Οδηγός “επιβίωσης” στην παραλία: Ποια gadgets πρέπει να έχεις μαζί σου!

by K Admin

summer gadgets

 

Η θάλασσα είναι ίσως ο καλύτερος τρόπος για να ξεφύγεις από το θόρυβο, το άγχος και το βαρύ πρόγραμμα της πόλης, αλλά και για να αντιμετωπίσεις τις υψηλές θερμοκρασίες του καλοκαιριού. Λίγες ώρες ξενοιασιάς είναι αρκετές για να γεμίσεις τις «μπαταρίες» σου και να επιστρέψεις στο ρυθμό σου αναζωογονημένος. Ωστόσο, η ξενοιασιά που σου προσφέρει απαιτεί από την πλευρά σου κάποια προετοιμασία ώστε να αποφύγεις τα απρόοπτα και να βελτιώσεις αυτή τη μικρή απόδρασή σου.

Με δεδομένο ότι δεν πηγαίνεις στη θάλασσα για λιγότερο από μια ώρα, δηλαδή να κάνεις μια βουτιά και να φύγεις, αλλά για να περάσεις κάποιες ώρες ενσωματώνοντας και καθημερινές συνήθειες, όπως το διάβασμα και η συμμετοχή στα social media, θα πάρεις μαζί και κάποιον απαραίτητο τεχνολογικό εξοπλισμό. Όμως, αυτόν τον εξοπλισμό θα πρέπει να τον προστατέψεις και να τον «ενισχύσεις» απέναντι στις αντιξοότητες της παραλίας και του δυνατού ήλιου. Επίσης, υπάρχουν τρόποι να βελτιώσεις αυτή την ολιγόωρη εμπειρία σου προσθέτοντας στην τσάντα της θάλασσας κάποια αξεσουάρ και gadgets. Για όλα αυτά πρόκειται να διαβάσεις στις γραμμές που ακολουθούν. Έτσι, θα έχεις έναν καλό οδηγό αναφοράς για να απολαύσεις, όσο το δυνατό καλύτερα, τις ομορφιές της παραλίας.

 

Powerbank


shutterstock_432856012Ξεκινάμε από το powerbank για να τονίσουμε τη χρησιμότητά του. Όσο καλός κι αν είναι ο τεχνολογικός εξοπλισμός σου, αν τελειώσει η μπαταρία και δεν υπάρχει πηγή φόρτισης, δεν μπορείς να τον χρησιμοποιήσεις. Εκεί λοιπόν που δεν υπάρχει κάποια πρίζα ώστε να χρησιμοποιήσεις τον συμβατικό φορτιστή σου, όπως στην παραλία, τη λύση έρχεται να δώσει το powerbank, ένας εξωτερικός φορτιστής. Πρόκειται ουσιαστικά για μια φορητή μπαταρία που μπορεί να τροφοδοτεί και να φορτίζει άλλες συσκευές, όπως το smartphone ή το tablet, αρκεί προηγουμένως να έχεις φροντίσει για τη φόρτιση του ίδιου. Όταν τελειώσει, για παράδειγμα, η μπαταρία του smartphone, δεν έχεις παρά να συνδέσεις τις δύο συσκευές μεταξύ τους και το smartphone θα αρχίσει να φορτίζει.
Παρά την απλότητα ενός powerbank ως συσκευή, υπάρχει μια μεγάλη γκάμα μοντέλων. Το πιο βασικό χαρακτηριστικό τους είναι η χωρητικότητα της μπαταρίας που διαθέτουν, η οποία σε μεγάλο βαθμό καθορίζει τις διαστάσεις και το βάρος τους. Η χωρητικότητα είναι αυτή που καθορίζει πόσες πλήρεις φορτίσεις μπορεί να παρέχει το powerbank στη φορητή συσκευή σου. Φυσικά, όπως γίνεται εύκολα αντιληπτό, βασική παράμετρος στην εξίσωση είναι και η χωρητικότητα της μπαταρίας της συσκευής που θέλεις να φορτίσεις. Ανάλογα λοιπόν με τη χωρητικότητα των δύο, το powerbank μπορεί να φορτίσει μία, δύο ή ακόμα και τρεις φορές τη φορητή συσκευή σου. Σε γενικές γραμμές, ένα powerbank των 6000mAh μπορεί να προσφέρει έως δύο πλήρεις φορτίσεις στα περισσότερα smartphones.

