Παγκόσμια ημέρα ποδηλάτου: Πες ναι στο ποδήλατο και στην ηλεκτροκίνηση

by Zikou Stella

Στις 3 Ιουνίου κάθε χρόνο σε όλο τον κόσμο γιορτάζεται η αξία ενός απλού, καθημερινού  αλλά εξαιρετικά πολύτιμου οχήματος, του ποδηλάτου.

Η Παγκόσμια Ημέρα Ποδηλάτου , που καθιερώθηκε από τα Ηνωμένα Έθνη το 2018, επιδιώκει να στρέψει την προσοχή μας στα πολλαπλά οφέλη που προσφέρει η χρήση του.

 

Με την ποδηλασία προάγεις τη σωματική και ψυχική σου υγεία

Η ποδηλασία δεν είναι απλώς μια δραστηριότητα που ενισχύει την καρδιαγγειακή σου λειτουργία και βελτιώνει τη μυϊκή σου ισορροπία και κινητικότητα. Είναι επίσης μια ευχάριστη δραστηριότητα που βελτιώνει την ψυχική σου ευεξία, μειώνοντας το άγχος και προωθώντας την καλή διάθεση.

Η χρήση ποδηλάτου μειώνει το περιβαλλοντικό σου αποτύπωμα

Εκτός από το θετικό αντίκτυπο στην υγεία σου, η χρήση του ποδηλάτου έχει και σημαντικές περιβαλλοντικές επιπτώσεις. Είναι ένα μέσο μεταφοράς χωρίς εκπομπές καυσαερίων, που βοηθά στην μείωση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης και της κλιματικής αλλαγής. Ακόμη, η χρήση του ποδηλάτου για τις καθημερινές μετακινήσεις συμβάλλει στη μείωση της ηχορύπανσης και στη βελτίωση της ποιότητας της ζωής στην πόλη.

 

Επίλεξε ηλεκτρικό ποδήλατο για όλες τις μετακινήσεις σου

Επίλεξε ηλεκτρικό ποδήλατο για μία εναλλακτική, γρήγορη και άνετη μετακίνηση μέσα στην πόλη. Όπως και με το «κλασικό» ποδήλατο, τα ηλεκτρικά ποδήλατα μπορούν να λειτουργήσουν και ως ένα μέσο άθλησης και αναψυχής.

Τα ηλεκτρικά ποδήλατα κινούνται με μεγαλύτερη ευχέρεια μέσα στα αστικά κέντρα, συγκριτικά με τα αυτοκίνητα. Έτσι, αν και η τελική ταχύτητα των 25 χλμ./ώρα που μπορούν να αναπτύξουν μοιάζει μικρή, πολλές φορές ξεπερνά τη μέση ταχύτητα του Ι.Χ. ή του λεωφορείου στο κέντρο της πόλης.

Μάλιστα, αν επιλέξεις κάποιο αναδιπλούμενο μοντέλο, τότε μπορείς να το συνδυάσεις με τα μέσα μαζικής μεταφοράς (π.χ. το μετρό) ώστε να έχεις μεγάλη ευελιξία στον τρόπο με τον οποίο μπορείς να φτάσεις στον προορισμό σου.

Πέρα όμως από τη χρήση στην πόλη, το ηλεκτρικό ποδήλατο διευκολύνει τις βόλτες στην εξοχή αφού χρησιμοποιώντας την ηλεκτρική του υποβοήθηση μπορείς να φτάσεις σε μέρη που με ένα συμβατικό ποδήλατο θα δυσκολευόσουν να προσεγγίσεις.

 

 

Ποδηλασία πάντα και παντού με τον απαραίτητο προστατευτικό εξοπλισμό

Σαν ποδηλάτης πρέπει να διαθέτεις όλα τα απαραίτητα μέσα προσωπικής ασφαλείας και να φοράς κράνος, ειδικές επιγονατίδες και μαξιλαράκια αγκώνων για να αποφύγεις τραυματισμούς από τυχόν ατυχήματα. Ένα κράνος με μικρό βάρος και ευπροσάρμοστο μέγεθος, θα σε προστατεύει χωρίς καν να καταλαβαίνεις ότι το φοράς.

Οι ανακλαστήρες στο ποδήλατο και τα ρούχα καθώς και τα φώτα είναι απαραίτητα κατά την κίνηση τις βραδινές ώρες. Αν το ποδήλατό σου δεν φέρει ειδικούς ανακλαστήρες ή φώτα, φρόντισε να το εξοπλίσεις με φανάρια ασφαλείας και ανακλαστήρες. Προς αυτή την κατεύθυνση κινούνται όλα τα σύγχρονα ηλεκτρικά ποδήλατα, με μοντέλα που φέρουν ειδικό ανακλαστήρα στο πίσω μέρος αλλά και στις ρόδες.

 

Τα παπούτσια που θα φορέσεις για τις μακρινές βόλτες σου θα πρέπει να είναι άνετα και ειδικά σχεδιασμένα για ποδήλατο, ώστε να υπάρχει σταθερότητα στο πάτημά σου.

Για να μεταφέρεις άνετα και με ασφάλεια τα προσωπικά σου αντικείμενα όπως τα γυαλιά ηλίου, τον φορτιστή του smartphone σου, ένα μπουκάλι νερό, ακουστικά κ.λπ., μία τσάντα μεταφοράς είναι ό,τι χρειάζεσαι.

Η Παγκόσμια Ημέρα Ποδηλάτου είναι μια υπενθύμιση για την υγεία μας και την περιβαλλοντική μας ευθύνη. Ας αναλάβουμε δράση για να ενσωματώσουμε περισσότερο το ποδήλατο στην καθημερινότητά μας, για το καλό της κοινωνίας μας και του πλανήτη μας.

Μπορείς να δεις ακόμη