Οι ανακοινώσεις της Apple από το WWDC 2022 keynote

by Aggeliki Tsoukana

Η έναρξη του φετινού WWDC (Worldwide Developers Conference) της Apple έγινε με ένα άκρως ενδιαφέρον keynote, μέσα από το οποίο μάθαμε ορισμένα από τα καινούργια πράγματα που έρχονται από την αμερικανική εταιρεία. Η σημαντικότερη ανακοίνωσή του ήταν αναμφίβολα ο νεότερος επεξεργαστής M2, καθώς και το νεότερο μοντέλο MacBook Air.

 

M2, ένας πανίσχυρος επεξεργαστής

Η αναβάθμιση του M1 είναι πλέον γεγονός. Ο επεξεργαστής M2 της Apple επιτυγχάνει 18% καλύτερες επιδόσεις χάρη στους 8 πυρήνες του, οι οποίοι είναι γρηγορότεροι και με μεγαλύτερο cache. Συγκριτικά με τον επεξεργαστή του Samsung Galaxy Book2 360, Intel Core i7-1255U, ο M2 σημειώνει τις διπλάσιες επιδόσεις με την ίδια ακριβώς κατανάλωση ενέργειας.

Η GPU παραμένει σχεδόν ίδια, όμως και αυτή καταναλώνει λιγότερη ενέργεια με αποτέλεσμα 25% καλύτερη απόδοση, που μπορεί μάλιστα να φτάσει το 35% με λίγη παραπάνω κατανάλωση. Όσο για το neural engine του καινούργιου επεξεργαστή, είναι 40% γρηγορότερο από του M1, όντας ικανό να πραγματοποιεί σχεδόν 16 τρισεκατομμύρια λειτουργίες ανά δευτερόλεπτο με 50% περισσότερο bandwidth (100GB/s). Ο Μ2 υποστηρίζει έως και 24GB LPDDR5 RAM, διαθέτει 20 δισεκατομμύρια κρυσταλλολυχνίες και είναι σχεδιασμένος για να λειτουργεί άψογα με εξωτερικές οθόνες ανάλυσης 6K.

 

 

Το νέο, ανασχεδιασμένο MacBook Air έρχεται με μεγαλύτερη οθόνη και με τον επεξεργαστή M2

Ο πρώτος υπολογιστής της Apple που θα εκμεταλλεύεται τις δυνάμεις του M2 είναι το καινούργιο μοντέλο MacBook Air. Το νέο λάπτοπ της σειράς φέρει μεγαλύτερη οθόνη (στις 13,6 ίντσες), μικρότερα bezels, δύο Thunderbolt ports και υποδοχή για ακουστικά. Στο πάνω μέρος της οθόνης διαθέτει notch για την κάμερα, ένα webcam 1080p που σύμφωνα με την Apple προσφέρει δύο φορές ποιοτικότερη ανάλυση σε σχέση με το προηγούμενο MacBook Air. Επιπλέον επιτυγχάνει πολύ καλύτερη απόδοση και σε χαμηλό φωτισμό.

Το πληκτρολόγιο του νέου MacBook Air είναι παρόμοιο με το αντίστοιχο του MacBook Pro, συμπεριλαμβάνοντας μια σειρά πλήκτρων με εντολές για συγκεκριμένες λειτουργίες της συσκευής. Θα κυκλοφορήσει σε χρωματικές εκδόσεις space gray, starlight, midnight και silver με έως και 24GB μνήμης RAM και έως 2TB χωρητικότητας στον σκληρό του δίσκο. Η κυκλοφορία του αναμένεται τον Ιούλιο του 2022 ξεκινώντας από τα 1.200 δολάρια.

 

Ο M2 γίνεται και… Pro

Ο νεότερος επεξεργαστής της Apple θα εφαρμοστεί και στο MacBook Pro! Η εταιρεία ανακοίνωσε πως το τελευταίο μοντέλο MacBook Pro αναβαθμίζεται με το M2 chip, με τιμή που θα ξεκινά από τα 1.299 δολάρια. Θα προσφέρει έως και 20 ώρες συνεχόμενης χρήσης με αναπαραγωγή οπτικοακουστικού υλικού, αλλά και επεξεργασία ProRes.

 

Νέο και αναβαθμισμένο software με το iOS 16

Η καινούργια έκδοση λογισμικού για iPhone αλλάζει για πάντα την εμφάνιση της οθόνης κλειδώματος. Η προσθήκη widgets επιτρέπει στην πλήρη διαμόρφωσή της με βάση τις προτιμήσεις του χρήστη, ενώ γίνεται εφικτή η επεξεργασία των γραμματοσειρών και των χρωμάτων τους. Στο παρελθόν οι ειδοποιήσεις μηνυμάτων και εφαρμογών εμφανίζονταν στο κέντρο της οθόνης κλειδώματος, όμως με το iOS 16 κρύβονται στο κάτω μέρος της δίνοντας την απόλυτη ευελιξία στη διαχείρισή τους.

