Συνταγές με φαγόπυρο

by Ioanna Tsoutsia

 

 

Από την Ιωάννα Σταμούλου


Το φαγόπυρο ή αλλιώς μαυροσίταρο, δεν είναι καν σιτάρι. Είναι ένας σπόρος γεμάτος ενέργεια, πλούσιος σε πρωτεΐνες, βιταμίνες και μέταλλα, αλλά χωρίς γλουτένη. Εδώ τον κάνουμε σαλάτα και τον μαγειρεύουμε πεντανόστιμα, με ή χωρίς κρέας.

 

 

Φαγόπυρο σαλάτα με παντζάρια, μανιτάρια, σπανάκι, φέτα και καρύδια

Μια νόστιμη σαλάτα που σε χορταίνει χωρίς να σε φουσκώνει και θέλεις να την τρως ξανά και ξανά.

 

Υλικά για 2 άτομα

  • 1 φλιτζάνι φαγόπυρο
  • 1 βολβό παντζάρι βρασμένο, καθαρισμένο και κομμένο σε φετούλες
  • 250 γρ. μανιτάρια σε φέτες
  • 1 σκελίδα σκόρδο σε φετούλες
  • 1 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
  • 1 χούφτα σπανάκι baby
  • 100 γρ. φέτα σε κομματάκια
  • 2 κουτ. σούπας καρύδια χοντροκοπανισμένα

 

Για τη βινεγκρέτ

  • 4 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
  • 1 κουτ. σούπας ξύδι βαλσαμικό
  • Αλάτι, πιπέρι
  • Ξύσμα από ½ πορτοκάλι

 

Εκτέλεση

  1. Αποβραδίς βάζουμε το φαγόπυρο σε σουρωτήρι και το ξεπλένουμε κάτω από τρεχούμενο νερό. Το ρίχνουμε σε κατσαρολίτσα, προσθέτουμε 2 φλιτζάνια κρύο νερό, ½ κουτ. γλυκού αλάτι και το βάζουμε στη φωτιά να πάρει βράση.
  2. Σκεπάζουμε τότε με καπάκι, τραβάμε από τη φωτιά και το αφήνουμε στην άκρη μέχρι να το χρειαστούμε. Αν θέλουμε μπορούμε να φτιάξουμε μεγαλύτερη ποσότητα και να τη διατηρήσουμε στο ψυγείο.
  3. Ζεσταίνουμε στη φωτιά ένα αντικολλητικό τηγάνι και ρίχνουμε μια κουταλιά ελαιόλαδο, το σκόρδο και τα μανιτάρια. Αλατίζουμε και σοτάρουμε ανακατεύοντας συχνά μέχρι να μαραθούν τα μανιτάρια. Τραβάμε το τηγάνι από τη φωτιά.
  4. Ετοιμάζουμε τη βινεγκρέτ ανακατεύοντας όλα τα υλικά μαζί μέσα σε ένα μπολ με πιρούνι.
  5. Ανακατεύουμε και το φαγόπυρο με πιρούνι να γίνει σπυρωτό και το μεταφέρουμε σε μπολ. Προσθέτουμε τα σοταρισμένα μανιτάρια, το παντζάρι σε φέτες και το σπανάκι. Πασπαλίζουμε με τη φέτα και τα καρύδια και περιχύνουμε με τη βινεγκρέτ.
  6. Σερβίρουμε αμέσως και μοιράζουμε σε πιάτα ύστερα από ένα καλό ανακάτεμα.

 

 

Φαγόπυρο με μανιτάρια

Μαγειρεμένο σαν ριζότο, το φαγόπυρο μας δίνει ένα ιδιαίτερα νόστιμο πιάτο.

 

Υλικά για 4 άτομα

  • 1 ½ φλιτζάνι φαγόπυρο
  • 2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
  • 500 γρ. μανιτάρια σε φετούλες
  • 2 σκελίδες σκόρδο
  • 1 μικρό κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 1 φλιτζάνι κρασί λευκό
  • 3 φλιτζάνια νερό καυτό από βραστήρα
  • 1 κουτ. σούπας φυλλαράκια από φρέσκο θυμάρι
  • 2 κουτ. σούπας βούτυρο
  • ½ φλιτζάνι τριμμένη παρμεζάνα
  • Αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο

 

