Ανακάλυψε τα gadgets & τα apps του καλοκαιριού

by K-Admin 1

 

Είσαι έτοιμος να αποδράσεις με την παρέα σου για την ετήσια συνάντησή σου με τις ωραιότερες παραλίες της χώρας; Η διασκέδαση και η περιπέτεια σε περιμένουν οπότε εξοπλίσου με όρεξη και κέφι, πάρε τα πράγματά σου και ξεκίνα. Πριν κλείσεις όμως την πόρτα πίσω σου, τσέκαρε ότι έχεις πάρει μαζί σου όλο τον απαραίτητο τεχνολογικό εξοπλισμό. Προβληματίστηκες; Γι’ αυτό είμαστε εδώ. Στη λίστα που ακολουθεί μπορείς να βρεις όλα όσα χρειάζεσαι ώστε τίποτα να μη χαλάσει το κέφι σου.

Φυσικά, η λίστα μας δεν επικεντρώνεται στο βασικό εξοπλισμό, όπως notebook, tablet ή smartphone, αλλά σε όλα εκείνα που θα χρειαστείς για να χρησιμοποιήσεις τον εξοπλισμό σου με άνεση και ασφάλεια, καθώς και σε όλα αυτά που θα κάνουν καλύτερη τη  διασκέδασή σου και γενικότερα, την εμπειρία διακοπών. Θεωρούμε λοιπόν ότι ο σάκος σου περιλαμβάνει κάποια τα ακόλουθα: smartphone, tablet, laptop, φωτογραφική μηχανή, mp3 player. Οπότε εμείς θα φροντίσουμε να σου υπενθυμίσουμε αυτά που πιθανώς θα ξεχνούσες…

 

Action cam


Μπορεί να έχεις κάποια τυπική βιντεοκάμερα με την οποία τραβάς τα γενέθλια και τις σχολικές γιορτές των παιδιών, αλλά είσαι λίγο περιπετειώδης τύπος, τότε μάλλον χρειάζεσαι μια action cam. Αλλιώς, πως θα καταγράψεις την παρέα στη μπανάνα και τα δαχτυλίδια θαλάσσης ή μια εκπληκτική βόλτα με το ποδήλατο;

Οι action cams διαθέτουν ευρυγώνιο φακό ώστε να καταγράφεις περισσότερη εικόνα και να μην κόβεται κανένας φίλος σου από το πλάνο, αλλά και περισσότερο τοπίο όταν κάνεις τη βόλτα με το ποδήλατό σου. Επίσης, συνοδεύονται από θήκες αντοχής για να μπορείς να τις χρησιμοποιείς άφοβα στα θαλάσσια σπορ και σε παιχνίδια στην άμμο. Αν μάλιστα σου αρέσει η εξερεύνηση, μπορείς να βουτήξεις και να τραβήξεις εντυπωσιακά βίντεο του βυθού και των «κατοίκων» του.

 

Αδιάβροχη φωτογραφική μηχανή


Αν το βίντεο δε σε «συγκινεί», αλλά λατρεύεις τη φωτογραφία, υπάρχουν αδιάβροχες μηχανές compact που μπορούν να ικανοποιήσουν κάθε τσέπη και απαίτηση (στα όρια μιας μηχανής compact). Οι πολύ οικονομικές αδιάβροχες μηχανές, όπως αυτές της Rollei, ξεκινούν από τα €49 και σου επιτρέπουν να φτάσεις σε βάθος έως 3 μέτρα, αλλά δε διαθέτουν οπτικό ζουμ. Ανεβαίνοντας κατηγορία, συναντάς μοντέλα της Nikon γύρω στα €100 που σου προσφέρουν μεγαλύτερη ανάλυση και σου επιτρέπουν να φτάσεις σε βάθος έως 10 μέτρα και να τραβήξεις βίντεο Full HD, ενώ το οπτικό ζουμ 3x που διαθέτουν θα σε βοηθήσει να βγάλεις από πιο κοντά εκείνο το πολύχρωμο ψαράκι στο βράχο. Φυσικά, υπάρχουν λύσεις και για όσους θέλουν περισσότερα από μια αδιάβροχη μηχανή compact. Το επιπλέον χαρακτηριστικό λοιπόν, που θα πρέπει να ελέγξεις σε μια αδιάβροχη μηχανή compact, είναι το επίπεδο αντοχής (βάθος, σκόνη).

