Tips και αξεσουάρ για να καθαρίσεις την ψησταριά σου

by Aggeliki Tsoukana

Το καλοκαίρι βρίσκεται προ των πυλών. Οι ευκαιρίες για μπάρμπεκιου είναι πλέον περισσότερες τώρα που ο καιρός έχει «ανοίξει» για τα καλά. Είτε στο μπαλκόνι, είτε στην ταράτσα, είτε στον κήπο και την εξοχή, μπορείς να ψήσεις παντού.

Αν και το λιγότερο ευχάριστο μέρος της όλης εμπειρίας είναι ότι μετά το ψήσιμο πρέπει να καθαρίσεις. Καμένα λίπη, άγνωστες κολλημένες ουσίες, στάχτες, μισοκαμένα κάρβουνα… όλα δημιουργούν ένα σύνολο που πρέπει να καθαριστεί.

Δε χρειάζεται να αγχώνεσαι όμως. Παρακάτω θα βρεις μερικές πολύ απλές κι εύκολες συμβουλές ώστε η ζωή σου να γίνει ευκολότερη μετά το φαγοπότι, κάθε φορά που θ’ αποφασίσεις να ψήσεις.

 

 

Προετοιμασία

Αν έχεις ψησταριά και βρίσκεται «παροπλισμένη» για πολύ καιρό, ίσως να έχει μαζέψει πουρί. Ειδικά εάν δεν φρόντισες να την καθαρίσεις μετά το τελευταίο ψήσιμο. Σίγουρα θα χρειαστείς ένα ζευγάρι Γάντια Weber Premium BBQ και μία Weber Ξύλινη 30 cm Βούρτσα για να απομακρύνεις το πουρί από τη σχάρα.

Ξεκίνα να απομακρύνεις το πολύ πουρί πριν ανάψεις την ψησταριά. Μιας και σίγουρα δεν θες να πέσουν υπολείμματα στα καυτά κάρβουνα γιατί φουντώνουν τη φλόγα και δεν κάνουν καλό στο ψήσιμο.

 

Καθάρισμα με φυσικό καθαριστικό

Ο συνδυασμός ξιδιού και μαγειρικής σόδας είναι μια αποτελεσματική συνταγή για φυσικό καθαριστικό. Στη συγκεκριμένη περίπτωση γεμίζεις τον νεροχύτη ή μια λεκάνη με την εξής αναλογία: ένα λίτρο καυτό νερό, μια κουταλιά της σούπας μαγειρική σόδα και μια κουταλιά ξίδι. Βάλε ό,τι θέλεις να καθαριστεί μέσα στο διάλυμα και άφησέ τα εκεί για καμιά ώρα και στη συνέχεια καθάρισέ τα κανονικά. Κατόπιν συνδύασε και λίγο λεμόνι στην παραπάνω συνταγή προκειμένου να της δώσεις ομορφότερη μυρωδιά.

 

 

Κατά το άναμμα της ψησταριάς

Κόψε ένα μεγάλο κρεμμύδι στα δύο, κάρφωσέ το με μια πιρούνα, λαβίδα, ή ένα απλό πιρούνι, και πέρασε τη σχάρα, ή τις πλάκες της ψησταριάς με το υγρό κομμάτι. Όπως θα έκανες και με ένα απλό σφουγγάρι. Αυτό θα το κάνεις όσο η σχάρα είναι ακόμη ζεστή. Αυτό θα απομακρύνει ό,τι δεν έφυγε από το τρίψιμο.

Εναλλακτικά, φτιάξε μια μπάλα από αλουμινόχαρτο και πέρασε τη γρήγορα απ’ τις βρώμικες επιφάνειες για ν’ αφαιρέσεις τα όποια υπολείμματα. Έλεγξε τις οδηγίες χρήσης της ψησταριάς σου, αν επιτρέπεται το τρίψιμο με τέτοια είδη για να μην καταστρέψεις τυχόν αντικολλητικές επιφάνειες.

 

Προστάτεψε την ψησταριά από τη σκουριά

Αν η ψησταριά σου, ή κάποια απ’ τα εξαρτήματά σου δεν είναι ανοξείδωτα, αφού τα καθαρίσεις, καλό είναι να τα περάσεις ένα χέρι με κάποιο φυτικό έλαιο, με το ελαιόλαδο να έχει, ως συνήθως, τα καλύτερα προστατευτικά αποτελέσματα. Έτσι και το σκεύος θα καταφέρεις να καθαρίσεις και τη σκουριά θα κρατήσεις μακριά. Κι εδώ βοηθάει το λεμόνι σε συνδυασμό με το λάδι.

 

Ψησταριά με κουβούκλιο

Αν έχεις ψησταριά με κουβούκλιο που κλείνει, γέμισε ένα ρηχό μεταλλικό δοχείο με βραστό νερό και κλείσε το καπάκι με την ψησταριά ακόμα αναμμένη. Ο ατμός θα κάνει τη δουλειά του μαλακώνοντας τη βρωμιά και τα στίγματα ώστε να μπορέσεις κατόπιν να τ’ αφαιρέσεις πιο εύκολα με συμβατικό καθάρισμα.

 

 

Μετά το ψήσιμο

Γενικά καλό είναι να καθαρίζεις την ψησταριά ενώ είναι ακόμα ζεστή. Γιατί αν αφήσεις λίπη και λοιπά καμένα υπολείμματα να ξεραθούν, μπορεί να μην καταφέρεις να τ’ αντιμετωπίσεις μετά, ή να καταβάλλεις πολύ περισσότερη προσπάθεια χωρίς λόγο. Με την άμεση αντιμετώπιση της βρομιάς πραγματικά θα έχεις τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα με τη λιγότερη δυνατή ταλαιπωρία.

Έτσι, ενώ η ψησταριά είναι ακόμη ζεστή, με μια βούρτσα τρίψε τα όποια κατάλοιπα υπάρχουν πάνω στη σχάρα. Προσοχή μόνο να μην τρίψεις τις πλάκες ψησταριάς, καθώς μπορεί να τη χαλάσεις μ’ αυτό τον τρόπο.

 

Κάτι για μετά το καθάρισμα

Πριν χρησιμοποιήσεις ξανά τον εξοπλισμό για το ψήσιμο, φρόντισε να τον ξεπλύνεις, ή να τον περάσεις με ελαιόλαδο ώστε και να φύγουν τυχόν ίχνη καθαριστικών που μπορεί να έμειναν, αλλά και για να μην κολλήσουν οι τροφές που θα βάλεις να ψήσεις.

Μπορείς να δεις ακόμη