Πράγματα που μπορείς να κάνεις με το ελαιόλαδο εκτός μαγειρικής

by K-Admin 1

 

Το ελαιόλαδο αποτελεί βασικό συστατικό στα περισσότερα φαγητά και βρίσκεται στην κουζίνα κάθε ελληνικού νοικοκυριού. Τα οφέλη για την υγεία από το μαγείρεμα με ελαιόλαδο είναι πολλά, ωστόσο είναι καλό και για πολλά πράγματα ακόμα, που δεν έχουν σχέση με το μαγείρεμα.

Ας δούμε παρακάτω με ποιους ακόμα τρόπους μπορεί να σου φανεί χρήσιμο το ελαιόλαδο.

 

Ελαιόλαδο: Ένα εξαιρετικό γυαλιστικό για πολλά πράγματα στο σπίτι

 

Γυάλισε τα έπιπλα
Πρόσθεσε 1 κουταλιά της σούπας σε ¼ φλυτζάνι φυσικό χυμό λεμονιού και θα έχεις ένα πολύ καλό και οικονομικό γυαλιστικό επίπλων.

 

Γυάλισε παπούτσια και δερμάτινα είδη
Σε αυτή την περίπτωση μάλιστα, δεν χρειάζεται να φτιάξεις κάποιο «ειδικό μείγμα». Απλά, άπλωσε λίγο ελαιόλαδο σε παλιά δερμάτινα τζάκετ ή/και σε τσάντες και θα τα κάνεις να δείχνουν σαν καινούρια. Με μερικές σταγόνες ελαιόλαδο, μπορείς να δώσεις λάμψη και στα λούστρινα παπούτσια σου. Άπλωσε λίγο ελαιόλαδο σε όλη την επιφάνεια του παπουτσιού και έπειτα σκούπισέ το με ένα απαλό, στεγνό πανί.

 

Δώσε λάμψη σε ανοξείδωτες επιφάνειες και μπρούτζινα αντικείμενα
Τρίψε λίγο ελαιόλαδο σε ανοξείδωτες επιφάνειες και μπρούτζινα αντικείμενα, σκούπισέ τα με ένα στεγνό πανί και θα λάμψουν αμέσως. Πολλά καθαριστικά, όπως η αμμωνία, θαμπώνουν τα ανοξείδωτα και σε ορισμένες περιπτώσεις τα διαβρώνουν. Το ελαιόλαδο, όμως, είναι ασφαλές για τις ανοξείδωτες συσκευές. Απομακρύνει τις δαχτυλιές, ενώ αποτρέπει το θάμπωμα.

 

Γυάλισε το δάπεδο
Αν χρειάζεσαι ένα φυσικό γυαλιστικό για το ξύλινο δάπεδο, τότε ξέρεις τι πρέπει να κάνεις! Τρίψε λίγο ελαιόλαδο στα ξύλινα δάπεδα με ένα μαλακό, στεγνό πανί. Στη συνέχεια σκούπισε καλά και πολλές φορές την επιφάνεια με ένα άλλο στεγνό πανί για να να μην είναι γλιστερή.

 

 

Φυσικό καθαριστικό

 

Απορρυπαντικό για τα χέρια και όχι μόνο
Το ελαιόλαδο μπορεί να βοηθήσει στην απομάκρυνση λεκέδων από παράγωγα πετρελαίου. Ανάμειξε λίγο ελαιόλαδο με λίγο ζάχαρη ή αλάτι και τρίψε ελαφρά τα χέρια σου, π.χ. για να αφαιρέσεις μπογιά ή όπου βρίσκεται ο λεκές.

 

Καθάρισε τις επιφάνειες από αυτοκόλλητα και ετικέτες
Βάλε λίγο ελαιόλαδο πάνω στο αυτοκόλλητο, όπου κι αν έχει κολλήσει και άφησε το για μερικά λεπτά. Χάρη στο λάδι, το αυτοκόλλητο θα ξεκολλήσει πιο εύκολα από την επιφάνεια.