Αν διαθέτεις ήδη κάποια μηχανή compact ή DSLR, έλεγξε αν υπάρχουν ειδικές θήκες για τη συγκεκριμένη μηχανή που εξασφαλίζουν την προστασία της μέσα στο νερό. Πρόκειται για μια οικονομική λύση που θα σου επιτρέψει να χρησιμοποιήσεις μια συσκευή που ήδη γνωρίζεις και μπορεί να είναι ανώτερη από τις αδιάβροχες compact της αγοράς.

 

 

Smartband (Activity Tracker)


Φυσικά, αν διαθέτεις μεγάλη τσέπη, μπορείς να αγνοήσεις τα smartbands και να ενδιαφερθείς για την αγορά smartwatch που θα σου δώσει περισσότερες δυνατότητες. Ωστόσο, ένα smartband καλύπτει σε μεγάλο βαθμό τις ανάγκες των διακοπών.

Τα πιο προσιτά smartbands επικεντρώνονται σε ειδοποιήσεις και σε μετρήσεις άσκησης, ενώ ελάχιστα πιο πάνω σε τιμή υπάρχουν smartbands που επιτρέπουν και τον έλεγχο της αναπαραγωγής μουσικής. Όμως, στα μοντέλα αυτών των κατηγοριών δεν υπάρχει ένδειξη ώρας, κάτι που αποτελεί χαρακτηριστικό λίγο πιο ακριβών συσκευών και εμφανίζεται είτε αναλογικά, είτε ψηφιακά.

Οι βασικές ευκολίες που προσφέρουν τα smartbands είναι τρεις. Αρχικά, μπορούν να σε ειδοποιούν για εισερχόμενες ή αναπάντητες κλήσεις οπότε μπορείς να έχεις το τηλέφωνό σου μέσα στην τσάντα θαλάσσης για να προστατεύεται. Επίσης, μπορείς να λαμβάνεις ειδοποιήσεις για εισερχόμενα e-mail, αλλά και ειδοποιήσεις από τα κοινωνικά δίκτυα. Στη  δεύτερη χρήση του, ως activity tracker, ένα smartband μπορεί να μετρήσει τα βήματα που έκανες, την απόσταση που διένυσες και τις θερμίδες που κατανάλωσες σε μια άσκηση. Η τρίτη βασική χρήση του είναι για τον έλεγχο της μουσικής που αναπαράγεται από ένα tablet ή smartphone. Έτσι, δε χρειάζεται να πλησιάσεις τη συσκευή σου για να παίξεις το επόμενο ή το προηγούμενο τραγούδι ανάλογα με τα κέφια της παρέας.

 

Φορητά Ηχεία


Μπορεί να πήρες το smartphone ή το tablet με όλα τα αγαπημένα τραγούδια της παρέας, αλλά δε φανταζόμαστε να θες να την ξεσηκώσεις χρησιμοποιώντας τα ενσωματωμένα ηχεία. Εδώ χρειάζεται ένταση και η καλύτερη λύση είναι τα φορητά ηχεία.

Τα φορητά ηχεία είναι πολύ ελαφριά και έχουν περιορισμένο μέγεθος ώστε να μπορείς εύκολα να τα πάρεις μαζί σου τόσο στο ταξίδι, όσο και στη μαγευτική παραλία που ανακάλυψες. Το εύρος τιμών είναι μεγάλο και ξεκινά από πολύ χαμηλά με μοντέλα που θα σου επιτρέψουν να φτιάξεις ατμόσφαιρα για δύο και φτάνει αρκετά ψηλά με μοντέλα για ένα καλό beach party. Η σύνδεσή τους με το τηλέφωνο ή το tablet γίνεται κυρίως ασύρματα μέσω Bluetooth οπότε δε χρειάζεται να ανησυχείτε για τα καλώδια. Φυσικά, τι αξία θα είχαν τα φορητά ηχεία σε μια παραλία αν έπρεπε να λειτουργούν με ρεύμα; Ευτυχώς, η μπαταρία τους σας δίνει αυτονομία που σε αρκετές συσκευές προσιτής τιμής φτάνει ακόμα και τις 6 ώρες. Οπότε, τίποτα δε μπορεί να σταματήσει τη μουσική σας.

