Ενεργειακές ετικέτες: Κανόνες και σύμβολα

by K-Admin 1

 

Σε εφαρμογή τέθηκε από την 1η Μαρτίου 2021 το ριζικό… λίφτινγκ της ενεργειακής σήμανσης για κάποιες κατηγορίες ηλεκτρικών συσκευών. Οι νέες ετικέτες έχουν καινούρια σχεδίαση, ενώ «φέρνουν» μεταξύ άλλων μια διαφορετική κλίμακα ενεργειακών κλάσεων (από την A έως και την G), αλλά και αυστηρότερα κριτήρια κατάταξης σε αυτή την κλίμακα.

Επομένως, γίνεται πιο αυστηρή η «βαθμολόγηση» των συσκευών, χωρίς βέβαια να έχει αλλάξει η κατανάλωσή τους. Έτσι, μία συσκευή που στην παλιά κλίμακα κατατασσόταν π.χ. στην Α+++ κλάση, στη νέα ετικέτα μπορεί να έχει… υποβιβασθεί στην Ε κλάση, αν και προφανώς δεν έγινε πιο σπάταλη στο ρεύμα που «καίει».

 

 

Ποιες κατηγορίες ηλεκτρικών ειδών απέκτησαν νέα ετικέτα;

Η «πρεμιέρα» από την 1η Μαρτίου έγινε με τα πλυντήρια ρούχων, τα πλυντήρια πιάτων, τα πλυντήρια-στεγνωτήρια ρούχων, τα ψυγεία, τους συντηρητές κρασιών και τις ηλεκτρονικές οθόνες (τηλεοράσεις και monitor).  Σείρα έπειτα πήραν οι λάμπες , τα κλιματιστικά και οι ηλεκτρικές σκούπες.

 

 

Ποιες είναι οι βασικές αλλαγές;

Η κλίμακα των κλάσεων γίνεται ενιαία για όλες τις κατηγορίες, ξεκινώντας από την Α και καταλήγοντας στην G. Κατά συνέπεια, «εξαφανίζονται» επίσης οι κλάσεις Α+, Α++, Α+++, αφού το σύμβολο «+» μπορεί να δίνει τη λανθασμένη εντύπωση υψηλής ενεργειακής απόδοσης. Αντίθετα, σε πολλές κατηγορίες συσκευών, στην κλάση Α+ κατατάσσονται πλέον τα πιο ενεργοβόρα μοντέλα.

Επίσης, στην πάνω δεξιά γωνία κάθε ετικέτας υπάρχει ένας κωδικός QR, ώστε σαρώνοντάς τον οι καταναλωτές να αποκτούν πρόσβαση σε πιο λεπτομερή στοιχεία για το προϊόν, από το Ευρωπαϊκό Μητρώο Προϊόντων για την Ενεργειακή Σήμανση (EPREL). Εκτός από τους καταναλωτές, η βάση δεδομένων EPREL θα βοηθήσει τις εθνικές αρχές να εποπτεύουν καλύτερα την αγορά.

 

 

Γιατί όλες οι συσκευές κατατάσσονται πλέον σε χαμηλές ενεργειακές κλάσεις;

Ο λόγος είναι για να δοθεί κίνητρο στους κατασκευαστές, ώστε να μειώσουν ακόμη περισσότερο την κατανάλωση των προϊόντων τους. Έτσι, τα κριτήρια κατάταξης έγιναν πολύ πιο αυστηρά, ώστε η κορυφή της κλίμακας να είναι κενή σε πρώτη φάση, δηλαδή κανένα από τα υπάρχοντα μοντέλα (σε όλες τις κατηγορίες συσκευών) να μην έχει τόσο υψηλή απόδοση που να μπορεί να καταταχθεί στην Α κλάση.

Η πιο αυστηρή βαθμολόγηση σημαίνει ότι, στη νέα ετικέτα, μια σύγχρονη συσκευή που ήδη κυκλοφορεί στο εμπόριο είναι πιθανό να «καταποντισθεί» έως και 5 κλάσεις, χωρίς προφανώς να έχει αλλάξει στο παραμικρό η κατανάλωσή της. Για παράδειγμα, ένας ψυγειοκαταψύκτης που στην προηγούμενη κλίμακα χαρακτηριζόταν A+++, μπορεί με την καινούρια σήμανση να «βρεθεί» ακόμη και στην κλάση C.

 

 

Υπάρχουν και άλλες αλλαγές;

Σε όλες τις κατηγορίες έχει προστεθεί η κλάση θορύβου, με κάθε συσκευή να κατατάσσεται σε μία κλίμακα από D έως Α, ανάλογα με τον θόρυβο που εκπέμπει. Επίσης, σε ορισμένες κατηγορίες (πλυντήρια ρούχων, πλυντήρια-στεγνωτήρια ρούχων, πλυντήρια πιάτων) η κατανάλωση μετριέται ανά 100 κύκλους λειτουργίας. Αλλαγές έχουν υπάρξει και στα σύμβολα ορισμένων πληροφοριών της ετικέτας.

