Σούπα βελουτέ με κάστανα, μπέικον και κρουτόν

by Ioanna Tsoutsia

 

 

Από τον Δημήτρη Σκαρμούτσο


Υλικά

Για τη σούπα:

  • 200 γρ. ολόκληρα κάστανα, μαγειρεμένα και καθαρισμένα
  • 1 στικ σέλερι καθαρισμένο και κομμένο
  • 1 μικρό κρεμμύδι, κομμένο
  • 1 μικρό καρότο, καθαρισμένο και κομμένο
  • 1,2 λίτρα ζωμός λαχανικών
  • αλάτι, κατά βούληση
  • πιπέρι, κατά βούληση

 

Για τα κρουτόν:

  • 4 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
  • 1 λεπτή λωρίδα μπέικον, λεπτοκομμένη
  • 110 γρ. ξερό-μπαγιάτικο λευκό ψωμί, κομμένο σε κύβους
  • 1/2 κουτ. γλυκού φύλλα φρέσκο θυμάρι, λεπτοκομμένα

 

Εκτέλεση

  1. Για τη σούπα: Σε μια μεγάλη κατσαρόλα βάζουμε τα κάστανα, το σέλερι, το κρεμμύδι, το καρότο και τον ζωμό λαχανικών.
  2. Αλατοπιπερώνουμε ελαφρά και σιγομαγειρεύουμε με το καπάκι για 45 λεπτά.
  3. Όταν βράσουν τα λαχανικά μας αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και την αφήνουμε για λίγο να κρυώσει.
  4. Ρίχνουμε τη σούπα στον κάδο του μπλέντερ και χτυπάμε σε δυνατή ταχύτητα μέχρι να πάρει την υφή πουρέ.
  5. Επιστρέφουμε τη σούπα στην κατσαρόλα και τη ζεσταίνουμε ξανά. Δοκιμάζουμε και αλατοπιπερώνουμε.
  6. Μοιράζουμε τη ζεστή σούπα σε ατομικά μπολ και προσθέτουμε το μπέικον και τα κρουτόν λίγο πριν σερβίρουμε.
  7. Για τα κρουτόν: Σε ένα τηγάνι ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και ψήνουμε το μπέικον για 5 λεπτά. Δυναμώνουμε τη φωτιά, προσθέτουμε το ψωμί και το θυμάρι και ανακινούμε το τηγάνι συνεχώς μέχρι τα κρουτόν να ροδίσουν και να γίνουν τραγανά. Μεταφέρουμε τα κρουτόν σε πιάτο στρωμένο με απορροφητικό χαρτί κουζίνας.

Είσαι στην Κύπρο; Δες τις συσκευές που σε ενδιαφέρουν εδώ: κατσαρόλα, τηγάνι, μπλέντερ.

Μπορείς να δεις ακόμη