Οι εφαρμογές των FaceTime και Messages αποκτούν SharePlay apps. Ειδικότερα η εφαρμογή Messages θα κάνει δυνατή την επεξεργασία μηνυμάτων που έχουν ήδη αποσταλεί, τη διαγραφή τους, αλλά και τη σημείωση συζητήσεων ως μη αναγνωσμένες. Θα μπορεί να μεταφράζει τη φωνή του χρήστη σε emojis, ενώ θα είναι εφικτή η εναλλαγή μεταξύ πληκτρολόγησης και δημιουργίας μηνυμάτων μέσω της φωνής. Χάρη στις νέες δυνατότητες επαυξημένης πραγματικότητας (AR) θα υπάρχει η δυνατότητα αντιγραφής και επικόλλησης κειμένου που εμφανίζεται σε φωτογραφίες, έτσι ώστε να χρησιμοποιηθεί σε μηνύματα ή σε αναζητήσεις στο διαδίκτυο.

Για όλους όσους επιθυμούν να ενημερώνονται για τους αγώνες της αγαπημένης τους ομάδας, η εφαρμογή του Apple TV θα εμφανίζει τα σκορ αθλητικών διοργανώσεων χάρη στο καινούργιο widget Live Activities. Εννοείται πως πρόκειται μόλις για ένα από τα πολλά widgets που μπορούν να χρησιμοποιηθούν στην οθόνη κλειδώματος. Ακριβώς για τον ίδιο λόγο προστίθεται και το My Sports στο Apple News.

Για οικογένειες και φίλους που θέλουν να μοιράζονται τις φωτογραφίες και τα videos τους ακατάπαυστα έρχεται το iCloud Shared Photo Libraries. Χάρη σε αυτό, έως και έξι άτομα θα μπορούν να δημιουργήσουν έναν κοινό φάκελο περιεχομένου που θα μπορεί να ενημερώνεται πανεύκολα και ανά πάσα στιγμή από όλους.

Η δοκιμαστική έκδοση του iOS 16 είναι ήδη διαθέσιμη για τα μέλη του Developer Program της Apple. H κυκλοφορία του για το ευρύ κοινό αναμένεται τον Σεπτέμβριο του 2022, μετά από την ανακοίνωση του iPhone 14.

 

Ακόμα περισσότερα χαρακτηριστικά με το νέο watchOS 9

Η Apple παρουσίασε και τη νεότερη έκδοση του watchOS, του λογισμικού για smartwatch που θα ενημερωθεί εντός του 2022. Η αναβάθμιση αυτή θα εισάγει νέες εμφανίσεις, ενημέρωση του Workout app, πιο προσεγμένη ανάλυση του ύπνου, αλλά και καταγραφή τυχόν φαρμακευτικής αγωγής.

Οι νέες εμφανίσεις (watch faces) είναι τα Lunar, Playtime, Metropolitan και Astronomy, με ορισμένες από τις υπάρχουσες να ενημερώνονται ώστε τα χρώματα του φόντου τους να είναι επεξεργάσιμα.

Η εφαρμογή Workout θα προσφέρει μεγαλύτερη ευελιξία χάρη στη δυνατότητα δημιουργίας προσωπικών προπονήσεων, με χρόνους άσκησης και διαλειμμάτων σύμφωνα με τις επιθυμίες και τις προτιμήσεις του χρήστη. Θα υπάρχουν καινούργιες ειδοποιήσεις, μεταξύ των οποίων αυτές για τον ρυθμό, την ενέργεια και τους καρδιακούς παλμούς ανά πάσα ώρα και στιγμή. Επιπλέον θα είναι εύκολη η έξυπνη μετάβαση από το ένα άθλημα στο άλλο (από κολύμβηση στην ποδηλασία και από αυτή στο τρέξιμο) χάρη στους αισθητήρες κίνησης.

Όσο για την καταγραφή του ύπνου, το WatchOS 9 εισάγει ανάλυση για τα διαφορετικά στάδιά του (REM, Core και Deep sleep) για απόλυτη και επαγγελματική ενημέρωση. Εκτός αυτού, προστίθεται το Medications, μια εφαρμογή για την παρακολούθηση της φαρμακευτικής αγωγής του χρήστη, που θα περιλαμβάνει πρόγραμμα λήψεως φαρμάκων και ειδοποιήσεις υπενθύμισης.

Το WatchOS 9 θα γίνει διαθέσιμο για τα συμβατά μοντέλα Apple Watch σύντομα.

Μπορείς να δεις ακόμη