Mobile Internet Data: Οδηγός επιβίωσης για να μην “ξεφεύγεις”!

by K Admin

 

Μπορείς να κάνεις πολλά και ωραία πράγματα στο Internet, από το smartphone και το tablet σου από όπου κι αν βρίσκεσαι. Από το να ελέγξεις τα μηνύματά σου στο Facebook, να ανεβάσεις φωτογραφίες και βίντεο από τις διακοπές σου μέχρι να παρακολουθήσεις τον τελευταίο αγώνα ποδοσφαίρου. Αλλά η χρήση του Internet από το κινητό σου μπορεί να γίνει κοστοβόρα με  απότομο τρόπο. Η ανταλλαγή δεδομένων που μετριέται σε Megabytes (MB) έχει συγκεκριμένο κόστος και μπορεί να υπολογιστεί με ακρίβεια, αρκεί να ξέρεις τι απαιτήσεις έχει κάθε κίνησή σου στο Internet.

Οι απλές ιστοσελίδες με κείμενο και λίγες εικόνες δεν είναι απαιτητικές σε δεδομένα. Δεν θα ξεζουμίσουν τα MB σου και δεν θα σου κοστίσει πολύ το σερφάρισμα σε αυτές. Στα ίδια επίπεδα κινείται και η κατανάλωση MB για τους περισσότερους messengers. Το what’s up και ο Facebook messenger δεν θα σε βγάλουν εκτός προϋπολογισμού. Βέβαια αν παρασυρθείς και αρχίσεις να μοιράζεσαι πολλά βίντεο και εικόνες θα ξεπεράσεις κατά πολύ τα περιορισμένα data σου. Θέλει προσοχή και σύνεση, αλλά πάνω από όλα θέλει προγραμματισμό.

Αν βρίσκεσαι στη τυχερή κατηγορία χρηστών που διαθέτουν μερικά GB τον μήνα για το κινητό τους, ίσως να νομίζεις ότι δεν σε απασχολεί και πολύ η κατανάλωση των MB. Άλλωστε έχεις τόσα πολλά που “δεν θα τα ξεπεράσεις ποτέ”. Κάποια στιγμή όμως θα παρασυρθείς να βάλεις να δεις μια ταινία υψηλής ανάλυσης. Και τότε θα δεις τα GB σου να κάνουν φτερά. Ένα σφάλμα που θα είναι όλο δικό σου. Αν κάνεις την “πατάτα” και ξεχαστείς θα το πληρώσεις. Υπάρχουν πολλές παγίδες που δεν φαίνονται εύκολα και θα έκαναν και τον πιο προσεκτικό χρήστη να την πατήσει.

Ο πρώτος εχθρός των MB σου έρχεται από τις εφαρμογές που τρέχουν στο background του κινητού σου. Τα social media είναι πρώτα σε ύπουλη κατανάλωση δεδομένων, τη στιγμή που εσύ δεν ασχολείσαι μαζί τους. Σου αφαιρούν σιγά σιγά τα Kilobytes. Κάθε τέτοια app αντιστοιχεί σε μερικές δεκάδες MB τον μήνα. Μπορείς να εξαλείψεις το πρόβλημα αυτό απενεργοποιώντας από το background όσες εφαρμογές δεν χρησιμοποιείς. Δύο είναι και καλύτεροι τρόποι. Πρώτα μπορείς να ψάξεις στις ρυθμίσεις του κινητού σου και να βρεις την εντολή που ορίζει πόσες εφαρμογές θα μπορούν να τρέχουν στο background. Δήλωσε τον χαμηλότερο δυνατό αριθμό και δες πως συμπεριφέρεται το κινητό σου. Αν δεις ότι διακόπτεται η λειτουργία εφαρμογών που θεωρείς απαραίτητες, άλλαξε αυτό το νούμερο. Αν δεν σε βολέψει αυτή η λύση τότε μπορείς να αξιοποιήσεις ένα πρόγραμμα σαν το greenify. Αυτό σου δίνει τον έλεγχο όλων των apps και το πότε θα απενεργοποιούνται.

