ΩΡΑ ΝΑ ΜΑΖΕΨΕΙΣ ΤΑ ΧΑΛΙΑ: ΟΔΗΓΙΕΣ ΚΑΙ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΕΙΣ ΓΙΑ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΣΑΝ ΚΑΙΝΟΥΡΓΙΑ

by Aggeliki Tsoukana

Ο καιρός ζέστανε και όπως κάθε χρόνο ήρθε η ώρα να μαζέψεις τα χαλιά. Καλά σε ζέσταναν όλο τον χειμώνα, όμως τώρα πρέπει να τα καθαρίσεις και να τα αποθηκεύσεις, ώστε να είναι απόλυτα έτοιμα όταν τα χρειαστείς ξανά. Μπορεί να είναι μια διαδικασία που τη γυρίζεις ξανά και ξανά στο μυαλό σου, είναι όμως απαραίτητο να γίνει, ώστε να εκμεταλλευτείς τη δροσιά που προσφέρουν τα πατώματα δίχως τα χαλιά όσο είναι καιρός, χωρίς να έχεις την ανάγκη να χρησιμοποιήσεις το κλιματιστικό πριν σφίξουν για τα καλά οι ζέστες.

 

 

Προετοίμασε τον χώρο σου

Για να κάνεις σωστή δουλειά και να καθαρίσεις τα χαλιά όπως πρέπει, θα πρέπει να προετοιμάσεις κατάλληλα τον χώρο. Αυτό εξαρτάται από το τι ευκολίες παρέχει το σπίτι σου. Αν έχεις μεγάλη βεράντα ή ταράτσα, είναι προτιμότερο να επιλέξεις αυτούς τους χώρους, μιας και θα έχεις μεγαλύτερη άνεση. Βεβαίως, ανάλογα τα εργαλεία που θα χρησιμοποιήσεις για τον καθαρισμό, καλό θα είναι να προσέξεις μην ξεφύγεις από τις ώρες κοινής ησυχίας. Μια ηλεκτρική σκούπα ή ένα πλυστικό μηχάνημα είναι συσκευές που πιθανό να ενοχλήσουν τους γείτονες, σε όσο χαμηλά επίπεδα θορύβου και αν δουλεύουν. Αν ο χώρος σου είναι περιορισμένος, αναγκαστικά θα αρκεστείς στο σημείο που έχεις τοποθετημένα τα χαλιά. Σε κάθε περίπτωση αυτό που θα πρέπει να εξασφαλίσεις είναι να μην υπάρχουν εμπόδια γύρω γύρω. Αν έχεις έπιπλα, μετακίνησέ τα αρκετά πιο πέρα ή αν είναι δυνατό σε άλλο δωμάτιο. Αν στη βεράντα ή την ταράτσα έχεις γλάστρες, πάρε τις όσο μπορείς πιο μακριά από το σημείο που θα τοποθετήσεις τα χαλιά. Ένα ακόμα πολύ σημαντικό, καθάρισε σχολαστικά από πριν τις επιφάνειες που θα τοποθετήσεις τα χαλιά πριν τα καθαρίσεις. Σίγουρα δεν θέλεις να τα φορτώσεις με επιπλέον ρύπους και λεκέδες, για να διευκολύνεις ακόμα περισσότερο τη ζωή σου. Καταλαβαίνεις λοιπόν, ότι η οργάνωση θα σε γλιτώσει από κόπο και χρόνο.

 

 

Διάλεξε εργαλεία

Το γεγονός ότι υπάρχουν διαφορετικά είδη χαλιών, σημαίνει ότι θα πρέπει να τα αντιμετωπίσεις με διαφορετικό τρόπο όταν έρθει η ώρα να τα καθαρίσεις. Επιπλέον, μπορεί να έχεις και χαλιά που κατασκευάστηκαν πολλές δεκαετίες πριν, οικογενειακά κειμήλια από τα χρόνια της προ-γιαγιάς σου, τα οποία όσο όμορφα και φινετσάτα είναι, άλλο τόσο ευαίσθητα και εννοείται πως απαιτούν την απόλυτη προσοχή εκ μέρους σου, για να τα στρώσεις σαν καινούργια μόλις μπει για τα καλά το Φθινόπωρο και πιάσουν τα πρώτα κρύα.

