|  |  |  | 

Κήπος Κουζίνα ΤΟ ΣΠΙΤΙ ΜΟΥ

Τσικνοπέμπτη και ψήνουμε σπίτι

 

 

Από την Ιωάννα Σταμούλου


 

Η Πέμπτη της δεύτερης εβδομάδας των Αποκρεών είναι η μέρα που κατά παράδοση και με τις ευλογίες της εκκλησίας ψήνουμε κρέατα σε μεγάλες ποσότητες και η τσίκνα από το ψήσιμό τους είναι τόση που επηρέασε ακόμα και το όνομά της κι έτσι από Πέμπτη έγινε Τσικνοπέμπτη. Ας δούμε λοιπόν τι θα βάλουμε στη σχάρα και τι στον φούρνο

 

 

Μπριζόλες χοιρινές με ακτινίδιο

Το ακτινίδιο έχει την ιδιότητα να σπάει τις ίνες και να μαλακώνει πολύ το κρέας, έτσι οι μπριζόλες γίνονται τόσο μαλακές που δεν θα το πιστεύεις. Δοκίμασέ το και σε μοσχαρίσιες μπριζόλες.

Υλικά

  • 6 μπριζόλες χοιρινές, λαιμού ή κανονικές
  • Αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο

Για τη μαρινάδα

  • 6 ακτινίδια
  • 2 σκελίδες σκόρδο
  • 1 κ.σ. δεντρολίβανο
  • 1 φλιτζάνι του καφέ ελαιόλαδο

Εκτέλεση

  1. Από το προηγούμενο βράδυ αλατίζουμε ελαφρά τις μπριζόλες και από τις δύο πλευρές και τις αραδιάζουμε σε πυρέξ.
  2. Πολτοποιούμε τα υλικά της μαρινάδας στον πολυκόφτη και περιχύνουμε τις μπριζόλες με το μείγμα. Τις αφήνουμε στο ψυγείο όλο το βράδυ, φροντίζοντας να τις γυρίσουμε στο ενδιάμεσο.
  3. Ετοιμάζουμε την ψησταριά και αφού σκουπίσουμε τις μπριζόλες από τη μαρινάδα, τις ψήνουμε πρώτα από τη μια και ύστερα από την άλλη πλευρά μέχρι να ροδίσουν.
  4. Εναλλακτικά τις ψήνουμε σε αντικολλητικό σκεύος μέχρι να ροδίσουν και από τις δύο πλευρές, χωρίς να τις τρυπάτε κατά το ψήσιμο ώστε να παραμείνουν ζουμερές.
  5. Τις σερβίρουμε πασπαλίζοντας με ρίγανη, συνοδεύουμε με λεμόνι.

 

 

 

Τζατζίκι

Κλασική επιλογή κι αναπόφευκτη. Το δροσερό και πικάντικο τζατζίκι, δεν είναι μόνο ο καλύτερος φίλος του γύρου, αλλά κι όλων των ψητών κρεατικών.

Υλικά:

  • 500γρ. γιαούρτι στραγγιστό
  • 1-3 σκελίδες σκόρδο λιωμένο (ανάλογα πόσο δυνατό το θέλουμε)
  • 2 κ.σ. ξύδι
  • 1 φλιτζάνι του καφέ ελαιόλαδο
  • 1 μεγάλο αγγούρι σφιχτό
  • 1 κ.σ. άνηθο ψιλοκομμένο
  • Αλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση

  1. Πλένουμε καλά το αγγούρι, το στεγνώνουμε και το κόβουμε στη μέση οριζοντίως και μετά καθέτως. Αφαιρούμε τα σποράκια του και το τρίβουμε με τη φλούδα του στον τρίφτη.
  2. Το βάζουμε σε σουρωτήρι, το αλατίζουμε και αφήνουμε για λίγα λεπτά να βγάλει τα νερά του. Το στύβουμε καλά με τα χέρια να φύγουν όλα τα περιττά υγρά και το βάζουμε σε μπολ.
  3. Προσθέτουμε το γιαούρτι, το σκόρδο, το ξύδι, το ελαιόλαδο και ανακατεύουμε με κουτάλι. Δοκιμάζουμε και διορθώνουμε τη γεύση με αλάτι ή ξύδι.
  4. Τελευταίο προσθέτουμε τον άνηθο και κάνουμε ένα τελευταίο ανακάτεμα. Το διατηρούμε σε μπολ στο ψυγείο.

 

 

 

 

Δροσερή πράσινη σαλάτα

Τίποτα πιο κατάλληλο για να συνοδεύσει στο τραπέζι τα ψητά της Τσικνοπέμπης από αυτή την ολόδροση πράσινη σαλάτα.