 

Καθάρισε τα τηγάνια και τις κατσαρόλες σου
Το ελαιόλαδο μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να καθαρίσεις τις κατσαρόλες και τα τηγάνια σου. Απλά, άπλωσε μερικές σταγόνες στην επιφάνεια της κατσαρόλας (ή του τηγανιού) με ένα στεγνό πανί για μερικά λεπτά. Στη συνέχεια, ξέπλυνε ελαφρά και συνέχισε το πλύσιμο με υγρό πιάτων, όπως συνήθως. Με αυτόν τον τρόπο, οι κατσαρόλες και τα τηγάνια σου θα καθαρίσουν ευκολότερα.

 

Ένα οικολογικό καθαριστικό για το φούρνο
Δεν χρειάζεται να φτιάξεις κάποιο «ειδικό μείγμα» για να απομακρύνεις λίπη και βρωμιές από το φούρνο σου. Αρκεί να απλώσεις λίγες σταγόνες στην επιφάνεια του φούρνου και στη συνέχεια να τρίψεις με ένα μαλακό πανί.

 

Καθάρισε τα εργαλεία κήπου με ελαιόλαδο
Ένας εύκολος τρόπος για να καθαρίσεις τα εργαλεία κήπου είναι να χρησιμοποιήσεις λίγο ελαιόλαδο: Ρίξε μερικές σταγόνες λάδι σε χαρτί κουζίνας και καθάρισε με αυτό τα εργαλεία της κηπουρικής. Θα απομακρύνει άμεσα το χώμα και τις βρωμιές, ενώ παράλληλα θα τα γυαλίσει.

 

Αφαιρεί τσίχλα από ρούχα και μαλλιά
Αν κολλήσει τσίχλα στα μαλλιά ή τα ρούχα, πράγμα διόλου απίθανο όταν υπάρχουν μικρά και… ζωηρά παιδιά στο σπίτι, αρκεί λίγο ελαιόλαδο για να δώσει τη λύση! Απλά, άλειψε λίγο λάδι στα μαλλιά ή στο ρούχο και άφησε το να ενεργήσει για 10-15 λεπτά και η τσίχλα θα φύγει. Μπορείς να δοκιμάσεις το ίδιο «τρικ» και σε παπούτσια: Βούτηξε μία λεπτή πετσέτα σε λίγο ελαιόλαδο και έπειτα κράτησε το με πίεση για μερικά λεπτά στο σημείο που έχει κολλήσει η τσίχλα. Έτσι, θα μπορείς να την τραβήξεις πιο εύκολα, χωρίς να μείνουν υπολείμματα. Προσοχή όμως, αυτό δεν μπορείς να το κάνεις σε καστόρινα παπούτσια. Σε αυτή την περίπτωση, το καλύτερο είναι να χρησιμοποιήσεις ένα ισχυρό καθαριστικό αποκλειστικά για καστόρι.

 

Φρόντισε τα κατοικίδια σου

 

Το ελαιόλαδο στη διατροφή του σκύλου ή της γάτας
Εκτός ότι νοστιμίζει το φαγητό, μία κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο στο φαγητό του σκύλου ή της γάτας, κάθε μέρα, διατηρεί το τρίχωμα λείο, ενώ εμποδίζει στο να σχηματιστούν κόμποι από τρίχες στο στομάχι. Επιπλέον, λίγο ελαιόλαδο μπορεί να ανακουφίσει τις πατούσες του, ειδικά το καλοκαίρι που το κατοικίδιο πατάει σε καυτό, από τη ζέστη, έδαφος.

 

Προσωπική φροντίδα

 

Οι γιαγιάδες μας, έφτιαχναν πολλά καλλυντικά από φυσικά υλικά που βρίσκονται σε κάθε κουζίνα. Το ελαιόλαδο είναι ένα από αυτά. Προσφέρει εντατική θρέψη στο δέρμα, χαρίζοντας απίστευτη απαλότητα και λάμψη στην επιδερμίδα και τα μαλλιά μας. Ας δούμε λοιπόν πως μπορείς να το αξιοποιήσεις και εσύ ως προϊόν καθημερινής περιποίησης.

