεκτρική σκούπα

Στην ουσία πρόκειται για μία ηλεκτρική σκούπα που έχει ρομποτικές ιδιότητες. Δηλαδή μπορεί να κινηθεί αυτόνομα, να εκτελέσει μία εργασία, να επιστρέψει στην βάση της, μα κυρίως μπορεί να επαναπρογραμματιστεί και να δουλέψει και σε διαφορετικά περιβάλλοντα με διαφορετικό τρόπο χωρίς να είναι συνεχώς υπό τον έλεγχο σου!

Αυτό είναι εφικτό με την βοήθεια μίας ενσωματωμένης υπολογιστικής μηχανής (με επεξεργαστή και μνήμη) που αξιοποιεί μία σειρά από αισθητήρες (π.χ. λέιζερ, υπέρηχους, γυροσκόπιο, επιταχυνσιόμετρο, ηλεκτρονική πυξίδα, αισθητήρα κλίσης). Έτσι, σε συνδυασμό με ειδικούς αλγόριθμους μπορεί να κινείται, να υπολογίζει τη βέλτιστη διαδρομή, να αποφεύγει αντικείμενα κ.λπ. Δηλαδή καθαρίζει λειτουργώντας αυτόνομα, με ελάχιστη ή ακόμη και καθόλου ανθρώπινη παρέμβαση.

 

 

Οφέλη και δυνατότητες της σκούπας ρομπότ

Επειδή το κόστος αγοράς είναι σημαντικό, καλό είναι να γνωρίζεις τι πραγματικά μπορείς να κερδίσεις από μία σκούπα ρομπότ.  Το σημαντικότερο πλεονέκτημά τους είναι ότι σκουπίζουν μόνες τους άρα κερδίζεις το χρόνο που θα αφιέρωνες για το σκούπισμα του σπιτιού καθώς και τον κόπο που θα έκανες.

Πέρα από την σκόνη, πολλά μοντέλα υποστηρίζουν δυνατότητα και για σφουγγάρισμα, ενώ μπορούν να ανεβαίνουν και σε χαλιά (τα οποία επίσης καθαρίζουν ικανοποιητικά). Μπορείς να προγραμματίσεις τη λειτουργία του ώστε να καθαρίζει τις ώρες που δεν είσαι σπίτι, ενώ απαιτεί ελάχιστο κόστος σε ρεύμα ή αναλώσιμα. Επιπλέον, θετικό είναι το γεγονός ότι πολλά μοντέλα είναι αθόρυβα ή μπορείς να ρυθμίσεις την ένταση του θορύβου ώστε να μην ενοχλείς για παράδειγμα τους γείτονες.

Σαφώς και βολεύει αν έχεις μικρά παιδιά ή ελάχιστο χρόνο, ενώ μία ρομποτική σκούπα είναι ιδανική και για άτομα με κινητικά προβλήματα, ηλικιωμένους ή εργένηδες. Τελικά μοναδικό μειονέκτημα -υπό περιπτώσεις- είναι τα έπιπλα που ενδεχομένως να μην επιτρέπουν στην σκούπα να καθαρίζει κάτω από αυτά αποτελεσματικότερα. Σε κάθε περίπτωση πρέπει να προνοήσεις ώστε να υπάρχει χώρος για να κινείται ανάμεσα από τα έπιπλα.

 

Χαρακτηριστικά:

 

Κόστος απόκτησης

Δεν πρόκειται για τη μέση τιμή μια ηλεκτρικής σκούπας, όμως είναι σίγουρο πως θα κάνεις απόσβεση σχεδόν άμεσα. Προφανώς όσο μεγαλύτερο το κόστος, τόσο καλύτερη είναι η ποιότητα και περισσότερα τα χαρακτηριστικά ή οι ευκολίες χρήσης. Ίσως είναι συνετό να το δεις σαν επένδυση και να προτιμήσεις τελικά ένα high end μοντέλο.

Συνοδευτικό Λογισμικό

Αν και πολλές έχουν τηλεκοντρόλ, σίγουρα η χρήση μέσω smartphone είναι πιο βολική. Άλλωστε με το κινητό σου και μέσω Wi-Fi έχεις τη δυνατότητα απομακρυσμένου ελέγχου. Δηλαδή, μπορείς από τη δουλειά να δεις αν ολοκληρώθηκε η καθαριότητα στο σπίτι ή να σταματήσεις/ξεκινήσεις μία εργασία. Συνεπώς το application είναι σημαντικό και πρόσεξε ώστε να σου δίνει τις πληροφορίες και δυνατότητες που θες. Ενδεικτικά, εκκίνηση νέας χαρτογράφησης, ειδοποιήσεις, scheduling, ρύθμιση έντασης ή θορύβου, ορισμό περιοχής προς καθαρισμό κ.λπ.. Δυστυχώς μερικά apps δεν είναι εξελληνισμένα, αλλά σχεδόν όλα δουλεύουν σε συσκευές με Android ή iOS.

