Ο ρόλος του mousepad στην gaming εμπειρία

by K-Admin 1

 

Το mousepad είναι ένα στοιχείο που πολλοί παραβλέπουν όταν αναβαθμίζουν τον gaming εξοπλισμό τους. Η αλήθεια είναι πως ίσως να μην φαίνεται και τόσο σημαντική προσθήκη σε σχέση με πιο βασικά περιφερειακά όπως gaming πληκτρολόγια ή gaming οθόνες 360Hz. Ωστόσο, όσο καλό κι αν είναι το gaming mouse σου, για να είσαι σίγουρος ότι θα αποδώσει τα μέγιστα θα πρέπει να εφοδιαστείς και με ένα ποιοτικό mousepad. Παρακάτω θα δούμε γιατί τα mousepads εξακολουθούν να παίζουν σημαντικό ρόλο στην gaming εμπειρία.

 

Η ιστορία πίσω από τα mousepads

Για να κατανοήσουμε τη σημαντικότητα των mousepads, πρέπει πρώτα να γνωρίζουμε τον λόγο για τον οποίο δημιουργήθηκαν.

Τα πρώτα ποντίκια που κυκλοφόρησαν τη δεκαετία του 1980 χρησιμοποιούσαν μια αρκετά έξυπνη μέθοδο -για την εποχή- για τη μετατροπή της φυσικής κίνησης σε δεδομένα εισόδου: στο κάτω μέρος της συσκευής υπήρχε τοποθετημένη μία μικρή πλαστική μπίλια. Κινώντας το ποντίκι πάνω σε μια λεία επιφάνεια, η σφαίρα μετέφερε την κατεύθυνσή της σε δύο πλαστικούς κυλίνδρους στο εσωτερικό του ποντικιού, μεταφράζοντάς τη σε κίνηση κατά μήκος των αξόνων Χ και Υ στην οθόνη.

Το πρόβλημα με αυτή τη μέθοδο ήταν το ίδιο πρόβλημα που υπάρχει με σχεδόν κάθε συσκευή που χρησιμοποιεί πολλά μηχανικά μέρη. Η φθορά, δηλαδή. Όταν μετακινείται το ποντίκι σε οποιαδήποτε επιφάνεια συσσωρεύονται διάφοροι ρύποι πάνω στην πλαστική μπίλια, όπως σκόνη, τρίχες και άλλα υπολείμματα. Όλοι αυτοί οι ρύποι μεταφέρονται μέσα στο ποντίκι. Επίσης, ορισμένες επιφάνειες γραφείου δεν προσέφεραν το σωστό επίπεδο τριβής για να γυρίζει ομαλά και με ακρίβεια η πλαστική μπίλια του ποντικιού. Έτσι, τα mousepads έδωσαν στους χρήστες μια ομοιόμορφη επιφάνεια για να μετακινούν το ποντίκι τους, τόσο για μεγαλύτερη ακρίβεια όσο και για καλύτερη εργονομία.

Ωστόσο την εποχή που κυκλοφόρησαν τα πρώτα οπτικά ποντίκια, τα οποία μπορούν να λειτουργήσουν ομαλά σχεδόν σε κάθε είδους επιφάνεια, πολλοί χρήστες θεώρησαν περιττή τη χρήση mousepad. Έτσι, η αγορά mousepad πέρασε γρήγορα σε δεύτερη μοίρα.

 

 

Γιατί τo mousepad εξακολουθεί να είναι σημαντικό για όλες τις εργασίες σου

Τα ποντίκια laser έχουν αντικαταστήσει -εδώ και πολλές δεκαετίες- τα μηχανικά ποντίκια. Χωρίς τη χρήση πλαστικής μπίλιας, το μεγαλύτερο βάρος τριβής πέρασε στη βάση του ποντικιού. Χωρίς μια προστατευτική επιφάνεια κάτω από το ποντίκι, για να «απορροφήσει» την τριβή μεταξύ του mouse και της επιφάνειας του γραφείου, τόσο τα ποντίκια όσο και οι επιφάνειες του γραφείου μας είχαν υποστεί φθορά. Τότε ήταν που οι χρήστες θυμήθηκαν ότι τα mousepads μπορούν να λειτουργήσουν προστατευτικά, τόσο για το γραφείο τους όσο και για το ίδιο το ποντίκι.

Όλη αυτή η επιπλέον τριβή μπορεί επίσης να είναι επιβαρυντική για τον καρπό σου. Ορισμένα mousepads διαθέτουν μαξιλαράκι στήριξης καρπού, ενώ άλλα διαθέτουν μεγαλύτερη επιφάνεια για να παρέχουν σταθερότητα και άνεση τόσο κατά τη χρήση του mouse όσο και κατά τη χρήση του keyboard. Άλλα μαξιλαράκια ποντικιών είναι σκληρά, ώστε να προσφέρουν μεγαλύτερη συνέπεια κατά την κίνηση.

Επιπλέον, όταν έχεις εξοπλιστεί με ένα gaming mouse υπερ-υψηλής ακρίβειας, τότε το λιγότερο που μπορεί να κάνεις είναι να το συνδυάσεις με το κατάλληλο gaming mousepad. Σε αντίθεση με τα συμβατικά mousepads γενικής χρήσης, τα gaming mousepads είναι κατασκευασμένα ώστε να ενισχύουν όσο το δυνατόν περισσότερο τις επιδόσεις του mouse σου.