 

Εφαρμογές και χρήση Internet

Φυσικά πρέπει να ρίχνεις μια ματιά στις εφαρμογές που εγκαθιστάς στο κινητό σου. Μια γρήγορη ματιά στις πληροφορίες κάθε app θα φανερώσει πόσο σκοπεύουν να χρησιμοποιήσουν το Internet. Ακόμα και το ίδιο το Google Play παίρνει τις πρωτοβουλίες του. Αν το αφήσεις ελεύθερο θα κάνει ενημερώσεις των εφαρμογών τη στιγμή που θέλει. Ανεξάρτητα με το αν θα τραβήξει τα MB από το Wi-Fi ή από τα mobile data σου. Ευτυχώς αυτό είναι κάτι που τακτοποιείται εύκολα μέσω των ρυθμίσεων του Google Play.

 

Facebook

Τώρα που σταμάτησες την αιμορραγία δεδομένων, δεν μένει παρά να δεις πως θα μπορούσες να μειώσεις τις απαιτήσεις δεδομένων κατά τη χρήση των social media. Στο Facebook είναι απαραίτητο να σταματήσεις τα βίντεο από το να παίζουν μόνα τους. Με αυτή την κίνηση και μόνο θα δεις μεγάλη διαφορά σε κατανάλωση MB, αλλά στην ταχύτητα της εφαρμογής. Επίσης, θα ήταν μια καλή ιδέα να ζητήσεις από το Facebook να μην εμφανίζει τα βίντεο παρά μόνο όταν βρίσκεσαι συνδεδεμένος σε κάποιο Wi-Fi. Για ακόμα μεγαλύτερη οικονομία μπορείς να χρησιμοποιήσεις μια εναλλακτική εφαρμογή για το Facebook, όπως το Facebook Lite. Αυτό είναι σχεδιασμένο για να κάνει οικονομία στα δεδομένα σου. Χάνεις μερικά από τα όμορφα στοιχεία του interface αλλά κερδίζεις σε όλα τα άλλα σημεία. Πάντως να ξέρεις ότι δεν θα χάσεις καμία από τις σημαντικές λειτουργίες του Facebook.

 

Instagram

Πέρα από το Facebook θα χρησιμοποιείς και άλλα κοινωνικά δίκτυα. To πασίγνωστο Instagram που ζορίζει το κινητό σου με μια βροχή από εικόνες, έχει στο νου του το πρόβλημα. Μέσα από τις ρυθμίσεις του θα βρεις την επιλογή που περιορίζει την χρήση δεδομένων. Και εδώ μπορείς να σταματήσεις τα βίντεο από το να φορτώνονται μόνα τους. Πρόσεξε τη διαφορά σε σχέση με το Facebook: Δεν εμφανίζει τα βίντεο, απλά τα φορτώνει στο παρασκήνιο για να είναι έτοιμα αν τα ζητήσεις. Δηλαδή ξοδεύεις πολύτιμα δεδομένα για κάτι που μπορεί να μη χρειαστείς. Κόψε του τον αέρα μέσα από τις ρυθμίσεις.

 

Snapchat

Εδώ χρειάζεται να προσέξεις πολύ. Το Snapchat θα φορτώσει στο background και εικόνες, αλλά και βίντεο. Για να είναι γρήγορη η εφαρμογή και να μην γίνεται εμπόδιο στην επικοινωνία σου, το Snapchat μπορεί να σου κάνει μεγάλη ζημιά αν δεν προσέξεις. Αν και οι εικόνες έχουν σχετικά μικρό μέγεθος και τα video είναι μικρά σε διάρκεια, ο αριθμός τους είναι μεγάλος. Μερικές εκατοντάδες MB είναι ψίχουλα για την εφαρμογή. Ευτυχώς υπάρχει το travel mode, μια επιλογή που σου δίνει τον έλεγχο της κατανάλωσης.

