Παγκόσμια ημέρα των ζώων με συμβουλές για καλύτερη συμβίωση με το κατοικίδιό σου

by Aggeliki Tsoukana

Η Παγκόσμια Ημέρα των Ζώων γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 4 Οκτωβρίου και έρχεται για να μας θυμίσει τα δικαιώματα των ζώων και την καλή διαβίωσή τους. Αν μοιράζεσαι τον χώρο σου με ένα τετράποδο συγκάτοικο, σίγουρα θα συμφωνείς πως η αγάπη και η παιχνιδιάρικη διάθεση που σου χαρίζει απλόχερα, και κάθε ημέρα, αξίζουν και με το παραπάνω τη φροντίδα του. Εκτός της σωστής και ισορροπημένης διατροφής που του εξασφαλίζει καλή ποιότητα ζωής και ευτυχισμένη διαβίωση, υπάρχουν και άλλοι τομείς της καθημερινότητας του που απαιτούν την προσοχή σου.

 

 

Φρόντισε για την ψυχαγωγία του

Το παιχνίδι είναι ο τρόπος που όλα τα θηλαστικά μαθαίνουν τα πάντα για την επιβίωση και την κοινωνικοποίησή τους, ενώ είναι απαραίτητο και για τη διατήρηση της φυσικής τους κατάστασης. Ανάλογα με το κατοικίδιο που έχεις και την ηλικία του, θα χρειαστεί να προμηθευτείς για αρχή, διάφορα αντικείμενα για να μασουλάει και να κυνηγάει, γιατί αλλιώς θα την πληρώσουν τα έπιπλα και τα αγαπημένα σου παπούτσια.

Καλό είναι να προσπαθείς να βρίσκεις χρόνο να παίζεις ο ίδιος με το κατοικίδιό σου. Γιατί σε εκείνες τις στιγμές θα χτίσεις τον πιο στενό δεσμό μαζί του. Για τις ώρες που θα είσαστε χωριστά, καλό θα είναι τα αντικείμενα και τα παιχνίδια του να είναι εύκολα προσβάσιμα ώστε να αλληλεπιδρά όσο το δυνατόν λιγότερο με τα δικά σου πράγματα.

 

 

Εξασφάλισέ του ένα καλύτερο περιβάλλον στο σπίτι

Αν έχεις κήπο ή φυτά στο σπίτι ή στην αυλή σου μπορεί να νιώθεις περήφανος γι’ αυτά, να αισθάνεσαι όμορφα που στολίζουν τον χώρο σου και να χαμογελάς που τα παρατηρείς να μεγαλώνουν και να ανθίζουν, όμως υπάρχουν λουλούδια και θάμνοι που δεν είναι τόσο φιλικοί για το ζωάκι σου και μπορεί να του προκαλέσουν διάφορα προβλήματα από απλές φαγούρες μέχρι δηλητηρίαση και γαστρεντερικές ενοχλήσεις. Φρόντισε λοιπόν να ρωτήσεις τον κτηνίατρο, για να ενημερωθείς για τα πιο συνηθισμένα φυτά που μπορεί να επηρεάσουν το ζωάκι σου.

Η ιδανική θερμοκρασία για τα κατοικίδια εξαρτάται από διάφορους παράγοντες, όπως π.χ. αν πρόκειται για μεγαλόσωμο ζωάκι, σκύλος, γάτα κλπ. Τα μικρότερα κατοικίδια τείνουν να κρυώνουν γρηγορότερα. Σε αντίθεση με τα μεγαλύτερα που μπορούν να παραμένουν ζεστά για περισσότερο. Όταν πρόκειται να βγεις από το σπίτι, είναι καλή ιδέα να βεβαιωθείς ότι η θερμοκρασία είναι κατάλληλη για τα κατοικίδια ζώα.

 

 

Δώσε του την περιποίηση που του αξίζει

Για όσους αποκτούν κατοικίδιο για πρώτη φορά, οι ρουτίνες περιποίησης ίσως μοιάζουν κουραστικές. Όμως η σωστή φροντίδα βελτιώνει τη σχέση ιδιοκτήτη-κατοικιδίου και την κάνει ακόμα πιο ουσιαστική και ευχάριστη. Το πρώτο πράγμα που πρέπει να θυμάσαι είναι πως, όπως και ο άνθρωπος έτσι και ένα περιποιημένο ζώο έχει καλύτερη ψυχολογία.