Τα μεγαλύτερα σε χωρητικότητα powerbank διαθέτουν δύο θύρες USB ώστε να φορτίζουν ταυτόχρονα δύο φορητές συσκευές, π.χ. ένα smartphone και ένα tablet. Επίσης, σε πολλά powerbank, συνήθως από 5000mAh και πάνω, η μία θύρα USB έχει έξοδο 2Α (ή 2,1Α) ώστε η φόρτιση να γίνεται ταχύτερα. Είναι κάτι, το οποίο μαζί με τη μεγάλη χωρητικότητα, θα αποδειχθούν ιδιαίτερα χρήσιμα αν κάνεις έντονη χρήση του smartphone σου.

 

Ασύρματα ηχεία

Αφού φροντίσαμε για να έχεις την απαραίτητη αυτονομία σε smartphone και tablet, ας περάσουμε στον τομέα της διασκέδασης. Όταν λοιπόν έρθει η ώρα της… ξαπλώστρας, τι καλύτερο να συνοδέψεις τις ώρες της χαλάρωσης με λίγη καλή μουσική από τη συλλογή σου; Αν είσαι μόνος σου, ένα ζευγάρι ακουστικά μπορεί να είναι η λύση. Ωστόσο, τα ηχεία αποτελούν μια πολύ καλύτερη λύση καθώς η μουσική θα ακούγεται από όλη την παρέα, σου επιτρέπουν να συνεχίζεις να ακούς τους εξωτερικούς ήχους και φυσικά, διευκολύνουν τη συζήτηση στην παρέα.

Φυσικά, όταν αναφερόμαστε σε ηχεία… παραλίας, μιλάμε πάντα για ασύρματα ηχεία, των οποίων ο βασικός τρόπος επικοινωνίας με τη φορητή συσκευή σου είναι μέσω Bluetooth. Αυτό δίνει τη δυνατότητα στα ηχεία να μοιράζονται από όλη την παρέα, δηλαδή να παίζει κάποιος τη μουσική που έχει στο smartphone, μετά να συνεχίζει κάποιος άλλος με μουσική από το tablet του, κ.ο.κ. Το μόνο που απαιτείται είναι να βρίσκονται όλοι μέσα στην ακτίνα δράσης του Bluetooth, η οποία είναι συνήθως περίπου 10 μέτρα.

 

summer 1

 

Η γκάμα των μοντέλων ασύρματων (ή φορητών) ηχείων είναι πραγματικά τεράστια. Τα περισσότερα μοντέλα κυκλοφορούν σε διάφορα χρώματα για να μπορείς να τα ταιριάξεις με τον υπόλοιπο καλοκαιρινό σου εξοπλισμό. Με μια αναζήτηση, θα δεις ότι υπάρχουν από μοντέλα που μπορείς να τα έχεις ως μπρελόκ έως μοντέλα με τα οποία μπορείς να οργανώσεις beach party. Αν το μόνο που σε νοιάζει είναι η φορητότητα, υπάρχουν ασύρματα ηχεία με πολύ μικρές διαστάσεις και βάρος, τα οποία μπορείς να έχεις μαζί με τα κλειδιά σου. Φυσικά, μην περιμένεις κάποιο εντυπωσιακό ήχο με πλούσια μπάσα. Τα ηχεία αυτά είναι απλά… για δύο ξαπλώστρες.

Καθώς ανεβαίνεις σε τιμή και χαρακτηριστικά, θα βρεις ηχεία που ενσωματώνουν κάποιο σύστημα ενίσχυσης του μπάσου, κάτι που καλό είναι να το θέσεις εξ’ αρχής ως κριτήριο στην αναζήτησή σου. Αν τα ασύρματα ηχεία προορίζονται κυρίως για χρήση στην παραλία και οι επισκέψεις στη θάλασσας είναι συχνές, καλό θα είναι να σκεφτείς κάποιο μοντέλο με αυξημένη προστασία σε νερό και σκόνη. Έτσι δε θα έχεις να ανησυχείς αν τα ηχεία πιτσιλιστούν ή κάποιος ξαφνικός αέρας φέρει σκόνη προς το μέρος σου. Αν τα ίδια ηχεία που θα παίρνεις μαζί σου στη θάλασσα, πρόκειται να είναι η βασική πηγή αναπαραγωγής μουσικής και στο σπίτι, τότε, όπως καταλαβαίνεις, θα πρέπει να στραφείς σε κάτι πιο ποιοτικό. Στις περιπτώσεις αυτές, ο ήχος γίνεται πολύ πιο πλούσιος καθώς συνήθως ενσωματώνονται ηχεία περισσότερων δρόμων και το σύστημα ενίσχυσης μπάσου είναι πιο ποιοτικό και ισχυρό.