 

Twitter

Αν και βασίζεται περισσότερο στο κείμενο και λιγότερο στα videos, το twitter είναι έτοιμο να προστατέψει τα ΜΒ σου. Θα βρεις εύκολα την επιλογή να ξεκινάει τα βίντεο μόνο όταν βρίσκεσαι σε Wi-Fi, δίνοντας έτσι το καλό παράδειγμα.

 

Skype

Το Skype καταφέρνει και γίνεται πολύ βαρύ για τη σύνδεσή σου. Πάντα είχε τα προβληματάκια του αλλά προσπαθούσε να τα φτιάξει. Τώρα τελευταία δεν είναι τόσο βαρύ για το κινητό σου, αλλά παραμένει πεινασμένο για δεδομένα. Επίσης είναι αρκετά δύσκολο να το σταματήσεις να τρέχει στο background. Αποφασίζει να ξυπνήσει μόνο του, συχνότερα από άλλα applications. Επειδή δεν έχει νόημα να τρέχεις το skype χωρίς video, μην προσπαθήσεις να του απενεργοποιήσεις τα mobile data. Δοκίμασε να κατεβάσεις την ποιότητά τους. Άλλωστε για συνομιλίες δεν χρειάζεσαι μεγάλες αναλύσεις στα video αλλά ούτε και στον ήχο.

 

Βάλε μόνος σου STOP!

Ακόμα και ο μεγαλύτερος geek θα την πατήσει σε αυτό το θέμα. Όσες προφυλάξεις και αν πάρεις είναι σχεδόν βέβαιο ότι κάποια στιγμή κάτι θα πάει στραβά. Ένας φίλος θα το παρακάνει στο YouTube. Ένα update μιας εφαρμογής θα επιστρέψει τις επιλογές στην προηγούμενη τους κατάσταση. Ευτυχώς μπορείς να βάλεις φρένο στην κατανάλωση μέσα από το κινητό σου, παρακάμπτοντας τις εφαρμογές. Ταξίδεψε στα settings και βρες τα “Data Settings” ή τις “ρυθμίσεις δεδομένων”. Από εκεί μπορείς να ορίσεις πόσα MB διαθέτεις και για πόσες ημέρες. Καθορίζεις πότε θα διακόψει το κινητό την κίνηση δεδομένων. Μια καλή ιδέα είναι να του πεις ότι το όριο των MB σου είναι λίγο λιγότερο από το πραγματικό. Αν διαθέτεις 200MB τον μήνα, πες στο κινητό να διακόψει τα Data στα 190MB. Πάντα υπάρχει μια μικρή απώλεια στον υπολογισμό των MB. Η συσκευή και ο τηλεφωνικός πάροχος δεν τα υπολογίζουν με τον ίδιο ακριβώς τρόπο. Καλύτερα να σου μείνουν καμία δεκαριά ΜΒ παρά να χρεωθείς παραπάνω.

 

 

Τελικά πόσα MB χρειάζεται το smartphone μου;

Όταν φτάσεις στο σημείο να έχεις τακτοποιήσει την κατανάλωση των εφαρμογών σου, θα μπορείς να κοιμάσαι ήσυχος γνωρίζοντας ότι δεν θα ξυπνήσεις το πρωί χωρίς Megabytes. Τώρα μένει να μάθεις γενικά πώς πρέπει να συμπεριφέρεσαι στα data σου. Η γνώση που θα αποκτήσεις παρακάτω θα σε βοηθήσει ανεξάρτητα με το ποια εφαρμογή χρησιμοποιείς. Μπορείς να κάνεις γενικές εκτιμήσεις υπολογίζοντας περίπου πόση ώρα θα χρησιμοποιείς την κάθε υπηρεσία. Πως περίπου να κάνεις τους υπολογισμούς σου και τι να προσέξεις.

