Οι πολυ-χυμοί και 6 πεντανόστιμες συνταγές τους!

by K Admin

 

 

Από την Ιωάννα Σταμούλου


Ένα πολύχρωμο πολυβιταμινούχο και πολύ δροσερό αφιέρωμα με υγιεινούς χυμούς καλοκαιρινών φρούτων και λαχανικών που σε ξεδιψάνε και σε γεμίζουν ζωντάνια και ενέργεια.

Τα φρούτα και τα λαχανικά είναι φουλ σε βιταμίνες και ιχνοστοιχεία κι οι χυμοί τους ένα ευεργετικό cocktail που μας βοηθά να διατηρήσουμε την καλή μας υγεία. Αυτή την εποχή οι πάγκοι του μανάβη είναι γεμάτοι όλων των ειδών τα φρούτα και τα λαχανικά. Τα αγοράζεις, λοιπόν, φρέσκα και μ’ έναν καλό αποχυμωτή ψυχρής σύνθλιψης για σύμμαχό σου φτιάξε απίθανους χυμούς, συνδυάζοντας στο ίδιο ποτήρι φρούτα και λαχανικά, γλυκά και ξινά, χρώματα κι αρώματα.

 

 

Πριν προχωρήσουμε με μερικές νόστιμες συνταγές αξίζει να θυμάσαι τα εξής:

  1. Μεταξύ των συμβατικών και των βιολογικών, για τους χυμούς να προτιμάς τα βιολογικά φρούτα και λαχανικά γιατί περιέχουν περισσότερες βιταμίνες και ιχνοστοιχεία.
  2. Πριν τη χρήση πλύνε καλά τα συμβατικά φρούτα και λαχανικά (με νερό και ξύδι) κι αφαίρεσε τη φλούδα τους.
  3. Οι χυμοί είναι προτιμότερο να καταναλώνονται με άδειο στομάχι για πιο αποτελεσματική απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών τους.
  4. Μετά το φαγητό οι χυμοί επιβραδύνουν την πέψη.
  5. Τα πράσινα λαχανικά είναι ιδιαίτερα ευεργετικά για τον οργανισμό.
  6. Μην αποφεύγεις τα ξινά φρούτα γιατί σου κάνουν καλό. Μπορείς να τα συνδυάσεις με πιο γλυκά φρούτα για εξισορρόπηση στη γεύση.
  7. Όταν φτιάχνεις χυμό βάζε πρώτα στον αποχυμωτή τα πιο σκληρά φρούτα και λαχανικά και στο τέλος τα φυλλώδη.
  8. Πρόσθεσε στους χυμούς μερικές σταγόνες χυμού λεμονιού για καλύτερη συντήρηση κι επιπλέον βιταμίνη C.
  9. Καλό είναι να καταναλώνεις αμέσως τους φρέσκους χυμούς. Διαφορετικά συντήρησέ τους στο ψυγείο κλεισμένους σε βάζο με καπάκι για 24 ώρες.
  10. Μπορείς να προσθέσεις στους χυμούς διάφορους σπόρους (chia, σπόρους κάνναβης) και super foods για έξτρα οφέλη.

 

 

Χυμός καρότο-πορτοκάλι-τζίντζερ

 

Υλικά:

  • 2 πορτοκάλια ξεφλουδισμένα
  • 1 καρότο μέτριο, καλά πλυμένο
  • 1 κομματάκι τζίντζερ 1 εκ. ξεφλουδισμένο
  • 1 κουταλάκι του γλυκού σπόρους chia (προαιρετικά)

Εκτέλεση:

  1. Πέρασε από τον αποχυμωτή το καρότο, το τζίντζερ και μετά τα πορτοκάλια.
  2. Μετάφερε το χυμό σε ποτήρι κι αν θες πρόσθεσε και σπόρους chia. Σέρβιρε με καλαμάκι.

 

Πράσινος χυμός με αγγούρι, σπανάκι, σέλερι, ακτινίδιο και λάιμ

Υλικά:

  • 1 αγγουράκι
  • 1 κοτσάνι σέλερι
  • 2 ακτινίδια ξεφλουδισμένα
  • 50 γρ. σπανάκι
  • Χυμό από ½ λάιμ

 

Εκτέλεση:

  1. Πέρνα από τον αποχυμωτή πρώτα το αγγουράκι και το σέλερι, μετά τα ακτινίδια και τελευταίο το σπανάκι.
  2. Πρόσθεσε το χυμό λάιμ, ανακάτεψε και σέρβιρε με καλαμάκι.

 

Χυμός παντζάρι με μήλο και ρόδι

Υλικά:

  • 1 παντζάρι καλά πλυμένο, κομμένο στα 4
  • 1 μήλο κομμένο στα 4 χωρίς τα κουκούτσια
  • ½ ρόδι
  • Μερικές σταγόνες λεμόνι, ή χυμό από μισό λάιμ

 

Εκτέλεση:

  1. Πέρνα από τον αποχυμωτή πρώτα το παντζάρι, μετά το μήλο και τελευταίους τους σπόρους του ροδιού.
  2. Τέλος ρίξε το χυμό του λεμονιού, ή του λάιμ και σέρβιρε με καλαμάκι.

 

Χυμός μήλο, ανανά και τζίντζερ

Υλικά:

  • 300 γρ. ανανάς καθαρισμένος
  • 1 μήλο καθαρισμένο και κομμένο στα 4
  • 1 κομματάκι τζίντζερ 1 εκ. ξεφλουδισμένο
  • Χυμό από μισό λάιμ

 

Εκτέλεση:

1. Πέρνα από τον αποχυμωτή πρώτα τον ανανά, μετά το τζίντζερ και το μήλο.
2. Πρόσθεσε το χυμό του λάιμ και σέρβιρε με καλαμάκι.

Πράσινο smoothie με αβοκάντο, ακτινίδιο και σταφύλια

 

Υλικά:

  • 200γρ. σταφύλια
  • 1 ακτινίδιο
  • ½ αβοκάντο
  • Χυμός από μισό λάιμ
  • 1 κλαδάκι κόλιανδρο σε χοντρά κομμάτια

Εκτέλεση:

  1. Πέρνα τα σταφύλια και το ακτινίδιο από τον αποχυμωτή και ρίξε το χυμό στο μπλέντερ.
  2. Πρόσθεσε το αβοκάντο, τον κόλιανδρο και το χυμό του λάιμ.
  3. Πολτοποίησε και σέρβιρε σε ποτήρι με καλαμάκι.

 

Χυμός καρπούζι-σταφύλι-λάιμ

Υλικά για 2 άτομα:

  • 300 γρ. καρπούζι καθαρισμένο
  • 200 γρ. σταφύλια κόκκινα, ή λευκά
  • ½ λάιμ

 

Εκτέλεση:

  1. Πέρνα πρώτα το καρπούζι και μετά τα σταφύλια από τον αποχυμωτή.
  2. Πρόσθεσε το χυμό λάιμ, μοίρασέ τον σε ποτήρια και σέρβιρε με καλαμάκι.

 

Μπορείς να δεις ακόμη