Αν ξεκινάς τώρα την αναζήτησή σου για ασύρματα ηχεία, θα πρέπει να προσέξεις κάποια απλά πράγματα ώστε να καταλήξεις με το μοντέλο που πραγματικά ταιριάζει στις ανάγκες και τον τρόπο ζωής σου. Ξεκινώντας από την αυτονομία, έχε κατά νου ότι τα ασύρματα ηχεία τροφοδοτούνται κατά βάση από επαναφορτιζόμενες μπαταρίες και διαθέτουν κάποια θύρα USB για αυτή τη διαδικασία. Οι μπαταρίες αυτές δίνουν στα ηχεία αυτονομία, η οποία στα πιο προσιτά μοντέλα ξεκινά από τις 3 ώρες και σε πολλά, πιο ακριβά, μοντέλα φτάνει τις 8 ώρες. Αν στον εξοπλισμό σου (παραλίας και σπιτιού) υπάρχουν και παλαιότερες συσκευές που δε διαθέτουν Bluetooth, κάποια μοντέλα ασύρματων ηχείων διαθέτουν και είσοδο ήχου 3,5 χιλ., οπότε μπορείς να συνδέσεις αυτές τις παλαιότερες συσκευές μέσω αυτής της εισόδου. Εκτός από αυτή την είσοδο, κάποια μοντέλα έχουν θύρα USB ή/και υποδοχή για κάρτα μνήμης ώστε αν έχεις σε κάποιο αποθηκευτικό μέσο τη μουσική σου να μη χρειαστεί να παίζεις από το smartphone ή το tablet. Απλά, τοποθετείς το USB stick ή την κάρτα μνήμης και η μουσική αρχίζει.

Επιπλέον, μπορείς να αναζητήσεις χαρακτηριστικά όπως δέκτη ραδιοφώνου και συνοδευτικό τηλεκοντρόλ. Τέλος, υπάρχουν και ειδικές περιπτώσεις, όπως ασύρματα ηχεία που συνδυάζουν και λειτουργία powerbank για να φορτίζεις από αυτά το smartphone σου, αλλά και ηχεία που συνοδεύονται από ασύρματο μικρόφωνο και στα οποία μπορείς να συνδέσεις και κιθάρα. Και κάπως έτσι, ξεκινάς με ένα δυνατό πάρτι στην παραλία νωρίς το απόγευμα και καταλήγεις πιο αργά το βράδυ με την ηρεμία της κιθάρας και το ήχο των κυμάτων.

 

Υποβρύχια φωτογραφική μηχανή

Ας αρχίσουμε ξεκαθαρίζοντας κάτι: άλλο αδιάβροχη και άλλο υποβρύχια φωτογραφική μηχανή. Η πρώτη είναι ανθεκτική στο πιτσίλισμα, ενώ η δεύτερη μπορεί να χρησιμοποιηθεί μέσα στο νερό της θάλασσας και να βουτήξεις με αυτή μέχρι κάποιο βάθος. Ωστόσο, όταν χρησιμοποιείται ο όρος «αδιάβροχη», συνήθως μιλάμε για υποβρύχια φωτογραφική μηχανή. Επίσης, καλό είναι να τονίσουμε πως υπάρχουν δύο λύσεις, η αμιγώς αδιάβροχη φωτογραφική μηχανή και η θήκη που μετατρέπει μια συμβατική μηχανή σε αδιάβροχη. Αν θες μια μηχανή compact για να βουτάς στη θάλασσα συχνά, καλύτερα να στραφείς σε μια αμιγώς αδιάβροχη μηχανή compact, ενώ αν έχεις εντοπίσει κάποιο μοντέλο που σου αρέσει, αλλά δεν είναι αδιάβροχο, μπορείς να αναζητήσεις αδιάβροχες θήκες του ίδιου ή τρίτων κατασκευαστών. Δεν είναι βέβαιο ότι θα βρεις, ειδικά για τα πιο προσιτά μοντέλα, ωστόσο υπάρχουν αρκετές προτάσεις τόσο για απλές μηχανές compact, όσο και για τις ακριβότερες DSLR.

