|  | 

Κουζίνα

Αλμυρό κέικ με πιπεριές, λουκάνικο και τυριά

 

 

Από την Ιωάννα Σταμούλου


 

Ένα πεντανόστιμο αλμυρό κέικ κατάλληλο για σνακ αλλά και για να καλύψει κάθε μικρή πείνα της ημέρας.

 

Υλικά (για ένα ταψάκι με διάμετρο 26 εκ.)

  • 6 αυγά
  • 250 γρ. βούτυρο
  • 50 γρ. ζάχαρη
  • 100 γρ. γιαούρτι
  • 350 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 50 γρ. καλαμποκάλευρο
  • 1 φακελάκι μπέικιν πάουντερ
  • 2 πιπεριές πράσινες κομμένες σε κυβάκια
  • 200 γρ. μανιτάρια ψιλοκομμένα
  • 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 1 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 150 γρ. λουκάνικο ψιλοκομμένα (προτιμάμε τα χωριάτικα με πράσο)
  • 1 φλιτζάνι κεφαλογραβιέρα τριμμένη
  • 1 φλιτζάνι φέτα τρίμμα
  • 1 κ.σ. θυμάρι ξερό, ή φρέσκο αν έχουμε
  • 1 κ.γ. αλάτι
  • 1/2 κ.γ. πιπέρι φρεσκοτριμμένο

 

 

 

Εκτέλεση

1. Βάζουμε στη φωτιά ένα μεγάλο αντικολλητικό τηγάνι για να ζεσταθεί. Ρίχνουμε το ελαιόλαδο, το κρεμμύδι, τα ψιλοκομμένα μανιτάρια, τα κυβάκια της πιπεριάς και σοτάρουμε μέχρι να μαλακώσουν. Τα αφήνουμε στην άκρη να κρυώσουν.

2. Στο ίδιο τηγάνι σοτάρουμε χωρίς λιπαρή ουσία τα λουκάνικα και αφαιρούμε το τηγάνι από τη φωτιά όταν τελειώσουμε.

3. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 175οC στον αέρα. Βουτυρώνουμε κι αλευρώνουμε ελαφρά το ταψάκι.

4. Προσαρμόζουμε το σύρμα και χτυπάμε στον κάδο της κουζινομηχανής το βούτυρο με τη ζάχαρη ρυθμίζοντας στη μέτρια ταχύτητα.

5. Όταν αφρατέψει προσθέτουμε το γιαούρτι και σταδιακά τα αυγά. Σταματάμε τη λειτουργία της κουζινομηχανής όταν γίνει αφράτο και ομοιογενές το μείγμα μας και αλλάζουμε το σύρμα με το φτερό.

6. Κοσκινίζουμε και ανακατεύουμε σε μπολ το αλεύρι με το καλαμποκάλευρο, το μπέικιν πάουντερ, το αλάτι, το πιπέρι και το θυμάρι. Ξεκινάμε να τα ρίχνουμε στο μείγμα των αυγών ρυθμίζοντας την κουζινομηχανή στη χαμηλή ταχύτητα.

7. Προσθέτουμε την τριμμένη κεφαλογραβιέρα, τη φέτα, τα σοταρισμένα λαχανικά, το λουκάνικο και συνεχίζουμε το χτύπημα μέχρι να γίνει ομοιογενές το μείγμα μας.

8. Μεταφέρουμε το μείγμα στο ταψάκι που έχουμε ετοιμάσει και ψήνουμε στον προθερμασμένο φούρνο για 50-60 λεπτά περίπου, μέχρι να ροδοκοκκινίσει και να ψηθεί το κέικ εσωτερικά. Ελέγχουμε μετά τα 50 λεπτά βυθίζοντας στο κέντρο του ένα καλαμάκι για σουβλάκι ή μαχαίρι. Πρέπει να βγει στεγνό.

9. Ξεφουρνίζουμε το κέικ και μετά από λίγο το αναποδογυρίζουμε σε πιατέλα κι αφήνουμε να κρυώσει πριν το σερβίρουμε κόβοντας κομμάτια.

 

 

Δείτε ακόμη