 

Σερφάρισμα

Μία καλή αναλογία για απλό σερφάρισμα μίας ώρας είναι περίπου τα 60MB. Οι σελίδες στο Ιnternet δεν έχουν σοβαρές απαιτήσεις ούτε από το κινητό σου ούτε από τα data σου. Εκτός και αν την πατήσεις με τις διαφημίσεις… Το αυτόματο άνοιγμα σελίδων που σε παραπέμπουν σε sites με βίντεο και εικόνες είναι οι μεγαλύτεροι εχθροί σου. Για να μην ξεπεράσεις κατά πολύ τα 60MB την ώρα σε απλό σερφάρισμα, εγκατέστησε έναν add blocker. Οι εφαρμογές που ανιχνεύουν και σταματούν τα διαφημιστικά sites που πετάγονται μπροστά στα μάτια σου, είναι πολλές και δωρεάν. Αν και οι διαφημίσεις προσπαθούν να ξεγλιστρήσουν από τα δίχτυα των add blockers, θα δεις πως τα περισσότερα apps κάνουν πολύ καλή δουλειά.

 

Messaging και chat

Οι ανάγκες για συνομιλία δεν πρέπει να σου κοστίσουν πολύ. Ουσιαστικά δεν πρέπει να σου κοστίσουν τίποτα. Μια ώρα που θα ανταλλάσσεις τα νέα με τους φίλους σου μέσα από κάποιον messenger, δεν πρέπει να ξεπεράσει τα 5 MB. Αυτό το νούμερο έχει μέσα του και λίγο χώρο για εικόνες και κάποιο περίεργο emoticon. Δεν είναι όλοι οι messengers το ίδιο, αλλά τα 5MB την ώρα είναι ένας καλός μέσος όρος για τον Facebook messenger.

 

Email και επαγγελματικά αρχεία

Το ίδιο το e-mail είναι εξαιρετικά απλό. Με ελάχιστα KB και όχι MB μπορείς να πεις πολλά πράγματα. Τις περισσότερες φορές όμως χρειάζεται να κάνεις επισύναψη κάποιου αρχείου και τότε η ταρίφα ανεβαίνει. Δεν έχει νόημα να μετράς τα MB στο e-mail με βάση τον χρόνο αφού μια συνομιλία μπορεί να γίνεται σε αργούς ρυθμούς. Δέχεσαι το e-mail σήμερα και απαντάς αύριο. Τα δεδομένα θα ξοδευτούν όταν απαντήσεις και δεν θα έχει καμία σημασία πόση ώρα θα έχει περάσει. Ο καλύτερος τρόπος για να υπολογίσεις τις ανάγκες σου σε δεδομένα είναι να λογίσεις το μέγεθος των αρχείων που επισυνάπτονται. Το υπόλοιπο e-mail θα περιορίζεται σε ελάχιστα ΚΒ. Αν τα αρχεία που θέλεις να στείλεις είναι πολύ μεγάλα, δοκίμασε να τα ανεβάσεις σε κάποιο cloud όσο βρίσκεσαι στο Wi-Fi. Μετά το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι να επισυνάπτεις ένα link μέσα στο e-mail σου, στη θέση του αρχείου. Αυτό το link θα συνδέει το επιθυμητό αρχείο στο e-mail χωρίς εσύ να χρησιμοποιείς δεδομένα για αυτό. Μια πολύ καλή και δωρεάν λύση είναι το Dropbox.  Δοκίμασέ το και δεν θα ανησυχήσεις ποτέ ξανά για τα επισυναπτόμενα αρχεία.

 

Μουσική

Τώρα πάμε στα δύσκολα. Από εδώ και πέρα θα πρέπει να προσέχεις πολύ, γιατί η μουσική, αλλά και τα βίντεο που θα δεις παρακάτω, είναι… βαμπίρ δεδομένων. Και θα ρουφήξουν το data plan σου χωρίς να το καταλάβεις.