Για να είναι πιο αποτελεσματική η φροντίδα του κατοικιδίου σου, καλό είναι να έχεις στη διάθεσή σου και τα κατάλληλα εργαλεία, ώστε και το αποτέλεσμα να είναι όσο το δυνατόν καλύτερο και να μην ξοδεύεις πολύ χρόνο. Για τις «ατίθασες» τρίχες σε κρεβάτια, καναπέδες και υφάσματα, οι σκούπες, σκούπες stick και σκουπάκια κατάλληλες για κατοικίδια μπορούν να γίνουν ο καλύτερος σύμμαχός σου. Όλα τα μοντέλα είναι επαναφορτιζόμενα και φορητά, που σημαίνει ότι μπορείς να τα πάρεις σε κάθε γωνιά του σπιτιού, χωρίς να περιορίζεσαι από καλώδια, αλλά και να καθαρίζεις τις τρίχες από το πάτωμα μέχρι το αυτοκίνητο.

 

 

Συμβίωση με κατοικίδιο χωρίς αλλεργίες

Ενώ οι ηλεκτρικές σκούπες για κατοικίδια μπορούν να σε βοηθήσουν να απαλλαγείς από τις τρίχες σε δάπεδα και έπιπλα, υπάρχουν και άλλες συσκευές που μπορούν να σε απαλλάξουν από τις τρίχες και τις οσμές.

Αρχικά, οι καθαριστές αέρα. Είναι σχεδιασμένοι για να βελτιώνουν την ποιότητα του αέρα σε εσωτερικούς χώρους. Καταπολεμούν αποτελεσματικά τον καπνό τσιγάρου, αιθαλομίχλη, μικρόβια, ιούς-βακτήρια, γύρη, σκόνη, ακάρεα, καυσαέρια, αλλεργιογόνα κτλ. Μειώνουν τα συμπτώματα άσθματος και αλλεργιών, απομακρύνοντας από τον αέρα σωματίδια σκόνης και γύρης.

 

 

Για ρούχα απαλλαγμένα από τρίχες και οσμές

Οι τρίχες και οι οσμές από το κατοικίδιο δεν «κολλάνε» μόνο στα δάπεδα, χαλιά και έπιπλα, αλλά και στα ρούχα. Έτσι, είναι δεδομένο ότι πριν καταλήξουν τα άπλυτα στον κάδο του πλυντηρίου, θα πρέπει να τιναχτούν καλά ή να τα «περάσεις» με μια ειδική βούρτσα, για να φύγουν όσο το δυνατόν περισσότερες από τις τρίχες που έχουν κολλήσει πάνω τους. Αν έχεις στεγνωτήριο ρούχων, τότε αυτός ο πονοκέφαλος θα γίνει παρελθόν. Βάλε τα άπλυτα στη συσκευή και χρησιμοποίησε το πρόγραμμα φρεσκαρίσματος. Με τον κύκλο αυτό, τα υφάσματα θα αερισθούν για λίγα λεπτά (συνήθως 10) χωρίς θερμότητα.

Τα πλυντήρια ρούχων με προγράμματα ατμού ή και αντιαλλεργικά προγράμματα πλύσης, γίνονται το δεξί σου χέρι στην καθημερινή φροντίδα των ρούχων. Ο ατμός μπορεί να απολυμάνει σε βάθος σχεδόν κάθε ύφασμα, και μάλιστα χωρίς τη χρήση της παραμικρής χημικής ουσίας. Έτσι, ένα πλυντήριο ή ένα πλυντήριο-στεγνωτήριο με λειτουργία ατμού μπορεί να σου εξασφαλίσει πως τα ρούχα, οι πετσέτες και τα σεντόνια σου θα είναι απαλλαγμένα κατά 99,99% από κάθε είδους αλλεργιογόνα ουσία. Την ίδια στιγμή που ο ατμός είναι η απόλυτη εγγύηση για την εξουδετέρωση και των πιο επίμονων οσμών.

Τα κατοικίδια είναι συντροφιά, παρηγοριά, πραγματική σχέση ζωής. Το να εξασφαλίσεις ένα φιλόξενο περιβάλλον για το ζωάκι σου, είναι το καλύτερο που μπορείς να κάνεις για να ανταποδόσεις αυτή την ανιδιοτελή αγάπη που σου προσφέρει. Και η τεχνολογία είναι εδώ για να σου προσφέρει ευκολίες για ακόμα καλύτερη ζωή, τόσο για σένα όσο και για το κατοικίδιό σου.

Μπορείς να δεις ακόμη