 

Η νέα ετικέτα για κάθε κατηγορία συσκευών

 

Ψυγεία και καταψύκτες

Πέρα από τις αλλαγές που αφορούν όλες τις ομάδες συσκευών, ειδικά στη νέα ετικέτα της συγκεκριμένης κατηγορίας έχουν χρησιμοποιηθεί νέα σύμβολα για τον όγκο του θαλάμου ψύξης και κατάψυξης.

 

 

 

 

 1. Κωδικός QR: Μπορείς να σκανάρεις με το κινητό σου και να ανατρέξεις στην ευρωπαϊκή online βάση δεδομένων, για να βρεις περισσότερες πληροφορίες για το προϊόν.
 2. Ενεργειακή κλάση
 3. Κλίμακα ενεργειακών κλάσεων από G έως Α
 4. Κατανάλωση ρεύματος σε κιλοβατώρες (kWh) ανά έτος (annum)
 5. Όγκος θαλάμων κατάψυξης σε λίτρα (L)
 6. Όγκος θαλάμων συντήρησης σε λίτρα (L)
 7. Θόρυβος σε ντεσιμπέλ (dB) και κλάση θορύβου

 

 

 

 

 

Πλυντήρια ρούχων

Η κατανάλωση ρεύματος και νερού υπολογίζεται σε 100 κύκλους λειτουργίας, και όχι σε ετήσια βάση όπως γινόταν στην παλιά ενεργειακή ετικέτα. Επίσης, αυτοί οι κύκλοι αφορούν το πρόγραμμα «eco 40-60», με το οποίο το πλυντήριο θα πρέπει να καθαρίζει κανονικά λερωμένα βαμβακερά ρούχα που μπορούν να πλυθούν στους 40° C ή στους 60° C (σύμφωνα με το ταμπελάκι τους), μαζί στον ίδιο κύκλο.

 1. Κωδικός QR: Μπορείς να σκανάρεις με το κινητό σου και να ανατρέξεις στην ευρωπαϊκή online βάση δεδομένων, για να βρεις περισσότερες πληροφορίες για το προϊόν
 2. Ενεργειακή κλάση
 3. Κλίμακα ενεργειακών κλάσεων από G έως Α
 4. Κατανάλωση ενέργειας σε κιλοβατώρες (kWh) ανά 100 κύκλους του προγράμματος «eco 40-60»
 5. Ονομαστική χωρητικότητα σε κιλά (kg) για χρήση του «eco 40-60»
 6. Κατανάλωση νερού σε λίτρα (L) ανά κύκλο «eco 40-60»: Η ποσότητα νερού μετριέται σε ένα κύκλο πλυσίματος
 7. Κλάση απόδοσης στυψίματος
 8. Διάρκεια του προγράμματος «eco 40-60» (σε ώρες : λεπτά)
 9. Θόρυβος σε ντεσιμπέλ (dB) κατά το στύψιμο και κλάση θορύβου (κλίμακα από D έως Α): Ο θόρυβος μετριέται μόνο κατά τη φάση στυψίματος, και όχι καθ΄ όλη τη λειτουργία του πλυντηρίου

 

Πλυντήρια – στεγνωτήρια ρούχων

Η κατανάλωση νερού και ενέργειας υπολογίζεται τόσο ανά 100 κύκλους πλυσίματος-στεγνώματος, όσο και ανά 100 κύκλους μόνο πλύσης. Επίσης, παρατίθεται η χωρητικότητα και η διάρκεια ενός πλήρους κύκλου (πλύσιμο-στέγνωμα) και ενός κύκλου μόνο πλύσης, όπως η ενεργειακή κλάση για κάθε έναν από τους δύο τρόπους χρήσης.

 

