Το παιδικό δωμάτιο είναι εκείνο το σημείο του σπιτιού στο οποίο τα παιδιά περνούν τις περισσότερες ώρες της ημέρας τους. Εκεί κοιμούνται, παίζουν, αποθηκεύουν τα ρούχα τους και τα προσωπικά τους αντικείμενα και, τώρα που αρχίζει το σχολείο, είναι και ο χώρος μελέτης τους. Για όλους αυτούς τους λόγους πρέπει πάντα να είναι τακτοποιημένο και οργανωμένο.
Το απαραίτητο «μάζεμα»
Πεταμένα παιχνίδια και άλλα αξεσουάρ από εδώ και από εκεί, σίγουρα προκαλούν πονοκέφαλο. Εδώ χρειάζεται ψυχραιμία. Αν το παιδί είναι σε μια ηλικία που καταλαβαίνει, βάλε το κι εκείνο στη διαδικασία μαζέματος και οργάνωσης. Πάρε μια σακούλα, μια κούτα, κουτιά αποθήκευσης και ξεκίνα.
Πέταξε οτιδήποτε δεν έχει πια χρησιμότητα στην καθημερινότητα του παιδιού. Οτιδήποτε σπασμένο και κατεστραμένο δεν έχει πλέον θέση στον χώρο. Θα διαπιστώσεις ότι έτσι θα ξεκαθαρίσεις τουλάχιστον το ένα τέταρτο των παιχνιδιών. Έπειτα, σε μια κούτα άρχισε να βάζεις τα παιχνίδια που θα χαρίσεις. Αυτό καλό είναι να γίνει με τη βοήθεια των παιδιών σου για να νιώσουν ότι ακούς τη γνώμη τους. Το σίγουρο είναι ότι θα βρεις αντίσταση γιατί τελικά τα θέλουν όλα. Ακόμα κι αυτά που δεν απευθύνονται στην ηλικία τους θα δυσκολευτούν να τα αποχωριστούν. Εκεί κάνε έναν συμβιβασμό. Κρατήστε μερικά για ενθύμιο και τα υπόλοιπα στην κούτα με τα προς απόσυρση. Έτσι και αυτά θα νιώσουν ικανοποιημένα και εσύ θα κάνεις τη δουλειά σου.
Ήρθε η στιγμή της ταξινόμησης
Αφού έγινε το πρώτο ξεκαθάρισμα, μπορείς να ξεκινήσεις να ταξινομείς όλα τα υπόλοιπα παιχνίδια και αξεσουάρ, τα οποία μπορείς να τοποθετήσεις σε κουτιά αποθήκευσης. Κάνε με το παιδί μια μικρή συμφωνία ώστε μετά το παιχνίδι να μπαίνουν όλα στη θέση τους. Εν ανάγκη, για αρχή, μπορείς να τα επιβραβεύεις κάθε φορά που θα το κάνουν μέχρι να συνηθίσουν να το κάνουν από μόνα τους. Έχοντας τελειώσει με τα παιχνίδια και αξεσουάρ η πολλή δουλειά έχει γίνει.
Οργάνωσε τον χώρο του γραφείου
Αρχίζει το σχολείο λοιπόν και η ώρα της μελέτης είναι μια καθημερινή και δύσκολη ρουτίνα. Για να γίνει το διάβασμα πιο ευχάριστο θα πρέπει να οργανώσεις το γραφείο του παιδιού σου με τον κατάλληλο τρόπο.
Ξεκίνα την εκκαθάριση των περσινών αντικειμένων. Συγκέντρωσε τα βιβλία, τα τετράδια και τις φωτοτυπίες, κράτησε ό,τι χρειάζεσαι και τα υπόλοιπα στείλε τα για ανακύκλωση. Ό,τι κρατήσεις αποθήκευσέ το σε ένα ψηλότερο ράφι. Κράτα τα χαμηλά ράφια ελεύθερα για να μπουν τα φετινά βιβλία και τετράδια.
Αφού τελειώσεις με αυτό ξεσκόνισε το γραφείο και τη βιβλιοθήκη, τακτοποίησε τα πράγματα και οργάνωσε τα συρτάρια του έτσι ώστε ανά πάσα στιγμή να ξέρει που είναι τι. Να θυμάσαι ότι το γραφείο πρέπει να είναι καθαρό και να μην έχει τίποτα περιττό που θα αποσπάσει την προσοχή του μαθητή κατά τη μελέτη. Το μόνο που επιτρέπεται είναι μολυβοθήκη, φωτιστικό και ένας πίνακας ανακοινώσεων ώστε να κρεμάει σημειώσεις και υπενθυμίσεις.