 

Αν φτιάχνεις MP3 θα έχεις παρατηρήσει μερικές σημαντικές παραμέτρους που αφορούν την ποιότητα του ήχου. Θα έχεις συναντήσει τα KHz και το bitrate, το είδος της συμπίεσης και φυσικά το stereo. Τα KHz έχουν να κάνουν με την δειγματοληψία. Δηλαδή την πιστότητα του MP3 σε σχέση με το αυθεντικό κομμάτι. Όσο μεγαλύτερος είναι αυτός ο αριθμός τόσο περισσότερο πλησιάζει η μουσική του αρχείου σου στην αρχική ηχογράφηση. Σαν μέτρο σύγκρισης, ένα Audio CD ορίζεται στα 44.1 KHz. Η δειγματοληψία είναι ένα καλό νούμερο που δείχνει την ποιότητα του ήχου, όμως δεν βοηθάει πολύ στον υπολογισμό του όγκου των αρχείων. Εφόσον κάνεις streaming μουσικής από κάποια υπηρεσία σαν το Spotify ή το Google music, να ξέρεις ότι θα χρειάζεσαι αρκετά Megabytes. Σε κάθε εφαρμογή streaming μπορείς να διαλέξεις την ποιότητα της μουσικής που θα ακούς. Την ποιότητα δεν μπορείς να την υπολογίζεις βάση της δειγματοληψίας. Θα την υπολογίζεις βάση των kbps. Γενικά συναντάς ποιότητες στα 96 kbps, τα 160 kbps και τα 320 kbps. Με βάση αυτούς τους αριθμούς θα την ορίζεις την απαιτούμενη ποιότητα του ήχου μέσα από τα settings της κάθε εφαρμογής. Όσο μεγαλύτερο είναι αυτό το νούμερο τόσο καλύτερη είναι η ποιότητα της μουσικής. Και κατ’ επέκταση, τόσα περισσότερα Megabytes θα καταναλώνεις στο streaming.

Ο γενικός κανόνας είναι ότι ένα μέσο αρχείο μουσικής στα 96 kbps ξοδεύει λιγότερο από 1 MB ανά λεπτό. Στα 160 kbps χρειάζεσαι περίπου 2MB ανά λεπτό, ενώ στα 320 kbps σκαρφαλώνεις 2,5 MB. Βλέπεις πως με μια ώρα μουσικής μπορεί να χρειαστείς από 60ΜΒ έως 150 MB. Και αυτό δεν υπολογίζει τα επιπλέον δεδομένα που θα χρειαστείς. Το εξώφυλλο του δίσκου, οι πληροφορίες του καλλιτέχνη και οι στοίχοι είναι πράγματα που δεν είναι υπολογισμένα. Αν ξεμείνεις νωρίς από MB και δεν έχεις τι να ακούσεις, βάλε μερικά MP3 στο κινητό σου. Θα βοηθήσουν την κατάσταση μέχρι να ανανεωθούν τα data σου. Αν δεν έχεις καμία καλή συλλογή από MP3, τότε αναγκαστικά θα σου κάνει παρέα το ραδιόφωνο.

 

Podcasts

Δεν κάνεις μόνο τη μουσική streaming. Υπάρχουν και τα podcasts. Οι ηχογραφημένες εκπομπές που καλύπτουν όλη την πιθανή και απίθανη γκάμα περιεχομένων. Κατέβασε έναν podcast player και ψάξε στις προτεινόμενες εκπομπές. Θα βρεις εκατοντάδες παραγωγούς που σχολιάζουν σύγχρονα γεγονότα, αλλά και πολύ ψαγμένα θέματα. Εκεί βγαίνεις πολύ κερδισμένος με το streaming. Ένα αρχείο ήχου που δεν βασίζεται στη μουσική, όπως το podcast, έχει να κάνει μόνο με φωνή. Άρα η δειγματοληψία παραμένει σε χαμηλά επίπεδα και το bitrate δεν χρειάζεται να ξεπεράσει τα 96 kbps. Γίνεται φοβερή οικονομία στον όγκο του αρχείου. Είδες πόσο μεγάλο μπορεί να γίνει ένα μουσικό κομμάτι. Ένα απλό podcast μπορεί να έχει διάρκεια 2 ωρών και μέγεθος όχι μεγαλύτερο από 10MB. Η φωνή δεν έχει μεγάλες απαιτήσεις για να ακούγεται ικανοποιητικά. Μία εκπομπή σε ένα podcast γίνεται μια πολύ καλή συντροφιά στον δρόμο χωρίς να σου τρώει το πορτοφόλι.