 

 

Για την ερεθισμένη και αφυδατωμένη επιδερμίδα
Το ελαιόλαδο είναι ιδανικό για την ενυδάτωση του δέρματος και την καταπολέμηση της ξηροδερμίας. Χρησιμοποίησε απλώς μια μικρή ποσότητα λαδιού, πρωί και βράδυ, κάνοντας ελαφριές κινήσεις μασάζ πάνω στην ερεθισμένη περιοχή. Μπορείς να το χρησιμοποιήσεις και σε συνδυασμό με άλλα προϊόντα, όπως τα αιθέρια έλαια.

 

Για την ξηρή επιδερμίδα των χεριών
Βύθισε τα χέρια σου για 15 περίπου λεπτά σε ένα μπολ με χλιαρό νερό, στο οποίο θα έχεις προσθέσει λίγη ποσότητα λαδιού. Στη συνέχεια κάνε μασάζ στα χέρια σου μέχρι να απορροφηθεί τελείως το λάδι. Με αυτό τον τρόπο θα χαρίσεις απαλότητα στα χέρια σου, ενώ θα μαλακώσουν και τα πετσάκια στα νύχια: κάνε μασάζ στα πετσάκια για να μαλακώσουν και μετά κάνε κανονικά το μανικιούρ σου. Το αποτέλεσμα θα σε εκπλήξει!

 

Για ενυδάτωση μετά το ντους
Χρησιμοποίησε λίγο ελαιόλαδο αντί για προϊόν ενυδάτωσης. Αν σε ενοχλεί η χαρακτηριστική μυρωδιά του, πρόσθεσε λίγες σταγόνες αιθέριου ελαίου λεβάντας ή τριαντάφυλλου. Το συγκεκριμένο λάδι αποτελεί επίσης ιδανική επιλογή για να κάνεις μασάζ, αφού γλιστράει εύκολα πάνω στο σώμα.

 

Φτιάξε ένα φυσικό scrub απολέπισης σώματος
Είναι πολύ εύκολο να φτιάξεις το δικό σου scrub απολέπισης με αγνά συστατικά. Για το scrub απολέπισης σώματος θα χρειαστείς 1 κουτάλι του γλυκού ελαιόλαδο και 1 κουτάλι του γλυκού ζάχαρη. Ανακάτεψε καλά το μείγμα σε ένα μπολ, μέχρι να ομογενοποιηθεί όσο το δυνατόν περισσότερο. Οι κόκκοι ζάχαρης απομακρύνουν τα νεκρά κύτταρα και τους ρύπους, ενώ το ελαιόλαδο ενυδατώνει εις βάθος το δέρμα. Δεν πρέπει να ξεχνάς ότι η διαδικασία της απολέπισης θα πρέπει να γίνεται πάντα σε καθαρό δέρμα ή μετά από το ντους, ενώ δεν χρειάζεται να τρίβεις δυνατά το δέρμα, καθώς υπάρχει κίνδυνος να το ερεθίσεις.

 

Λάδι ξυρίσματος
Το ελαιόλαδο μπορεί να χρησιμοποιηθεί επίσης ως ένα φυσικό προϊόν ξυρίσματος, τόσο για άντρες όσο και για γυναίκες. Άπλωσε λίγο λάδι στο πρόσωπο, στα πόδια ή σε όποια περιοχή θέλεις να ξυρίσεις και το ξυράφι θα γλιστράει καλύτερα. Έτσι, θα αποφύγεις τους ερεθισμούς και τις κοκκινίλες στο δέρμα.

 

Μία φυσική μάσκα προστασίας για το πρόσωπο
Ως γνωστόν, τα προϊόντα για τη φροντίδα του προσώπου με βάση την ελιά έχουν στόχο την προστασία της επιδερμίδας από τους εξωτερικούς παράγοντες όπως και τη βαθιά θρέψη και ενυδάτωσή της. Κάνε απαλό μασάζ στο πρόσωπό σου χρησιμοποιώντας μία κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο. Θα πρέπει να χρησιμοποιείς την απαραίτητη βαθιά πίεση και στη συνέχεια κάνε κυκλικές κινήσεις για να τελειοποιήσεις το μασάζ.