Μην χρησιμοποιείς χημικά προϊόντα. Αν καταφύγεις στο ράφι του σούπερ μάρκετ, διάλεξε ένα εξειδικευμένο καθαριστικό για χαλιά. Από την άλλη, αν θέλεις να χρησιμοποιήσεις υλικά που συνήθως βρίσκονται στα ντουλάπια σου, προτίμησε μαγειρική σόδα και ξύδι, που θα έχεις πρώτα διαλύσει σε χλιαρό νερό και εφόσον έχεις κάνει δοκιμή σε μια κρυφή άκρη του χαλιού. Επίσης, ένας πολύ καλός σύμμαχος στην αντιμετώπιση δύσκολων λεκέδων, μπορεί να είναι ο ατμοκαθαριστής που έχεις κρύψει στην ντουλάπα σου. Μήπως ήρθε η ώρα να εκτιμήσεις την αξία του και να εκμεταλλευτείς τη δύναμη του ατμού για να φρεσκάρεις ή να απαλλάξεις από βρωμιές τα χαλιά σου; Προφανώς, για να μην φτάσουν να γίνουν οι λεκέδες σοβαρό πρόβλημα, καλό θα είναι να τους αντιμετωπίσεις από την πρώτη κιόλας στιγμή που τους βλέπεις. Προφανώς δεν μπορείς να τους αποφύγεις, αλλά όσο είναι ακόμα νωποί, είναι πιο εύκολη η απομάκρυνσή τους.

Ακόμα και αν έχεις αποφασίσει να πλύνεις τα χαλιά, θα πρέπει να κάνεις ένα ή περισσότερα περάσματα με ηλεκτρική σκούπα ή σκουπάκι. Ο λόγος είναι ότι στα χαλιά έχουν την τάση να βρίσκουν καταφύγιο μια σειρά από ακάρεα και άλλα δυνητικά αλλεργιογόνα, που μπορούν να θέσουν σε κίνδυνο την ανθρώπινη υγεία. Αν μάλιστα έχεις στο σπίτι σου κατοικίδια, έχεις έναν ακόμα λόγο να χρησιμοποιήσεις μια τέτοια συσκευή. Μια πολύ καλή λύση είναι η ηλεκτρική σκούπα Hoover Ultra Vortex. Με τριπλή δράση, δηλαδή αναρρόφηση, περιστρεφόμενη βούρτσα και λυχνία αποστείρωσης UV-C, εξοντώνει το 99,9% των ακάρεων σκόνης και βακτηρίων και εμποδίζει την επανεμφάνιση τους. Είναι το απόλυτο μηχάνημα καθαρισμού και αναβάθμισης της υγιεινής του σπιτιού σου, προσφέροντας τη δυνατότητα σε αγαπημένα σου πρόσωπα που πάσχουν από αλλεργίες, να πάρουν μια βαθύτερη ανάσα.

Μια επίσης εξαιρετική λύση είναι να χρησιμοποιήσεις πλυντική σκούπα, που μπορείς να προμηθευτείς από το site ή ένα κατάστημα Κωτσόβολος. Σε αυτή την περίπτωση, στην εξίσωση μπαίνει το νερό αλλά και το ειδικό καθαριστικό διάλυμα. Η λειτουργία της είναι κάτι παραπάνω από απλή και άνετη. Ένα ειδικό μπεκ ψεκασμού απλώνει το ειδικό καθαριστικό διάλυμα και το αφήνεις να ενεργήσει με βάση τις οδηγίες του κατασκευαστή. Στη συνέχεια, αυτό αναρροφάται με ένα και μόνο πέρασμα. Από την πρώτη κιόλας χρήση θα διαπιστώσεις ότι ο βαθύς καθαρισμός των χαλιών δεν ήταν ποτέ πιο εύκολη υπόθεση.

