Οι συσκευές που καταναλώνουν λιγότερο ρεύμα απ’ όσο νομίζεις

Μήπως η ατμόσφαιρα στο σπίτι σου γίνεται «βαριά» ήδη από το φθινόπωρο, αλλά διστάζεις να αγοράσεις έναν αφυγραντήρα, γιατί φοβάσαι πως θα «φουσκώσει» τους λογαριασμούς του ηλεκτρικού; Μήπως σκέφτεσαι τον χρόνο και τον κόπο που θα γλίτωνες με ένα πλυντήριο πιάτων, αλλά φοβάσαι ότι θα αυξήσει τα έξοδά σου για ρεύμα και νερό; Και μάλλον θα έχεις «πιάσει» αρκετές φορές τον εαυτό σου να σκέφτεται τη λύση του στεγνωτηρίου ρούχων, για να πεις αντίο στις ατέλειωτες ώρες που η μπουγάδα παραμένει στην απλώστρα τον χειμώνα, αλλά και στις μυρωδιές που έχουν μαζέψει τα ρούχα όταν πια έχουν στεγνώσει. Αν ακόμη δεν έχεις υποκύψει στον… πειρασμό, πιθανόν αυτό να οφείλεται στο γεγονός ότι φοβάσαι για την ενέργεια που καταναλώνει μία τέτοια συσκευή.

 

Μύθος η υπερκατανάλωση ρεύματος

Οι παραπάνω τρεις συσκευές έχουνε ένα βασικό κοινό μεταξύ τους. Ανήκουν στην πιο παρεξηγημένη κατηγορία προϊόντων όσον αφορά την κατανάλωση ρεύματος. Αυτό μεταφράζεται σε υψηλό κόστος λειτουργίας και αποθαρρύνει πολλούς καταναλωτές να τις χρησιμοποιήσουν.

Οι αφυγραντήρες είναι ένα προϊόν που απέκτησε σχετικά πρόσφατα απήχηση στην ελληνική αγορά. Αυτό έχει ως συνέπεια να μην είναι εντελώς γνώριμο το ενεργειακό προφίλ τους. Στα στεγνωτήρια ρούχων και τα πλυντήρια πιάτων η «κακή φήμη» προκύπτει από τις ενεργειακές επιδόσεις των παλιότερων μοντέλων με «ηλικία» πάνω από 10-15 έτη. Οι επιδόσεις αυτές δεν έχουν καμία σχέση με τις προδιαγραφές των περισσότερων σημερινών μοντέλων. Τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει «άλματα φωτός» στην ενεργειακή τους επίδοση, αλλά και στις λειτουργίες που εξασφαλίζουν έξτρα οικονομία. Είναι σίγουρο πως σήμερα θα βρεις προϊόντα με εξαιρετικά μικρές απαιτήσεις σε ρεύμα (και σε νερό, στην περίπτωση των πλυντηρίων πιάτων). Έτσι, δεν έχεις κανένα λόγο να απαρνηθείς τις ευκολίες που θα «φέρουν» στη ζωή σου.

 

Ενεργειακή κατανάλωση ενός αφυγραντήρα

Η δαπάνη ρεύματος κατά τη λειτουργία ενός αφυγραντήρα αντιστοιχεί στο 1/3 του ρεύματος που καταναλώνει μία ηλεκτρική σκούπα. Ανεξάρτητα από τον τρόπο με τον οποίο λειτουργούν οι αφυγραντήρες, μπορούν να περιορίζουν τα επίπεδα υδρατμών στην ατμόσφαιρα με μειωμένη δαπάνη ρεύματος. Αυτό αποδεικνύεται κι από την ηλεκτρική ισχύ των μοντέλων που κυκλοφορούν στην αγορά, η οποία μετριέται σε Watt και αντιπροσωπεύει την ενεργειακή τους κατανάλωση. Έτσι, αν θέλεις να ρυθμίζεις την υγρασία σε επιμέρους δωμάτια του σπιτιού σου, θα βρεις αφυγραντήρες 200 Watt, που μπορούν να καλύψουν χώρους έως 55 τετ. μέτρα. Για να μπορέσεις να υπολογίσεις τι σημαίνουν στην πράξη τα 200 Watt, σκέψου πως μια ηλεκτρική σκούπα ενεργειακής κλάσης Α κινείται στα 700 Watt.

Στην πραγματικότητα, ο αφυγραντήρας είναι η πιο οικονομική λύση για να εξασφαλίσεις θερμική άνεση. Είναι ιδανικός για τις ημέρες που ενώ η θερμοκρασία είναι ανεκτή είναι αυξημένη η υγρασία στον χώρο. Και φυσικά λειτουργεί ιδανικά και στο σπίτι και στο γραφείο. Μειώνει τους υδρατμούς στον αέρα, ώστε να αρχίσεις να νιώθεις άνετα παρόλο που δεν αυξήθηκε η θερμοκρασία. Μάλιστα, για να το πετύχει, θα καταναλώσει πολύ λιγότερη ενέργεια από οποιοδήποτε θερμαντικό μέσο (όπως π.χ. το καλοριφέρ), που είναι ο εναλλακτικός τρόπος για να «σπάσει» η υγρασία.