 

 

Μάσκα μαλλιών για θρέψη και λάμψη
Όσο για τα μαλλιά, και σε αυτή την περίπτωση μπορείς να χρησιμοποιήσεις λίγο ελαιόλαδο. Αν έχεις πολύ χοντρή και ξηρή τρίχα, χρησιμοποίησε το σε όλα τα μαλλιά ως μάσκα, ενώ, αν τα μαλλιά σου είναι λεπτά, αλλά έχουν ψαλίδα, άπλωσε το μόνο στις άκρες και αφήστε το να δράσει για κάποια λεπτά. Μπορείς εύκολα να φτιάξεις μία μάσκα για ξηρά μαλλιά, χρησιμοποιώντας 20 γραμμάρια ελαιόλαδο 10 γρ. κανέλα σε σκόνη, 10 σταγόνες αιθέριο έλαιο λεβάντα, 10 σταγόνες αιθέριο έλαιο σανταλόξυλου λευκό και 10 καρφάκια γαρύφαλλο.

Για να φτιάξεις το μείγμα: Ζέστανε στο κατσαρολάκι το ελαιόλαδο σε πολύ χαμηλή φωτιά και έπειτα πρόσθεσε την κανέλα και το γαρίφαλο. Άφησέ το να «καθίσει» λίγη ώρα και στη συνέχεια πρόσθεσε τα αιθέρια έλαια. Φύλαξε το μείγμα στο ψυγείο και χρησιμοποίησε το πρωί και βράδυ στις άκρες των μαλλιών σου.

 

Θεραπεία κατά των ψειρών
Ένα φλιτζάνι ελαιόλαδο στα μαλλιά αρκεί για να απομακρύνει τις ψείρες. Άπλωσε το στα μαλλιά και άφησε το για τουλάχιστον 40 λεπτά. Έπειτα σαπούνισε τα και ξέπλυνε καλά.

 

Σου τελείωσε το ντεμακιγιάζ; Χρησιμοποίησε ελαιόλαδο!
Το ελαιόλαδο μπορεί να χρησιμοποιηθεί και ως ντεμακιγιάζ για τα μάτια και τις βλεφαρίδες, ακόμα και με τα αδιάβροχα προϊόντα. Βάλε μερικές σταγόνες ελαιόλαδο πάνω σε ένα βαμβάκι και σκούπισε απαλά το δέρμα. Στη συνέχεια ξέπλυνε καλά.

 

Πλύσεις στόματος για αστραφτερά δόντια
Πριν από πολλά χρόνια, οι γιαγιάδες και οι παππούδες μας χρησιμοποιούσαν ελαιόλαδο για να κάνουν λεύκανση στα δόντια τους. Ωστόσο, αυτή η «συνταγή» παραμένει σταθερή αξία. Κάνε πλύσεις στόματος με 1 κουταλιά της σούπας ελαιόλαδου την ποσότητα λαδιού για 3 με 4 λεπτά. Έτσι, το λάδι θα αναμειχθεί με το σάλιο και θα ενεργοποιηθούν ένζυμα τα οποία προσελκύουν τοξίνες από το αίμα.

Είναι σημαντικό να φτύνεις το λάδι έπειτα από 3 με 4 λεπτά, καθώς δεν χρειάζεται να απορροφάς ξανά αυτές τις τοξίνες: Θα διαπιστώσεις ότι το λάδι αποκτά γαλακτώδες λευκό ή κίτρινο χρώμα, αφού είναι κορεσμένο από τοξίνες και δισεκατομμύρια επιβλαβή βακτήρια. Για καλύτερα αποτελέσματα μπορείς να επαναλάβεις τη διαδικασία για ακόμη δύο φορές. Κατόπιν ξεπλένεις το στόμα σου με μισό κουταλάκι του τσαγιού μαγειρική σόδα. Αυτό το διάλυμα απομακρύνει τα υπολείμματα λαδιού και των τοξινών. Μπορείς, επίσης, να βουρτσίσεις τα δόντια σου.

 

Μπορείς να δεις ακόμη