Μύθοι & Αλήθειες για την τηλεόραση

by Zikou Stella

Κάποιοι «νόμοι» του παρελθόντος δεν ισχύουν πλέον. Κάποια πράγματα έχουν αλλάξει σημαντικά στο χώρο της τηλεόρασης και της οικιακής ψυχαγωγίας, γενικότερα. Κάτι που αλλάζει και την αντίληψη για τη σύγχρονη τηλεόραση.

Ας δούμε λοιπόν ορισμένους μύθους και αλήθειες γύρω από την τηλεόραση.

 

 

1ος Μύθος: Όσο πιο κοντά κάθεσαι στην τηλεόραση θα έχεις πρόβλημα στα μάτια σου

Ο συσχετισμός μεταξύ της κοντινής απόστασης της οθόνης και των προβλημάτων όρασης έχει μείνει από την εποχή των τηλεοράσεων CRT. Ο λόγος ήταν ότι οι πολύ παλιές τηλεοράσεις εξέπεμπαν ακτινοβολία που μπορούσε να βλάψει τα μάτια. Όμως και τότε απαιτούσε επαναλαμβανόμενη και παρατεταμένη θέαση. Οι σύγχρονες οθόνες δεν εκπέμπουν κάποιου είδους ακτινοβολία και δεν υπάρχει τέτοια ανησυχία, όποια κι αν είναι η απόστασή σου από την τηλεόραση. Επιπλέον, με την άνοδο των αναλύσεων, και σίγουρα σε περιεχόμενο με ανάλυση 4K, η εικόνα είναι τόσο πυκνή ώστε να μπορείς να σταθείς σε μικρή απόσταση χωρίς να αλλάζει η εντύπωσή σου για την ποιότητα της εικόνας.

 

 

2ος Μύθος: Χρειάζεται μεγάλη απόσταση για να εκτιμηθεί η υψηλή ανάλυση

Ένας από τους μεγαλύτερους αστικούς μύθους είναι η θεωρία πως η τάδε ανάλυση έχει νόημα μόνο από τη δείνα διάσταση ή απόσταση και πάνω, και μόνο τότε μπορεί να εκτιμηθεί σωστά. Ακόμη και με ανάλυση 4K, οι μεγάλες τηλεοράσεις σήμερα έχουν μικρότερη πυκνότητα από οθόνες υπολογιστή και smartphone με την ίδια ή μικρότερη ανάλυση αντίστοιχα. Αφού δεν έχεις αμφιβολία για τον υπολογιστή ή το smartphone, γιατί να έχεις για την τηλεόραση;

 

 

3ος Μύθος: Δεν αξίζει τον κόπο να έχεις μία μεγάλη τηλεόραση

Έχει διαπιστωθεί ότι όποιος διαλέγει μερικές ίντσες λιγότερες για να μην το παρακάνει για το χώρο του, στοχεύει σε μεγαλύτερο μέγεθος οθόνης όταν είναι ώρα για την επόμενη τηλεόραση. Έτσι βλέπουμε ότι όντως, όλοι θέλουν μεγαλύτερη τηλεόραση. Ειδικά τώρα που όλες οι σύγχρονες τηλεοράσεις διακρίνονται – μεταξύ άλλων – και για τον κομψό σχεδιασμό, δίνοντας περισσότερη έμφαση στην οθόνη και όχι στη «συσκευασία».

 

 

4ος Μύθος: Οι τηλεοράσεις σήμερα δε διαφέρουν από τις τηλεοράσεις που υπήρχαν πριν 5 χρόνια

Μπορεί μια τηλεόραση πενταετίας να μη θεωρείται αυτομάτως παλιά. Μια πιο σύγχρονη, όμως, ενσωματώνει πάρα πολλές βελτιώσεις. Από λειτουργικά συστήματα που δίνουν πρόσβαση σε εφαρμογές και λειτουργίες για το smart home όπως και σημαντικές βελτιώσεις στους επεξεργαστές εικόνας με εντυπωσιακά ποιοτικά άλματα στην εικόνα.

Στα τελευταία τρία χρόνια είδαμε τις πρώτες εμπορικά διαθέσιμες 8Κ smart TVs, την άφιξη νέων τεχνολογιών οθόνης όπως π.χ. Neo QLED, QNED Mini LED, ακόμη πιο βελτιωμένη τεχνολογία HDR, αλλά και σημαντική διεύρυνση του χρωματολογίου που συντονίζεται πλέον με την κινηματογραφική πραγματικότητα.

 

 

Και μερικές αλήθειες…

Η τηλεόραση εξακολουθεί να παραμένει ένας χώρος συγκέντρωσης της οικογένειας και πλέον μπορεί να παρομοιαστεί με το παλιό «τζάκι». Πλέον, όλη η οικογένεια μπορεί να μαζευτεί και αντί να παρακολουθήσει μόνο εκπομπές όπως παλιά, μπορεί να επωφεληθεί των διάφορων δραστηριοτήτων που προσφέρει.

Game streaming από PC, σύνδεση υπολογιστών και παιχνιδομηχανών, streaming μουσικής, ταινιών, σειρών από συνδρομητικές υπηρεσίες και πλήθος ακόμη δραστηριοτήτων κάνουν την τηλεόραση τον απόλυτο συνδετικό κρίκο για πολλές αγαπημένες σου δραστηριότητες. Άλλο ένα πράγμα που έχει αλλάξει είναι και ο αισθητικός ρόλος της τηλεόρασης, γύρω από την οποία μπορείς να χτίσεις τη διακόσμηση ολόκληρου του χώρου σου.

Μπορείς να δεις ακόμη