 

 

Powerbanks


Τα powerbanks είναι φορητές μπαταρίες οπότε, με τόσες συσκευές μαζί σου, καταλαβαίνεις πόσο σημαντική είναι η παρουσία τους. Είναι πολύ ελαφριά για να τα μεταφέρεις εύκολα και μπορούν να φορτίσουν πλήθος συσκευών, όπως smartphones, tablets, mp3 players, συσκευές GPS, ακόμα και φορητά ηχεία. Φυσικά, η αυτονομία (συνολικά, για όσες φορτίσεις μπορεί να παρέχει) εξαρτάται τόσο από το powerbank, όσο και από τη συσκευή που θα φορτίσει, ενώ η φόρτιση γίνεται μέσω θύρας USB.

Το πιο βασικό χαρακτηριστικό που θα πρέπει να ελέγξεις σε ένα powerbank είναι η χωρητικότητα δηλαδή, με απλά λόγια, η αυτονομία που μπορεί να προσφέρει στις συσκευές σου και μετριέται σε mAh (μιλιαμπερώρια). Στην πράξη, θα βρεις powerbanks με περίπου €10 και χωρητικότητα 2200mAh που μπορούν να φορτίσουν ένα smartphone για 1,5 φορές, αλλά και άλλα με €25 και χωρητικότητα 4000mAh που μπορούν να φορτίσουν το smartphone και άλλες συσκευές. Άλλα χαρακτηριστικά των powerbanks που μπορείς να ελέγξεις είναι πόσες φορές μπορούν να φορτιστούν και αν υποστηρίζουν παράλληλη φόρτιση δύο συσκευών.

 

Μέσα αποθήκευσης


Μία κάρτα μνήμης δεν είναι ποτέ αρκετή και αυτό είναι νόμος. Με τόσες συσκευές να απαιτούν αποθηκευτικό χώρο, η αγορά επιπλέον καρτών είναι επιβεβλημένη αν θέλεις να μη μείνεις με μια συσκευή σε αχρηστία ή με περιορισμένες δυνατότητες. Τα smartphones και τα tablets διαθέτουν εσωτερική μνήμη, ωστόσο γεμίζει γρήγορα αν κατεβάζεις πολλές εφαρμογές και ακόμα πιο γρήγορα αν τραβάς πολλές φωτογραφίες και βίντεο. Γι’ αυτό το λόγο οι περισσότερες συσκευές διαθέτουν υποδοχή για κάρτες μνήμης ώστε να λύνουν το πρόβλημα. Από την άλλη, για συσκευές όπως κάμερες, φωτογραφικές μηχανές και action cams, η κάρτα μνήμης αποτελεί το κύριο μέσο αποθήκευσης. H κάρτα μνήμης που δέχονται όλες αυτές οι συσκευές στην πλειονότητά τους είναι η SD, είτε στην κανονική μορφή, είτε σε micro SD. Σε όλες τις νεότερες συσκευές κυριαρχούν οι micro SD, ωστόσο αν διαθέτεις και παλαιότερες συσκευές είναι πιθανό να δέχονται SD (κυρίως φωτογραφικές μηχανές και βιντεοκάμερες). Αν θες να χρησιμοποιείς τις κάρτες μνήμης SD σε οποιαδήποτε συσκευή, μπορείς να αγοράσεις micro SD με ειδικό προσαρμογέα που τη μετατρέπει σε SD. Αν χρησιμοποιείς συσκευές που εγγράφουν βίντεο σε Full HD υψηλής ποιότητας (υψηλού bitrate) προτίμησε κάρτες SD class 10 που είναι ταχύτερες.

