Πεντανόστιμα και με τόνο!

by Ioanna Tsoutsia

 

 

Από την Ιωάννα Σταμούλου


Ο τόνος κονσέρβας στο ντουλάπι είναι ο άσος στο μανίκι του κάθε μάγειρα γιατί ανά πάσα στιγμή και κατά περίπτωση του δίνει μια εύκολη και νόστιμη λύση στο πιάτο. Το μόνο που έχει να σκεφτεί είναι τι βάση θα χρησιμοποιήσει για να τον αναδείξει. Εδώ έχουμε ψωμί, πατάτα και ζυμαρικά.

 

 

Πατατοσαλάτα με τόνο κι ελιές

Μια εύκολη και χορταστική σαλάτα. Το μυστικό είναι να τη σερβίρουμε χλιαρή γιατί είναι η πιο νόστιμη στιγμή της!

 

Υλικά για 4 άτομα:

  • 600 γρ. πατάτες με τη φλούδα τους
  • 1/2 κρεμμύδι μικρό σε φέτες λεπτές ή 2 κρεμμυδάκια φρέσκα
  • 200 γρ. Τόνο σε νερό καλά στραγγισμένο
  • 12 ελιές μαύρες
  • 2-3 κλωναράκια άνηθο ψιλοκομμένο
  • 1 λεμόνι, ξύσμα και χυμός ή μηλόξιδο
  • 80 ml ελαιόλαδο
  • αλάτι, πιπέρι

 

Εκτέλεση

  1. Βράζουμε τις πατάτες σε άφθονο αλατισμένο νερό για 30-40 λεπτά, μέχρι να τσιμπιούνται εύκολα με πιρούνι. Τις στραγγίζουμε και τις αφήνουμε σε σουρωτήρι να κρυώσουν λίγο.
  2. Ξεφλουδίζουμε τις πατάτες και αφού τις κόψουμε σε χοντρά κομμάτια ή ροδέλες τις μεταφέρουμε σε μπολ.
  3. Προσθέτουμε το κρεμμύδι ή το φρέσκο κρεμμυδάκι, αλατοπιπερώνουμε ελαφρά, ραντίζουμε με τον χυμό μισού λεμονιού ή με μηλόξιδο κι ανακατεύουμε.
  4. Προσθέτουμε από πάνω τον τόνο, τις ελιές, περιχύνουμε με το ελαιόλαδο, πασπαλίζουμε με τον ψιλοκομμένο άνηθο και σερβίρουμε αμέσως τη σαλάτα χλιαρή.

 

 

Μπρουσκέτες με αβοκάντο και τόνο

Μερικές φέτες ψωμί μπαγιάτικο, η φρυγανιέρα εν δράση, 1 μεγαλούτσικο αβοκάντο, ένα πιρούνι, λίγη οξύτητα, 1 κουτάκι τόνος κι έτοιμο το κολατσιό!

 

Υλικά για 6 άτομα:

  • 6 φέτες ψωμί χωριάτικο
  • 1 μεγάλο και ώριμο αβοκάντο
  • 1 λάιμ, χυμό και ξύσμα
  • 1 κουτ. Σούπας κρεμμύδι ξερό ξυσμένο
  • αλάτι, πιπέρι
  • 180 γρ. τόνο σε νερό καλά στραγγισμένο
  • Λίγο ελαιόλαδο

 

Εκτέλεση

  1. Φρυγανίζουμε το ψωμί στη φρυγανιέρα.
  2. Στο μεταξύ καθαρίζουμε το αβοκάντο και ρίχνουμε τη σάρκα του σε μπολ. Αλατίζουμε και προσθέτουμε το ξύσμα, τον μισό χυμό του λάιμ κι ένα κουταλάκι ελαιόλαδο.
  3. Ανακατεύουμε καλά λιώνοντας παράλληλα το αβοκάντο με πιρούνι και μοιράζουμε το μείγμα πάνω από τις φρυγανισμένες φέτες του ψωμιού.
  4. Μοιράζουμε από πάνω και τον τόνο, ραντίζουμε με χυμό λάιμ και σταγόνες από ελαιόλαδο, πιπερώνουμε και σερβίρουμε αμέσως.

 

 

Παπαρδέλες με τόνο και ντομάτα

Η πρότασή μας είναι για παπαρδέλες, αλλά μπορείτε να φτιάξετε αυτό το πιάτο με οποιοδήποτε μακρύ ή κοντό ζυμαρικό της επιλογής σας.

 

Υλικά για 4 άτομα

  • 1 φλιτζανάκι του καφέ ελαιόλαδο
  • 2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο
  • 2 ντομάτες μεγάλες και ώριμες σε κυβάκια
  • 1 πιπεριά κόκκινη ή πράσινη σε λεπτά κυβάκια
  • 1 σφηνάκι ούζο
  • 300 γρ. τόνος σε νερό καλά στραγγισμένος
  • 1/2 φλιτζάνι μαϊντανό ή βασιλικό ψιλοκομμένο
  • 10 ελιές μαύρες αποπυρηνωμένες σε φιλετάκια (προαιρετικά)
  • αλάτι, πιπέρι

 

Εκτέλεση

  1. Βράζουμε τις ταλιατέλες αλ ντέντε σε άφθονο αλατισμένο νερό.
  2. Στο μεταξύ βάζουμε στη φωτιά ένα ευρύχωρο τηγάνι και όταν κάψει ρίχνουμε το λάδι και τις πιπεριές. Ανακατεύουμε για λίγο και μόλις μαλακώσουν, προσθέτουμε το σκόρδο. Το φέρνουμε δυο βόλτες στο τηγάνι και προσθέτουμε την ντομάτα. Αλατοπιπερώνουμε κι αφήνουμε τη σάλτσα να βράσει για 10-15 λεπτά ή μέχρι να χάσει τα υγρά της.
  3. Σβήνουμε με το ούζο κι ανακατεύουμε μέσα στη σάλτσα τον τόνο. Αν θέλουμε προσθέτουμε, ελιές και οπωσδήποτε βασιλικό ή μαϊντανό ψιλοκομμένο.
  4. Στραγγίζουμε τις παπαρδέλες και τις ρίχνουμε στο τηγάνι με τη σάλτσα. Ανακατεύουμε να ρουφήξουν τη σάλτσα και μοιράζουμε το φαγητό σε πιάτα.
  5. Πασπαλίζουμε με μαϊντανό ψιλοκομμένο και σερβίρουμε αμέσως!

Είσαι στην Κύπρο; Δες τις συσκευές που σε ενδιαφέρουν εδώ: τηγάνι, φρυγανιέρα.

Μπορείς να δεις ακόμη