Υλικά

  • 1 μαρούλι κομμένο σε μέτρια κομμάτια
  • 2 κρεμμυδάκια φρέσκα σε λεπτές φέτες μαζί με το τρυφερό πράσινο μέρος.
  • 1 ματσάκι άνηθο
  • 1 ματσάκι δυόσμο
  • 1 αγγουράκι σε φέτες (μαζί με τη φλούδα)
  • 2 ραπανάκια σε λεπτές φέτες
  • Μερικά ντοματίνια κομμένα στη μέση
  • Αλάτι
  • Έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
  • 1 λεμόνι ξύσμα και χυμός

Εκτέλεση

  1. Πλένουμε, στεγνώνουμε τα σαλατικά μας και τα κόβουμε όπως περιγράφεται στα υλικά.
  2. Ανακατεύουμε σε σαλατιέρα όλα τα πράσινα (μαρούλι, κρεμμυδάκια, άνηθο, δυόσμο, αγγούρι και προσθέτουμε από πάνω τα ντοματίνια και τα ραπανάκια.
  3. Την τελευταία στιγμή πασπαλίζουμε τη σαλάτα με αλάτι και το ξύσμα του λεμονιού, χτυπάμε το χυμό του λεμονιού με το ελαιόλαδο και περιχύνουμε τη σαλάτα.
  4. Σερβίρουμε αμέσως, κάνοντας το τελευταίο ανακάτεμα στο τραπέζι.

 

 

 

 

Σπιτικός γύρος στο φούρνο

Ο γύρος στην πιο υγιεινή εκδοχή του, ψήνεται μόνο στον οικιακό μας φούρνο.

Υλικά

  • 1,5 κιλό χοιρινός λαιμός κομμένο σε φέτες (ζήτησε στον χασάπη να το κάνει)
  • 1 πατάτα μεγάλη
  • ξύλινα σουβλάκια
  • 1 κρεμμύδι κομμένο κάθετα στη μέση
  • 1 ντομάτα κομμένη στη μέση

Για την άλμη

  • 1 λίτρο νερό
  • 100γρ. ζάχαρη
  • 100γρ. αλάτι

Για τη μαρινάδα

  • Λίγο ελαιόλαδο
  • 1 κ.σ. πάπρικα γλυκιά
  • 1 κ.σ. πάπρικα καπνιστή
  • 1 κ.σ. ρίγανη
  • Αλάτι, πιπέρι

Για το σερβίρισμα

  • πίτες για σουβλάκι ψημένες
  • κρεμμύδι σε λεπτές φέτες
  • ντομάτες σε φέτες
  • μαϊντανός ψικοκομμένο
  • τζατζίκι

Εκτέλεση

  1. Ετοιμάζουμε την άρμη από την προηγούμενη μέρα: Βάζουμε το νερό με τη ζάχαρη και το αλάτι να πάρουν μια βράση κι αφήνουμε να κρυώσει σε μπολ. Ρίχνουμε μέσα το κρέας και το αφήνουμε στο ψυγείο για όλο το βράδυ.
  2. Την επόμενη το στραγγίζουμε από την άλμη και το στεγνώνουμε πολύ καλά. Το βάζουμε σε στεγνό μπολ και προσθέτουμε τα υλικά της μαρινάδας. Ανακατεύουμε καλά και κόβουμε στη μέση την πατάτα. Τοποθετούμε τα δυο κομμάτια της με την κομμένη πλευρά πάνω σε ταψί στρωμένο με λαδόκολλα και καρφώνουμε από την κάτω πλευρά 2 σουβλάκια αφήνοντας τη μύτη να εξέχει από πάνω.
  3. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180οC στον αέρα. Χωρίζουμε το κρεμμύδι σε κομμάτια και τα κομμάτια του κρέατος στη μέση. Ξεκινάμε να μπήγουμε στα ξυλάκια κομμάτια από κρέας εναλλάξ με φέτες κρεμμυδιού δημιουργώντας δύο πύργους. Στο τέλος του καθενός τοποθετούμε από ένα κομμάτι ντομάτας.
  4. Καλύπτουμε το κρέας με αλουμινόχαρτο και ψήνουμε στον προθερμασμένο φούρνο για 2 ώρες. Στο τέλος βγάζουμε το αλουμινόχαρτο και ανεβάζουμε τη θερμοκρασία στους 200οC και ψήνουμε 10 λεπτά ακόμα ή μέχρι να ροδοκοκκινίσει ο γύρος.
  5. Βγάζουμε το ταψί από τον φούρνο και ψιλοκόβουμε όλο το γύρο. Τον σερβίρουμε στο τραπέζι με ψημένες πίτες, τζατζίκι, φέτες ντομάτας, κρεμμύδι και μαϊντανό ψιλοκομμένο.

 

 

Δείτε ακόμη