Εκτέλεση

  1. Βάζουμε το φαγόπυρο σε σουρωτήρι και το ξεπλένουμε κάτω από τρεχούμενο νερό. Το αφήνουμε να στραγγίσει καλά.
  2. Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε τηγάνι και σοτάρουμε τα μανιτάρια μαζί με το σκόρδο μέχρι να μαραθούν.
  3. Αλατοπιπερώνουμε, πασπαλίζουμε με λίγο θυμάρι και σβήνουμε με το μισό κρασί. Μαγειρεύουμε μέχρι να πιουν όλα τα υγρά τους και τα βγάζουμε στην άκρη.
  4. Στο ίδιο τηγάνι ζεσταίνουμε μια κουταλιά από το βούτυρο και σοτάρουμε το κρεμμύδι μέχρι να γυαλίσει. Προσθέτουμε το φαγόπυρο και συνεχίζουμε το ανακάτεμα να γυαλίσει και αυτό. Αλατίζουμε και σβήνουμε με το υπόλοιπο κρασί.
  5. Σιγοβράζουμε ανακατεύοντας μέχρι να πιει τα υγρά του. Τότε προσθέτουμε το μισό νερό ζεστό από τον βραστήρα και ανακατεύουμε. Σιγοβράζουμε μέχρι να το πιει οπότε συμπληρώνουμε το υπόλοιπο νερό και ανακατεύουμε.
  6. Συνεχίζουμε το βράσιμο μέχρι να πιει τα ζουμιά του και να μαγειρευτεί. Προσθέτουμε τότε τα μανιτάρια, το υπόλοιπο βούτυρο και το υπόλοιπο θυμάρι.
  7. Ανακατεύουμε μέσα και τη μισή παρPμεζάνα.

 

 

Φαγόπυρο με κοτόπουλο και λαχανικά

Τα έχει όλα αυτό το πιάτο: χρώμα, γεύση, αρώματα και υπέρτατη νοστιμιά!

 

Υλικά

  • 1 ½ φλιτζάνι φαγόπυρο
  • 3 φλιτζάνια νερό
  • 1 φλιτζανάκι ελαιόλαδο
  • 500 γρ. φιλέτο από στήθος κοτόπουλο σε κυβάκια
  • 1 σκελίδα σκόρδο
  • 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 2 κρεμμυδάκια φρέσκα ψιλοκομμένα με το τρυφερό πράσινο μέρος
  • 1 πιπεριά Φλωρίνης σε καρεδάκια
  • ½ κίτρινη πιπεριά σε κυβάκια
  • 1 κολοκύθι σε κυβάκια
  • ½ κουτ. γλυκού κύμινο τριμμένο
  • 1 κουτ. γλυκού κουρκουμάς
  • ½ φλιτζάνι κρασί λευκό
  • Αλάτι, πιπέρι
  • Μαϊντανό ψιλοκομμένο

 

Εκτέλεση

  1. Βάζουμε σε σουρωτήρι το φαγόπυρο και το ξεπλένουμε κάτω από τη βρύση με άφθονο νερό. Το στραγγίζουμε και το βάζουμε σε κατσαρόλι. Προσθέτουμε 1 κουταλάκι αλάτι και 3 φλιτζάνια νερό.
  2. Το βάζουμε στη φωτιά να πάρει βράση. Όταν κοχλάσει το νερό, χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγοβράζουμε ανακατεύοντας συχνά με ξύλινη σπάτουλα μέχρι να πιει όλο το νερό του. Το αφήνουμε στην άκρη.
  3. Σε ευρύχωρο τηγάνι ή γουόκ ζεσταίνουμε το μισό ελαιόλαδο και ρίχνουμε το κοτόπουλο. Σοτάρουμε σε δυνατή φωτιά μέχρι να ροδίσει από όλες τις πλευρές.
  4. Προσθέτουμε το υπόλοιπο ελαιόλαδο, το σκόρδο, το κρεμμύδι, το κρεμμυδάκι, τις πιπεριές, το κολοκύθι και αλατοπιπερώνουμε. Συνεχίζουμε να σοτάρουμε ανακατεύοντας κάθε τόσο με τη σπάτουλα μέχρι να μαραθούν και τα λαχανικά μας.
  5. Πασπαλίζουμε τα μπαχαρικά, ανακατεύουμε να μυρίσουν όμορφα και σβήνουμε με το κρασί. Αφού εξατμιστεί το οινόπνευμα, χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγοβράζουμε για 15 λεπτά μέχρι να μαγειρευτεί το κοτόπουλο.
  6. Προσθέτουμε το φαγόπυρο, ανακατεύουμε όλα τα υλικά στο τηγάνι μαζί και σβήνουμε τη φωτιά.
  7. Πασπαλίζουμε με ψιλοκομμένο μαϊντανό και σερβίρουμε αμέσως με έξτρα πιπέρι και μαϊντανό.

 

Είσαι στην Κύπρο; Δες τις συσκευές που σε ενδιαφέρουν εδώ: κατσαρόλα, τηγάνι, βραστήρας.

Μπορείς να δεις ακόμη