Δυνατότητα αναβάθμισης

Καλό είναι να προσφέρεται δυνατότητα για firmware ή software update, για την διόρθωση τυχόν bugs και την γενικότερη βελτίωση της λειτουργικότητας.

 

 

Μέγεθος

Το σχήμα, το χρώμα, το φινίρισμα και το σχέδιο είναι ίσως υποκειμενικά. Το μέγεθος όμως δεν είναι. Πρέπει να δεις αν μπορεί να περάσει κάτω από έπιπλα, αν βολεύει τον χώρο σου κι αν μπορεί να κινηθεί άνετα σε αυτόν. Ομοίως, να τσεκάρεις που θα μπει η βάση του (που είναι χώρος παρκαρίσματος και φόρτισης) έτσι ώστε να χωράει και να δένει όμορφα στο χώρο.

 

Αναλώσιμα

Πριν την αγορά πρέπει να γνωρίζεις για τα αναλώσιμα που απαιτεί η συσκευή. Δηλαδή, τι πρέπει να αλλάξεις, κάθε πότε και με τι κόστος αλλά κι από που θα μπορείς να τα προμηθευτείς. Γενικά η συντήρηση και τα αναλώσιμα που απαιτούνται είναι ελάχιστα (π.χ. κατά κανόνα δεν υπάρχουν οι σακούλες των παραδοσιακών ηλεκτρικών σκουπών). Το σημαντικότερο θέμα είναι η αντικατάσταση των βουρτσών, αν κι αυτό δεν προκύπτει συχνά.

 

Κάδος Σκουπιδιών

Το μέγεθος του κάδου είναι κάτι που πρέπει να τσεκάρεις ανάλογα με το μέγεθος του χώρου και τις ανάγκες σου. Συνήθως bigger is better. Το άδειασμα να μην σε απασχολεί γιατί είναι πολύ απλό κι εύκολο.

 

Θόρυβος

Ο θόρυβος είναι ένα σημαντικό θέμα ώστε να μην ενοχλεί εσένα, τα παιδιά ή τους γείτονες, αλλά και για να μπορεί να δουλεύει το βράδυ. Ευτυχώς, πολλά μοντέλα δίνουν δυνατότητα για τον έλεγχο του θορύβου που συνήθως είναι σχετικό και με την ένταση της καθαριότητας που έχεις ορίσει.

 

Μπαταρία και Αυτονομία

Η μεγαλύτερη μπαταρία κατά κανόνα οδηγεί σε μεγαλύτερη αυτονομία και αυτό έχει σημασία ειδικά για μεγάλους χώρους. Γενικά, δες αν η αυτονομία είναι πάνω από 90-120 λεπτά. Λογικά θα είσαι καλυμμένος, αλλά ταυτόχρονα υπολόγισε και τον χρόνο φόρτισης ώστε να δεις πόση ώρα απαιτείται για έναν «κύκλο καθαρίσματος». Το ενδιαφέρον είναι ότι η ρομποτική σκούπα πηγαίνει μόνη της για φόρτιση στην βάση της χωρίς να χρειάζεται η παρέμβασή σου.

 

 

Ισχύς και επιπλέον λειτουργίες

Τέλος, ένα πολύ σημαντικό στοιχείο είναι η δύναμή της, ή αλλιώς η ισχύς αναρρόφησης. Όσο μεγαλύτερη είναι, τόσο πιο αποτελεσματικά μπορεί να καθαρίσει. Αυτό θα το δεις στα specifications που δίνει ο κάθε κατασκευαστής.

Μετά μένουν οι λεπτομέρειες που μπορεί να διαφέρουν ανά συσκευή. Για παράδειγμα κάποιες έχουν εξτρά δυνατότητες καθαρισμού λεκέδων, άλλες είναι καλύτερες στον καθαρισμό χαλιών, ενώ κάποιες είναι επιπλέον ικανές στο να μην προκαλούν μικροφθορές σε έπιπλα (π.χ. με επιπλέον αισθητήρες ή με ειδικά διαμορφωμένο «προφυλακτήρα»).

Συμπερασματικά, αν αναλογιστείς το γεγονός ότι οι δουλειές του σπιτιού είναι χρονοβόρες, επαναλαμβανόμενες, κουραστικές και καμία φορά λίγο βαρετές, σίγουρα ο καθένας μας θα έκανε τα πάντα για να τις αποφύγει. Μια ρομποτική σκούπα είναι μια  καλή λύση για να μειώσεις το χρόνο που αφιερώνεις καθημερινά.

Με την τεχνολογία να προχωρά και τις τιμές να πέφτουν, πρέπει να σκεφτείς σοβαρά την επένδυση σε μία ρομποτική σκούπα που μπορεί να σε ξεκουράσει και να σου δώσει πίσω πολύτιμο χρόνο.

 

 

 

Μπορείς να δεις ακόμη