Φυτικά Γάλατα

by K Admin

 

 

Από την Ιωάννα Σταμούλου


 

Φαίνονται σαν γάλα, αλλά κακά τα ψέματα δεν είναι, γιατί απλούστατα το γάλα είναι προϊόν ζωικής προέλευσης. Ωστόσο η αγορά είναι γεμάτη πλέον από φυτικά ροφήματα που φέρονται ως γάλατα. Τα πιο χαρακτηριστικά είναι το γάλα αμυγδάλου, καρύδας, ρυζιού, βρώμης και σόγιας.

 

Τα τελευταία χρόνια όλο και περισσότεροι άνθρωποι λόγω δυσανεξίας κυρίως αλλά και λόγω προσωπικής στάσης ζωής (vegan), αποκλείουν το αγελαδινό και κατσικίσιο γάλα από τη διατροφή τους και καταφεύγουν σε εναλλακτικές λύσεις. Στις μέρες μας οι εναλλακτικές που υπάρχουν είναι αρκετές. Ας δούμε τις πιο χαρακτηριστικές μαζί με τις χρήσεις, τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματά τους.

 

 

 

Γάλα καρύδας

Παρασκευάζεται με νερό και τριμμένη καρύδα. Έχει υπέροχη εξωτική γεύση, κρεμώδη υφή αλλά και κάμποσα κορεσμένα λιπαρά και θερμίδες. Αυτό βέβαια ισχύει για την κονσερβοποιημένη μορφή του, γιατί στην αγορά θα βρείτε και ρόφημα καρύδας σε χάρτινη συσκευασία που δίνει μόλις 20 θερμίδες ανά 100γρ. Να είσαι προσεκτικός λοιπόν όταν το αγοράζεις και να τσεκάρεις τις συσκευασίες. Κατά τα άλλα το γάλα καρύδας είναι καλή πηγή φυτικών ινών, αλλά από πρωτεΐνη, μην περιμένεις πολλά πράγματα.


Πώς να το χρησιμοποιήσεις: Στο πρωινό, σε κρέμες, σούπες, ινδικά κάρι κλπ.

 

 

 

Γάλα αμυγδάλου

Παρασκευάζεται από τριμμένα αμύγδαλα και νερό και στη συνέχεια φιλτράρεται. Στα συν η ευχάριστη γεύση του, τα χαμηλά λιπαρά και η αρκετά μεγάλη περιεκτικότητά του σε πρωτεΐνη (λιγότερη μεν από το αγελαδινό γάλα, μεγαλύτερη από άλλα φυτικά γάλατα) και βιταμίνη Ε. Στα πλην η ζάχαρη με την οποία  εμπλουτίζεται συχνά, γι’ αυτό προσοχή στην αγορά του, επίλεξε αυτό που δεν περιέχει ζάχαρη.


Πώς να το χρησιμοποιήσεις: στο πρωινό μαζί με δημητριακά, σε γλυκές και αλμυρές κρέμες, σε σούπες, κέικ κλπ.

 

 

Γάλα βρώμης

Το γάλα βρώμης προκύπτει από την ανάμειξη του καρπού της βρώμης με νερό κι έχει ευχάριστη φρουτώδη γεύση. Έχει χαμηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά αλλά περιέχει όπως και η βρώμη βήτα-γλυκάνη ένα είδος φυτικών ινών που βοηθούν στη μείωση της χοληστερόλης. Είναι ιδανικό σε όσους έχουν αλλεργία σε ξηρούς καρπούς ή σόγια, δεν είναι όμως ασφαλές σε όσους έχουν δυσανεξία στη γλουτένη. Επίσης έχει χαμηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες κι ενδέχεται να περιέχει ζάχαρη, οπότε έλεγχε πάντα τη συσκευασία του κατά την αγορά αν θέλεις να την αποφύγεις.

Πώς να το χρησιμοποιήσεις: στο πρωινό μόνο, ιδιαίτερα αν έχετε θέμα χοληστερόλης. Στη μαγειρική και τη ζαχαροπλαστική πάντως δεν κάνει καλή δουλειά γιατί είναι αραιό.

 

 

Γάλα σόγιας

Το γάλα σόγιας δεν είναι ότι πιο νόστιμο έχεις δοκιμάσει, αλλά αν είναι ανάγκη να το πιεις, το συνηθίζεις. Είναι αρκετά κρεμώδες, χαμηλό σε λιπαρά και περιέχει 8-10γρ. πρωτεΐνης ανά φλιτζάνι. Συγκριτικά με τα υπόλοιπα φυτικά γάλατα έχει τη μεγαλύτερη διατροφική αξία. Προτίμησε το βιολογικό αν αποφεύγεις τα γενετικά τροποποιημένα προϊόντα, γιατί η σόγια είναι πρωταθλητής σε αυτό τον τομέα.


Πώς να το χρησιμοποιήσεις: Εκτός από το πρωινό είναι ιδανικό σε συνταγές μαγειρικής και ζαχαροπλαστικής. Από γάλα σόγιας φτιάχνεται και το τόφου, ένα φυτικό προϊόν σαν τυρί.

 

 

Γάλα ρυζιού

Έχει γλυκιά κι ευχάριστη γεύση η οποία προκύπτει από την επεξεργασία του καφέ ρυζιού από το οποίο προέρχεται κι όχι από την προσθήκη γλυκαντικής ουσίας. Είναι όμως χαμηλό σε πρωτεϊνες. Υπάρχουν κι εμπλουτισμένα με ασβέστιο γάλατα ρυζιού. Είναι κατάλληλο για άτομα με αλλεργίες και δυσανεξίες, αλλά καλύτερα να αποφεύγεται από τα παιδιά.


Πώς να το χρησιμοποιήσεις: Ιδανικό για το πρωϊνό, αλλά αδύναμο στην μαγειρική. Καμιά γλυκιά κρέμα μπορείτε σίγουρα να φτιάξετε μαζί του.   

Μπορείς να δεις ακόμη