Φυσικά, πολλές από τις συσκευές μπορούν να συνεργαστούν και με USB flash drives για την αποθήκευση δεδομένων. Ωστόσο, είναι καλύτερα να αποφεύγονται ως κύρια μέσα επειδή αυξάνουν τον όγκο και να χρησιμοποιούνται, αν είναι απαραίτητο για την «αποσυμφόρηση» της κάρτας SD. Αν είσαι από αυτούς που στις διακοπές τραβάς μεγάλες ποσότητες φωτογραφιών και βίντεο, ίσως να πρέπει να αντιμετωπίσεις την όλη κατάσταση λίγο διαφορετικά. Μπορείς, για παράδειγμα, να πάρεις μαζί σου στις διακοπές και το laptop, να το έχεις στο δωμάτιο και στο τέλος κάθε μέρας να «ξεφορτώνεις» το υλικό σου σε αυτό. Σε αυτή την περίπτωση μάλλον θα χρειαστείς κάποιο εξωτερικό δίσκο USB υψηλής χωρητικότητας για να καλύψει τις αυξημένες ανάγκες σου. Όπως αντιλαμβάνεσαι, όλα ξεκινούν από τον όγκο φωτογραφιών και βίντεο που τραβάς.

 

Τσάντες και θήκες


Διακοπές σημαίνει μετακινήσεις και αυξημένη χρήση του τεχνολογικού εξοπλισμού, πολλές φορές και κάτω από αντίξοες συνθήκες. Αν θέλεις όλος αυτός ο εξοπλισμός να επιστρέψει σπίτι όπως ακριβώς έφυγε, θα πρέπει να πάρεις τα μέτρα σου.

Το laptop απαιτεί οπωσδήποτε τσάντα, ενώ το tablet και smartphone θα πρέπει να προστατεύονται σε θήκη. Ειδικά για τις διακοπές, προτίμησε θήκες που περιβάλλουν ολόκληρη τη συσκευή και φρόντισε να τοποθετήσεις στις οθόνες μεμβράνες προστασίας. Οι θήκες που μπορείς να βρεις στην αγορά είναι αμέτρητες και σίγουρα κάποια από αυτές θα είναι του γούστου σου. Μια έξυπνη λύση ειδικά για την παραλία είναι οι θήκες-σακούλες στις οποίες η συσκευή τοποθετείται σε μια διάφανη ειδική σακούλα ώστε να προστατεύεται από νερό και άμμο, αλλά πρόκειται μόνο για επιπλέον και όχι κύριο μέτρο προστασίας. Φυσικά, ο βασικός κανόνας είναι ένας: ποτέ μη χρησιμοποιείς συσκευές με χέρια βρεγμένα ή γεμάτα άμμο.

 

Εντομοαπωθητικά


Κλείνουμε το κομμάτι του hardware διακοπών με μια συσκευή που ίσως δεν περίμενες να τη δεις εδώ, ωστόσο εκ πείρας σου μεταφέρουμε πως μπορεί να αποδειχτεί τόσο πολύτιμη όσο και οι παραπάνω. Τα κουνούπια και τα έντομα μπορούν να χαλάσουν τις διακοπές ακόμα και στην πιο μαγευτική τοποθεσία. Αν λοιπόν έχεις διαβάσει κριτικές για το μέρος που πρόκειται να πας και υπάρχουν αναφορές για ενοχλητικά ζωύφια, πάρε τα μέτρα σου. Οι διακοπές είναι «ιερές» για να τις χαλάσει οτιδήποτε…

Οι πιο προσιτές συσκευές απώθησης μπορούν να καλύψουν ένα δωμάτιο 20-30 τμ και, ανεβαίνοντας σε τιμή, ακόμα και τα 200 τμ. Η απώθηση γίνεται είτε μέσω λαμπτήρων φθορίου UVA μόνο για έντομα, είτε με υπερήχους για έντομα και τρωκτικά. Παράγοντες που θα πρέπει ακόμα να σε απασχολήσουν για την επιλογή ενός απωθητικού είναι ο θόρυβος και η οσμή κατά τη λειτουργία του (αν υπάρχουν). Κάποια απωθητικά ενισχύουν τη δράση τους με τη χρήση ανεμιστήρα που προσελκύει και παγιδεύει τα έντομα.

 

 

Apps


Το καλοκαίρι και οι διακοπές έχουν τις δικές τους εφαρμογές οι οποίες μπορούν τόσο να σε βοηθήσουν σε μια δύσκολη στιγμή, όσο και να βελτιώσουν τις συνθήκες διασκέδασης. Στη συνέχεια, περιγράφουμε κάποιες βασικές κατηγορίες εφαρμογών που προτείνουμε να έχεις μαζί σου.