 

Η ετήσια δαπάνη ενός στεγνωτηρίου ρούχων

Στην αγορά θα βρεις στεγνωτήρια που αξιοποιούν τόσο αποτελεσματικά κάθε κιλοβατώρα ρεύματος, ώστε η λειτουργία τους σε ετήσια βάση να σου στοιχίζει λίγο παραπάνω από τη χρήση ενός απορροφητήρα χαμηλής απόδοσης. Ενδεικτικά, θα βρεις στεγνωτήρια 8 κιλών και ενεργειακής κλάσης Α+++, που σε έναν χρόνο θα «κάψουν» μόλις 179 kWh (κιλοβατώρες) ηλεκτρικής ενέργειας.

Στον αντίποδα, ένας απορροφητήρας ενεργειακής κλάσης Ε μπορεί να καταναλώνει ετησίως έως και 159 kWh. Κάτι που σημαίνει πως το στέγνωμα των ρούχων σου θα επιβαρύνει μόλις 25% περισσότερο τους ετήσιους λογαριασμούς σου, από τη χρήση στην κουζίνα ενός τέτοιου μοντέλου για να διώχνεις τις μυρωδιές.

Όσον αφορά την ενεργειακή απόδοση, αναμφισβήτητα η μεγαλύτερη καινοτομία στο στέγνωμα των ρούχων ήταν η χρήση της αντλίας θερμότητας, που μειώνει κατακόρυφα την ενεργειακή κατανάλωση. Τα μοντέλα με αντλία δεν αφήσουν τον θερμό αέρα να διαφύγει από τη συσκευή, αφότου έχει περάσει από τον κάδο για να στεγνώσει τα ρούχα. Αντίθετα, τον ανακυκλώνουν ώστε με μικρή δαπάνη ηλεκτρικής ενέργειας να είναι και πάλι έτοιμος να αφαιρέσει εκ νέου υγρασία από τα ρούχα.

Πολλά μοντέλα χρησιμοποιούν αισθητήρες για να «καταλαβαίνουν» πόση υγρασία έχει απομείνει στα υφάσματα και έτσι να προσαρμόζουν αυτόματα το στέγνωμα. Με αυτό τον τρόπο, μειώνουν ακόμη περισσότερο την κατανάλωση ρεύματος, ενώ επίσης εξασφαλίζουν πως τα ρούχα δεν θα έχουν τη παραμικρή φθορά.

 

Η οικονομία που προσφέρει το πλυντήριο πιάτων

Σύμφωνα με μετρήσεις της βρετανικής καταναλωτικής οργάνωση Which?, ένα πλυντήριο πιάτων καταναλώνει σε κάθε «κύκλο» κατά μέσο όρο 1,8 λίτρα ανά σερβίτσιο, ενώ με το πλύσιμο στο χέρι δαπανώνται 9 λίτρα στην καλύτερη περίπτωση. Όπως είναι φυσικό, αν το ζεστό νερό για το πλύσιμο στο χέρι προέρχεται από ηλεκτρικό θερμοσίφωνα και όχι από ηλιακό, τότε η διαφορά στις ποσότητες του χρησιμοποιούμενο νερού «μεταφράζεται» και σε διαφορά στην ηλεκτρική ενέργεια που χρειάζονται αυτές να ζεσταθούν.

Το «μυστικό» της εξοικονόμησης των πλυντηρίων κρύβεται στα εξελιγμένα συστήματα ψεκασμού που χρησιμοποιούν, ώστε με μικρή ποσότητα νερού υψηλής θερμοκρασίας να απομακρύνουν και τις πιο ανθεκτικά λίπη ή υπολείμματα. Επίσης, το γεγονός ότι θερμαίνουν ακριβώς τις ποσότητες νερού που χρειάζονται σημαίνει ότι είναι αποδοτικά και στην κατανάλωση ρεύματος. Έτσι, θα βρεις στην αγορά πλυντήρια πιάτων για 16 σερβίτσια, που ξοδεύουν ετησίως μόλις 220 κιλοβατώρες ρεύματος και 2,8 κυβικά μέτρα νερού.

Στο ίδιο αποτέλεσμα καταλήγει και μελέτη από ερευνητές του γερμανικού πανεπιστημίου της Βόνης. Ζήτησαν από 113 εθελοντές (Γάλλους, Ιταλούς, Ισπανούς, Γερμανούς και Βρετανούς) να πλύνουν 12 σερβίτσια πιάτων, συγκρίνοντας το νερό και το ρεύμα που «ξόδεψαν», με την κατανάλωση ενός μοντέλου ενεργειακής κλάσης Α. Όπως βρήκαν οι επιστήμονες, το πλυντήριο κατανάλωσε περίπου 70% λιγότερο νερό και 20% λιγότερη ενέργεια. Κι αυτό γιατί, τη στιγμή που οι εθελοντές χρειάστηκαν 103 λίτρα νερού και 2,5 κιλοβατώρες, η συσκευή τα κατάφερε με μόλις 22 λίτρα και 1 κιλοβατώρα.

Για το πλύσιμο των σερβίτσιων, ο χρήστης του πλυντηρίου χρειάστηκε περίπου 15 λεπτά – που ήταν ο χρόνος για να γεμίσει και να αδειάσει το πλυντήριο. Από την άλλη, κάθε εθελοντής πέρασε στον… νεροχύτη κατά μέσο όρο 80 λεπτά.

 

 

Μπορείς να δεις ακόμη