 

 

Το κατάλληλο mousepad

Τα σύγχρονα gaming mousepads παρέχουν βελτιστοποιημένες επιφάνειες για το ποντίκι σου, έτσι ώστε να έχεις τον καλύτερο δυνατό έλεγχο του κέρσορα κι ο αισθητήρας του ποντικιού να μπορεί να εντοπίσει την κίνηση στην επιθυμητή ταχύτητα. Αυτός είναι ο βασικότερος λόγος για τον οποίο θα πρέπει να εξετάσεις προσεκτικά τα χαρακτηριστικά ενός gaming mousepad.

Έτσι, το πρώτο πράγμα που πρέπει να εξετάσεις είναι το υλικό κατασκευής του gaming mousepad που θα επιλέξεις. Το υλικό κατασκευής ενός gaming mousepad συνήθως καθορίζει το αν είναι σκληρό ή μαλακό, τις επιδόσεις που παρέχει, καθώς και τη συνολική ποιότητα κατασκευής του.

Τα υλικά κατασκευής που συναντάμε στα περισσότερα σύγχρονα gaming mousepads είναι το ύφασμα από υψηλής τεχνολογίας ίνες (cloth mousepads), το πλαστικό και το ανοξείδωτο αλουμίνιο (hard mousepads). Ωστόσο, σε πολλές προτάσεις συνδυάζονται διάφοροι τύποι υλικών (υβριδικά gaming mousepads), έτσι ώστε να προσφέρουν μέγιστη ακρίβεια, εργονομία και ανθεκτικότητα.

Οι επιδόσεις τόσο των μαλακών (κατασκευασμένα από μαλακό υλικό, όπως ύφασμα) όσο και των σκληρών (πλαστικό, αλουμίνιο κ.λπ.) gaming mousepads είναι σχεδόν πανομοιότυπες. Η βασική διαφορά τους είναι ότι τα μαλακά gaming mousepads είναι πιο εύκολα στη μεταφορά, ενώ τα σκληρά συνήθως είναι πιο ανθεκτικά.

 

 

Gaming mousepads για υψηλές επιδόσεις

Το σωστό gaming mousepad μπορεί να κάνει μεγάλη διαφορά στο ανταγωνιστικό παιχνίδι ή και στο χειρισμό του υπολογιστή σου.

Η επιφάνεια του gaming mousepad αποτελεί σημαντικό κριτήριο επιλογής, καθώς υποδεικνύει το ποσοστό πρόσφυσης στις κινήσεις του mouse σου. Υπάρχουν δύο δημοφιλείς επιφάνειες στα gaming mousepads: control ή speed.

Οι επιφάνειες με την ένδειξη “Control” έχουν τραχιά υφή για να παρέχουν πιο ακριβές targeting σε κλίμακα pixel και υψηλότερη ευστοχία κινήσεων πάνω στο gameplay. Οι επιφάνειες “Speed”, από την άλλη, είναι εξαιρετικά λείες για να προσφέρουν αυξημένη επιτάχυνση κατά τη διάρκεια του gaming.

Η επιλογή μεταξύ control και speed επιφάνειας έχει να κάνει κυρίως με το είδος παιχνιδιού που προτιμάς. Για παράδειγμα, εάν είσαι λάτρεις των shooters πρώτου προσώπου και χρειάζεσαι υψηλότερη ακρίβεια στη στόχευση, ίσως θα πρέπει να εξετάσεις την αγορά ενός gaming mousepad “control”.

Τα mousepads με λεπτή βάση (2mm) συνήθως παρέχουν μικρότερη τριβή κατά την κύλιση του mouse στην επιφάνεια. Παρόμοια με τη χρήση ενός mousepad με σκληρή επιφάνεια, αλλά με περισσότερη άνεση. Πολλά gaming mousepads διαθέτουν πάχος 3-4 χιλιοστών, ώστε να αντισταθμίζουν κάθε πιθανή ανομοιομορφία του γραφείου σου.

Οι προτάσεις με παχύτερη βάση (από 5mm και πάνω) είναι ιδανικά για όσους προτιμούν μια πιο άνετη αίσθηση. Η επιφάνεια είναι πολύ πιο μαλακή και άνετη, ενώ το πρόσθετο πάχος είναι ιδανικό για LAN parties/tournaments, καθώς μπορούν να τοποθετηθούν σχεδόν σε οποιαδήποτε επιφάνεια.

Σε κάθε περίπτωση, η βάση του gaming mousepad αποτελεί εξίσου σημαντικό χαρακτηριστικό. Θα πρέπει να εξασφαλίζει σταθερότητα σε όλες τις επίπεδες και ολισθηρές επιφάνειες. Τα περισσότερα gaming mousepads έρχονται με αντιολισθητική βάση από καουτσούκ. Άλλες προτάσεις χρησιμοποιούν σιλικόνη. Έτσι, εξασφαλίζεται η σωστή θέση του καρπού σου και η βέλτιστη άνεση ενώ παίζεις.

 

Συμπέρασμα

Τα mousepads εξακολουθούν να είναι το ίδιο σημαντικά όπως ήταν όταν εφευρέθηκαν. Απλώς για διαφορετικούς λόγους. Είναι, λοιπόν, πολύ σημαντικό να μην αφήσεις σε δεύτερη μοίρα την προσθήκη ενός ποιοτικού mousepad στον gaming εξοπλισμό σου.

 

Έλα στην πιο K-MING ομάδα και απόλαυσε Top News, δυνατά gaming events, άπαιχτους διαγωνισμούς, ξεχωριστές προσφορές, αποκλειστικότητες και πολλές άλλες εκπλήξεις.

Μπορείς να δεις ακόμη