 

Χάρτης (offline)
Επειδή εκεί που θα πας δεν είναι βέβαιο ότι θα έχεις σήμα 3G (η πραγματικότητα απέχει αρκετά από τις διαφημίσεις περί κάλυψης), καλό είναι να λάβεις τα μέτρα σου για να μη βρεθείς να περιπλανάσαι άδικα. Αυτό που θα πρέπει να κάνεις είναι να κατεβάσεις κάποια εφαρμογή που εγκαθιστά το χάρτη στη συσκευή ώστε να μπορείς να τον χρησιμοποιήσεις offline (δε χρειάζεται 3G ή Wi-Fi παρά μόνο GPS αν θες και πλοήγηση).
Οφείλουμε να σημειώσουμε ότι υπάρχει ένα τρικ που σου επιτρέπει να κατεβάσεις το χάρτη μιας περιοχής μέσω Google Maps για να τον έχεις offline. Μετακινείσαι στην περιοχή που θες να αποθηκεύσεις (για παράδειγμα, ένα νησί που φαίνεται ολόκληρο) και στο πεδίο αναζήτηση κάνεις scroll μέχρι το τέλος όπου υπάρχει η επιλογή Save map to use offline. Ο χάρτης αποθηκεύεται στα δικά σου My Places για να μπορείς αργότερα να το χρησιμοποιήσεις (μόνο ως χάρτη, χωρίς δυνατότητα αναζήτησης ή πλοήγησης).
Φυσικά, μέχρι η Google να επιτρέψει την offline χρήση χαρτών, μπορείς να κατεβάσεις μια εφαρμογή που διαθέτει offline χάρτες και πλοήγηση όπως το HERE (Android, iOS) ή το Offline maps & Navigation (Android).

 

Καιρός
Υπάρχουν αμέτρητες εφαρμογές πρόγνωσης καιρού και καλό θα είναι να έχεις κάποια και να τη συμβουλεύεσαι πριν ξεκινήσεις μια μικρή εκδρομή από το τόπο των διακοπών σου, αλλά και για να γνωρίζεις πως θα οργανώσεις καλύτερα τη μέρα σου. Για παράδειγμα, μια βροχερή μέρα μπορείς να την αφιερώσεις σε μουσεία.

 

Καύσιμα
Αν κινείσαι με βενζίνη ή ακόμα πιο σημαντικό, με υγραέριο, μια εφαρμογή εντοπισμού βενζινάδικων (με τιμές) μπορεί να αποδειχτεί πολύ χρήσιμη. Μπορείς να κατεβάσεις κάποια, όπως τη Fuel Βενζίνη Υγραέριο Online, αλλά μπορείς και να βρεις στο Web έτοιμη ενημερωμένη λίστα με τα σχετικά σημεία ενδιαφέροντος και να την προσθέσεις είτε στο Google Maps, είτε σε κάποια άλλη εφαρμογή χαρτών και πλοήγησης.

 

Μουσική
Θα χρειαστείς οπωσδήποτε μια εφαρμογή-player που να σου επιτρέπει να δημιουργείς και να επεξεργάζεσαι playlists ώστε να τα έχεις έτοιμα ανάλογα με την περίσταση. Αν θες τον πλήρη έλεγχο, υπάρχουν εφαρμογές για να γίνεις ο DJ της παρέας. Αν χρησιμοποιείς κάποιο καλό σετ φορητών ηχείων, ίσως να πρέπει να έχεις και μια εφαρμογή equalizer που θα σου δώσει περισσότερο έλεγχο στον ήχο.

 

Φυσικά, η λίστα μας θα μπορούσε να μην έχει τέλος. Όμως, με τα παραπάνω, θα είσαι έτοιμος να αντιμετωπίσεις αρκετές καταστάσεις και να έχεις λύση αν παρουσιαστεί κάποιο πρόβλημα. Φόρτωσε λοιπόν το σάκο σου με τις απαραίτητες συσκευές τεχνολογίας και οπλίσου με κέφι. Τι, ακόμα εδώ είσαι;

Μπορείς να δεις ακόμη