Όσα πρέπει να γνωρίζεις για τη χωρητικότητα πλύσης στα πλυντήρια ρούχων

 

Όταν είσαι σε διαδικασία αγοράς νέου πλυντηρίου, ένα από τα χαρακτηριστικά που παίζουν ρόλο στην απόφασή σου είναι η χωρητικότητα του κάδου. Τι σημαίνει όμως η χωρητικότητα; Πώς μπορείς να αξιολογήσεις όμως στις δικές σου ανάγκες αν ταιριάζει ένα πλυντήριο 6 κιλών ή ένα πλυντήριο 10 κιλών;

Αν παραδείγματος χάριν επιλέξεις ένα πλυντήριο που είναι πολύ μικρό για τις ανάγκες της οικογένειάς σου σημαίνει ότι θα καταλήξεις να κάνεις περισσότερες πλύσεις μέσα στην εβδομάδα οπότε θα σπαταλάς περισσότερο χρόνο αλλά και ενέργεια.

Ειδικά πλέον που η τεχνολογία στα πλυντήρια έχει προχωρήσει πολύ και υπάρχουν  προγράμματα που σου επιτρέπουν να βάζεις στον ίδιο κύκλο πλύσης χρωματιστά, μαύρα και λευκά, ένα μεγαλύτερης χωρητικότητας πλυντήριο είναι σίγουρο ότι θα σου γλιτώσει πολύτιμο χρόνο.

Ας δούμε τι σημαίνει η χωρητικότητα  αναλυτικά ώστε να είναι πιο εύκολο να βρεις αυτήν που ταιριάζει στις δικές σου ανάγκες.

 

 

Μέγιστη χωρητικότητα πλύσης σε κιλά και βάρος ρούχων

Σε κάθε πλυντήριο ρούχων υπάρχει η περιγραφή 5 κιλών ή 8 κιλών, 10 κιλών κ.ο.κ.. Η συγκεκριμένη προδιαγραφή αναφέρεται στο μέγιστο βάρος του φορτίου ρούχων που μπορεί να δεχτεί το πλυντήριο για να μπορεί να πλύνει άνετα, γρήγορα και αποτελεσματικά τα ρούχα χωρίς τη χρήση περίσσειας ενέργειας ή νερού.

Πώς όμως μπορείς να υπολογίσεις το βάρος ρούχων; Πλέον τα σύγχρονα πλυντήρια ρούχων διαθέτουν αυτόματο ζύγισμα σε κάθε φορτίο οπότε δεν χρειάζεται να ανησυχείς τόσο για το βάρος τους.

Παρόλα αυτά είναι καλό να σημειώσουμε ότι το μέγιστο βάρος φόρτωσης αναφέρεται σε στεγνά ρούχα. Έτσι, όταν βλέπεις, για παράδειγμα μια συσκευή που περιγράφεται ως  πλυντήριο ρούχων 7 κιλών, θα γνωρίζεις ότι μπορεί να πλύνει αποτελεσματικά ένα φορτίο ρούχων που ζυγίζει έως 7 κιλά όταν είναι στεγνά. Προφανώς, αυτά τα ρούχα θα γίνουν βαρύτερα μόλις βραχούν, αλλά αυτό δεν θα πρέπει να σε ανησυχεί, αφού οι κατασκευαστές έχουν ήδη υπολογίσει αυτό το επιπλέον βάρος.

 

 

Όγκος VS βάρος 

Σε κάποιες περιπτώσεις, ειδικά στο πλύσιμο παπλωμάτων, κουρτινών και άλλων ειδών με μεγάλο όγκο ρόλο παίζει ο όγκος και όχι τόσο το βάρος τους. Μπορεί παραδείγματος χάριν ένα πάπλωμα να ζυγίζει 3 κιλά αλλά λόγω όγκου να πρέπει να πλυθεί μόνο του.

Ένα πλυντήριο ρούχων με μικρή χωρητικότητα πλύσης, είναι πιθανό να φθείρει τα ογκώδη υφάσματα δημιουργώντας τρύπες από την τριβή κατά το στύψιμο, να μην τα πλύνει αποτελεσματικά αλλά και να προκληθεί βλάβη στον κάδο του. Για παράδειγμα, ένα πλυντήριο με χωρητικότητα πλύσης 6 κιλά μπορεί να πλύνει ένα μονό καλοκαιρινό πάπλωμα – χωρίς να υπάρχουν άλλα ρούχα μέσα στον κάδο.

Θα πρέπει λοιπόν, να σκεφτείς και τα είδη ρούχων που θα πλένεις. Εάν έχεις ογκώδη υφάσματα, φρόντισε να επιλέξεις πλυντήριο ρούχων  με μεγάλη χωρητικότητα (πάνω απο 8 κιλά) κι ακόμη καλύτερα να διαθέτει ειδικά προγράμματα πλύσης για κλινοσκεπάσματα (ή κάτι αντίστοιχο) που θα προσφέρει την καλύτερη δυνατή φροντίδα στα υφάσματά σου.

 

 

Τέλος, κατά την επιλογή του πλυντηρίου είναι σημαντικό να ελέγξεις  και τις διαστάσεις της συσκευής (Υ x Π x Β) πριν προχωρήσεις σε αγορά, για να βεβαιωθείς ότι θα χωρέσει στο σημείο που σκοπεύεις να το τοποθετήσεις. Πρέπει λοιπόν να έχεις αποφασίσει που θα τοποθετηθεί, να μετρήσεις το χώρο και να επιλέξεις ένα πλυντήριο που χωράει στη συγκεκριμένη θέση.

 

Μπορείς να δεις ακόμη