Εστραγκόν, το κομψότερο των αρωματικών!
Από την Ιωάννα Σταμούλου Από τη Γαλλία με αγάπη ή από τις παγωμένες στέπες της Μογγολίας;
Από την Ιωάννα Σταμούλου
Μπορεί να φαίνονται μικρά σε σχέση με τα υπόλοιπα εσπεριδοειδή, όμως τα μανταρίνια προσφέρουν πραγματικά μεγάλο όφελος σε όποιον τα καταναλώνει.
Κατεξοχήν χειμερινό φρούτο τα μανταρίνια είναι προικισμένα από τη φύση με ομορφιά, άρωμα, γεύση και χάρη. Μόλις κάνουν την εμφάνισή τους στην αγορά στα τέλη φθινοπώρου ξέρεις πως ο χειμώνας είναι πολύ κοντά. Η επιστημονική ονομασία της μανταρινιάς είναι Κιτρέα η δικτυωτή (Citrus reticulata). Είναι δέντρο αειθαλές και καρποφορεί από τον Νοέμβριο έως τα τέλη Φεβρουαρίου. Είναι ευαίσθητη στα κρύα γι’ αυτό και προτιμά τα τροπικά και υποτροπικά κλίματα. Στην Ελλάδα η μανταρινιά καλλιεργείται κυρίως στη Χίο, την Κρήτη και την Πελοπόννησο.
Τα μανταρίνια είναι εξαιρετικά θρεπτικά φρούτα, πλούσια σε βιταμίνες, φαινόλες, φλαβονοειδή, καροτενοειδή, φυτικές ίνες και μέταλλα και νερό. Αποδίδουν 93 θερμίδες ανά 100 γρ. και παρέχουν το 80% περίπου των ημερήσιων αναγκών του οργανισμού σε βιταμίνη C, του ισχυρού αντιοξειδωτικού που βοηθά στη σύνθεση του κολλαγόνου, στην πρόληψη της αρθρίτιδας, στην αντιμετώπιση του κρυολογήματος κ.α. Σε συνδυασμό με τα φλαβονοειδή και τα φαινολικά οξέα που περιέχουν, αναστέλλουν την παραγωγή των ελεύθερων ριζών και ρυθμίζουν τα επίπεδα της κακής χοληστερόλης στο αίμα. Είναι πλούσια πηγή βιταμίνης Α και καροτένιου που συμβάλλουν στη σωστή ανάπτυξη των δοντιών και των οστών και συμμετέχουν στο σχηματισμό της ροδοψίνης, μιας χρωστικής με ευεργετική επίδραση στην όραση. Η βιταμίνης Α ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα και βοηθά στην επούλωση των πληγών. Συγχρόνως, η φωτοπροστατευτική δράση του β-καροτένιου σε συνδυασμό με τις αντιοξειδωτικές και αντιγηραντικές του ιδιότητες, καταπολεμούν τη γήρανση του δέρματος.
Περιέχουν επίσης βιταμίνες του συμπλέγματος Β (νιασίνη και θειαμίνη), φολικό οξύ, κάλιο, ασβέστιο, μαγνήσιο και φυτικές ίνες. Το κάλιο και το μαγνήσιο βοηθούν στη σταθεροποίηση της αρτηριακής πίεσης. Το ασβέστιο παίζει σημαντικό ρόλο στην πήξη του αίματος. Ένα μανταρίνι 100 γρ. περιέχει περίπου 3 γρ. φυτικές ίνες που αυξάνουν το αίσθημα κορεσμού, διευκολύνουν τη σωστή πέψη και καταπολεμούν τη δυσκοιλιότητα. Η παρουσία αλάτων βρωμίου στη φλούδα του δικαιολογεί την ηρεμιστική του δράση. Σύμφωνα με κάποιες Ιαπωνικές μελέτες, η κατανάλωση μανταρινιών μπορεί να μειώσει σημαντικά την πιθανότητα εμφάνισης καρκίνου του ήπατος, καρδιοπαθειών, εγκεφαλικών επεισοδίων και διαβήτη.
Το εξαιρετικό έλαιο του μανταρινιού που προέρχεται από την ψυχρή έκθλιψη της φλούδας των καρπών ή και των λουλουδιών του, χρησιμοποιείται στην αρωματοθεραπεία και την κοσμετολογία ως χαλαρωτικό, καταπραϋντικό, αντιρυτιδικό και αντισηπτικό. Ενδείκνυται επίσης για ένα πεπτικές διαταραχές, κατακράτηση υγρών, δυσπεψίας, λιπαρού δέρματος και ακμής.
Σίγουρα σαν μεμονωμένο φρούτο αλλά και μαζί με άλλα φρούτα σε χυμούς, φρουτοσαλάτες και smoothies, ενώ μαζί με διάφορα λαχανικά νοστιμίζει πράσινες σαλάτες. Οι φλούδες των μανταρινιών και ο πολτός τους μπορεί να αρωματίσει σάλτσες για κρέατα και πουλερικά, όσπρια, βινεγκρέτ κλπ. Το δυνατό σημείο των μανταρινιών είναι η ζαχαροπλαστική όπου γίνεται μαρμελάδα, γλυκό του κουταλιού, λικέρ κα σιρόπι. Η φλούδα του αρωματίζει κρέμες, τάρτες, παγωτά, σουφλέ, κέικ, κουλούρια, κούκις, παστέλια κι αμυγδαλωτά.