 

underwater photo

 

Η αντοχή της μηχανής στο νερό, τη σκόνη, τη χαμηλή θερμοκρασία και την πτώση ποικίλει από μοντέλο σε μοντέλο. Ωστόσο, τα πιο προσιτά μοντέλα αδιάβροχων μηχανών compact, όπως η Coolpix S33 της Nikon, επιτρέπουν τη βουτιά σε βάθος έως 10 μέτρα, την πτώση από ύψος 1,5 μέτρου, τη λειτουργία σε θερμοκρασία έως -10 βαθμούς και προστατεύονται από τη σκόνη. Τα ακριβότερα μοντέλα που ενδείκνυνται για extreme sports, όπως η Coolpix AW130 της Nikon, ανεβάζουν το επιτρεπτό όριο βύθισης στα 30 μέτρα, αντέχοντας σε πολύ μεγαλύτερη πίεση, ενώ αντέχουν και από πτώση 2 μέτρων.

Τα υπόλοιπα χαρακτηριστικά που θα πρέπει να προσέξεις είναι αυτά στα οποία θα έδινες ιδιαίτερη προσοχή και σε μια συμβατική μηχανή compact. Μεγάλη σημασία παίζει το οπτικό ζουμ, αλλά και η ικανότητα του φακού να τραβά από πολύ κοντά, καθώς μέσα στο νερό δεν υπάρχουν πολλά περιθώρια για να «στήσεις» τα πράγματα όπως θες. Η τέλεια με την αδιάφορη φωτογραφία απέχουν κλάσματα δευτερολέπτου, οπότε πρέπει να είσαι διαρκώς σε ετοιμότητα. Με το ζουμ, απαραίτητο είναι και ένα καλό σύστημα οπτικού σταθεροποιητή εικόνας για να αποφύγεις τα θολά πλάνα.

 

Action cam

Αν οι καταδύσεις είναι στις αγαπημένες σου δραστηριότητες, δεν υπάρχει τίποτα καλύτερο από μια action cam που θα καταγράψει την ομορφιά του βυθού με τον καλύτερο τρόπο. Οι action cams έχουν ευρυγώνιο φακό που καταγράφει περισσότερο κομμάτι από το περιβάλλοντα χώρο σου σε σχέση με μια απλή βιντεοκάμερα, δίνοντας μια πολύ καλύτερη αίσθηση για τη δραστηριότητά σου. Από την άλλη, οι action cams συνοδεύονται από διάφορα αξεσουάρ, τα οποία είτε θα βρεις στη συσκευασία τους, είτε μπορείς να τα αγοράσεις ξεχωριστά ανάλογα με τις δραστηριότητές σου. Ένα από αυτά είναι η αδιάβροχη θήκη που αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της συσκευασίας τους και σου δίνει τη δυνατότητα να καταδυθείς έως τα 40 μέτρα ανάλογα με το μοντέλο.

Επιστρέφοντας στον φακό, τα πιο καλά μοντέλα, όπως αυτά της GoPro και της Sony, διαθέτουν υπερ-ευρυγώνιο φακό 170 μοιρών που πραγματικά προσφέρει μοναδικές λήψεις. Για να έχεις ένα μέτρο σύγκρισης, αξίζει να αναφέρουμε πως συνήθως οι ευρυγώνιοι φακοί των action cams ξεκινούν από τις 120 μοίρες, στις οποίες το αποτέλεσμα είναι ικανοποιητικό. Όπως θα διαπιστώσεις μετά από λίγο καιρό χρήσης της action cam, ο ευρυγώνιος φακός είναι ιδιαίτερα σημαντικός στις διάφορες δραστηριότητες (και ειδικά στις extreme), οπότε καλό είναι να δώσεις ιδιαίτερη σημασία.

 

action cam

 

Σημασία φυσικά θα πρέπει να δώσεις και στην ανάλυση ώστε να μπορείς αργότερα να απολαύσεις τις λήψεις με την παρέα σου στη μεγάλη τηλεόραση σου. Πλέον, οι πιο ισχυρές action cams, όπως η GoPro Hero4 Black και η Sony FDR-X1000VR φτάνουν σε ανάλυση 4Κ στα 30fps, οπότε το παραγόμενο βίντεο είναι εντυπωσιακό. Όπως εντυπωσιακή είναι και η δυνατότητα αυτών των δύο action cams να τραβάνε σε ανάλυση Full HD 1080p σε ρυθμό 120fps. Αυτό σημαίνει πως μπορείς να δημιουργήσεις εκπληκτικές σκηνές slow motion. Φυσικά, κατά την αναζήτησή σου για action cam θα πρέπει να εξετάσεις και την ανάλυση των φωτογραφιών, καθώς και τη δυνατότητα δημιουργίας time lapse βίντεο. Στα πιο ποιοτικά μοντέλα, το βίντεο time lapse δημιουργείται αυτόματα βάσει των φωτογραφιών που λαμβάνονται σε καθορισμένα χρονικά διαστήματα, ενώ στα πιο προσιτά μοντέλα γίνονται μόνο οι λήψεις και το βίντεο το δημιουργείς μέσω software.