 

Tips για την ασφαλή αποθήκευση των χαλιών

Πριν πάρεις τις σακούλες για να αποθηκεύσεις τα χαλιά σου, καλό θα είναι να φροντίσεις να είναι απόλυτα στεγνά. Έτσι θα αποφύγεις να τα φυλάξεις όσο ακόμα έχουν υγρασία και δεν θα έχεις τον φόβο να προκληθεί μούχλα, με συνέπειες τόσο επιζήμιες που μπορεί να σε οδηγήσουν να βάλεις βαθιά το χέρι στην τσέπη για να τα αντικαταστήσεις.

 

 

Τύλιξε τα χαλιά με βάση τη φορά του “κόκκου”

Ανάλογα με τη διαδικασία κατασκευής τους, τα χαλιά έχουν έναν φυσικό “κόκκο”. Ο καλύτερος τρόπος να καταλάβεις ποια είναι η φορά του, είναι να περάσεις το χέρι σου πάνω από την επιφάνεια του χαλιού. Αν το “χαϊδεύεις” με τη σωστή φορά τότε ο “κόκκος” θα κάτσει πάνω στο χαλί, διαφορετικά θα ανασηκωθεί. Τυλίγοντας τα χαλιά με βάση τη φυσική φορά του κόκκου τα επιβαρύνεις λιγότερο κατά την αποθήκευση και στρώνουν πιο εύκολα όταν τα ξετυλίξεις.

 

Επίτρεψε στα χαλιά να αναπνέουν

Συνήθως, αποθηκεύουμε τα χαλιά σε πλαστικές σακούλες. Δεν είναι κάτι αντίθετο με τις οδηγίες των κατασκευαστών, όμως αν έχεις τη δυνατότητα, προτίμησε μέσα αποθήκευσης υψηλής ποιότητας. Είναι πολύ σημαντικό, ειδικά αν δεν θα τα χρησιμοποιήσεις ξανά για πολλούς μήνες, τα χαλιά να αερίζονται επαρκώς. Έτσι αποφεύγεις δυσάρεστες μυρωδιές, που δύσκολα φεύγουν μετά από μεγάλο χρονικό διάστημα. Δεν είναι ανάγκη να δημιουργήσεις μεγάλες οπές, προσφέροντας άνετη πρόσβαση σε ακάρεα και έντομα. Πάρε μια βελόνα, εφάρμοσέ τη σε πολλά σημεία της σακούλας αποθήκευσης και το χαλί σου θα είναι πάντοτε σαν καινούργιο, απαλλαγμένο από ανεπιθύμητες οσμές.

 

Αποθήκευση με κάθετη τοποθέτηση

Αν και σε πολλούς μπορεί να προκαλεί έκπληξη, συνίσταται η αποθήκευση των χαλιών σε κάθετη θέση. Ο πρώτος λόγος είναι ότι αποφεύγεται το λεγόμενο πατίκωμα, που έχει ως αποτέλεσμα τη δημιουργία επίπεδων περιοχών, που μένουν μόνιμα στο χαλί. Από την άλλη, σε κάθετη θέση, διατηρούνται στεγνά, αφού το σχήμα τους λειτουργεί ως καμινάδα και ο υγρός αέρας διαφεύγει πάντοτε προς τα πάνω.

 

Αποθήκευσε τα χαλιά μακριά από τα πατώματα

Αν και στα πατώματα περνάνε ένα μεγάλο μέρος της ζωής τους, καλό θα είναι να αποθηκεύεις τα χαλιά μακριά από αυτά. Έτσι δεν μεταφέρονται σε αυτά οι σκόνες και η υγρασία που πιθανό να υπάρχει στα πατώματα, οπότε τα διατηρείς καθαρά για όσο καιρό τα έχεις αποθηκευμένα και στην καλύτερη δυνατή κατάσταση. Η αποθήκευσή τους μακριά από τα πατώματα, για παράδειγμα σε μια παλέτα, θα βοηθήσει στην καλύτερη ροή του αέρα γύρω τους.

Πάρε λοιπόν τον χρόνο σου, δημιούργησε τις ιδανικές συνθήκες πριν προχωρήσεις στον καθαρισμό, αποθήκευσέ τα με βάση τα παραπάνω tips και τον επόμενο χειμώνα τα χαλιά σου θα είναι σαν καινούργια, έτοιμα να σου προσφέρουν θαλπωρή για μια ακόμα σεζόν.

Μπορείς να δεις ακόμη