 1. Κωδικός QR: Μπορείς να σκανάρεις με το κινητό σου και να ανατρέξεις στην ευρωπαϊκή online βάση δεδομένων, για να βρεις περισσότερες πληροφορίες για το προϊόν
 2. Κλίμακα ενεργειακών κλάσεων για πλήρη κύκλο (αριστερά) και για τον κύκλο πλύσης (δεξιά)
 3. Ενεργειακή κλάση για τον κύκλο πλύσης
 4. Ενεργειακή κλάση για τον πλήρη κύκλο (πλύσιμο-στέγνωμα)
 5. Κατανάλωση ενέργειας σε κιλοβατώρες (kWh) ανά 100 κύκλους πλύσης
 6. Κατανάλωση ενέργειας σε κιλοβατώρες (kWh) ανά 100 πλήρεις κύκλους
 7. Ονομαστική χωρητικότητα σε κιλά (kg) για τον κύκλο πλύσης
 8. Ονομαστική χωρητικότητα σε κιλά (kg) για τον πλήρη κύκλο
 9. Κατανάλωση νερού σε λίτρα (L) ανά κύκλο πλύσης
 10. Κατανάλωση νερού σε λίτρα (L) ανά πλήρη κύκλο
 11. Διάρκεια κύκλου πλύσης
 12. Διάρκεια πλήρους κύκλου
 13. Κλάση απόδοσης στυψίματος
 14. Θόρυβος (dB) και κλάση θορύβου κατά το στύψιμο στον κύκλο πλύσης

 

Πλυντήρια πιάτων

Η ενεργειακή κατανάλωση υπολογίζεται ανά 100 κύκλους του προγράμματος «eco» και η κατανάλωση νερού ανά έναν κύκλο.  Για το ίδιο πρόγραμμα δίνεται επίσης η διάρκεια καθώς και η χωρητικότητα της συσκευής, σε κανονικά ατομικά σερβίτσια.

 

 

 1. Κωδικός QR: Μπορείς να σκανάρεις με το κινητό σου και να ανατρέξεις στην ευρωπαϊκή online βάση δεδομένων, για να βρεις περισσότερες πληροφορίες για το προϊόν.
 2. Ενεργειακή κλάση
 3. Κλίμακα ενεργειακών κλάσεων
 4. Κατανάλωση ενέργειας σε κιλοβατώρες (kWh) ανά 100 κύκλους του προγράμματος «eco»
 5. Κατανάλωση νερού σε λίτρα (L) ανά έναν κύκλο του προγράμματος «eco»
 6. Χωρητικότητα για το πρόγραμμα «eco»
 7. Διάρκεια του προγράμματος «eco» (σε ώρες : λεπτά)
 8. Θόρυβος σε ντεσιμπέλ (dB) και κλάση θορύβου

 

 

 

 

 

Συντηρητές κρασιών

Η μέτρηση της χωρητικότητας γίνεται με τον αριθμό των φιάλων (κανονικού μεγέθους), και όχι με τον ωφέλιμο όγκο όπως ίσχυε στην παλιά ετικέτα.

 

 

 1. Κωδικός QR: Μπορείς να σκανάρεις με το κινητό σου και να ανατρέξεις στην ευρωπαϊκή online βάση δεδομένων, για να βρεις περισσότερες πληροφορίες για το προϊόν.
 2. Ενεργειακή κλάση
 3. Κλίμακα ενεργειακών κλάσεων
 4. Κατανάλωση ενέργειας σε κιλοβατώρες (kWh) ανά έτος (annum)
 5. Χωρητικότητα σε αριθμό φιάλων (κανονικού μεγέθους)
 6. Θόρυβος σε ντεσιμπέλ (dB) και κλάση θορύβου

 

 

 

 

 

 

TV – monitor

Προστέθηκε η οριζόντια και κατακόρυφη ανάλυση (σε pixel), ενώ απαλείφθηκε η ένδειξη για την ισχύ του μοντέλου. Επίσης, υπάρχει η ενεργειακή κατανάλωση σε 1.000 ώρες λειτουργίας για την αναπαραγωγή περιεχομένου τόσο τυπικού δυναμικού εύρους (SDR), όσο και υψηλού δυναμικού εύρους (HRD).

 

 1. Κωδικός QR: Μπορείς να σκανάρεις με το κινητό σου και να ανατρέξεις στην ευρωπαϊκή online βάση δεδομένων, για να βρεις περισσότερες πληροφορίες για το προϊόν.
 2. Ενεργειακή κλάση
 3. Κλίμακα ενεργειακών κλάσεων
 4. Κατανάλωση ενέργειας σε κιλοβατώρες (kWh) για 1.000 ώρες λειτουργίας και αναπαραγωγή περιεχομένου τυπικού δυναμικού εύρους (SDR)
 5. Ενεργειακή κλάση για την αναπαραγωγή περιεχομένου υψηλού δυναμικού εύρους (HDR)
 6. Κατανάλωση ενέργειας σε κιλοβατώρες (kWh) για 1.000 ώρες λειτουργίας και αναπαραγωγή HDR περιεχομένου
 7. Διαγώνιος οθόνης σε ίντσες και εκατοστά. Οριζόντια και κατακόρυφη ανάλυση σε pixel

 

 

 

Το LABEL 2020 παρέχει όλες τις πληροφορίες για την εφαρμογή της ενεργειακής σήμανσης.

 

 

 

Μπορείς να δεις ακόμη