Σημασία τέλος, θα πρέπει να δώσεις και στον τρόπο χειρισμού της action cam. Τα περισσότερα σύγχρονα μοντέλα συνοδεύονται από εφαρμογή για το smartphone ώστε να βλέπεις τι τραβά η κάμερα και να κάνεις ρυθμίσεις. Επίσης, κάποια μοντέλα συνοδεύονται (στη συσκευασία ή με ξεχωριστή αγορά) από τηλεκοντρόλ καρπού.

 

Αδιάβροχη θήκη για το smartphone

Υπέροχο το hi-end smartphone σου, αλλά γιατί να το κρύβεις μέσα στην τσάντα για να το προστατέψεις όταν φτάνεις στη θάλασσα, ενώ υπάρχουν λύσεις, όχι μόνο για να το έχεις μαζί σου στο νερό, αλλά και να βουτάς μέσα σε αυτό; Μια αδιάβροχη θήκη, ειδική για smartphones, μπορεί να προστατέψει αποτελεσματικά τη συσκευή σου, ενώ σου δίνει τη δυνατότητα να τη χρησιμοποιείς κανονικά.

Για παράδειγμα, η αδιάβροχη θήκη της Puro χωράει συσκευές έως 5,1 ίντσες, ενώ είναι πιστοποιημένη κατά IPX8 που σημαίνει ότι μπορείς να καταδυθείς μαζί της σε βάθος έως 20 μέτρα. Μάλιστα, θα τη βρεις σε bundle με ένα powerbank των 2200 mAh, που σημαίνει ότι θα έχεις σχεδόν μια πλήρη φόρτιση για το smartphone σου αν τελειώσει η μπαταρία του. Αντίστοιχα, υπάρχουν αδιάβροχες θήκες και για tablets, οπότε μπορείς να σερφάρεις άνετα ακόμα κι από το βυθό… αν βρεις σήμα.

 

mobile beach

 

Προστατευτικά οθόνης

Τα προστατευτικά οθόνης ή προστατευτικά φιλμ ή screen protectors τα γνωρίζεις ως απλές ζελατίνες, ωστόσο έχουν κι αυτές εξελιχθεί τα τελευταία χρόνια. Ο βασικός ρόλος τους φυσικά είναι να παρέχουν στην οθόνη προστασία από γρατσουνιές και μικροχτυπήματα. Ωστόσο, δε σημαίνει ότι αυτός ο ρόλος τους είναι και ο μοναδικός. Θα βρεις σύγχρονα προστατευτικά οθόνης που είναι αντι-ανακλαστικά και βελτιώνουν την αντίθεση της εικόνας επιτρέποντάς σου να βλέπεις καλύτερα όσα συμβαίνουν στην οθόνη του smartphone σου. Παράλληλα, προσφέρουν προστασία UV φιλτράροντας τις ακτίνες UVB και ελαχιστοποιούν τις ενοχλητικές δαχτυλιές.

 

Selfie stick

Είτε πηγαίνει στη θάλασσα μόνος, είτε με παρέα, ένα selfie stick είναι απαραίτητο. Αρχικά, θα σου δώσει τη δυνατότητα να χωρέσεις περισσότερο από το ειδυλλιακό περιβάλλον που βρίσκεσαι και να πάρεις τα περισσότερα likes όταν δημοσιεύσεις τη φωτογραφία σου στα social media. Εκτός όμως από αυτό, έχεις τη δυνατότητα να χωρέσεις σε μια φωτογραφία όλη την παρέα, όσο μεγάλη κι αν είναι. Τα selfie sticks που θα βρεις ξεκινούν συνήθως από τα 50 εκατοστά και φτάνουν ακόμα και τα 110 εκατοστά. Το μόνο που έχεις να κάνεις είναι να πάρεις την κατάλληλη πόζα και να πατήσεις το πλήκτρο του selfie stick.

 

 

Μπορείς να δεις ακόμη