 

Video

Τελευταίο και μεγαλύτερο πρόβλημα στη διάρκεια ζωής του data plan σου είναι τα videos. Τώρα ειδικά που οι αναλύσεις των οθονών παίζουν με άνεση στα 4Κ, η επιθυμία σου να δεις ένα βίντεο σε αυτή την ανάλυση πραγματοποιείται πανεύκολα. Σκέψου όμως αν αξίζει τον κόπο. Ένας γρήγορος κανόνας είναι ο εξής: Αν βλέπεις βίντεο σε High Definition (HD) θα ξοδεύεις περίπου 3GB την ώρα. Ένα απλό data plan δεν έχει καμία ελπίδα επιβίωσης ακόμα και σε απλό HD. Για Ultra HD χρειάζεσαι 7GB. Την ίδια στιγμή ένα απλό video χαμηλής ανάλυσης (SD) θέλει μόλις 700MB. Αλλά εδώ υπάρχει μια τελευταία παγίδα που πρέπει να προσέξεις. Ακόμα και αν έχεις αρκετά data για να δεις λίγα λεπτά σε καλή ανάλυση (ακόμα και Ultra HD) δεν θα είσαι σίγουρος ότι δεν θα βγεις εκτός προϋπολογισμού. Γιατί αυτό; Πέρα από την ανάλυση πρέπει να προσέξεις το bitrate. Ακριβώς όπως και στη μουσική, το bitrate είναι ο παράγοντας που καθορίζει τις πραγματικές ανάγκες για δεδομένα. Η ανάλυση του βίντεο μοιάζει με τη δειγματοληψία της μουσικής. Είναι καλή ένδειξη της ποιότητας αλλά κακή ένδειξη του μεγέθους. Το πρόβλημα βρίσκεται στο ότι οι υπηρεσίες που κάνουν stream τα βίντεο, δεν σε πληροφορούν πάντα για το bitrate. Μονάχα για την ανάλυση. Φαντάσου μια ταινία σε δυο διαφορετικές υπηρεσίες. Και οι δύο την έχουν στην ίδια ακριβώς ανάλυση. Η πρώτη την έχει με απλό στερεοφωνικό ήχο ενώ η δεύτερη με πολυκάναλο. Το δεύτερο αρχείο είναι κατά πολύ μεγαλύτερο. Αρκετές εκατοντάδες MB παραπάνω. Εσύ δεν ακούς τη διαφορά στο κινητό σου, αφού η συσκευή σου δεν έχει την ικανότητα να παράγει κάτι παραπάνω από στερεοφωνικό. Η ζημιά γίνεται όμως, αφού το αρχείο θα κατέβει στη συσκευή σου ως έχει. Τα δύο αυτά βίντεο μπορεί να διαφέρουν στον τρόπο που συμπιέζουν το βίντεο αλλά και στο βάθος ή στη ποιότητα των χρωμάτων. Όλα αυτά είναι παράγοντες που επηρεάζουν το bitrate και δεν έχουν να κάνουν με την ανάλυση. Οπότε πρέπει να τα βάλεις όλα κάτω και να τα υπολογίσεις πολύ καλά, αν θέλεις να βασιστείς εξολοκλήρου στο κινητό σου για Internet.

Μπορείς να δεις ακόμη