Ο καφές σε όλες τις στιγμές της ζωής μας

by K Admin

 

Ο καφές είναι, μετά το νερό, το πιο δημοφιλές ρόφημα στον κόσμο. Καταναλώνεται σε διάφορες μορφές από ανθρώπους σε όλο τον πλανήτη, καθώς δεν γνωρίζει ηλιακές, κοινωνικές ή φυλετικές διακρίσεις. Όπου κι αν ταξιδέψει κανείς, ένα πράγμα είναι σίγουρο: δεν θα μείνει χωρίς καφέ!

Ιδιαίτερα όμως στη χώρα μας, ο καφές είναι κουλτούρα, τρόπος ζωής και τρόπος επικοινωνίας.

 

Η αγαπημένη μας καθημερινή συνήθεια

Είναι η πρώτη μας σκέψη το πρωί, η αφορμή να συναντηθούμε με φίλους και απαραίτητη συντροφιά σε όλες τις στιγμές μας, όμορφες ή άσχημες. Μας συντροφεύει στη δουλειά, μας βοηθάει στη πέψη μετά το γεύμα, μας τονώνει μετά τη μεσημεριανή σιέστα, μας κάνει παρέα όταν ακούμε μουσική, όταν βλέπουμε μπάλα, όταν απολαμβάνουμε μια ταινία, ενώ είναι το καλύτερο τονωτικό για εκείνους που εργάζονται μέχρι αργά, που ξενυχτάνε ή για τον φοιτητή κατά τη δύσκολη περίοδο της εξεταστικής.

 

Παντού υπάρχει ένα φλιτζάνι με καφέ

Ο καφές βρίσκει θέση σχεδόν σε κάθε περίσταση. Δεν έχει ώρα ή τόπο και δεν κάνει διάκριση. Με ένα φλιτζάνι καφέ μπροστά μας, επικοινωνούμε με αγαπημένα πρόσωπα, λέμε και ακούμε όμορφα λόγια, ανταλλάζουμε απόψεις, κλείνουμε επαγγελματικές συμφωνίες, ξανασμίγουμε με χαμένους φίλους, πανηγυρίζουμε, κάνουμε όνειρα και ζούμε στιγμές που μας φέρνουν πιο κοντά. Πολλές φορές, μάλιστα, οι καλύτερες σχέσεις ξεκινάνε με ένα κέρασμα καφέ!

 

Η τελετουργία του πρωινού καφέ

Δεν παίζει ρόλο αν είσαι τύπος παραδοσιακός του ελληνικού βαρύγλυκου και μερακλίδικου ή προτιμάς κάτι πιο «προχωρημένο» όπως espresso ή cappuccino. Ο πρωινός καφές είναι τελετουργία και είναι εκεί για να καλύψει κάθε ανάγκη, γούστο και τύπο. Μπορεί να είναι κρύος ή ζεστός, γλυκός ή σκέτος, ελαφρύς ή βαρύς ή ακόμα και ντεκαφεϊνέ, μπορεί να είναι ό,τι αγαπάς εσύ. Όπως και αν τον προτιμάς, ο καφές είναι το «boost» που χρειάζεσαι για να ξεκινήσεις ιδανικά την ημέρα σου.

 

 

Διάλειμμα για καφέ

Η καφεΐνη, όταν καταναλώνεται σε σωστές ποσότητες, είναι ωφέλιμη για τον οργανισμό καθώς βελτιώνει τη διάθεση, τη συγκέντρωση και την εγρήγορση. Γι’ αυτό και το διάλειμμα από τους έντονους ρυθμούς της καθημερινότητας (στο σπίτι ή στη δουλειά) ακόμα και για μερικά λεπτά, προκειμένου να απολαύσεις ένα φλιτζάνι καφέ, σε τονώνει και σε βοηθά να ανακτήσεις τις δυνάμεις σου, ώστε να ξεπεράσεις τις στιγμές αδράνειας που έρχονται αναπόφευκτα μέσα στην ημέρα.

 

Ο καφές στο ελληνικό σπίτι

Από τα πολύ παλιά χρόνια, ο καφές στο ελληνικό σπίτι αποτελεί παραδοσιακό κέρασμα και εκδήλωση της φιλόξενης διάθεσης. Μπορεί ο ελληνικός καφές να έχει πρωταγωνιστικό ρόλο, ωστόσο, από τότε που μπήκαν στη ζωή μας οι μηχανές καφέ απολαμβάνουμε καθημερινά περισσότερες ποικιλίες και γεύσεις καφέ μέσα στην άνεση του σπιτιού μας, όποτε και όπως το επιθυμούμε. Οικογενειακές συγκεντρώσεις, χαλαρά απογεύματα με παρέα στο σπίτι, όποια κι αν είναι η περίσταση, γευόμαστε και απολαμβάνουμε το σκούρο ρόφημα που το πλούσιο άρωμά του δελεάζει τις αισθήσεις και μας ταξιδεύει.

 

Η επιθυμία για τέλειο καφέ

Η κουλτούρα του καφέ έχει εξελιχθεί τόσο μέσα στο χρόνο ώστε να μπορεί κανείς πια να απολαύσει τέλειο καφέ, σε διάφορες περιστάσεις και με πολλούς τρόπους. Οι επιλογές – σε ό,τι αφορά το είδος καφέ – είναι πλέον πραγματικά πολλές. Από ελληνικό και φραπέ, μέχρι φίλτρου, espresso, cappuccino και freddo, η λίστα είναι τεράστια, με εκλεκτές ποικιλίες από όλο τον κόσμο. Το μόνο που δεν έχει αλλάξει, είναι το πάθος για τον καλό καφέ, αλλά και η απόλαυση της παρασκευής του: το προσεχτικό άλεσμα των κόκκων στη μηχανή καφέ, το ψήσιμο του ελληνικού ή η εκχύλιση μιας αρωματικής δόσης espresso.

 

Προσιτή απόλαυση για όλους

Ο καφές πάντα θα αποτελεί μια προσιτή απόλαυση για όλους τους ανθρώπους και χαράζοντας την ιστορία του στο πέρασμα των χρόνων θα συνεχίσει να μας κρατάει συντροφιά με την υπέροχη γεύση και το άρωμά του.

 

Μπορείς να δεις ακόμη