Ετοίμασε το δωμάτιο με βάση την ηλικία του παιδιού
Ετοίμασε το δωμάτιο με βάση την ηλικία του παιδιού. Αν το παιδί πάει για πρώτη φορά σχολείο, τώρα είναι η ευκαιρία για μια ανακαίνιση. Η συγκίνηση και η αγωνία σου μπορεί να είναι μεγάλη, αλλά μην παρασυρθείς και αναλωθείς σε άσκοπες αγορές και υπερβολές. Εάν είναι απαραίτητο βάψε το δωμάτιο του. Προτίμησε ουδέτερα χρώματα όπως το μπεζ ή το λευκό για ηρεμία ή το πράσινο γιατί ξεκουράζει το μάτι.
Ένα απλό γραφείο ή ακόμα κι ένα άνετο τραπέζι είναι ό,τι χρειάζεται ένας μαθητής του δημοτικού. Μόνο φρόντισε να είναι αρκετά ευρύχωρο ώστε να χωράει τα τετράδια, βιβλία, μολύβια και ό,τι άλλο χρησιμοποιεί το παιδί όταν μελετάει. Εάν ο χώρος που διαθέτεις είναι μικρός, μία καλή λύση είναι να χρησιμοποιήσεις πτυσσόμενο τραπέζι το οποίο, όταν το παιδί τελειώνει το διάβασμα, αναδιπλώνεται και εξοικονομεί χώρο.
Απαραίτητα είναι και μία ανατομική καρέκλα γραφείου που θα στηρίζει καλά την σπονδυλική του στήλη, ένα καλό επιτραπέζιο φωτιστικό και μια ραφιέρα στην οποία θα μπορεί να τοποθετεί τα βιβλία και άλλα αγαπημένα του αντικείμενα.
Εάν το υπνοδωμάτιο μοιράζονται δύο παιδιά, προτίμησε να χωρίσεις τα γραφεία τους με τέτοιο τρόπο, ώστε να είναι όσο γίνεται πιο απομονωμένα όταν μελετάνε.
Για μαθητές μεγαλύτερης ηλικίας, ή για φοιτητές, ασφαλώς κι οι ανάγκες τους είναι αυξημένες. Αυτό μπορεί να σημαίνει μεγαλύτερο γραφείο και περισσότεροι αποθηκευτικοί χώροι.
Ώρα για την τακτοποίηση της ντουλάπας
Ένα τελευταίο σημείο του δωματίου που χρειάζεται οργάνωση είναι η ντουλάπα. Εάν την έχεις καθαρίσει και τακτοποιήσει στην αλλαγή της σεζόν τα πράγματα θα είναι πιο εύκολα. Παρόλα αυτά πρέπει να αναδιοργανωθεί ενόψει σχολείου. Αρχικά δώρισε όσα ρούχα και παπούτσια δεν του κάνουν. Στη συνέχεια, ξεκαθάρισέ την έτσι ώστε να έχεις εικόνα για το τι θα χρειαστεί τη νέα χρονιά, κάνε μια λίστα και θα είσαι έτοιμος για ψώνια ανά πάσα στιγμή. Οργάνωσε καλά τα εσώρουχα και τις κάλτσες για να έχει εύκολα πρόσβαση το παιδί.
Διαμόρφωσε την ντουλάπα με τρόπο ώστε να μπορείς να βάζεις τα ρούχα του τακτοποιημένα ανά ημέρα. Σε αυτό θα σε βοηθήσουν πολύ οι πάνινες θήκες του εμπορίου. Το μόνο που πρέπει να κάνεις είναι κάθε Κυριακή να διαλέγεις με το παιδί σου τα ρούχα που θέλει να φορέσει ώστε να μην τρέχετε τελευταία στιγμή. Εναλλακτικά, μπορείς να χωρίζεις τα ρούχα ανά κατηγορίες και περίσταση. Για παράδειγμα, όλες οι καθημερινές μπλούζες μαζί και οι πιο καλές ξεχωριστά.
Οι τελευταίες «πινελιές»
Αφού επιμεληθείς όλα τα παραπάνω κάνε ένα τελευταίο σκούπισμα με την ηλεκτρική σκούπα και σφουγγάρισμα. Έπειτα, στάσου λίγο και απόλαυσε την εικόνα του τακτοποιημένου δωματίου. Είναι σίγουρο ότι σύντομα θα είναι και πάλι ακατάστατο, τουλάχιστον μέχρι να χτυπήσει το πρώτο κουδούνι. Αν όμως είναι όλα οργανωμένα, το συμμάζεμα θα είναι πιο εύκολο στην πορεία. Καλή σχολική χρονιά!